x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Independenţii, dependenţi de dosare şi slăbiciuni personale

Independenţii, dependenţi de dosare şi slăbiciuni personale

de Monica Iordache Apostol    |    13 Apr 2010   •   00:00
Independenţii, dependenţi de dosare şi slăbiciuni personale

Jurnalul Naţional continuă serialul istoriilor politice ale parlamentarilor independenţi sau care au trecut recent la PD-L. Astăzi este rândul dezertorilor liberali.

22. LIVIU CĂMPANU
A candidat în Colegiul 2 Botoşani pentru Senat obţinând peste 22.000 de voturi, dar ultimii doi ani de activitate în PNL au fost marcaţi de conflictul cu un alt lider liberal local, Florin Turcanu. În 2006, Câmpanu a primit un verdict de poliţie politică din partea CNSAS, dar a fost absolvit ulterior de aceeaşi instituţie, în urma unei contestaţii. După ce a devenit lider al grupului independenţilor din Senat, Câmpanu a obţinut numirea în funcţia de subprefect a lui Daniel Moruzi, care s-a definit drept "amic" cu deputatul independent. Cei doi sunt acţionari în aceleaşi firme, iar soţia lui Câmpanu este parteneră într-o firmă cu o cumnată a lui Moruzi, după cum a declarat proaspătul subprefect într-un interviu.

23. CEZAR MĂGUREANU
A candidat în Colegiu 1 Senat Giurgiu şi a fost exclus din PNL pentru că a absentat de la dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură prin care a fost demis Cabinetul Boc I, la sfârşitul anului trecut. S-a înscris imediat în PD-L, primind şi funcţia de preşedinte al filialei PD-L Giurgiu. A condus filialele judeţene ale Bancorex, Banca Agricolă şi Banca Carpatica, primele două fiind falimentate, iar presa locală îl ironiza, când şi-a depus candidatura ca senator, că vrea să falimenteze şi Parlamentul.

24. VASILE NEDELCU
A candidat în Colegiul 1 Călăraşi, obţinând mai multe voturi decât colega sa de partid, Norica Nicolai, candidat în Colegiul 2, şi primind astfel mandatul de senator care revenea PNL. Preţul dezertării din PNL şi afilierea la grupul independenţilor a fost funcţia de subprefect al judeţului Călăraşi, primită de ginerele său, Nicolae Miu, fost ofiţer SRI. Foştii colegi de partid ai lui Nedelcu l-au acuzat că a primit şi 30.000 euro, precum şi sprijin pentru lanţul de farmacii din judeţ, pe care îl patronează.

25. DAN BORDEIANU
A ajuns deputat cu 1.960 de voturi obţinute într-un colegiu din Vaslui. De numele său sunt legate multe scandaluri şi o condamnare obţinută în anul 1982. Presa locală vorbeşte despre condamnarea la cinci ani de închisoare pentru viol urmat de moartea victimei. De asemenea, presa mai consemnează că fiul deputatului a fost transferat de la un liceu agricol din Huşi, la cel mai bun liceu din localitate, în ciuda notelor mediocre pe care le avea, pe motiv că nu poate face "practică agricolă". Iar, în urmă cu un an, Bordeianu era numit deputatul "Smardoi" pentru că l-ar fi bătut pe un concetăţean pentru că acesta ar fi scuipat în apropierea lui. În plus, despre Bordeianu se mai consemnează şi oprirea în trafic de poliţiştii vasluieni, pentru că circula pe DN 24 cu 114 km/oră.

26. IOAN TABUGAN
Fost coleg de facultate cu fostul ministru al Agriculturii Gheorghe Flutur, Tabugan a candidat într-un colegiu din Caraş-Severin. A fost director al Direcţiei Silvice Reşiţa, calitate în care a făcut obiectul unei interpelări adresate de fostul deputat Ioan Talpeş fostului ministru al Agriculturii Dacian Cioloş. Talpeş a declarat că mai mulţi angajaţi ai Ocolului Silvic Mehadia au fost obligaţi să contribuie ilegal la construcţiile caselor personale ale deputatului şi că acesta a deţinut timp de trei ani postul de conducere la Direcţia Silvică fără examen de manager.

27. OVIDIUS MĂRCUŢIANU
A luat 7.200 de voturi în Colegiul 3 Neamţ şi a fost exclus din PNL, pentru că a lipsit de la moţiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului Boc I. A fost director al Direcţiei Silvice Neamţ, iar Jurnalul Naţional a relatat că a aprobat scoaterea la licitaţie în scopul exploatării masei lemnoase din parcurile naţionale Cheile Bicazului - Hăjmaş, Ceahlău şi din Parcul Natural Vânători Neamţ, deşi, conform legii, acestea sunt arii naturale protejate, fiind interzis orice fel de lucrări silvice.

28. MIRCEA IRIMESCU
A câştigat mandatul de deputat în Suceava în urma protocolului dintre PNŢCD şi PNL. Ironic, una dintre declaraţiile sale politice făcute în Camera Deputaţilor lămureşte fenomenul exodului parlamentar din PNL şi PSD. "Fenomenul (...) nu se desfăşoară întâmplător. Cel/cei care l-a(u) plănuit a (au) dovedit pragmatism, perspicacitate, ingeniozitate, lipsă de scrupule şi un abil mod de speculare a problemelor interne (...) din interiorul unora dintre forţele politice din actualul Legislativ. Fenomenul este de natură să torpileze opoziţia parlamentară. (...) Se permite candidaţilor în alegerile legislative cheltuirea unor uriaşe sume de bani proprii.




