Nu s-a asezat bine praful pe criticile aduse de FMI in privinta contractelor preferentiale de energie, ca iata ca statul s-a facut luntre si punte, s-a dat peste cap de trei ori ca Fat-Frumos si a scos din joben o solutie prin care combinatul ArcelorMittal Galati va prelua energie ieftina. De data aceasta vaca de muls nu mai este Hidroelectrica, aflata in forta majora de mai bine de jumatate de an, ci Nuclearelectrica. Iar modalitatea este acelasi artificiu tehnic utilizat si in 2009 si in 2010 de Mittal.
ArcelorMittal Galati vrea sa cumpere, in perioada urmatoare, 140 de MW de energie pe bursa de specialitate OPCOM de la Nuclearelectrica, cea mai mare cantitate urmand sa fie nucleara, iar restul provenind de la complexurile Turceni si Rovinari, potrivit unor surse din domeniu.
Firma detinuta de miliardarul indian Lakshmi Mittal va cumpara 140 de MW in banda, adica o cantitate totala de 1,2 TWh la un pret de 165-170 de lei/MWh. Asta in conditiile in care, din cauza secetei, pretul este acum pe bursa de energie OPCOM intre 220 si 230 lei/MWh. Valoarea contractului este de 204 milioane de lei, iar Nuclearelectrica ar fi pagubita cu circa 60 de milioane de lei din cauza diferentei pana la pretul de piata. Informatiile despre implicarea Nuclearelectrica in realizarea unui cos pentru ArcelorMittal circula in sectorul energetic inca din luna decembrie 2010. Reprezentantii Nuclearelectrica nu au comentat.
'Trucarea' unei licitatii, combinata cu metoda Rudnap
Aceasta este cantitatea pe care o consuma intr-un an combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, care este al doilea consumator al tarii, dupa Alro. Din cei 140 MW, numai o cantitate de 100 MW este nucleara, iar cate 20 MW vor fi adunati de la complexurile energetice Turceni si Rovinari. Practic, se va face aceeasi smecherie cu 'cosul' adunat de Electrica de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica si aceleasi complexuri Turceni si Rovinari, si exportat apoi catre sarbii de la Rudnap.
Problema este ca Nuclearelectrica nu are atata energie disponibila, iar cantitatea de energie nucleara care va fi livrata pentru Mittal trebuie scoasa din consumul populatiei. Acum Nuclearelectrica livreaza 75% din cat produce in cosul reglementat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE).
In 2009 si 2010 Mittal a cumparat 1,75 TWh de la Hidroelectrica printr-un artificiu: a cerut pe OPCOM o oferta cu pret de 130 lei/MWh, iar singura companie care putea oferi acest contract in aceste conditii a fost Hidroelectrica. Afacerea va fi pe un an, pentru ca legislatia nu prevede contracte mai lungi pe OPCOM. De mentionat ca aceasta metoda cu cererea de oferta este acoperita de cadrul legal actual, din moment ce toate partile fac profit, iar intelegerea e pe un an. Problema este ca nu asigura acces la aceasta energie tuturor companiilor dornice sa cumpere asemenea cantitati la asemenea preturi.
ANRE se opune
'Deocamdata acestea sunt discutiile. Mai este aflteptat un aviz de la ANRE, pentru ca energia nucleara care va fi livrata pentru Mittal trebuie scoasa din cosul reglementat (pentru populatie – n.r.)', scrie sursa citata.
Problema este ca includerea Nuclearelectrica in ecuatie implica faptul ca aceasta sa cumpere energie termo mult mai scumpa, pe care sa o revanda ulterior mai ieftin decat pretul de achizitie. De asemenea, daca ar scoate la licitatie cantitatile respective in mod normal, unde oricine sa participe, ar putea realiza un profit mult mai mare. Insa statul e ingrijorat de pierderea locurilor de munca si de taxele care s-ar pierde la buget, combinatul galatean fiind unul dintre exportatorii de top ai Romaniei. De asemenea, masura da de lucru minerilor de la Rovineari si Turceni.
Surse din cadrul ANRE au declarat pentru Jurnalul National ca acestea au fost doar discutii si ca nu se pune problema scoaterii de energie nucleara din cosul reglementat deoarece asta ar duce la scumpirea electricitatii pentru populatie. 'Daca scoatem energie nucleara, cu ce inlocuim? Cu Doicesti, care produce de doua ori mai scump?', au precizat sursele. Acestea au mai aratat ca se doreste realizarea unui contract-tip pe OPCOM pentru marii consumatori, gen Alro, ArcelorMittal, Oltchim etc., prin care acestia pot beneficia de discounturi in functie de cantitatile preluate si tipul de consum, respectiv folosirea electricitatii continuu in banda sau noaptea.
Contractul cu Hidroelectrica a expirat la inceputul acestui an, si de atunci compania cumpara energie scumpa. Grupul a mai incercat inclusiv trecerea in sistem reglementat, unde pretul este in jur de
165 lei/MWh. Numai ca autoritatea de reglementare a respins acest lucru, deoarece nu existau in piata nici cantitatile, nici preturile in cauza.
Statul taie unii 'baieti destepti', dar favorizeaza altii
Duplicitatea statului e cu atat mai ciudata cu cat comisarul european Joaquin Almunia declara toamna trecuta la Bucuresti ca investigheaza, printre altele, fix contractul semnat intre Mittal si Hidroelectrica, incheiat prin aceeasi metoda. 'Stiu ca trecem prin vremuri grele, dar subventiile indirecte nu sunt o solutie pentru a rezolva anumite probleme din diverse sectoare. Prin tarife reduse la electricitate acordate anumitor jucatori, se reduce pretul de cost la beneficiar, dar sunt periculoase pentru concurenta.
Analizam un potential ajutor primit de ArcelorMittal si Alro, prin care Hidroelectica le-a acordat tarife reduse, si de asemenea analizam contractele Hidroelectrica cu distribuitorii cu amanuntul si cu alti clienti industriali. Consumatorii industriali din alte sectoare sunt afectati pentru ca trebuie sa plateasca preturi mai mari din cauza distorsionarii pietei', a spus Almunia, care este si viceprefledinte al Comisiei Europene. De asemenea, presedintele Traian Basescu a cerut CE urgentarea procedurilor pentru a putea rezilia contractele directe. Ministrul Economiei, Lucian Bode, a trimis la ministerul Justitiei contractele directe ale societatilor care se 'adapa' de la Hidroelectrica.
Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, cerea 'rezilierea imediata' a contractelor paguboase si spunea ca acestea produc anual companiei pagube de 175-275 milioane de euro. Mai mult, statul vrea sa listeze in acest an 10% din Nuclearelectrica, iar o astfel de tranzactie ar pagubi viitorii actionari minoritari vanzand sub nivelul pietei.