x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special In serviciul regimului Ceausescu

In serviciul regimului Ceausescu

17 Feb 2004   •   00:00

"Duplicitarii - O istorie a Serviciilor de Informatii si Securitate ale regimului comunist din Romania", aparuta in anul 2003, istoricul Cristian Troncota afirma ca "Arhivele STASI pastreaza date interesante despre relatiile renumitului terorist international Carlos "Sacalul" cu oficialitatile regimului comunist de la Bucuresti, precum si informatii referitoare la implicarea sa in cateva atentate comandate de Ceausescu". In lucrarea mentionata, Cristian Troncota afirma ca prezenta "Sacalului" in Romania a fost semnalata pentru prima data in anul 1973 cand, intrat in tara noastra clandestin, sub identitatea unui cetatean francez, s-a intalnit in taina cu doi diplomati irakieni si cativa reprezentanti ai unor organizatii palestiniene.

Dusman al lui Pacepa
Pe atunci, despre Carlos se stia ca "traia mai mult pe teritoriul unor tari socialiste si se bucura de protectia autoritatilor din Ungaria, Cehoslovacia, Polonia si RDG". Este perioada in care "miscarile" lui Carlos au fost tinute sub control de "Serviciul K" din cadrul Directiei de Informatii Externe (DIE) a Securitatii romane, de Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista (USLA), Directia a lll-a (Contraspionaj) si Directia a V-a (Paza demnitari), care cooperau intre ele si il informau pe Ceausescu despre toate aspectele care ar fi putut aduce atingere sigurantei statului roman si a relatiilor sale internationale.
Fuga lui Pacepa si dorinta lui Ceausescu de a-l anihila pe generalul "defector" l-au adus pe Carlos in atentia serviciilor secrete autohtone, ca posibil executant al acestei dorinte. Istoricul Troncota afirma ca legaturile "Sacalului " cu regimul de la Bucuresti au avut si "binecuvantarea" lui Yasser Arafat. Nu este exclus ca si Arafat sa fi dorit moartea lui Pacepa, dupa ce acesta, o data fugit in Occident, povestise cu lux de amanunte episodul (inregistrat prin "mijloace specifice") in care liderul palestinian aflat in Romania fusese filmat in timp ce facea amor cu unul dintre ofiterii din garda sa personala.

Intalnire la Praga
In anul 2001, cotidianul "Romania libera" a facut public un raport al locotenentcolonelului Sergiu Nica, in care acesta descria imprejurarile contactarii lui Carlos, in eventualitatea atragerii sale intr-o actiune de suprimare a lui Pacepa. In acel raport, Sergiu Nica afirma ca, in august 1979, in baza unui ordin dat de Tudor Postelnicu, s-a dus la Praga, unde s-a intalnit pentru prima data cu "Sacalul" si cu cativa dintre colaboratorii sai. Relatia astfel stabilita a fost reluata si extinsa dupa 1980, cand comanda "Informatiilor Externe" a fost preluata de gen. Nicolae Plesita.
Locotenent-colonelul Sergiu Nica afirma ca in perioada 1981-1982, generalul Plesita s-a intalnit de mai multe ori cu "Sacalul" si cu cativa dintre "locotenentii" acestuia. Spusele sale sunt confirmate de un raport al STASI din februarie 1981, citat de istoricul Troncota in lucrarea sa, raport in care sunt nominalizati doi dintre "locotenentii" lui Carlos: Abdul Hakim si Magdalena Kopp (alias Lilly). "Pactul" stabilit cu "Sacalul" in cursul acelor intalniri a cuprins initial promisiunea acestuia ca nu va intreprinde nici un fel de actiuni teroriste pe teritoriul Romaniei, dar si atragerea lui intr-un complot care viza suprimarea lui Pacepa. Ulterior, "colaborarea " a fost extinsa si a vizat comiterea unor atacuri indreptate contra ziaristilor de la sectia romana a postului de radio Europa Libera.

