x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special În plină zi, s-a furat o statuetă de la Muzeul "George Enescu"

În plină zi, s-a furat o statuetă de la Muzeul "George Enescu"

de Mara Raducanu    |    Roxana Ioana Ancuta    |    13 Mai 2010   •   00:00

A fost furată o statuetă din bronz din patrimoniul Muzeului "George Enescu" din Bucureşti. Mai exact la data de 26 aprilie, într-o zi de luni, când, culmea, muzeul nu este deschis vizitatorilor. De atunci, furtul statuetei - despre care nu am aflat cu precizie, dacă este sau nu obiect de patrimoniu - se cercetează, ancheta fiind în aceeaşi eternă desfăşurare.

Incidentul s-a petrecut acum mai bine de jumătate de lună, însă surse din interiorul instituţiei ne-au declarat faptul că incidentul a fost ţinut secret, până acum, deoarece angajaţii au fost ameninţaţi cu desfacerea contractului de muncă dacă povestesc cumva despre incident. Statueta - intitulată Pro Musica - valorează aproximativ 5.000 de euro şi i-a aparţinut compozitorului George Enescu, aceasta fiindu-i oferită de Orchestra Ministerului Instrucţiunii Publice. Furtul s-a produs în ziua de luni, 26 aprilie, în jurul orei 16:00, chiar din sala numărul 1 a expoziţiei permanente din Muzeul Naţional "George Enescu".

EXISTĂ UN SUSPECT!
"Camera de luat vederi a surprins imagini cu bărbatul care s-a strecurat în instituţie pe uşa lăsată deschisă de portarul de serviciu al muzeului, care nu se afla la post în momentul respectiv, purtând sub haina de pe umăr statueta furată", după cum ne-au declarat surse din interior. Poliţia, ca de obicei, anchetează, iar Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt de la Poliţia Capitalei, a declarat că "nu cunoaşte prea multe informaţii despre acest furt", precizând doar că statueta furată nu este obiect de patrimoniu.

"Într-adevăr, există imagini surprinse de camerele de supraveghere, însă a fost nevoie ca ele să fie prelucrate, iniţial nefiind inteligibile. Conducerea muzeului a preferat să nu mediatizeze cazul. Deocamdată, ancheta se află în desfăşurare, motiv pentru care nu putem da mai multe informaţii. Important este faptul că avem un suspect. Când o să ştim cu certitudine, vă vom informa", a declarat Ciocan.

Nici Laura Manolache, directorul Muzeului "Enescu", nu a fost prea exactă în informaţii. Contactată telefonic de Jurnalul Naţional, aceasta a declarat într-o primă fază că statueta este obiect de patrimoniu, după care s-a contrazis, afirmând că "nu este încă un obiect clasat, ci doar obiect din interiorul muzeului". "Cazul este anchetat de Poliţie şi aşteptăm să vedem rezultatele anchetei. Până la acest moment nu a fost recuperată statueta, a cărei valoare se ridică la 5.000 de euro", a mai precizat doamna Manolache. Până la ora difuzării acestei ştiri, reprezentanţii Ministerului Culturii, în subordinea căruia se află Muzeul "George Enescu", nu au putut fi contactaţi.

×
Subiecte în articol: special