x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Integrarea capetelor sparte

Integrarea capetelor sparte

de Anca Scarlat    |    03 Ian 2007   •   00:00

INJURATI DE PACIENTI - Medicii de la Spitalul de Urgenta Floreasca s-au luptat cu recalcitrantii
La multi ani! Unde stiu sa se retraga romanii petrecareti dupa cateva ore de chef salbatic? Sau nici atat… La spital! La Urgenta. Unii mai etilici ca altii. Unii mai violenti ca altii. Iar medicii de garda… ii suporta si-i ingrijesc. Cea mai aglomerata noapte este la trecerea dintre ani!
INJURATI DE PACIENTI - Medicii de la Spitalul de Urgenta Floreasca s-au luptat cu recalcitrantii
FOTOREPORTAJ - Click pe imagine
DE LA BAL… Multe victime ale alcoolului au fost aduse la Urgenta de prieteni, direct de la petreceri

La multi ani! Unde stiu sa se retraga romanii petrecareti dupa cateva ore de chef salbatic? Sau nici atat… La spital! La Urgenta. Unii mai etilici ca altii. Unii mai violenti ca altii. Iar medicii de garda… ii suporta si-i ingrijesc. Cea mai aglomerata noapte este la trecerea dintre ani!

La Spitalul de Urgenta Floreasca, Revelionul se face cu strigaturi. Intotdeauna. De seara pana dimineata, medicii, asistentii, brancardierii si ceilalti angajati "primesc marfa" - e o expresie pe care am invatat-o dupa primele zece minute petrecute la Camera de Garda, in "noaptea integrarii". Timp sa respire? N-au! Iar nervii lor trebuie sa fie foarte tari, pentru a suporta jignirile celor carora le salveaza viata.

FARA PAUZA. Cadrele medicale nu au timp sa se relaxeze de Revelion

PACIENTI RECALCITRANTI. Anul acesta Revelionul a fost mult mai relaxat decat pana acum. Datorita interzicerii petardelor. Dar romanul a gasit repede o solutie: sticla sparta in capul vecinului! Cele mai multe cazuri de la Urgenta au fost cu rani provocate de cate o sticla. Iar pacientii erau majoritatea in stare de ebrietate si agresivi. Mai mult, in limbaj, pentru ca altceva nu prea pot sa faca. Dar cei pe care ii ajuta conditia fizica sunt destul de greu de stapanit… Nu de putine ori, angajatii spitalului pleaca, dupa o noapte de munca, batuti de pacienti. De injuraturi, jigniri si acuzatii de tot felul nu se mai plange nimeni deja, pentru ca fac parte din repertoriul obisnuit.

PERDEAUA ALBASTRA. Cum decurge o noapte de Revelion la Urgente Majore? Cu multa miscare si strigaturi! Urlete de durere, urlete de betie, altele de solidaritate cu restul "colegilor" de salon… Miscari violente si periculoase atat pentru pacienti, cat si pentru personalul medical… Si cu mult sange! Poate doua-trei minute de liniste, in cel mai fericit caz… de la 0:00 pana in zori. Iar perdeaua albastra care marcheaza accesul spre sala de interventii este mereu in miscare. Cate o targa intra sau iese. Iar daca nu e targa, e vreun pacient curios sau cate un insotitor pus pe scandal.

