x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special În noaptea de Sântandrei se deschid cerurile

În noaptea de Sântandrei se deschid cerurile

de Maria Belu    |    25 Noi 2010   •   18:29
În noaptea de Sântandrei  se deschid cerurile

139323-14-1.jpgSfârşitul acesta de săptămână îi este dedicat Sfântului Apostol Andrei, „cel dintâi chemat”, ocrotitorul Ro­mâ­niei. Odinioară, în Moldova, noap­tea Sfântului Andrei se numea Pă­zitul Usturoiului şi se celebra ca un adevărat Revelion (de aici şi ipo­teza că în noaptea de 29 noiembrie dacii serbau trecearea în Noul An). Tinerii se adunau în cea mai mare casă din sat, ale cărei ferestre şi uşi erau mânjite cu usturoi încă de cu zi. De cum se făcea seară începeau pe­trecerea, mâncau şi beau, iar di­mineaţa ieşeau în curte unde, împreună cu lăutarii jucau covata cu ustu­roi ce era păzită peste noapte de o bă­trână din sat. După terminarea petrecerii, usturoiul din covată era împărţit între ei şi pus la icoane pentru a fi feriţi peste an de boli şi farmece.

Sărbătoarea usturoiului în Bu­cureşti. De azi până duminică în Parcul Naţional „Lia Manoliu”, din Ca­pitală, se organizează Târgul „Festin românesc – Sărbătoarea Usturoiului”. Cu mic cu mare bucureştenii sunt invitaţi să petreacă „trei zile pline de surprize”, promite organizatorul, SC Sonimpex Serv Com SRL. Pofticioşii vor găsi aici bucate dintre cele mai alese şi pentru toate gusturile. Nu vor lipsi brânzeturile, pâinea de casă, produsele din carne precum pastrama de oaie sau muşchiuleţul de porc cu diferite arome, pieptul de raţă sau de gâscă, şi nici zacusca, murăturile, cozonacii, prăjiturile de casă, magiunul de Topoloveni, mierea etc., iar vinul românesc, dar şi cel de peste Prut, vor încinge şi mai mult atmosfera de sărbătoare.

Şi pentru că la 30 noiembrie creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei vedetele incontestabile ale evenimentului vor fi dulceaţa de usturoi şi brânza cu cremă şi bucăţi de usturoi. Vizitatorii care doresc să petreacă o zi de neuitat alături de familie pot mânca preparate gustoase gătite de bucătari pricepuţi de la Restaurantul „La Mircea Măcelarul” şi de la restaurantul cu specific basarabean „La Victor”. Apoi pot cumpăra şi cadori pentru zilele de Sfântul Andrei sau Sfântul Nicolae. La târg sunt prezenţi meşterii populari care au adus obiecte de ceramică, produse de pielărie, bijuterii, haine lucrate manual, cosmetice naturale, covoare etc. Pe lângă cumpărături, degustări de bucate şi vin, organizatorii târgului vă promit şi alte surprize precum concursuri de gătit, muzică de bună calitate şi daruri pentru cei care, la 30 noiembrie, îşi serbează onomastica. Nu vor fi uitaţi nici cei mici de la casele de copii. Timp de trei zile, vor fi donate trei butoaie a câte 100 de kilograme de magiun de Topoloveni către trei case de copii din Sectorul 2 al Capitalei.

Bucate alese în prag de săr­bă­toare. Pâine în ţest, bulz ciobănesc şi pastramă, mozzarela de bivoliţă, iaurt de bivoliţă, sărmăluţe cu păsat maramureşene, legume de toate fe­lurile, fructe proaspete, dar şi le­gume sunt doar câteva dintre bunătăţile cu care sunt îmbiaţi bucureştenii de organizatorii Târgului naţional al pro­duselor ecologice, tradiţionale şi naturale produse în ferme şi gos­podării ţărăneşti. De asemenea, vi­zitatorii vor putea cumpăra miez de nucă, prune uscate, fasole boabe, ciuperci deshidratate, pâine cu seminţe, miere amestecată cu cătină uscată, ideală pentru sezonul rece, zacuscă, dulceaţă de afine etc., toate produse în zone renumite pentru produsele lor gustoase. Organizatorii, ASAS şi Media Link Business România, au pregătit şi alte surprize – prentru că la 30 noiembrie este sărbătorit Sfântul Apostol Andrei –, cum ar fi us­turoiul românesc crescut în pă­mânt vâlcean, păstrăvul prăjit şi cel afumat aromate cu usturoi şi leuştean, însoţit de o delicioasă mămăliguţă, toate udate din belşug cu vin.

