x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special În "polul sărăciei UE” ţăranii au sărit să voteze luxul boieresc: gaz, apă şi canal

În "polul sărăciei UE” ţăranii au sărit să voteze luxul boieresc: gaz, apă şi canal

de Alina Turcitu    |    10 Iun 2012   •   21:00
În "polul sărăciei UE” ţăranii au sărit să voteze luxul boieresc: gaz, apă şi canal

"Hei, comisia, vedeti buletinul, buletinul! Ce-i asta, i-ati dat unul gata impaturit!', striga ragusit primarul Stefan Stanciu, pierdut in marea de oameni a sectiei de votare. Ii stie bine pe fiecare caci de opt ani conduce Petrachioaia de Ilfov, "polul saraciei UE', dupa cum a scris recent Reuters. Opt ani oamenii l-au ascultat de sef, mai ales dupa ce le-a turnat asfalt. Dar azi parca au luat-o toti razna, parca nu-l mai asculta nimeni. Asa, rosu la fata de suparat ce e, decide ca, in calitate de primar inca, trebuie sa-i invete el sa voteze pe aceia de nu stiu. Si se aseaza langa urna, bagand mana in crapatura: "Uite aici se baga buletinul! Asa, vezi!'.

Nu e nimeni deranjat ca primarul lor – azi candidat PDL - sta infipt chiar acolo, in sectia de votare, nedezlipit, cu ochii in toate partile, urmarind fiecare miscare. Caci lucrurile astea sunt firesti in Petrachioaia, ca multe altele. De aia, tot ca ii pare firesc, si comisia lasa alegatorii sa intre in sectie cu sepci si tricouri cu insemne electorale (cu scuza "Ce sa-i fac, sa o dezbrac?"), de aia satenii se trateaza cu bere si rom in buza sectiei, de aia afisele electorale zac inca nedezlipite pe gardurile din fata locului de vot ("Am mai jumulit noi ce am mai jumulit din ele, dar mai mult n-am putut, primarul trebuia sa le dea jos de aseara", ni se plange sefa comisiei).

Primarul si vicele, patru ani intre aceiasi pereti, fara sa-si vorbeasca
Si tot de aia isi permite si viceprimarul Mihai Dobre sa se plimbe relaxat prin sectia centrala, salutand in dreapta si-n stanga alegatorii chiar acolo, langa urna, si apoi scrutand, verificand, privind lung, mirosind si cantarind situatia. El e candidatul USL la scaunul de primar si-l ravneste de multa vreme. Intre el si primarul Stanciu e raca veche. Patru ani au stat intre aceiasi pereti fara sa-si vorbeasca, fara ca macar sa-si spuna buna ziua. Ba chiar s-au dat in judecata pentru fel si fel de motive. Si astazi, la vot, se ignora: trec la cativa centimetri unul de altul, gata, gata sa se atinga, dar nu-si spun o vorba, nu-si arunca o privire. Fiecare e concentrat pe oamenii lui. Intr-un fel, si seamana: sunt amandoi asudati, obositi, nervosi, dar cu ochiul ager iscodind, scormonind si veghind tot ce-i inauntrul sectiei si-n afara. Doar primarul e cam stresat. A simtit el demult ca nu-l mai iubeste lumea. Acum, oamenii recunosc ca-l vor in locul lui pe vice ca-i "baiat bun", politicos si muncitor si, cine stie, poate intr-o zi chiar le baga gaz, apa si canal, dupa cum a promis.

Cum se rezolva problemele Petrachioaiei? Prin fotbal
De asta au si venit ei la vot asa devreme, inca de la sase jumate dimineata - pentru gaz, apa si canal. Stiau bine ca sectia se deschide abia peste o jumate de ora, dar nu mai aveau rabdare sa stea acasa. Asa, pe la sapte dimineata ziceai ca Petrachioaia toata se pregateste de sarbatoare: zeci de oameni la coada in fata sectiei principale, apoi alte zeci imprastiate prin curte, in asteptare. Si pe langa toate astea, valuri nesfarsite de sateni curgand pe ulitele pietruite ale satului, in papucii lor cei noi, de mers la biserica.

