x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Adrian Inimaroiu: "Totusi sunt primarul unui sector, nu sunt o persoana periculoasa"

Adrian Inimaroiu: "Totusi sunt primarul unui sector, nu sunt o persoana periculoasa"

08 Iun 2005   •   00:00

Acuzat de abuz in serviciu, cu sechestru pe apartament, Adrian Inimaroiu, primarul Sectorului 4, se plange ca in spatele acuzatiilor se afla mafia din Piata Sudului. Suspectat de naivitate, Inimaroiu oscileaza in a avea incredere in cei care ancheteaza cazul si a-i acuza de interese oculte.

 • de MONICA C. ANDREI
 • INTERVIU
 • OARE? Adrian Inimaroiu sustine ca a aflat din presa ca i s-a pus sechestru pe apartament
  Jurnalul National: Stati confortabil in fotoliul de primar al Sectorului 4?
  Adrian Inimaroiu: Da, a trecut un an, imi fac treaba.

  Dar n-ati stat foarte departe de scandaluri. Sunteti singurul primar, din acest mandat, care a fost audiat de Parchet…
  Sunt convins ca, in general, atat Parchetul, cat si Justitia vor face lumina. Mai mult decat atat, sustin ca exista o legatura intre mafia economico-financiara din sector si unele interese oculte de a pastra vechile retele de influenta.

  Ati fost acuzat de abuz in serviciu, subevaluand doua spatii comerciale, in perioada in care erati consilier local.
  N-as vrea sa discut despre lucrul acesta.

  "N-o sa ma las intimidat de nimeni"

  Vi s-a pus sechestru pe apartament, nu puteti sa spuneti ca sunteti curat ca lacrima…
  Consider ca ar trebui ca aceia care sunt abilitati de stat sa spuna daca sunt sau nu primarul penal.

  Mai aveti sechestru pe apartament?
  Aceasta cercetare isi continua cursul firesc si nu comandat sau controlat de altii.

  A comandat cineva cercetarea lui Inimaroiu?
  Eu presupun ca da, la fel cum presupun ca acele cateva sute de milioane de lei din Piata Sudului (n.r. - pe care primarul le considera venituri ilegale ale conducerii pietei) sunt redirectionate catre cei care au interese, iar primarul Inimaroiu, care doreste sa ia Piata Sudului (n.r. - in administrare), este intimidat prin toate mijloacele posibile. Si n-o sa ma las intimidat de nimeni.

  Va referiti la cineva?
  Sunt organisme abilitate ale statului care sa faca legatura intre aceste lucruri. In cateva luni s-au incasat 13,2 miliarde de lei, bani pe care Garda Financiara a constatat ca Societatea Comprest 3399 (n.r. - cea care administreaza Piata Sudului) a desfasurat acte si fapte de comert fara indeplinirea conditiilor stabilite de lege. Cum explicati faptul ca exact in perioada in care eu am declarat ca nimeni n-o sa ma intimideze sa preiau Piata Sudului, exact atunci, au aparut doua adrese prin care sa mi se spuna ca exista acte penale la adresa administratorului SC Comprest 3399 si tot atunci, dintr-o data, este gasit vinovat primarul Inimaroiu.

  Ati mai fost chemat la Parchet?
  Nu, de-abia acum Procuratura isi desfasoara activitatea in mod firesc.

  Dati tot timpul vina pe mafia din Piata Sudului, ati facut ceva pentru a o pune la zid?
  Am castigat procesul cu Piata Sudului. Aceasta fabrica de facut bani produce zilnic cateva sute de milioane bune. Inainte de scandalul in care am fost implicat, am primit SMS-uri nu tocmai incurajatoare. Voi respecta insa procedura, urmatorul pas este executarea silita.

  Ce scria in acele mesaje?
  "Ti-am dovedit ca putem sa-ti facem dosal penal, lasa Piata Sudului in proces cu Primaria", asta se dorea.

  Stiti cine v-a dat mesajul?
  Am spus lucrurile acestea acolo unde trebuie, au fost 4-5 SMS-uri. O sa merg inainte, pentru ca lucrurile au inceput sa se lege intre ele.

  Vorbiti de o inscenare si aratati si spre materiale din presa, dar acestea nu apareau daca nu erati chemat la Parchet.
  Stiti care este procedura in Parchet? Parchetul se autosesizeaza, dar nu pentru o chestiune care s-a intamplat in urma cu doi ani.

