x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special In pat cu dusmanul

In pat cu dusmanul

de Victor Ciutacu    |    20 Ian 2007   •   00:00

Seful statului, adversar declarat al controlului rusesc pe piata roma-neasca a energiei, a in-tervenit la ministrul Eco-nomiei taman pentru niste investitori rusi agreati de Putin si filati de SRI. Memo-riul Alro, dat publicitatii ieri de Administratia Preziden-tiala, cu tot cu rezolutia lui Traian Basescu si tot fara numar de inregistrare, cuprinde exact montajul finan-ciar care l-a bagat in puscarie pe Benyatov.

  • Cititi aici memoriul depus de ALRO la Cotroceni
    SCANDALUL BILETELOR - Interlocutorii presedintelui Basescu, filati de SRI
    OLIGARH DE BINE. Misteriosul Masitki, imposibil de gasit pe agentiile foto internationale, zambeste sugubat de pe site-ul grupului sau

    Oficialii Alro Slatina care s-au intalnit cu presedintele Basescu la Cotroceni pentru a obtine energie ieftina erau filati de SRI in documentarea a ceea ce avea sa devina dosarul "spionaj si tradare". Consultantul Vadim Benyatov Don este, in prezent, acuzat de tentativa de subminare a economiei nationale tocmai pentru un proiect (ratat) in care s-a implicat alaturi de actionarul majoritar al Alro.

    Seful statului, care s-a facut remarcat prin tunetele sale vocale la adresa "pericolului rusesc" ce planeaza asupra sistemului energetic, este intr-o situatie penibila. In timp ce se intalnea cu oamenii mandatati de rusi (Marco International) sa conduca Alro, interlocutorii sai faceau obiectul filajului, inregistrarilor si informarilor SRI.

    APARE STANCHEV. Dosarul "spionaj si tradare", intocmit de procurorii DIICOT, a pornit, conform unui comunicat de presa, ca urmare a sesizarii Parchetului General de catre SRI, care a pus la dispozitie inregistrarile convorbirilor telefonice ale protagonistilor, la data de 8 iunie 2006. In materialul trimis, serviciul de informatii face referire la "existenta unei grupari de criminalitate organizata, constituita in jurul cetateanului bulgar Stamen Stanchev, (…), formata din mai multi demnitari si functionari publici din institutii centrale ale administratiei de stat cu atributii in domeniul privatizarii". Conform procurorilor, "dupa stabilirea contactului dintre reteaua lui Stanchev cu cea a reprezentantilor grupului de firme Marco" (n.r. - actionarul majoritar al Alro Slatina), grupul de interes largit ar fi avut de gand "sa puna mana pe contractul de construire a unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda".

    MONOPOL NUCLEAR. In formula propusa, spun procurorii Doru Cristescu si Ciprian Nastasiu, grupul voia "sa impuna statului roman, cu pastrarea unei aparente de legalitate, includerea in contractul de finantare a constructiei unitatilor nr. 3 si nr. 4 ale CNE Cernavoda a unei clauze privind garantarea imprumutului, ce ar urma sa fie acordat partii romane, foarte probabil de o institutie/consortiu multinational, cu un contract de furnizare catre Alro SA, pe termen lung (circa 12-15 ani), a energiei produse de Societatea Nationala Nuclearelectrica". Cu alte cuvinte, pentru cei mai putin initiati in domeniul pietei energiei, "combinatia" ar fi urmarit sa aduca "retelei Stancev-Benyatov" si patronilor Alro, timp de 12-15 ani, exclusivitatea pe energia nucleara (ieftina) produsa. Grupul ar fi incercat sa-si consolideze pozitia in raport cu autoritatile de resort, prin contractul pentru Cernavoda 3 si 4, ceea ce urma sa creasca "dependenta partii romane fata de grupul privat extern", se mai spune in documentul care a stat la baza arestarilor in masa, care contine si importante pasaje ale convorbirilor telefonice pe tema doritului montaj financiar.

    Mai mult, conform referatului de prelungire a mandatelor de arestare, in cazul afacerii cu energie ieftina pentru Alro, Vadim Benyatov si reprezentantii grupului de firme Marco s-au gandit ca "profitul obtinut in urma incheierii unui contract de achizitie a energiei pe termen lung sa fie exploatat ulterior in cadrul unui consortiu international nou-infiintat, ceea ce induce posibilitatea expatrierii respectivelor beneficii".

    OMUL DIN UMBRA. Holdingul autohton Alro-Alrpom-Alum este controlat de Vitali Masitki. Omul de afaceri rus este fondator si presedinte executiv al grupului de companii Rinco, format din peste 20 de societati (cu activitate dominanta in domeniile productiei petroliere si, respectiv, industriei petrochimice). Conglomeratul, din care multe capacitati de productie sunt localizate in regiunea siberiana Irkutk, se prezinta drept "un puternic grup interregional industrial/ tehnologic", numara peste 25.000 de angajati si deruleaza investitii de peste 500 de milioane de dolari in economia rusa. Are, conform site-ului propriu (www.rincogroup.ru), parteneriate strategice cu British Petroleum si cu fostul colos petrolier rus Iukos, aflat in faliment dupa arestarea lui Hodorkovski.