Vanator de disidenti
Diverse informatii provenite din arhivele STASI si ale altor servicii secrete comuniste mentioneaza ca gen. Plesita i-ar fi "comandat" lui Carlos executarea a sapte atentate indreptate contra unor persoane incomode aflate in strainatate. Alaturi de gen. Ion Mihai Pacepa, gen. Nicolae Plesita l-ar mai fi asmutit pe "Sacal" si asupra securistilor "defectori" Ion Serban si Gheorghe Mandache, precum si asupra lui Emil Georgescu, Paul Goma, Nicolae Penescu (fost ministru de Interne in perioada interbelica si contestatar activ al regimului comunist din Romania), si a lui Serban Orascu.
Atentatele au constat in bombe instalate in automobilele personale ori in "carti-capcana " intesate cu plastic explozibil. Fiecare dintre cei vizati au avut de intampinat mari necazuri, dar nici unul dintre ei nu si-a pierdut viata din cauza atentatelor puse la cale de Carlos. Singurul care nu a putut fi atins a fost gen. Pacepa, protejat de faptul ca "Sacalul" nu avea "agenti" infiltrati pe teritoriul SUA. Pentru fiecare dintre actiunile care i-au fost "comandate" de la Bucuresti, Carlos a pretins si a primit mari sume de bani (se vorbeste despre cateva milioane de dolari), dar si sprijin logistic, constand atat in pasapoarte "in alb", cat si in importante cantitati de armament si munitie.

Dragoste pentru terorist
Despre viata personala a lui Ilici Ramirez Sanchez se cunosc relativ putine ama- nunte. Se poate presupune ca macar o parte dintre femeile cu care a "colaborat" de-a lungul timpului i-au fost si amante. La inceputul anilor ‘80 a fost casatorit cu nemtoaica Magdalena Kopp, o "revolutionara" care s-a numarat mult timp printre "locotenentii" lui Carlos. Ea a fost arestata in anul 1982, in Franta, fiind acuzata ca ar fi transportat o mare cantitate de exploziv ce urma sa fie folosit la un atentat. Cei doi au divortat la scurt timp dupa arestarea Magdalenei. "Ma marit cu Carlos. Este un om admirabil si exceptional. Si-a dedicat viata unui principiu politic in care cred si eu. Ne iubim si am decis ca foarte curand sa ne unim vietile." Publicata in ziarul "El Universal " din Caracas, chiar in ziua in care "Sacalul" implinea 52 de ani, aceasta surprinzatoare declaratie de dragoste apartine Isabellei Coutant-Peyre, avocata care l-a aparat pe Ilici Sanchez imediat dupa capturarea sa.
Intr-un interviu publicat in toamna anului 2001 de cotidianul "Ziua", avocata Peyre l-a descris pe viitorul sau sot drept un om "calduros, afectuos, generos si mereu deschis intelectualmente catre autocritica si atent cu ceilalti". Calitati umane deosebite, a caror simpla enumerare intra intr-un contrast violent cu actiunile salbatice pe care "Sacalul" le-a organizat si executat de-a lungul carierei sale de terorist international. Combinatie de argumente avocatesti si de opinii afective ale unei femei ce pare intr-adevar indragostita de Carlos, acel interviu contine si opinii deosebit de critice emise de avocata la adresa justitiei franceze.
Dincolo de aspectele sale strict juridice, aceasta stranie poveste de iubire infiripata intre un criminal periculos si avocatul sau este poate singura "pata de lumina" care ar putea umaniza viata "Sacalului", o viata dedicata mai ales teroarei si crimelor comise cu sange rece si fara nici un regret.


CARLOS SACALUL - Harta crimelor

CINE ESTE CARLOS

DATA NASTERII
12 octombrie 1949
NUMELE ADEVARAT
Ilici Ramirez Sanchez
LOCUL NASTERII
Caracas, Venezuela
TATAL
Un bogat lider al Partidului Comunist
MEMBRU DE PARTID
De la de 14 ani
EDUCATIA
Univ. Patrice Lumumba, Moscova.
Posibila pregatire in lupta de gherila in Cuba si Iordania.

Cercetarile efectuate in timp de catre organele specializate occidentale au demonstrat ca "Sacalul" era un maestru al deghizarilor, circula nd prin lume sub diferite infatisari si identitati. Detinea nenumarate pasapoarte falsificate perfect. In majoritatea cazurilor, el era coordonatorul, "creierul" care organiza din umbra "actiunile" a caror executie propriu-zisa era incredintata membrilor unor organizatii teroriste care, ulterior, isi asumau atentatele. Extrem de prudent, "Sacalul" intra cu un pasaport fals in tara in care urma sa aiba loc atacul, lua contact cu "executantii" si apoi pleca, sub o alta identitate, cu doua-trei zile inainte de comiterea atentatului. Cu timpul, Ilici Ramirez Sanchez a devenit unul dintre colaboratorii de incredere, pentru problemele speciale, privitoare la realizarea obiectivelor revolutiei musulmane, ai lui Yasser Arafat, liderul OEP si al dr. George Habash, seful Frontului pentru Eliberarea Palestinei. Serviciile secrete occidentale plaseaza inceputul "carierei" de terorist a "Sacalului" in anul 1973. Enumerarea cronologica a atentatelor organizate de el alcatuieste o lista dramatica:

