x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Începe „Crăciuniada”! Se deschid târgurile de cadouri de Moş Nicolae sau de Crăciun

Începe „Crăciuniada”! Se deschid târgurile de cadouri de Moş Nicolae sau de Crăciun

de Veronica Bectas    |    01 Dec 2011   •   21:00
Începe „Crăciuniada”!  Se deschid târgurile de cadouri de Moş Nicolae sau de Crăciun

Ai zice ca, o data cu Ziua Nationala, s-au desfacut baierele pungii cu ca­dou­ri. Undeva, in cer, unul dintre mo­sii cei buni ai iernii – sa fie Mos Ni­co­lae, sa fie Mos Craciun – s-a oprit sa-si rastoarne sacul si-au nimerit pa­che­­tele acelea cu obiecte numai bune de dat in dar prin toate targurile din ta­­ra, mari si mici. E decembrie, e, prin tra­­ditie, 'luna cadourilor', asa ca des­pre asta vom scrie si noi de aceasta data.

Cadouri
Daca e decembrie, atunci sunt... targuri de Craciun. Unele dintre ele, cum este cel de la Sibiu, au inceput chiar mai devreme, pe 26 noiembrie. Si-o sa va astepte pana de San’Stefan, pe 26 decembrie 'corent'. Tot sa te zgaiesti la cadouri, cautand obiectul cel mai pretios, care merita sa fie oferit in dar persoanei iubite. Insa cum inainte de Craciun e Sfantul Nicolae, si el un mos darnic pentru copii, timisorenii sunt asteptati, intre 30 noiembrie si 4 decembrie, sa afle ce se gaseste in 'Cizmulita cu surprise' (chiar aceasta este titulatura targului de cadouri din orasul de pe Bega). Tot la Timisoara, intre 1 si 6 decembrie, are loc si Targul Cadourilor de Iarna 2011.

La Bucuresti, in perioada 1-4 decembrie, are loc Targul de Cadouri de Craciun, Decoratiuni si Suveniruri de la Romexpo si, daca esti bucurestean sau macar te afli in trecere prin Capitala, n-ar trebui sa-l ocolesti. Cadourile pentru Saraba­to­rile de iarna sunt multe, la preturi avantajoase, si nu vor lipsi concertele, tombolele si scenetele de Craciun pentru mici si mari. Turturii de gheata care-mpodobesc casele din cetatea lui Mos Craciun vor fi de asta data, la Muzeul National de Geologie din Bu­curesti, facuti din nestemate, pentru ca aici, la Targul Mosilor de Iarna, intre 1 si 11 decembrie, se pot cum­pa­ra daruri prelucrate din cristale, ro­ci si pietre semipretioase, precum si o multime de alte produse handmade.

Sa nu credeti insa ca Mos Craciun isi rastoarna tolba plina de cadouri numai prin marile orase. Uite ca exista si un sat, spre care-l duc renii lui, cu iuteala fulgerului si a gandurilor bune. La Floresti, langa Cluj, pe-ntai decembrie a inceput Targul de Craciun Santa’s Village, si-o sa tina pana pe 23, in ajunul Ajunului Craciunului.

Mos Nicolae
Inainte de Mos Craciun e... celalalt mos bun. Na, c-am facut si rime! 'Mos Nicolae la Palatul Na­tio­nal al Copiilor' este targul care nu doar ca-ti aduce o multime de produ­se numai bune de oferit in dar, insa acolo se afla si... cutia de scrisori, un­de toti copiii pot sa puna mesajul lor catre Mos Craciun. Si uite-asa unul dintre frumosii batranei ai iernii si ai copilariei devine... postasul celuilalt.

Traditiile acestui inceput de luna sunt puse in valoare la Targul de Sfantul Nicolae, organizat de Muzeul National al Taranului Roman. La targul de la oras mesterii aduc sorcove, linguri, tuica, vin, turta dulce, cozonaci, miere, placinte, cofeturi, suc de mere, kurtos kalacs, masti, flu­iere, ocarine, impletituri din panuse, oale, scaunase, ii, podoabe, opinci, cergi, scoarte, cosuri de nuiele sau cauce.
Tot aici veti gasi si strachini, oale de sarmale, jucarii, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, mobilier pictat, carafe, chimire, curele sau genti. De la targ mai pot fi cumparate si diverse articole de imbracaminte, lazi de zestre si multe alte bunatati.

Pentru copii
Oare ce cadou o fi cel mai pretios pentru copii? Bineinteles ca unul dulce. Pe care o sa-l aflati la SweetFest, la Hanul lui Manuc, de pe 2 pana pe 4 decembrie. Vizitatorii se vor putea bucura de prajituri si delicatese din cele mai diverse, de la simplele specialitati din miere, la cozonaci, baclavale cu visine, praline belgiene, prajituri de casa, specialitati grecesti, torturi de martipan, dulciuri din Budapesta si veti fi imbiati cu arome unice de cafea si ceaiuri naturale! Veti avea parte si de un atelier megadelicios, in care o sa gatim impreuna bunatati dulci si sucuri naturale doar cu ingredinte sanatoase!

Si pentru ca 'aromele de Craciun' ne-nvaluie din toate martile, chiar asa se numeste si Targul de cadouri de la Bucuresti Mall, unde veti gasi de la produse handmade si artizanat la dulciurile specifice sarbatorii: turta dulce, halvita, ciocolata de casa, cozonac si covrigi. Surprizele se vor tine lant, si fiecare vizitator va primi cate un cadou din partea organizatorilor. Iar asta se va intampla cat e luna de lunga – nu degeaba-i zice lui decembrie 'luna cadourilor'...

Pentru cei mici, cu de toate – nu doar cu torturi de martipan – e deschis Targul KIDEX de la Romexpo (1-4 decembrie). Hainute, cizmulite, caciulite, jucarii, jocuri pe computer, filme, carti si... si mai ales dulciuri pe pofta inimii. Ca doar vin Sarbatorile!

Tango, Monsieur?
Duminica, 4 decembrie, teatrul Indart revine pe scena culturala a Caffe Tabiet. Tineri actori, un spectacol plin de ardoare, o regie inspirata. De data aceasta, sunteti invitati sa urmariti spectacolul 'Tango, Monsieur?', de Aldo Castro, piesa a unui italian, scrisa insa in stilul teatrului bulevardier francez din care am putea remarca autori precum Pierre Chesnot. O tragedie comica, pusa in scena la noi de regizorul Bogdan Gagu.Tango, Monsieur?

Arta handmade si Sarbatorile
Anul acesta, zic artistii de la GreenFair, Mos Craciun este ocupat pana peste cap si un pic racit, asa ca le-a venit lor randul sa ii dea o mana de ajutor. La confectionatul jucariilor, la impachetatul cadourilor si la multe, multe altele. Cat de harnici si de creativi au fost puteti vedea daca ajungeti week-end-ul asta (3-4 decembrie) si-n cel de peste doua saptamani (17-18 decembrie) la Green Hours. In jurul bradului impodobit (din gradina) sunteti asteptati cu vin fiert, mere coapte, prajituri, turta dulce si colinde, cu surprize si-o tombola. Iar curajosii pot incerca bauturi in... pahare din gheata. In vremea asta, spiridusii-artisti vor sta la caldura sobei ciocanind, bocanind, taind si cosand tot felul de obiecte frumoase, numai bune de pus sub brad.

×
Subiecte în articol: special