x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri A inlocuit pe somnorosi cu inspectori pustani

A inlocuit pe somnorosi cu inspectori pustani

de Radu Crivat    |    06 Aug 2005   •   00:00
A inlocuit pe somnorosi cu inspectori pustani

Seful Politiei Capitalei, Marian Tutilescu, a renuntat la subalternii care aveau viciul betiei si care dormeau in post. A mizat pe tineri si spera sa schimbe astfel mentalitatea politistilor.

Jurnalul National: Sunteti seful Politiei Capitalei din februarie 2003. Ati schimbat ceva in acesti doi ani?
Marian Tutilescu: In primul rand am optimizat structura organizatorica. Am facut o evaluare a activitatii sectiilor de politie si am luat masuri care sa creasca eficienta. Anul acesta am crescut numarul efectivelor, am preluat de la jandarmerie circa 400 de agenti, este adevarat ca am si pierdut multi prin pensionari, dar am ramas cu un surplus la capitolul agenti. Avem inca multe functii vacante si speram ca prin venirea noilor promotii de agenti si de ofiteri sa rezolvam problema. De asemenea, am infiintat in septembrie 2003 Birourile Antidrog la nivelul fiecarui sector. Avand in vedere problematica in domeniul spalarii banilor, am infiintat un compartiment format din opt ofiteri, care acum a ajuns la 24 de ofiteri datorita numarului foarte mare de dosare primite de la Oficiul National pentru Spalarea Banilor. Un al doilea lucru pe care l-am realizat este refacerea corpului managerial. Am inceput in 2003, cand am schimbat foarte multe dintre cadrele de conducere.

Erau incompetenti?
Da. Foarte multi au fost schimbati in urma evaluarii pe criterii de competenta. Incompetenta aduce prejudicii de imagine. In 2003 aveam sefi de sectii cu viciul betiei, care dormeau in birou, iar subalternii asteptau sa se trezeasca. I-am suspendat imediat din functie. Este inacceptabil.

Despre ce sectie este vorba?
Sectia 9 de Politie din sectorul 2.

Tineretul, scos in fata

Cum ati refacut echipa?
Foarte multi politisti cu varsta peste 45 de ani s-au pensionat anticipat in primavara lui 2004 si a fost necesara o noua etapa de refacere a corpului managerial. Am avut doua treimi din functiile de conducere vacante, care au fost ocupate prin concurs. Astfel, varsta managerilor a scazut mult. Varsta medie se situeaza la 33 de ani, in conditiile in care avem, la Sectia 6, sefi de sectie cu gradul de inspector in varsta de 28 de ani. Am promovat tineretul.

Credeti ca aducerea tinerilor in fata este un lucru bun?
Sunt convins de asta. Am avut curajul sa numesc in functii ofiteri cu experienta de un an, care acum sunt sefi de birouri si se descurca. Rezultatele nu intarzie sa apara. Practic, ei reusesc sa determine un nou management, unul de echipa. Avem o serie de sefi tributari unei anumite mentalitati in care el este seful absolut, numai el stie ce trebuie facut, ceilalti nu au voie sa comenteze. Nu accept acest comportament, motiv pentru care am schimbat din functie niste asemenea sefi. Toti trebuie sa realizeze o schimbare de atitudine, sa practice un management de echipa.

Sunteti multumit de activitatea dumneavoastra?
Sunt satisfacut de unele progrese, dar la capitolul imagine nu sunt multumit. De multe ori, imaginea Politiei este data de agentii de pe strada, de siguranta publica sau de Politie Rutiera. O prestatie inadecvata a unui agent de siguranta publica, care da dovada de apatie si nu este receptiv, ne strica foarte mult imaginea. Un om da imaginea unei institutii, din pacate. Aici avem inca de lucru. Avem probleme si la nivelul sectiilor de politie in ceea ce priveste activitatea de primire a cetatenilor si de preluare a plangerilor.

Cetatenii se plang ca politistii dorm in sectie.
Din acest motiv am desfiintat serviciul de 24 de ore si am introdus unul nou, de 12 ore. Politistul nu are voie sa doarma. Se odihneste acasa, nu la sectie.

Ati aplicat sanctiuni somnorosilor?
Nenumarate. Am facut teste de vigilenta si i-am sanctionat pe vinovati cu retinerea unei parti de 20% din salariu pe o perioada de trei luni.

Cu ce probleme se confrunta Capitala?
Este o problema de educatie si de civilizatie. Cetatenii vin in audienta pentru a sesiza comportamentul necivilizat, ca sa nu spun ilegal, al unora dintre colocatari. Nivelul scazut de civilizatie al multora dintre concetatenii nostri face mult rau. O comunitate de o anumita etnie face nunta joi, ca asa se fac nuntile la ei. In fata unui cartier de blocuri isi pun un cort, aduc niste lautari si innebunesc toata zona cu mii de wati. Singurul lucru pe care putem sa-l facem, luam muzicantii, ii ducem la sectie, ii amendam si i-am lasat fara muzica. In nici o capitala europeana nu exista asa ceva, dar le intalnesti in Romania. Gastile de cartier sunt o alta problema, deoarece tulbura linistea publica.