  • 30 decembrie 1973: Afaceristul englez de origine israeliana Joseph Sieff este ranit grav, cu mai multe focuri de arma, la Londra.
  • 24 ianuarie 1974: Explozia unei bombe in sediul bancii israeliene Hapoalim din Londra.
  • 3 august 1974: Explozia a trei automobile-capcana amplasate langa sediile unor ziare din Paris.
  • 13 septembrie 1974: Jacques Senard, ambasadorul francez la Haga, este luat ostatic, impreuna cu alte zece persoane. Potrivit unor declaratii facute de "Carlos" in 1979, scopul acestei actiuni a fost eliberarea teroristului japonez Yutaka Furuya, arestat la Paris, in iulie 1974.
  • 15 septembrie 1974: Atentat cu grenade asupra unei cafenele din Paris: doi morti, 30 de raniti.
  • 13 si 19 ianuarie 1975: Atacuri cu aruncatoare de grenade asupra unor avioane ale companiei israeliene El Al, pe Aeroportul Orly-Paris.
  • 27 iunie 1975: Impusca mortal doi politisti care intentionau sa-l captureze si il executa, cu trei gloante in frunte, pe libanezul Michel Mouchkarbal, "informatorul " care l-a "turnat" politistilor.
  • 21 decembrie 1975: 70 de reprezentanti ai OPEC, care participau la o conferinta la Viena, sunt luati prizonieri de un comando condus de Carlos. Trei dintre prizonieri isi pierd viata in cursul atacului, dar membrii "echipei" coordonate de "Sacal" scapa nevatamati. Teroristii primesc 50 de milioane de dolari in schimbul eliberarii ostaticilor.
  • 4 septembrie 1981: Louis Delmare, ambasadorul francez la Beirut, este impuscat mortal, in propriul sau automobil.
  • 28 martie 1982: Explozia unei bombe amplasate in trenul care efectua cursa Toulouse-Paris provoaca moartea a cinci persoane. Tinta acestui atentat a fost Jacques Chirac, pe atunci primar al Parisului, care insa nu se afla in tren. Atentatul a avut loc la scurt timp dupa ce Carlos ceruse ultimativ autoritatilor franceze eliberarea camarazilor sai Bruno Breguet si Magdalena Kopp.
  • 22 aprilie 1982: Explozia unui automobil capcana in fata magazinului Al Watan Al Arabi, din Paris.
  • 25 august 1983: Explozia a doua bombe de mare capacitate zguduie aproape simultan Madridul.
  • 1 ianuarie 1984: Explozia unei bombe amplasate langa Centrul Cultural Francez din Tripoli.

    A fost bratul inarmat al Securitatii

    • 21 februarie 1981, ora 21:50: O puternica explozie zguduie sediul postului de radio Europa Libera, din Munchen, in zona de emisie a sectiei cehoslovace. Conform Raportului de cercetare al Politiei Bayern, inclus in Dosarul nr. 782-230/1981, aceasta explozie a provocat ranirea grava a opt persoane, aflate in incinta sectiei, si a altor patru din cladirile invecinate. Pagubele produse: peste patru milioane de marci. Conform anchetatorilor germani, deflagratia a fost provocata de o incarcatura de 20 kg de nitropenta care, alaturi de distrugerea cladirii, a mai produs si un crater circular cu diametrul de doi metri si adancimea de un metru. Informatii provenite, dupa 1990, din arhivele STASI au adus indicii ca "Sacalul" a executat acest atentat la cererea Securitatii romane, care l-a platit cu un milion de dolari.
    • 20 iulie 1981: Jurnalistul Emil Georgescu este injunghiat cu 26 de lovituri de cutit in apropierea locuintei sale. A supravietuit acestui atac, dar pana la moartea sa (1985) a fost convins si a declarat-o public, ca a fost victima unei conspiratii puse la cale de Securitate. Opiniile sale au fost confirmate de informatiile obtinute tot din arhivele germane, din care rezulta ca, intr-adevar, el s-a aflat pe lista de "comenzi" pe care "Sacalul" o primise de la Bucuresti.

      CONTINUARE: Vanam o vulpe care-si avea barlogul in casa stapanului

  • ×
    Subiecte în articol: special carlos pacepa şacalul