x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special In sfărşit, in Romănia

In sfărşit, in Romănia

de Alex Revenco    |    16 Iul 2007   •   00:00
In sfărşit, in Romănia

Aproape toate biletele (50.000) au fost văndute cu luni in urmă, ceva nemaiintălnit in Romănia. Sigur, graţie sponsorului Vodafone, biletele au fost mult mai ieftine faţă de Occident, dar chiar şi aşa reprezintă un efort financiar considerabil. Spectacolul va fi insă unic, iar publicul de pe stadion va reprezenta trei sau chiar patru generaţii.

A bigger bang - Rolling Stones live, pe Stadionul "Lia Manoliu"

Aproape toate biletele (50.000) au fost văndute cu luni in urmă, ceva nemaiintălnit in Romănia. Sigur, graţie sponsorului Vodafone, biletele au fost mult mai ieftine faţă de Occident, dar chiar şi aşa reprezintă un efort financiar considerabil. Spectacolul va fi insă unic, iar publicul de pe stadion va reprezenta trei sau chiar patru generaţii.

Putem să-i mulţumim lui Keith Richards că nu a avut de lucru in primăvara lui 2006 şi s-a urcat in cocotier in Insulele Fiji, a căzut, s-a lovit, s-a operat... Bineinţeles, turneul A Bigger Bang a fost dat (şi el) peste cap, multe concerte au fost anulate, altele reprogramate. Apoi, grupul a decis să continue cu "restanţele" şi anul următor, astfel, Romănia a preluat un tren in plin mers care, iată, in 2007 trece şi prin Bucureşti.

Â

ŞASE TURNEE. La mijlocul anilor ’80 se vorbea de Stones la timpul trecut, dar din 1989 incoace au "renăscut", realizănd un adevărat tur de forţă: A Bigger Bang este al şaselea turneu mondial de atunci şi al nu ştiu cătelea de la inceputurile grupului. Turneele Steel Wheels/Urban Jungle, Voodoo Lounge, Bridges to Babylon, No Security, Forty Licks sunt urmate acum de A Bigger Bang. Acesta a poposit pe toate continentele şi deţine o serie intreagă de recorduri, de public, de incasări etc., dar nu recordurile contează. Ceea ce este important cu adevărat este că la Bucureşti 60.000 de oameni vor trăi, timp de două ore, ceea ce le-a fost interzis timp de decenii: ei se vor afla in craterul vulcanului artificial generat de Jagger & Co.

Rolling Stones au depăşit de mult etapa de "record breakers" şi stadiul de "legende in viaţă". Ei sunt unici nu numai prin longevitate, dar mai ales prin plăcerea de a exista la timpul prezent. Sigur, albumele Stones nu mai apar la fel de des ca acum 30 de ani, dar cănd apar, impactul este cu atăt mai puternic. Sigur, Stones oferă publicului venit la concerte multe piese "clasice", dar cele noi sunt cel puţin la fel de percutante.

Â

IN PARALEL. Mick, Keith, Ronnie şi Charlie se ocupă de multe lucruri atunci cănd nu sunt "prinşi" de turneu. Mick produce şi apare in filme, scoate albume solo, Keith la fel (de fapt, el a debutat foarte recent in "Piraţii din Caraibe 3", alături de Johnny Depp), Ronnie Wood pictează, Charlie Watts are grupul lui de jazz... dar, după cum mărturiseşte Keith, atunci cănd sună telefonul şi Mick spune: "Ce zici, o luăm din nou din loc?"... ei bine, cei patru redevin ceea ce nu au incetat nici un moment să fie: The Rolling Stones.

Dar chiar şi in timpul turneului, de multe ori au loc activităţi paralele. Ronnie a organizat expoziţii de artă plastică la Viena şi la Paris (unde, in timpul concertului de acum o lună, Mick Jagger i-a spus "Renoir"!), iar o parte din muzicienii de acompaniament dau uneori concerte cu o zi inainte sau după Rolling Stones (eventual alături de vedete locale).

Deşi aceasta nu se intămplă prea des, la Bucureşti, pe lăngă warm-up (formaţia de deschidere - The Charlatans), vom fi răsfăţaţi şi de un extrawarm-up. Este vorba despre Iris, care implineşte in această vară 30 de ani de carieră. Potrivit programului, Iris va intra in scenă la ora 18:00 pentru o jumătate de oră, iar The Charlatans - la ora 19:00, pentru trei sferturi de oră.

Â

START ME UP! După care va incepe acea aşteptare, acea stare febrilă a mulţimii, acele "valuri" de măini ridicate care se mişcă dintr-o parte in alta a stadionului, pe un fond muzical pregătitor... pănă cănd nerăbdarea va atinge apogeul. Şi atunci: A BIGGER BANG, iar chitara lui Keith va sfăşia văzduhul pregătind intrarea lui Mick, "Start Me Up!" şi aşa va fi, două ore fantastice vor incepe.

Â

"Satisfaction"... şi mai mult decăt atăt

In concertul de măine vom asculta "Start Me Up", "Satisfaction", "Sympathy for the Devil", "Let’s Spend the Night Togheter", "It’s Only Rock And Roll". Vom vibra alături de Mick Jagger pe "Jumping Jack Flash" şi "Brown Sugar", dar lista celor 18-20 de piese va cuprinde şi alte titluri iubite de toţi, ca "Honky Tonk Women", "Paint it Black"... poate chiar şi "Midnight Rambler" sau "You Can’t Always Get What You Want", dacă avem noroc. Dar cu siguranţă Keith Richards, după ce va spune ceva de genul "e bine că sunt aici, e bine că sunt oriunde", va "amesteca" un pic versurile celor două piese "obligatorii" de pe la mijlocul show-ului. Desigur, soliştii trupei Stones vor cănta şi piese mai noi, precum "Rough Justice", poate şi "You Got Me Rocking", dar cu certitudine şi o preluare după James Brown ("I’ll Go Crazy") sau după Ray Charles ("Night Time Is the Right Time"), artişti pe care Mick Jagger i-a admirat.

Â

ENERGIE

"In viaţa mea nu am simţit atăta energie transmisă ca la concertul Rolling Stones, iar intrarea lor in arenă mi s-a părut comparabilă cu cea a gladiatorilor. Mă uitam la fabulosul spectacol şi mă găndeam că eu, ca actor, n-am avut niciodată parte de o asemenea reacţie (feedback) din partea publicului"

Peter O’Toole actor

Â

ATITUDINE

"Stones nu căntă pentru bani, la ei este plăcerea de a cănta. Nu sunt ca formaţiile care se despart, fiecare o ia pe alt drum, după care urmează comeback-ul. Sunt altfel şi am inţeles asta cănd am fost cu ei. La Stones mai importante decăt abilităţile muzicale sunt stilul şi atitudinea, acestea-i fac unici"

Mick Taylor fost chitarist Rolling Stones

×
Subiecte în articol: special rolling stones stones mick