Ştim cu toţii că, de regulă, partidele nu asigură candidaţilor în alegeri uninominale fonduri băneşti şi că, în unele situaţii, miza ajunge la valori incredibil de mari. O persoană care ajunge parlamentar, cheltuindu-şi în alegeri importante resurse financiare, este de aşteptat, în România şi aiurea, să caute să-şi recupereze investiţia făcută. Or, asta nu se poate face, oricum am întoarce-o, decât făcând parte din cercurile puterii."

29. EMIL BOSTAN
Fost şef la Apele Judeţene şi vicepreşedinte al CJ Neamţ, a primit postul de deputat de Neamţ prin redistribuire, obţinând doar 3.500 de voturi.

 

Dezertori, direcţia PD-L
Ca şi în cazul dezertărilor din PSD, şi din PNL o serie de parlamentari au plecat direct la PD-L. Astfel, Tiberiu Prodan a candidat în Colegiul 4 Suceava pentru Senat, obţinând mandatul la redistribuire, clasându-se pe locul al treilea. După demisia din PNL s-a şi înscris în PD-L. Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc l-a acuzat că a primit 100.000 euro în schimbul demisiei din rândurile liberalilor. Prodan a negat însă, spunând că a demisionat din cauza actualei conduceri judeţene a partidului. 

CRISTIAN BURLACU a candidat în Colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor, în judeţul Prahova, obţinând 5.500 de voturi. Foştii colegi de filială susţin că a plecat la PD-L pentru ca firma familiei sale, care derulează un contract pe bani publici, să primească fondurile necesare. Vlad Oprea, primarul liberal al oraşului Sinaia, a declarat că soţia şi fratele lui Burlacu deţin o societate de construcţii care a câştigat o licitaţie pentru renovarea sanatoriului balnear de la Techirghiol. Fondurile au fost sistate, iar Burlacu ar fi negociat cu PD-L deblocarea fondurilor în schimbul înscrierii în partid.

CRISTINA DOBRE a obţinut mandatul de deputat în Iaşi cu doar 1.952 de voturi, la redistribuire, şi este nora fostului deputat PNL Traian Dobre. A fost manager al Spitalului Clinic de Recuperare din Iaşi, fiind acuzată de primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, de ilegalităţi în organizarea licitaţiei pentru închirierea unui spaţiu comercial din faţa instituţiei. A fost cercetată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că ar fi folosit în campania electorală banii destinaţi sporurilor salariale pentru personalul din secţiile de ATI, Neuromotori şi Neurologie, plângerea venind de la aceşti angajaţi.

5650-117840-kk20081020110108003.jpgGABRIEL BERCA (foto), fost prefect al judeţului Bacău şi secretar general al Guvernului. În mandatul lui Călin Popescu Tăriceanu, Berca a candidat în Colegiul 1. A intrat în PNL în 2004, după ce şi-a dat demisia din PUR, o dată cu actualul primar al Bacăului, Romeo Stavarache. Boc a spus că Berca ar fi responsabil pentru modificarea contractului cu firma Sterling, pentru explorarea şi exploatarea perimetrelor Midia şi Pelican din Marea Neagră.

Potrivit unui raport al Corpului de control al premierului Emil Boc, Berca ar fi înscris HG 1.446/2008, care aproba actul adiţional 11 la contractul cu firma Sterling, direct pe agenda de lucru a Guvernului, fără parcurgerea etapelor pregătitoare. După ce a demisionat însă din PNL, Berca a primit funcţia de preşedinte al PD-L Bacău. Mihai Banu, deputat de Băcău, s-a aflat în veşnic conflict cu colegii de filială. A fost director al Direcţiei Agricole Bacău, acuzat fiind de presă că şi-a făcut campanie electorală în 2008 fără să se suspende din această funcţie.

DAN PĂSAT a candidat într-un colegiu pentru Camera Deputaţilor în Giurgiu din partea PNL la câteva luni după ce se înscrisese în acest partid. A fost exclus din PNL, pentru că a lipsit la dezbaterea moţiunii de cenzură care a provocat căderea Guvernului Boc I. Înainte de a veni în PNL a fost membru PD-L.

NECULAI REBENCIUC a câştigat mandatul de deputat din Colegiul 1 Botoşani cu doar 4.700 de voturi şi a demisionat din PNL exact în ziua în care a fost supusă la vot moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc. Foştii colegi de partid l-au acuzat că ar fi primit bani pentru a susţine PD-L. Gheorghe Coroamă a fost adus în politică de Gheorghe Flutur. El a primit funcţia de vicepreşedinte al PD-L Neamţ, după ce a demisionat din PNL.

"O persoană care ajunge parlamentar, cheltuindu-şi în alegeri importante resurse financiare, este de aşteptat în România şi aiurea să caute să-şi recupereze investiţia făcută. Or, asta nu se poate face, oricum am întoarce-o, decât făcând parte din cercurile puterii"
Mircea Irimescu, deputat independent

×
Subiecte în articol: special parlamentari istoric independenţi