GoodWine. După ce v-aţi delectat cu mâncăruri alese trebuie musai să mergeţi şi la târgul de vinuri. Pro Active Business Communication, organizatorul Târgului Internaţional de Vinuri GoodWine, vă promite trei zile magice (26-28 noiembrie) sub cupola World Trade Plaza. La eveniment sunt prezenţi peste 35 de producători şi importatori de vinuri din România, Franţa, Italia, Spania, Africa de Sud, Austria, Bulgaria, Argentina, Chile, SUA şi Georgia. Iubitorii licorii lui Bachus pot degusta şi cumpăra peste 400 de soiuri de vin, dintre care 100 vor fi lansate de-a lungul celor trei zile de târg. Organizatorii le oferă bucureştenilor, pe lângă degustări şi prezentări profesionale de vinuri, şi un maraton gastronomic susţinut de maeştri bucătari de la 10 restaurante de top.

Baby Expo, ediţia de iarnă. În acest week-end şi bebeluşii vor avea parte de surprize. Începând de azi (26 noiembrie) şi până duminică (28 noiembrie) se desfăşoară la Sala Polivalentă din Capitală ediţia de iarnă a Baby Expo. Printre noutăţi, mămicile vor descoperi şi o ofertă variată de servicii şi produse, precum termometrul digital de măsurare rapidă a temperaturii, colecţia de cărucioare Peg Perego 2011, tetina Calma, tetină compatibilă cu alăptarea, cel mai bun fotoliu auto pentru cei mici, Kiddy Energy Pro, colecţia de cărucioare Tako 2011, Baby Chef, carte de bucate pentru bebeluşi, hăinuţe de Crăciun pentru bebeluşi etc.

Pe lângă cumpărături părinţii pot participa la concursurile, seminariile şi serviciile oferite de partenerii Baby Expo dintre care amintim: jocuri pentru cei mici, spaţiu de joacă Chicco cu tobogane, căsuţe şi multe jucării de grădină, spaţiu de alăptare Medela etc. Organizatorii au pregătit pentru viitoarele mămici Clubul Gravidei, unde fiecare dintre ele este întâmpinată de NUK cu sfaturi şi cadouri. Vor afla aici care este tendinţa în materie de modă pentru gravide, soluţii pentru recoltarea de celule stem şi multe alte informaţii utile pentru a pregăti cum trebuie venirea pe lume a bebeluşului. Nu vor lipsi cadourile de Crăciun, dar şi multe alte premii ce vor fi câştigate la Super Tombola Chicco, tombolă la care se participă pe baza biletului de intrare, care costă 10 lei pentru părinţi şi este gratuită pentru cei mici.

Târg de Crăciun la Sibiu. Piaţa Mare din Sibiu le-a pregătit sibienilor, şi nu numai lor, un târg de unde vizitatorii  le vor putea cumpăra cadouri frumoase celor dragi. Începând cu 27 noiembrie în fiecare zi, între orele 10:00 şi 21:00, până la 2 ianuarie 2011, doritorii sunt invitaţi să descopere bunătăţile tradiţionale din căsuţele comercianţilor, să cânte şi să danseze alături de artiştii invitaţi şi să cumpere daruri pentru Crăciun. Din 2007 şi până acum Târgul de Crăciun organizat în Piaţa Mare din Sibiu şi-a câştigat un renume binemeritat în rândurile vizitatorilor care i-au trecut pragul.

Outlet Expo. Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş organizează în zilele de 24, 25, 26, 27 şi

28 noiembrie, la Centrul Naţional de Afaceri Timişoara, a IV-a ediţie a evenimentului Outlet Expo. Timi­şorenii, dar şi turiştii aflaţi în zonă, îşi pot procura haine, încălţă­minte, genţi, curele şi haine pentru copii la cele mai mici preţuri. Noutatea acestei ediţii constă în faptul că vizitatorii au la dispoziţie şi un salon distinct cu produse pentru menaj de unde doritorii îşi vor putea cumpăra articole de menaj, textile pentru locuinţe, detergenţi de rufe, detergenţi de vase etc. Programul târgului este de miercuri (24 noiembrie) până duminică (28 noiembrie) între orele 10:00 şi 20:00, costul unui bilet este de 2,00 lei, iar copiii sub 14 ani şi pensionarii au acces gratuit.

Târg de îmbrăcăminte şi încăl­ţăminte. De miercuri până duminică (24-28 noiembrie 2010) Camera de Comerţ şi Industrie Bacău organizează, la Central Plaza, a XXXI-a ediţia a Târgului de îmbră­căminte şi încălţăminte. Evenimentul oferă posibilitatea celor care doresc să-şi reînnoiască garderoba să-şi cumpere piesele dorite la preţuri accesibile. Sunt prezenţi peste 70 de expozanţi din 12 judeţe ale ţării ce au o gamă largă de produse precum paltoane, costume, pulovere, încălţăminte de iarnă, confecţii din piele, lenjerii de pat, cosmetice, artizanat etc. Programul târgului este de miercuri până duminică între orele 10:00 şi 19:30.

×
Subiecte în articol: special