INCREDIBIL - TI-Romania ne arata perceptiile din interiorul justitiei
Peste jumatate din judecatorii si procurorii romani cred ca mass-media exercita presiuni directe si indirecte asupra sistemului judiciar. In viziunea lor, presa este un instrument la bunul plac al partilor implicate in proces,
al partidelor politice, al Guvernului, al Parlamentului, al ONG-urilor,
al Presedintiei si
al Ministerului Justitiei.
Un studiu referitor la perceptia magistratilor asupra independentei sistemului judiciar in 2006, realizat de Transparency International (TI), la cererea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ne arata prapastia cascata intre reprezentantii sistemului judiciar si societatea civila.
Prezentat ieri la sediul CSM, studiul a nascut dezbateri aprinse intre jurnalisti si reprezentantii celor doua institutii, magistratul Iulian Galca, presedintele CSM, si Victor Alistar, directorul executiv al TI.
PRESIUNI. Magistratii percep cresterea independentei sistemului, dar, individual, ei resimt inca diverse presiuni din partea mai multor factori, principalii fiind presa, Executivul si Legislativul. "Principalul factor de presiune identificat atat de procurori, cat si de judecatori este mass-media, acestia percepand pozitionarile presei in cauzele sau dosarele aflate pe rol sau in curs de solutionare ca pe o ingerinta majora in activitatea lor." Din totalul magistratilor chestionati (4.692), 50,6% percep mass-media ca principalul factor de presiune. "Magistratii se simt presati de ideea ca presa solutioneaza cauzele in locul lor, anterior unei solutii judiciare in speta, iar daca solutiile pronuntate nu sunt conforme cu cele ale presei, intervin blamul mediatic si acuzatiile de incorectitudine si coruptie."
SOCANT. Intrebati "Cine exercita presiunile cele mai puternice asupra sistemului judiciar prin mass-media", judecatorii si procurorii au dat raspunsuri mai mult decat ingrijoratoare. Daca anul trecut pe primul loc se aflau partidele politice - 60%, acum ele au "coborat" pe locul doi, anul acesta intaietatea apartinand partilor implicate in proces. Urmatoarele locuri in topul celor care s-ar folosi de presa pentru a-i intimida pe magistrati sunt ocupate diferit, in functie de categoria din care fac parte respondentii. Astfel, procurorii vad pe locurile urmatoare ONG-urile (32 %), Presedintia (23%), Guvernul (35%), Parlamentul (29%) si ministrul Justitiei cu 28%. Judecatorii insa au alta perceptie, punand Presedintia pe locul 3 (42%), urmata de ministrul Justitiei (40%), de Guvern cu 39% si de Parlament cu 30%.
CONFUZIE. "Problema este in felul urmator: cat exista acest barometru de opinie, iar un factor important este scena mediatica, se confunda canalul de comunicare cu tipul de mesaj", a aratat Victor Alistar, directorul executiv al TI, subliniind ca nu este vorba despre un conflict direct intre magistrati si presa. "De ce avem o practica neunitara, o legislatie haotica, atata timp cat se fac confuzii", s-a intrebat Alistar. El a explicat lipsa unor intrebari din chestionar de natura sa elimine anumite neclaritati, cum ar fi aceea daca magistratii au si acceptat presiunile de care tot vorbesc, prin necesitatea de a merge la "surse, cai si modalitati, la mecanisme si cauze" si nu "la efect".
CSM. Nici Consiliul Superior al Magistraturii nu a iesit prea bine in perceptia celor pe care ii reprezinta. "Si noi am iesit prost.
Citește pe Antena3.ro
CUVINTE LA ORDINE: ALARMANT, CRIZA
|
Perceptiile caracterizeaza relatia intre societate si sistemul judiciar, societatea indicand o incredere scazuta in justitie, in timp ce magistratii considera in majoritate ca opinia publica afecteaza negativ sistemul judiciar. Astfel, 36,1% dintre magistrati identifica negativ
influenta opiniei publice, in timp ce 45% percep ca aceasta nu ar avea nici o influenta. Numai 17% dintre magistrati apreciaza ca pozitiva influenta opiniei publice. Aceste date arata o stare grava de spirit in interiorul sistemului de justitie, dar si o perceptie eronata asupra raportului dintre justitie si societate. Aceste date reliefeaza ca societatea ori nu influenteaza in nici un fel modul in care functioneaza sistemul de justitie, ori influenteaza negativ, ceea ce indica o "criza in societatea romaneasca, in care se cer discutate teme cum ar fi rolul si locul sistemului judiciar in cadrul societatii, in perspectivele integrarii europene, relatia intre independenta sistemului
judiciar si limitele si mecanismele raspunderii magistratilor", se arata in raport.
|