    MIZA. Implicarea lui Masitki la Alro, prin compania inregistrata in Olanda, Marco Industries BV (care detine 90%), a fost confirmata oficial intr-o conferinta de presa desfasurata la 11 aprilie 2006, de vicepresedintele producatorului de la Slatina, Marian Nastase. Marea miza pentru Masitki pe piata romaneasca, opineaza analistii pietei, este ca tot holdingul autohton al aluminiului sa fie absorbit, prin fuziune, de colosul Rusky Aaluminium, al magnatului rus Oleg Deripaska.

    Amprenta Benyatov

    SEMNATARUL. Marian Nastase, vicepresedintele Alro Slatina, al carui nume figureaza sub indrazneata propunere
    Presedintia a dat publicitatii ieri memoriul adresat de Alro sefului statului. Adriana Saftoiu a tinut sa precizeze ca documentul ar fi putut fi facut public si de Codrut Seres, pentru ca acesta stia ca nu are caracter secret. In esenta, in documentul care poarta in coltul din dreapta rezolutia lui Traian Basescu, dupa o descriere a problemelor energetice cu care se confrunta la momentul respectiv si o scurta trecere in revista a situatiei din UE, Alro propune cele doua solutii dezvaluite ieri de Codrut Seres: contract de furnizare pe minimum 15 ani, plus crearea unei societati mixte intre grupul Marco (majoritar, aproximativ 70%) si Nuclearelectrica. Cu alte cuvinte, exact montajul financiar imaginat de Benyatov, pentru care acesta este acuzat de tentativa de subminare a economiei nationale.

    Purtatorul de cuvant Saftoiu a declarat pentru Mediafax ca presedintele a trimis memoriul direct ministrului Seres si nu premierului, avand in vedere ca ministrul Economiei este membru CSAT, al carui sef este tocmai presedintele. Un alt motiv invocat de sursa citata in apararea presedintelui Basescu este reducerea birocratiei (invocat cu voluptate si de fostul consilier prezidential Theodor Stolojan, care se comporta din ce in ce mai vizibil, in toate interventiile sale publice, precum un lobbyist veritabil al Alro), fiind mai eficient sa se transmita direct memoriul catre ministru, iar nu prin premier. "Daca memoriul ar fi fost trimis catre primul-ministru, acesta l-ar fi trimis ministrului Economiei, iar acesta, dupa rezolvare, l-ar fi trimis inapoi primului-ministru, care l-ar fi transmis mai departe catre presedinte", a spus Saftoiu.

    Ea a precizat ca intalnirea in cadrul careia reprezentantii Alro i-au inmanat sefului statului memoriul a avut loc la solicitarea companiei. La intalnire, conform Adrianei Saftoiu, au participat presedintele, reprezentantii Alro (nenominalizati insa), consilierul prezidential pe probleme economice Theodor Stolojan si membri ai Departamentului economic de la Cotroceni.

    "RENUNTAREA" ENERGY HOLDING
    Cu jumatate de an inainte de rezolutia presedintelui Basescu (datata 26 aprilie 2006, in plin filaj SRI) pe materialul prezentat de Alro - insa dupa derularea primelor episoade ale scandalului "baietii destepti ai energiei" si cu o zi inainte de absorbtia Alum - Energy Holding facea un anunt socant. Traderul de electricitate isi anunta renuntarea benevola la un contract de furnizare pe termen lung, in vigoare, cu Alro Slatina, pentru care livrase electricitate in perioada 2003-septembrie 2005. Motivatia publica a fost reorientarea companiei "spre furnizarea de electricitate companiilor mijlocii". Imediat, producatorul de aluminiu a semnat un contract de achizitie de energie directa de la Hidroelectrica, aflat in vigoare.
    TELEFONUL CATRE MINISTRUL SERES
    Rezolutia presedintelui Traian Basescu pe memoriul si in favoarea Alro a fost data publicitatii de liderii conservatori Dan Voiculescu si Codrut Seres. In plus, fostul ministru al Economiei a confirmat, intr-o declaratie televizata, ca a fost in prealabil sunat de seful statului, care l-a anuntat ca-i trimite un document de care "sa aiba grija". Conform spuselor lui Seres, "sunt doua solicitari: contract pe termen lung si societate mixta cu Nuclearelectrica". El sustine ca "nici una dintre cele doua solicitari nu a fost rezolvata".

  • Cititi aici memoriul depus de ALRO la Cotroceni, semnat de vicepresedintele Marian Nsstase (pdf)
  • ×
    Subiecte în articol: special alro memoriul