x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 6 ani şi patru luni de închisoare, pentru bătrânul din Vrancea care şi-a electrocutat soţia

6 ani şi patru luni de închisoare, pentru bătrânul din Vrancea care şi-a electrocutat soţia

de Carmina Pricopie    |    31 Mai 2023   •   00:05
6 ani şi patru luni de închisoare, pentru bătrânul din Vrancea care şi-a electrocutat soţia

Potrivit rechizitoriului, întocmit de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, „în noaptea de 17/18.07.2022, persoana vătămată a fost agresată de soţul ei, care a intrat în camera în care dormea şi a electrocutat-o de mai multe ori pe tot corpul, cu un cablu alimentat la reţeaua de curent electric a locuinţei, cu intenţia de a-i suprima viaţa aşa cum a afirmat de mai multe ori şi apoi a mers într-o dependinţă a locuinţei de unde a luat substanţe toxice (erbicid) şi le-a ingerat în scop suicidal.”

Imediat după ce poliţiştii au ajuns la faţa locului, în satul Urecheştin, din judeţul Vrancea, atât victima, cât şi soţul au fost transportaţi în stare gravă la spital.

Soţii Bălan erau împreună din 1996, victima fiind la a doua căsătorie, încheiată la Starea Civilă în anul 2004. Femeia le-a povestit poliţiştilor că, din cauza limbajului agresiv, în anul 2010 s-au separat, dar în aceeaşi casă: fiecare dormea în camera lui. Lucrurile scăpau de sub control în momentul în care bărbatul, în vârstă de 72 de ani acum, consuma alcool. Aşa că, în septembrie 2021, femeia a intentat divorţ și a cerut evacuarea până la soluţionarea procesului. Pe 27 mai 2022, Judecătoria Focşani a admis cererea de a-l scoate din casă pe soţ. Bărbatul nu a vrut să plece, iar soţia a cerut, la aceeaşi instanţă de judecată, executarea silită. Obţinuse între timp chiar şi un ordin de protecţie. Pe 22 iunie 2022, judecătorii au încuviinţat ca un executor judecătoresc să-l scoată afară pe bărbat.

 

Când suni la 112 și îți spun că n-au ce face 

 

„Pe data de 18.07.2022, executorul judecătoresc urma să se prezinte la domiciliu pentru evacuarea lui. După expirarea ordinului de protecţie, inculpatul s-a reîntors la domiciliu, iar partea vătămată nu a mai avut mijloace legale să-l împiedice să locuiască acolo, respectiv a sunat la 112 şi i-au răspuns că nu au ce să-i facă până nu-l evacuează cu executor judecătoresc. Pentru că îi era teamă de inculpat, persoana vătămată a plecat şi a locuit la fiica ei, iar apoi la o prietenă. Cu 3 zile înainte de incident, partea vătămată s-a reîntors la domiciliu, pentru că fusese sunată de vecini, care i-au spus că inculpatul cară în mod regulat lucruri din locuinţă, şi de către executorul judecătoresc, care a anunţat-o că urmează să vină pe data de 18.07.2022 pentru evacuare şi a rugat-o să verifice la postul de poliţie dacă au primit adresa, pentru a fi prezenţi la faţa locului”, se arată în motivarea deciziei de condamnare a bărbatului, publicată pe www.rejust.ro. Când a ajuns acasă, femeia s-a dus prima dată la Postul de Poliţie. Apoi, în curtea casei şi-a găsit soțul cu care era în proces de divorţ, cărând mai multe cabluri electrice, spun anchetatorii. Văzând că, în lipsa ei, bărbatul schimbase mai multe încuietori, femeia a chemat poliţia. Poliţiştii au ridicat din umeri şi au sfătuit-o să mai aştepte două zile, până la sosirea executorului.

Victima dormea. Au trezit-o șocurile electrice

 

După aproape un an de când ceruse ajutorul tuturor instituţiilor, bărbatul a încercat să o omoare. Trei ore şi jumătate a supus-o la chinuri groaznice, spun procurorii în rechizitoriu: „În jurul orei 03,00 dimineaţa a luat un cablu electric, smuls de la un televizor, pe care îl pregătise în ziua anterioară, a intrat în camera în care dormea persoana vătămată, a imobilizat-o urcându-se pe ea şi a început să o electrocuteze începând din partea de jos a picioarelor. Victima a simţit şocurile electrice, s-a trezit şi a observat că inculpatul era peste picioarele ei, lumina era aprinsă şi o curenta la un picior. A încercat să-i îndepărtez cablul cu mâna şi în această împrejurare s-a electrocutat şi inculpatul, motiv pentru care s-a enervat, a luat-o de păr şi a trântit-o, în pat cu capul în jos. Victima şi-a pierdut cunoştinţa, iar inculpatul a imobilizat-o şi a exercitat asupra ei acte de agresiune şi a electrocutat-o în zona membrelor inferioare, a abdomenului, pe braţe şi în zona feţei, supunând-o la suferinţe fizice şi psihice, până în jurul orei 06,30 dimineaţa când persoana vătămată a simţit că o electrocuta în zona gâtului şi pentru că îi provoca o suferinţă foarte mare, a ţipat. Inculpatul i-a replicat persoanei vătămate că poate să ţipe cât vrea, că nu o aude nimeni şi i-a spus că ea trebuie să moară ca să nu-l mai reclame. Partea vătămată l-a rugat să o lase în pace, i-a spus că o să-l ierte şi a început să spună rugăciuni, iar inculpatul a încetat agresiunea exercitată asupra ei.”

 

Bătrânul, cercetat și pentru act sexual cu un minor

 

Potrivit motivării condamnării publicate de www.rejust.ro, judecătorul de la Tribunalul Vrancea a reţinut şi faptul că bătrânul mai are un dosar penal: „Inculpatul este înscris în cazierul judiciar ca fiind pusă în mişcare acţiunea penală împotriva sa pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor, prev. de art. 220 alin. 1 C.pen., şi se află în evidenţa organelor de poliţie cu probleme comportamentale dezvoltate tot pe acest fond, anume că faţă de acesta s-a emis un ordin de evacuare din casa soţiei sale, dat fiind comportamentul său agresiv, cel puţin la nivel verbal”.

 

Zilele trecute, vrânceanul, aflat în arest preventiv, a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare, pentru tentativă la omor calificat şi lipsire de libertate. În plus, magistraţii au dispus confiscarea obiectelor cu care inculpatul a încercat să-şi omoare soţia: un cablu, două prelungitoare şi un reşou. Tribunalul Vrancea a decis ca femeia să primească de la agresor 20.000 de lei daune morale. Decizia nu e definitivă.

×