x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special In pat cu o agentă a Securităţii romăne

In pat cu o agentă a Securităţii romăne

de Andrei Badin    |    10 Iul 2007   •   00:00
In pat cu o agentă  a Securităţii romăne
Sursa foto: MIGUEL MEDINA/

In scandalul Clearstream, in care sunt implicaţi fostul preşedinte Jacques Chirac şi fostul premier Dominique de Villepin, care a avut drept ţintă compromiterea actualului preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, un nume este cheia afacerii: generalul Philippe Rondot. Generalul Rondot a fost implicat la Bucureşti, acum aproape 40 de ani, in două acţiuni de racolare a fostei Securităţi.

In scandalul Clearstream, in care sunt implicaţi fostul preşedinte Jacques Chirac şi fostul premier Dominique de Villepin, care a avut drept ţintă compromiterea actualului preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, un nume este cheia afacerii: generalul Philippe Rondot. Generalul Rondot a fost implicat la Bucureşti, acum aproape 40 de ani, in două acţiuni de racolare a fostei Securităţi.

Datorită descoperirilor din computerul personal al generalului Rondot, s-a ajuns la sfărşitul săptămănii trecute la o percheziţie la domiciliul fostului prim-ministru Dominique de Villepin. Urmează Jacques Chirac, care nu vrea să depună mărturie. Generalul Rondot vorbeşte perfect romăneşte şi a fost implicat la Bucureşti, acum aproape 40 de ani, in două acţiuni de racolare a fostei Securităţi. La acea vreme lucra ca ataşat militar la Ambasada Franţei la Bucureşti. Nu există pănă in acest moment informaţii că Rondot ar fi şi fost racolat de serviciile secrete comuniste. Rondot a fost implicat insă şi in afacerea jurnaliştilor răpiţi in Irak, dar şi in arestarea celebrului terorist Carlos Şacalul, unul dintre killerii cu care a colaborat Securitatea romănă.

CHEIA. Generalul Philippe Rondot, implicat in scandalul Clearstream, care zguduie in prezent Franţa, este un apropiat al fostului preşedinte Jacques Chirac şi al fostului premier Dominique de Villepin. Philippe Rondot a fost in perioada cănd a lucrat la Bucureşti in anii 70 in atenţia Securităţii, care a incercat să il racoleze. O agentă a Securităţii l-a sedus la un moment dat pe Rondot, iar serviciile secrete comuniste i-au căutat prin documentele din apartamentul său din centrul Capitalei. Finalitatea cazului nu este cunoscută.

CEL PUŢIN DOUĂ ACŢIUNI DE RACOLARE. Informaţiile obţinute din diferite surse ale fostei Securităţi indică faptul că Rondot a fost ţinta a cel puţin două acţiuni de racolare din partea Securităţii. Philippe Rondot a lucrat la biroul ataşatului militar francez la Bucureşti in anii 1965-1970. Securitatea a incercat să il atragă la acea vreme. Povestea a fost una cu accente sexuale. O agentă a Securităţii l-a ademenit pe Rondot. S-a inchegat o relaţie foarte apropiată, iar cei doi au ajuns in intimitate, undeva intr-o casă conspirativă a Securităţii. Surse din fosta Securitate ne spun că a fost vorba despre o acţiune mixtă a Direcţiei III, contraspionaj, şi a IV-a, contrainformaţii militare. Nu avem nici o confirmare că acţiunile de racolare au şi reuşit, dar legătura este celebră in folclorul serviciilor secrete. La aceea vreme, Rondot era un frumos Don Juan, pe care graţiile diferitelor romănce l-au atras. Pe de altă parte, Rondot era şi un vitezoman cunoscut prin Bucureşti.

FĂRĂ CHEI. Rondot s-a aflat in atenţia Securităţii după ce a fost implicat şi intr-un accident auto pe Autostrada Bucureşti - Ploieşti, undeva in zona Aeroportului Internaţional Otopeni, in apropiere de Baloteşti. Acţiunea a fost coordonată de generalul de Securitate Grigore Răduică. Intr-una dintre nopţile de amor cu o agentă a Securităţii, lui Rondot i-au fost subtilizate cheile de la apartamentul său din centrul Capitalei. Se bănuieşte că la acel timp Securitatea a căutat prin fişele din apartamentul francezului, insă confirmări oficiale sunt greu de obţinut şi probabil nu vor fi aflate prea curănd. Cert este că, la acel timp, Rondot, după ce a rămas fără cheile apartamentului din Piaţa Amzei, a ajuns la un hotel, unde şi-a inchiriat o cameră, deoarece nu avea unde să se ducă. Cazul a ajuns celebru la Paris, iar serviciile secrete franceze şi-au pus multe intrebări la acel moment despre credibilitatea agentului lor. Rondot şi-a recuperat insă credibilitatea in anii ce au urmat. Şi cazul a fost inchis.

După escapadele de la Bucureşti, Philippe Rondot a ajuns unul dintre specialiştii de vărf ai spionajului francez. A coordonat celula de criză in cazul răpirii a trei jurnalişti francezi in Irak (Christian Chesnot, Georges Malbrunot şi Florence Aubenas). In cazul Aubenas, cazul de care s-a ocupat este aşa cum ştim deja, legat şi de răpirea celor trei jurnalişti romăni, care au stat in aceeaşi locaţie cu reprezentanta cotidianului francez Liberation in Irak şi in care s-a spus că serviciile secrete ar fi oferit informaţii. Tot in acest caz s-a spus că foşti agenţi ai Securităţi din Irak ar fi fost reactivaţi. Rondot vorbeşte la perfecţie rusa, engleza, araba, germana şi romăna, el avănd conexiuni şi pe spaţiul sovietic, dar şi cel arab.

L-A CAPTURAT PE ŞACALUL. Rondot a fost cel care l-a capturat pe cunoscutul terorist internaţional Carlos Şacalul, alias Ilich Ramirez Sanchez, in 1994. Şi numele lui Şacalul a fost "legat" de acţiuni ale Securităţii, acesta fiind folosit de Securitate pentru amplasarea unei bombe in 1981 la sediul postului de radio Europa Liberă din München, Germania Federală. La acea vreme, Şacalul a ratat redacţia romănă a postului de radio american, punănd bomba, din greşeală, la secţia cehoslovacă de la Radio Europa Liberă. Şacalul a fost implicat in mai multe acţiuni ale Securităţii in anii ’80, printre altele fiind angajat de Nicolae Ceauşescu şi de dictatorul libian Mouammar al Khaaddafi pentru asasinarea preşedintelui american Ronald Reagan, dar şi a generalului Ion Mihai Pacepa, cel mai important "defector" din fostul lagăr sovietic in Statele Unite ale Americii, acţiunea fiind comandată la "pachet". Fostul general de Securitate Nicolae Pleşită i-a dat mai multe "ordine" lui Şacalul, printre care şi bomba din München. Un dosar despre implicarea Securităţii in ordonarea crimelor pentru Carlos Şacalul se află de mai multă vreme in cercetare la Parchetul Militar din Bucureşti.

AUDIERI LA PARIS. Generalul Philippe Rondot a fost audiat zece ore in privinţa notelor conţinute din computerul său şi care ar indica, conform presei franceze, implicarea fostului preşedinte Jacques Chirac şi a fostului premier Dominique de Villepin intr-o acţiune de compromitere a actualului preşedinte francez, Nicholas Sarkozy.

×