Romania este o piata facila de comercializare a drogurilor. Stupefiantele sunt prezente in multe scoli din Capitala. Cum faceti fata?
Este o problema sensibila, de aceea am infiintat acele birouri antidrog care lupta impotriva micilor dealeri de droguri, a celor care comercializeaza in licee sau pe strada. Aici, competentele sunt structurate pe niveluri. Exista Brigada de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, care se ocupa de dealerii medii, cei care au o activitate pe raza mai multor localitati. Aceasta structura este in subordinea Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate. O buna activitate a lor reduce cantitatea de droguri care ajunge la dealerii stradali. Desfasuram activitati de prevenire si consiliere in institutiile de invatamant cu ajutorul Serviciului de Prevenire.

Ce schimbari in bine aduce noul Cod Rutier?
Deocamdata, atata vreme cat nu a fost promulgat de presedinte si a fost retrimis la Parlament nu pot sa va dau un raspuns final. Se clarifica anumite lucruri legat de procedura acumularii de puncte pentru anumite genuri de contraventii, asa incat conducatorii auto care comit frecvent abateri pot fi sanctionati la un moment dat cu suspendarea dreptului de a conduce. Se mai pune si problema daca sa incaseze politistul amenzile.

De ce sunt tratate preferential VIP-urile fata de alti cetateni atunci cand sunt comise abateri? Cazul lui Giovanni Becali, de exemplu...
Nu este tratat preferential. Nu a parasit locul accidentului cu incuviintarea politiei. Oricine putea sa plece. Eu nu pot sa-l retin la locul faptei. A fost chemat la politie imediat cum am aflat ca el este autorul. Intr-adevar, accidentul nu a fost declarat. Politia a aflat in momentul in care victima a ajuns la spital. S-a declansat cercetarea, a fost invitat si a venit la politie. I-am facut dosar penal pentru vatamare corporala din culpa si parasirea locului accidentului fara incuviintarea organelor de politie. Are permisul ridicat, in vederea cercetarilor pana cand instanta se pronunta asupra vinovatiei, si, daca va fi condamnat, i se va suspenda permisul. Pana atunci beneficiaza, ca oricare altul, de prezumtia de nevinovatie.

Schimbarea mentalitatii

Care ar fi prima schimbare majora pe care ar trebui sa o faceti?
Schimbarea mentalitatii politistului in relatia cu cetateanul. Introducerea mentalitatii clare ca politia e un serviciu public in slujba cetateanului si nu invers. De la sef pana la politistul de rand trebuie sa inteleaga ca el este in slujba cetateanului si nu invers. Unii dintre ei se comporta altfel, din pacate, ca si cum cetatenii ar fi la dispozitia lor. Este o perceptie gresita pe care ma straduiesc sa o schimb, si asta fac din primul moment in care am venit aici.

A disparut cuvantul "spaga" din vocabularul politistului?
N-a disparut. Toate politiile din lume sunt afectate de aceasta problema, mai mult sau mai putin, asta este nuanta, o nuanta a naibii de importanta. Oricum, judecand dupa victimele din randul politistilor, numarul celor care iau spaga a scazut foarte mult. Anul acesta avem un singur arestat pentru asa ceva si pentru o fapta comisa anterior. Facem controale frecvent. Oferim spaga celor de la Politia Rutiera pe timpul noptii, totul e inregistrat si nu are nici o scapare politistul care a luat. Dar au respins ofertele.

Pe o scara de la unu la zece, cat de afectata este politia de fenomenul "spaga"?
Mi-e greu sa spun. Din pacate, avem inca mentalitatea asta la unii lucratori de la ordinea publica, prin piete, care se aprovizioneaza fara sa plateasca. Am avut sesizari si am luat masuri drastice impotriva politistului respectiv. E o chestiune de imagine. Facem controale asupra autovehiculelor politiei sa vedem ce gasim in portbagaje, la iesirea din schimb, pe timpul activitatii.

Nu aveti incredere in politisti...
Este bine sa se stie controlati. Am incredere pana la proba contrarie. Daca lasi lucrurile scapate de sub control, oamenii cred ca pot sa faca orice. Tentatia la coruptie este destul de mare, mai ales ca nivelul lor de salarizare nu este atat de bun, incat sa le permita un trai decent.

MENTALITATE
"Avem o serie de sefi tributari unei anumite mentalitati in care el este seful absolut, numai el stie ce trebuie facut, ceilalti nu au voie sa comenteze. Nu accept acest comportament, motiv pentru care am schimbat din functie niste asemenea sefi"

OBICEI
"O comunitate de o anumita etnie face nunta joi, ca asa se fac nuntile la ei. In fata unui cartier de blocuri isi pun un cort, aduc niste lautari si innebunesc toata zona cu mii de wati. Singurul lucru pe care putem sa-l facem, luam muzicantii, ii ducem la sectie, ii amendam si i-am lasat fara muzica" - Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei
×
Subiecte în articol: politie interviu sefi