"CUTIT". Chirurgia plastica a fost si anul acesta cea mai solicitata

"LINISTEA LA NOI DUREAZA PUTIN". Am intrat la Urgente Majore la 21:30. Medicul de garda si asistentii ne-au intampinat cu un zambet larg, dar sceptic. Am socializat cateva minute, pentru a incepe sa ne cunoastem mai bine. N-au oferit cozonac si suc de care incepeau sa se bucure in lunga noapte de Revelion pe care aveam sa o petrecem impreuna. Dar ne-au avertizat imediat: "Luati acum, cat mai aveti timp, pentru ca linistea la noi dureaza putin!". Am zambit cu o oarecare neincredere. Si medicul de garda, Cristina Balasan, a zambit cu subinteles… Si ne-am asezat. Dar in exact 30 de secunde s-a schimbat brusc decorul: primul caz grav a dat buzna prin perdeaua albastra la zece fara un sfert. "Nu am unul, am doua", anunta medicul de pe ambulanta. Un cardiac si un etilic… "Vine si o plastica! In blana", s-a anuntat dupa inca doua minute. Dupa schimbarea la fata a celor din garda am inteles ca e de rau. Ne-au explicat imediat de ce: chirurgia plastica se ocupa de plagi care pana anul acesta au fost cele mai grave cazuri de Revelion. "Acum trei ani a fost cel mai rau. Au venit continuu de seara pana dimineata. Cu maini smulse de la petarde, cu fete arse, ochi scosi. Medicul de la plastica a operat tot timpul", povestea una dintre asistente. Dar cazul care venise chiar atunci era unul fericit. Un baietel cu un deget infectat. Au respirat toti usurati. Cazul s-a rezolvat imediat.
AMBULANTA. La ora 4:00 poarta pentru ambulante s-a aglomerat

PERSONAJE DE O NOAPTE. Acelasi spital, aceiasi medici si asistenti care salveaza in fiecare zi zeci de vieti sunt obligati sa suporte din cand in cand agresivitatea petrecaretilor, care le devin pacienti pentru cateva ore dupa ce fac excese. Cei mai multi vin de Revelion. De cateva ori in aceeasi noapte, sala de bal se muta la spital. Sala de asteptare se umple din cand in cand si de fuste lungi (nu tocmai de bal), de urlete si de injuraturi.

Cu ocazia intrarii noastre in UE, cei mai multi "clienti" ai spitalului erau in stare avansata de ebrietate si cu rani pe fata. Alcoolul fara frontiere a unit pentru o noapte boschetari de ambele sexe adunati de ambulante de pe strazi, cu pusti de 15-16 ani in coma alcoolica, ai caror parinti au venit sa-i ridice dupa ce au fost chemati de echipa de garda. Li s-a alaturat la un moment dat o tanara, Rihanna, careia o "prietena" ii sparsese un pahar in frunte intr-un faimos club bucurestean. Si un cuplu la vreo 34-35 de ani, cu acelasi gen de probleme, care fusese agresat in plina strada de niste frati romani exaltati de aderare. Tot in stare de ebrietate si dupa o sticla sparta in cap s-a integrat si un tanar care amintea de Gim Morisson si de Michael Hutchence. Injuraturile lui nu se deosebeau prea mult de cele ale unui violent bucurestean plin de tatuaje, adus din Pantelimon, care s-a luptat jumatate de noapte cu toata echipa de medici, asistenti si oameni de la paza. Mai tarziu, a aparut o Kate Winslet, care se gandise sa le demonstreze prietenilor ca poate sa bea mai mult decat ei. A fost asezata langa alte doamne si domnisoare in aceeasi stare. La Floreasca, Revelionul integrarii a fost in stil… traditional!

CEA MAI LUNGA NOAPTE IN CAPITALA
Integrarea a fost marcata cu alcool si cu sticle sparte. La Serviciul de Ambulanta si la spitale s-a muncit din greu. 700 de apeluri, dintre care 100 au fost pentru romani in stare de ebrietate, de la ora 0:00 pana la pranz. In aceeasi noapte au fost opt accidente rutiere si 13 incendii. Din fericire, petardele n-au mai lasat in urma zeci de raniti, ca pana acum, dar au fost si victime ale acestora. Doua persoane au fost internate la Spitalul de oftalmologie, un barbat de peste 40 de ani, care si-a pierdut un ochi, si un baiat de 15 ani, ranit usor. Spitalul de Urgenta Floreasca s-a confruntat cu 17 persoane in stare avansata de ebrietate, dintre care doi minori in coma. Au venit 22 de persoane cu rani provocate de cioburi.
×
Subiecte în articol: eveniment noapte