  "Mi s-a pus sechestru pe apartament inainte de a fi audiat"

  Si totusi s-a autosesizat.
  N-o sa las lucrurile asa. S-a autosesizat un procuror care are relatii foarte bune, deocamdata nu vreau sa ma hazardez in nici o alta declaratie.

  V-ati lamurit in ce calitate ati fost chemat la Parchet? Ati spus ca ati fost invitat in calitate de martor, dar unui martor nu i se pune sechestru pe apartament.
  Mi s-a pus sechestru inainte de a fi audiat. Daca dvs. cititi in presa ca aveti sechestru pe apartament, nu va intrebati de ce?

  In cazul asta, dvs. ar fi trebuit sa va intrebati?
  Eu am citit in ziar, mie nu mi s-a adus la cunostinta ca am sechestru pe apartament. Ceea ce va spun acum cu atata hotarare si fermitate sunt declaratii scrise. Pentru ca este o procedura exceptionala ca un procuror sa se autosesizeze din spuma marii, sa am sechestru pe apartament inainte sa fiu audiat si totusi sunt primarul unui sector din Bucuresti si consider ca nu sunt o persoana deosebit de periculoasa pentru public, care sa puna in pericol siguranta cetatenilor.

  "Lucrurile nu sunt asa cum procurorii le cunosc"

  Cu ancheta in care sunteti implicat cum ramane?
  Gafe s-au facut din plin, s-a spus ca sunt implicat in legatura cu doua spatii comerciale, nu este adevarat si nici ca ar fi un prejudiciu de 400.000 de dolari. Lucrurile nu sunt asa cum le cunosc procurorii. Este vorba de un singur spatiu, iar presupusul prejudiciu este de cinci ori mai mic. Dar nu se spune de faptul ca ancheta este facuta de un om de 80 de ani care nu mai raspunde penal, ca nu am avut dreptul la contraexpertiza si altele.

  Aveti sustinerea PNL?
  Nu vreau sa amestec partidul in aceasta situatie pentru ca am constiinta curata. Patru ani, cat am fost consilier, nu am avut nici un fel de problema in cadrul mandatului.

  A trecut un an. In afara de scandalurile in care ati fost implicat, pentru cetatenii Sectorului 4 ce-ati facut?
  Ca liberal, cred si sustin dezvoltarea urbanistica a sectorului. In acest sens, am pus la punct un circuit intern de autorizatii de construire care functioneaza. Intr-un an s-au dat 150 de avize pentru PUD, 2.830 de certificate de urbanism, 1.170 de autorizatii de construire, 1.280 de declaratii de incepere sau de finalizare a lucrarilor.

  Dar acestea au trecut deja la Primaria Capitalei.
  De o saptamana, dar eu vorbesc de o perioada de un an.

  Le-ati promis in campanie oamenilor care au proprietati in Lacul Vacaresti ca le veti inapoia terenurile. V-ati tinut de cuvant?
  Trebuie facuti cativa pasi, terenul nu se afla la Primaria Sector 4, exista inca proprietari care solicita terenurile pe care le-au avut acolo, iar acestia trebuie sa le primeasca. Apoi, trebuie sa delimitam clar care este suprafata proprietate privata revendicata si sa vedem ce ramane proprietate de stat. In momentul in care se face aceasta delimitare, putem sa facem proiecte.

  Dar nu s-a intamplat nimic.
  Am declarat ca aceasta problema trebuie abordata in forta, acum este la Compania Nationala a Apelor Romane.

  In cat timp veti rezolva aceasta problema?
  Avand in vedere contextul politic, foarte repede.

  Cum colaborati cu viceprimarul PD, Radu Silaghi? Exista comunicare?
  Eu colaborez foarte bine cu Radu Silaghi.

  Pe ce proiecte ati colaborat?
  Prin dispozitie de primar i-am delegat o serie de competente de care se ocupa.

  Mi le puteti enumera?
  Sunt destule, deci are servicii pe care le coordoneaza.

  Daca va intelegeti atat de bine, de ce aveti doua birouri de presa?
  Da, deci spuneti ca exista doua birouri de presa. Din punctul meu de vedere, o institutie a statului trebuie sa aiba un birou de presa. Nu cunosc de al doilea birou de presa.

  Istoria se repeta, la Primaria Sectorului 4: in ultimii noua ani, intre primar si viceprimar a fost o relatie incordata. E o Primarie blestemata. V-ati gandit sa chemati un preot?
  O sa chem si un preot.

  Daca erati primarul general al Capitalei, aprobati mitingul homosexualilor?
  Nu stiu, am fost plecat din Bucuresti. Nu vreau sa ma pronunt.
  ×