x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Inainte baieti, sunteti cu mine!"

"Inainte baieti, sunteti cu mine!"

01 Mar 2004   •   00:00
"Inainte baieti, sunteti cu mine!"

Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu, Ioana D’Arc a Romaniei, s-a inrolat ca sa isi razbune fratele si pentru a fi aproape de iubitul ei.

In Casa Memoriala din Targu-Jiu, haine, suvite de par si o parte din mobila eroinei sunt ingrijite de nepoata sa.
CRISTIAN PETRU

O casa mica si veche, cu usi scunde si cu acoperis de sindrila, aflata la marginea Targu-Jiului. Casa memoriala a Catalinei Toderiu. Timpul si zapada din curte au acoperit urmele eroinei de la Jiu. Ea este insa prezenta prin lucrurile ei, care au ramas in casa. Suvite din parul pe care si l-a taiat atunci cand a imbracat vesmintele de soldat, scaunelele de la masuta la care manca, pozele ei din timpul scolii sau din armata te fac sa o simti aproape. Usa scunda te face sa te apleci atunci cand vrei sa intri. Sa te apleci in fata eroinei, in fata istoriei. In fostul dormitor al celor opt copii ai familiei Toderiu, o femeie de aproape 50 de ani se uita la pozele de pe pereti. "Sunt nepoata Catalinei Toderiu. Ecaterina Teodoroiu i s-a spus mai tarziu. Bunica mea Sabina a fost sora cu ea", povesteste Sabina Lupu. Aceasta este supraveghetorul Casei Memoriale din 1993, pastrandu-se astfel traditia ca o ruda de-a Ecaterinei sa se ocupe de muzeu. Primul supraveghetor a fost Sabina, sora eroinei.

Lili Toderiu dormea in copaie

Mandra de matusa sa, Sabina Lupu spune ca, atunci cand era mica, bunica ei ii povestea despre "dada" Catalina. Dar stie multe despre Ecaterina Teodoroiu si din cartile de istorie. Poate de aceea, de multe ori cand povesteste despre ea, ii spune "eroina". "Catalina, Lili cum ii spuneau parintii, era cel de-al treilea copil al strabunicilor mei. Era nascuta in 14 ianuarie 1894. Era foarte inteligenta si ambitioasa. Parintii ei erau oameni nevoiasi, cu multi copii. Eroina a dormit mult timp in copaia in care erau spalati copiii. Nu avea loc in pat. Dada Catalina a invatat foarte mult ca sa scape de saracie", povesteste Sabina.

Rolul preferat: "Penes Curcanul"

Primele doua clase primare le-a facut in Vadeni, localitatea ei natala, care face parte acum din Targu-Jiu. Urmatorii doi ani a urmat scoala in "oras", la Targu-Jiu. "Invatatorul ei a vrut sa puna in scena "Penes Curcanul" si a intrebat in clasa cine vrea sa joace rolul principal. Ecaterina Teodoroiu a spus ca ea. Dascalul i-a explicat insa ca rolul trebuie jucat de un baiat. Ii placea foarte mult dadei sa citeasca carti istorice", spune nepoata eroinei. Catalina Toderiu a plecat apoi la Bucuresti, unde s-a inscris la Scoala de Fete. Voia sa devina invatatoare. Se pare ca, la Bucuresti, Catalina l-a intalnit pe Gheorghe Manoiu, iubitul ei. In acea perioada, Ecaterina s-a inrolat ca cercetas. Si dupa ce a inceput razboiul de reintregire a participat ca sora medicala. Alaturi de alte femei, Catalina ingrijea ranitii.

Inrolarea in Armata romana

Moartea fratelui ei Nicolae, cel cu care Ecaterina s-a inteles cel mai bine dintre toti copiii, a afectat-o foarte mult. Ea a fost cea care l-a ingropat pe Nicolae pe dealul Sambotinului. In octombrie 1916, Ecaterina Teodoroiu a decis sa slujeasca tara in locul fratelui ei. Sa il razbune. Un alt motiv care a determinat-o pe eroina sa se inroleze a fost faptul ca Gheorghe Manoiu era deja pe front. "Parintii ei nu au fost de acord ca ea a luat arma si mantaua. Au lacrimat mult. Dar decizia ei fusese deja luata. Atunci cand venea acasa in permisii, bunica plangea si ii spunea: "Dada Catalina, nu pleca. Ia-ma si pe mine cu tine"." Dar Ecaterina Teodoroiu era hotarata.

