x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Înalta Curte a introdus coplata în RCA: Șoferii vor plăti din buzunar reparațiile auto

Înalta Curte a introdus coplata în RCA: Șoferii vor plăti din buzunar reparațiile auto

de Diana Scarlat    |    12 Mar 2025   •   08:20
Înalta Curte a introdus coplata în RCA: Șoferii vor plăti din buzunar reparațiile auto

O decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție le dă câștig de cauză asigurătorilor, care încearcă de mai mulți ani să nu mai plătească valoarea totală a reparațiilor auto pe baza poliței de asigurare obligatorie RCA.

Dacă până acum au câștigat procesele service-urile auto, judecându-se cu firmele de asigurări care nu au acceptat plata integrală a reparațiilor, după decizia ÎCCJ - chiar dacă nu este obligatorie -, instanțele vor decide în favoarea asigurătorilor. Reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) spun că prin această decizie, ÎCCJ a introdus ceea ce companiile de asigurări încercau de mai mulți ani să impună ca modificare legislativă, respectiv coplata la poliția RCA.

Anul trecut au fost dezbateri aprinse în Parlament, pe tema introducerii unui amendament la Legea RCA care să impună coplata. COTAR s-a opus vehement și a reușit să determine eliminarea respectivului amendament. Companiile de asigurări au fost, în luna mai 2024, la un pas de a reuși să impună coplata la reparațiile auto pe baza poliței RCA, prin respectivul amendament, după ce încercau de mai mulți ani să facă acest lucru.

Acum, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat o decizie care poate influența substanțial modalitatea în care sunt rezolvate daunele pe RCA, prin anularea deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) care reglementează plata daunelor. ÎCCJ a stabilit că despăgubirile datorate de asigurătorul RCA trebuie să reflecte costurile reale existente pe piață, ceea ce înseamnă că service-ul ales de păgubit pentru a-și repara mașina lovită de un asigurat RCA nu are libertate totală în a stabili valoarea despăgubirilor în funcție de costul reparației, așa prevede Legea RCA 132/2017, ci aceste valori trebuie să țină cont de prețurile pieței.

Se vor folosi piese de slabă calitate

Cum un service auto își menține activitatea economică din manoperă, decizia ÎCCJ va afecta calitatea pieselor folosite, pentru că se vor prefera cele care nu sunt originale sau cele second hand. Reprezentanții service-urilor auto membri COTAR spun că se așteaptă la multe surprize neplăcute de acum înainte, în instanțele de judecată, chiar dacă decizia ÎCCJ nu are caracter obligatoriu. Această decizie poate fi luată în considerare de judecători, astfel încât se poate ajunge la haos, pentru că a rămas la decizia asigurătorului să stabilească prețul pe care vrea să-l plătească drept despăgubire și se va ajunge, în mod inevitabil, la coplata costurilor de reparații, adică exact ce și-au dorit asigurătorii de mai mulți ani.

„Noi am anunțat de mai mulți ani că asigurătorii vor să introducă o coplată. Noi ne-am opus, dar prin această decizie a ÎCCJ s-a introdus, de fapt, ceea ce au dorit firmele de asigurare. Ținând cont de faptul că decizia ÎCCJ nu este obligatorie, ne vom zbate pentru a nu exista așa ceva în Legea RCA care se dezbate acum în Parlament, pentru noi modificări. Ne așteptăm ca asigurătorii, susținuți de ASF, să încerce să introducă această modificare și în lege”, a explicat, pentru Jurnalul, Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

Despăgubiri mai mici și polițe mai scumpe

Confederația anunța, din mai 2024, că prin această încercare de a introduce în Legea RCA coplata, toți șoferii asigurați din România vor primi despăgubiri tot mai mici, în timp ce vor plăti asigurări din ce în ce mai mari. 

COTAR explică de ce nu este benefică o astfel de decizie sau de modificare legislativă, pentru că astfel se va ajunge la situația în care companiile de asigurări își vor maximiza profitul, impunându-le șoferilor păgubiți despăgubiri sub nivelul la care reparațiile pot fi efectuate astfel încât autovehiculul să poată fi adus la starea anterioară producerii accidentului și să poată circula în condiții de siguranță pe drumurile publice. Iar folosirea unor piese de schimb la mâna a doua sau care nu sunt originale va afecta traficul rutier, punând în pericol viețile oamenilor.

Scandalul legat de valoarea despăgubirilor RCA a pornit de la unele abuzuri pe care le-au făcut o parte dintre service-uri, punând prețuri foarte mari pentru manoperă sau pentru piesele de schimb, însă prin decizia care lasă la mâna asigurătorului evaluarea lucrărilor de reparații și calcularea cuantumului daunei se creează un dezechilibru major, pentru că firma de asigurare are acum libertatea de a comite orice abuz, pretinzând că valoarea reparației ar trebui să fie mult mai mică decât în realitate.

„Oamenii vor avea de ales între a completa din propriul buzunar banii de reparații și a da în judecată vinovatul de accident, pentru plata diferenței de cost. Dar de ce mai plătim asigurări obligatorii, în acest caz? Codul Civil din România prevede că orice prejudiciu trebuie recuperat în integralitate și nu parțial. Pentru România, țara cu cei mai mulți morți pe șosele, cu o infrastructură rutieră net inferioară standardelor din țările civilizate, înseamnă o agravare a situației și o deteriorare accelerată a siguranței pe drumurile publice care deja sunt în procent de 50% cu reparații neconforme - ceea ce s-a constatat în urma controalelor făcute de Registrul Auto Român și de Poliție. Pentru milioanele de șoferi asigurați care cotizează pentru profiturile astronomice ale asigurătorilor, plătind o poliță mai scumpă decât în Germania sau Austria, reamintim că din cele 7,59 miliarde lei - asigurări brute plătite în 2022 către companiile de asigurări, doar 110 milioane lei au fost plățile direct pentru manoperele service-urilor. În același, an, profiturile asigurătorilor s-au mărit de 12 ori, depășind 770 milioane de lei”, mai spune Vasile Ștefănescu. 

Transpunerea directivei europene

Asigurarea de răspundere civilă auto este reglementată la nivel european prin Directiva 2009/103/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 septembrie 2009. Aceasta Directivă a fost modificată prin Directiva 2021/2018/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi, statele membre ale Uniunii Europene având obligația de a transpune în legislația națională prevederile acestui act normativ până la data de 23 decembrie 2023, dar termenul a fost depășit. 

După consultările avute de Ministerul de Finanțe cu partenerii sociali, a fost agreat și înregistrat la Senatul României proiectul L1/2024 care ulterior a fost înaintat către Camera Deputaților și înregistrat sub nr. 216/2024 pentru modificarea și completarea Legii RCA nr.132/2017. Pentru acest proiect de modificare legislativă s-a încercat, anul trecut, să se introducă amendamentul prin care s-ar fi impus prin noua lege coplata pentru reparațiile auto, asigurătorii profitând de momentul transpunerii directivei europene. Legea încă se dezbate în Parlament.

×