Secreta, discreta, misterioasa si diabolica pentru neinitiati, Francmasoneria este o societate initiatica, cu caracter filozofic, fraternal, progresist si filantropic. Francmasoneria nu poate fi definita in cateva propozitii, nici macar intr-un volum.
Aproape totul s-a schimbat in ultimul secol, dar atitudinea fata de Masonerie este si astazi la fel de confuza ca si in secolul XIX. Pe undeva este usor de explicat aceasta situatie - majoritatea oamenilor nu are incredere in ceea ce nu intelege. Daca exista si o urma de elitism care-i exclude, atunci neincrederea se transforma lesne in antipatie, chiar in ura. Majoritatea, deci, poate doar sa speculeze despre secretele relevate membrilor acestei organizatii si despre ritualurile care se petrec in templu. O cercetare a acestui subiect facuta din "exterior", adica de un profan, releva insa un lucru uimitor.
Majoritatea oamenilor stiu putine despre Francmasonerie si despre misterele acesteia, fapt care-i imparte in doua mari categorii: aceia care nu sunt masoni si se intreaba care sunt acele secrete, si aceia care sunt masoni si care se intreaba si ei care sunt secretele! In esenta insa, a incerca sa patrunzi misterele Francmasoneriei nu este altceva decat o intreprindere folositoare, care te poarta inapoi in negurile vremurilor.
Paradoxal, dupa ce ai citit volume si tratate despre Francmasonerie, ramai in continuare nedumerit. In acelasi timp insa, esti bucuros ca ai invatat, sau ca ti-ai reamintit, istoria. Tot e un castig! "Pentru primul grad, explicatia tabloului Lojei incepe cu observatia ca intotdeauna a existat o legatura intre practica francmasonilor si cea a vechilor egipteni. Foarte posibil, caci lumea este cu mult mai batrana decat ne inchipuim, iar francmasoneria poseda cele mai vechi ritualuri din cate exista" - Charles W. Leadbeater: "Francmasoneria - rituri si initieri"
Continuare: Masoneria: mit si realitate
Citește pe Antena3.ro