Pe la pranz, ochii vicelui au prins a sclipi. Ai lui isi frecau fericiti mainile, siguri de victorie. Din aproape 2.500 de alegatori, aproape jumate deja pusesera stampila. Ce mai urma era o nimica toata. "Pai de unde stiti cum au votat oamenii, daca nu s-au numarat voturile? ". Drept raspuns, pe consilierul USL il bufneste rasul chiar acolo, in usa sectiei. "Eei, astea sunt lucruri care se simt!". Oricum, si primarul simtea demult ca azi o sa-l tranteasca lumea, de aia a si inceput sa-si faca singur curatenie in birou... ba si-a luat si cana personala, zambeste consilierul.

Ce-i drept, in Petrachioaia putini recunosc ca il mai sprijina pe primar, de suparati ce sunt ca in opt ani de zile n-a miscat mare lucru. Primarul, pe de alta parte, ne-a explicat ca el ar fi vrut, dar n-a avut cum: bugetul local e prea sarac – chiar si baza sportiva Afumati are mai multi bani decat Petrachioaia. Nici n-ar avea cum sta altfel lucrurile, daca satul n-are afaceristi. Are doar o fabricuta, o balta si alti trei, patru mici intreprinzatori. Nici pana astazi n-au inteles oamenii cum s-a facut ca, din toata saracia de buget a Petrachioaiei, primarul si-a permis sa ridice o baza sportiva de cateva miliarde de lei vechi.

"N-avem noi nevoie de fotbal sa ne dezvoltam, ci de infrastructura. In opt ani ni s-a pus doar asfalt, ceva pietris si ni s-a carpit scoala si gradinita. Atat. Nu putem atrage nici un investitor daca n-avem infrastructura. Ar fi vrut o fabrica de detergent sa vina la noi, dar cand a vazut ca n-avem nici gaz, nici apa, a fugit repede", ne spune nea Mitica. Si el, ca si altii, il invinuiesc doar pe primar pentru eticheta de "polul saraciei din UE". Ba n-ar fi chiar asa cum zice nea Mitica, il contrazic altii. Ci tot ei, satenii, ar fi de vina ca au votat gresit atatia ani.

Un candidat: "M-au sunat sa ma intrebe ce le dau daca ma voteaza. De azi dimineata ma tot suna… "
"In general, intotdeauna la noi, in Petrachioaia, s-a votat haotic. La alegerile trecute s-au dat bani, nu gluma, chiar si cate 100 de euro de persoana. Si inainte de a intra la urna, ii puneau pe oameni sa jure cu mana pe Biblie ca nu voteaza stramb", ne povesteste un satean. Nu i-e frica de nimeni, zice, dar totusi ar dori sa-si pastreze anonimatul.
"In Petrachioaia e simplu sa manevrezi oamenii ca sunt dezinformati. Le dai o sticla de vin si esti cel mai bun. De aia sunt si tinuti asa, in saracie, sa fie mai usor de manipulat cand ii momesti cu o plasa de malai. Pai noi avem oameni fara curent electric in casa, stau la lampa. Va dati seama ca aia sunt ca salbaticii, n-au habar ce se intampla pe lume, n-au mai vazut o stire la televizor?", ne spune Florentin Toma, candidatul PP DD pentru functia de primar. E popular in sat ca-i "om simplu si sufletist". Sondajele il aratau printre favoriti. Cand iese el pe ulite, oamenii ii zambesc larg cu un "traiti, domn primar", iar copiii ii sar in brate. Altii, insa, n-au incredere sa-l voteze ca nu si-a terminat liceul - acum abia e in clasa a unsprezecea la frecventa redusa. In politica e inca boboc.

Ii suna telefonul: "Ce ma intrebati pe mine cu cine sa votati? Votati cu ala cu care credeti ca o sa aveti o satisfactie de viata mai buna. Eu, unul, daca o sa fiu primar, o sa fiu sluga dumneavoastra, adica a oamenilor si o sa va fac bine cat pot. Eu atata pot sa va spun". Inchide telefonul si ne explica candid: "Hmm, m-au sunat sa ma intrebe ce le dau daca ma voteaza. De azi dimineata ma tot suna…".

×