Ancheta este în desfășurare și va trebui să se constate care au fost cauzele tragediei. Alarma s-a dat la ora 5.45, pe 26 decembrie, iar declanșarea incendiului a coincis cu un scandal care a avut loc în pensiune, însă nu se poate spune cu exactitate dacă unul dintre clienții violenți a aprins focul, în mod intenționat, sau a fost o problemă legată de suprasolicitarea rețelei de electricitate. Cinci adulți și trei copii au murit în urma incendiului. Un adult și doi copii au fost dați dispăruți, inițial, dar cadavrele lor au fost găsite după opt ore de la izbucnirea focului. Pensiunea funcționa fără autorizație de securitate la incendiu și nu se știe dacă lemnul din care era construită a fost măcar ignifugat.
Ieri dimineață, cu puțin înainte de ora 6.00, pensiunea „Ferma Dacilor”, a unui controversat om de afaceri din Prahova, a ars ca o torță, focul extinzându-se foarte repede pe o suprafață de peste 60 de metri. Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a preluat coordonarea anchetei deschise după incendiu, iar pentru că este vorba despre o tragedie care a dus la pierderea de vieții omenești, de caz se vor ocupa polițiștii de la Omoruri.
O problemă a unei construcții de lemn de dimensiuni atât de mari precum „Ferma Dacilor” este ignifugarea. Dincolo de avizele de la ISU pentru incendii - pe care nu le au foarte multe spații de cazare sau chiar instituții - pentru siguranță, lemnul ar trebui să fie ignifugat. Dar procesul de ignifugare ar trebui repetat o dată la cinci ani, pentru că ignifugarea nu presupune decât arderea mai lentă și expiră după cel mult cinci ani. Pensiunea era construită de zece ani.
Actele de violență pot fi o coincidență
Vor fi făcute mai multe tipuri de expertize și ancheta va stabili cauzele incendiului, dar există deja mai multe variante de lucru care pot fi luate în considerare de către specialiști. Prima ar fi incendierea cu intenție, de către unul dintre clienții pensiunii, care a fost foarte violent, iscând un scandal monstruos. Incendiul ar fi izbucnit, conform martorilor, chiar înainte ca persoana violentă să fie scoasă cu forța din pensiune, după ce a fost chemată Poliția.
Dar felul în care a ars o suprafață foarte mare, în timp foarte scurt, poate duce și la o altă ipoteză: instalația electrică s-ar fi putut aprinde chiar atunci, fiind suprasolicitată - spune Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei.
„Într-o astfel de situație, eu aș lua în calcul trei ipoteze de lucru: fie focul a fost pus, eventual în mai multe locuri, pentru că o suprafață atât de mare nu poate să se aprindă atât de repede, dacă ar fi existat un singur focar. Fie instalația electrică a fost suprasolicitată și după ce au fost băgate în priză mai multe calorifere electrice, spre dimineață s-a aprins. Această variantă ar putea explica de ce focul a izbucnit simultan pe toată acea suprafață de peste 60 de metri. Poate fi o coincidență cu scandalul din pensiune, cu faptul că acei oameni s-au bătut și au vrut să-l îndepărteze pe cel agresiv. Trebuie luat în considerare și faptul că oamenii au fost mutați dintr-o cameră în alta, pentru că nu era căldură în pensiune, apoi s-a găsit varianta ca toți să fie aduși la același etaj al clădirii principale, ceea ce înseamnă că s-au pus calorifere electrice și s-a suprasolicitat instalația electrică. Focul nu s-ar fi extins atât de repede, dacă era pus într-un singur loc. Vor stabili cu exactitate specialiștii în domeniu, în urma anchetei. Toți vor fi audiați și vor spune ce s-a întâmplat acolo. Poate fi o suprapunere între momentul scandalului și izbucnirea incendiului, dar nu se poate aprinde simultan toată suprafața decât dacă se aprinde în mai multe locuri. A treia variantă ar fi centrala termică pe lemne, care ar fi putut exploda, însă nici aceasta nu ar explica extinderea focului pe o distanță atât de mare, simultan”, a explicat, pentru Jurnalul, Dan Antonescu.
Enigma dosarelor închise de DNA
Pensiunea în cauză aparținea lui Cornel Dinicu, implicat într-un dosar de corupție care a fost clasat, dar s-a redeschis ieri, la DNA Prahova, în urma tragediei. DNA va investiga inclusiv modul în care au fost obținute autorizațiile de funcționare și cum s-a ajuns la situația de a nu se aplica amenzi, ci doar avertismente pentru neregulile care au fost găsite la pensiunea „Ferma Dacilor” de-a lungul timpului, de către ISU Prahova. Din primele date ale anchetei reiese că au fost văzuți de mai multe ori la mese festive exact inspectorii ISU care i-ar fi scutit de amenzi pe proprietari.
Dosarul de corupție care-l viza pe proprietar a fost clasat pe 21 martie 2023, de Secția Militară a DNA. Cornel Dinicu, patronul pensiunii „Ferma Dacilor”, a devenit cunoscut în urma afacerii „Portbagajul” - un mare scandal de la începutul anului 2000. Dinicu împreună cu doi complici - cei trei fiind șefii bodyguarzilor din Regie - ar fi furat 500.000 de dolari şi un kilogram de aur în bijuterii din Mercedesul lui Mihai Bucurenciu, liderul interlopilor din cartierele bucureştene Regie şi Giuleşti. Un complice al lui Dinicu a fost sechestrat şi torturat de păgubit.
Și poliţiştii care au anchetat cazul au fost acuzaţi de complicitate. În urma acestui scandal s-a descoperit și o reţea de traficanţi de droguri şi s-au făcut zeci de arestări, iar șeful Poliției Capitalei a fost destituit, împreună cu alți ofiţeri superiori de la Combaterea Crimei Organizate. Tot de numele lui Cornel Dinicu este legată și ancheta într-o afacere cu diamante extrase din Sierra Leone.