Ranita si prizoniera

In razboi, Ecaterina a fost ranita la ambele picioare si a fost tratata la spitalele Filiasi, Craiova, Iasi. Dar si-a revenit. A fost luata prizoniera, dar a reusit sa scape, impuscand vreo "doi-trei" soldati germani. "Intr-o seara, dupa o lupta care a avut loc aici, in apropiere, dada Catalina a venit acasa. Ploua si era destul de frig si avea pe ea o pelerina rosie. Parintii ei au intrebat-o de unde o are. "Am primit-o de la generalul Dragalina", le-a raspuns aceasta. Eroina a fost distinsa in primavara anului 1917 cu "Virtutea militara de razboi, clasa a II-a" si avansata la gradul de sublocotenent. Conducea un pluton de 25 de soldati. La inceput, soldatilor nu le-a prea convenit ca sunt condusi de o femeie. Dar pana la urma au apreciat-o", spune Sabina Lupu.

Ultima lupta

Moartea nu a crutat-o insa. Ecaterina Teodoroiu nu a reusit sa scape de gloantele germane. "In 22-23 august, pe campul de lupta de la Marasesti, eroina a fost impuscata in piept. Ultimele ei cuvinte au fost: "Inainte baieti, sunteti cu mine!". Ecaterina Teodoroiu a fost inmormantata pe campul de lupta, apoi trupul ei a fost mutat in Mausoleul de la Marasesti. In 1926 a fost adusa, intr-un sicriu de otel, in mausoleul construit pentru ea in centrul orasului", mai spune nepoata eroinei de la Jiu.
Plec din casa cu cele doua camere mici in care au locuit 10 suflete, locul in care Catalina Toderiu s-a nascut si a copilarit. Copacul sub care canta la vioara nu mai este. Dar ce a ramas este Romania Libera, pentru care Catalina Toderiu - Ecaterina Teodoroiu si-a dat viata.



Mausoleu in centrul orasului

Comparata de generalul francez Henri Berthelot cu Ioana D’Arc, Ecaterina Teodoroiu a murit pentru Unire. "Trupul Ecaterinei Teodoroiu se odihneste in centrul orasului. Pe mausoleul ei o dreapta) sunt redate momente din viata eroinei de la Jiu", spune directorul adjunct al Muzeului Judetean, profesorul Gheorghe Calotoiu. "Pentru cinstirea memoriei acesteia precum si a celorlalti eroi gorjeni, in anul 1937 a fost realizat in Targu-Jiu, sub conducerea lui Constantin Brancusi, ansamblul monumental devenit celebru", adauga acesta.

CV
Catalina Toderiu, cunoscuta de romani sub numele de Ecaterina Teodoroiu, s-a nascut la 14 ianuarie 1894. Mica si slabuta, Lili, cum o alintau parintii, a fost singura din familie care a invatat carte. Pentru a scapa de saracie. A imbracat haina de soldat dupa moartea fratelui ei Nicolae. Decorata cu "Virtutea militara de razboi", Ecaterina Teodoroiu a fost comandantul unui pluton format din 25 de soldati. Doua gloante germane au ucis-o pe 23 august 1917.

"Parintii Ecaterinei Teodoroiu erau oameni nevoiasi, cu multi copii. Eroina a dormit mult timp in copaia in care erau spalati copiii. Nu avea loc in pat. Dada Catalina a invatat foarte mult ca sa scape de saracie"
Sabina Lupu
nepoata eroinei de la Jiu

"Gandul meu la tine
Sboara in noaptea
larga.
Pe nisipul din
gradina
Fermecata de-al tau
dor
Am prescris cu voie
buna
Te iubesc si te ador
(...)" Lili Toderiu

CONTINUARE: "Barbata" care i-a salvat pe pasoptisti

×