INTERVIU
In ultima saptamana de campanie, Jurnalul National a adresat un set de intrebari comune primilor trei clasati in sondajele privind optiunile pentru alegerea sefului statului: Adrian Nastase, Traian Basescu si Corneliu Vadim Tudor. Va prezentam astazi interviul realizat cu premierul Adrian Nastase, candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR la Presedintie.
SILVIU SERGIU
PRETUL SUCCESULUI. Adrian Nastase a ajuns ceea ce este "prin munca, prin eforturi, depasind obstacole si invatand din greseli" |
Jurnalul National: Pentru cine candidati?
Adrian Nastase: Pentru toti oamenii acestei tari. Subliniez: pentru toti! Romania are nevoie de un presedinte fara idei preconcepute, de un presedinte care sa uneasca, nu sa dezbine.
Pentru ce candidati?
Port in suflet o imagine. Imaginea unei Romanii prospere, moderne, demne, europene. Am intrat in politica pentru acest ideal din care mi-am facut o misiune. A fi om politic, in sensul adevarat al cuvantului, este o misiune in care nu-ti mai apartii decat, poate, la pensie.
Ce castigati din aceasta candidatura?
Personal, nimic! Dar este o datorie pe care o am fata de constiinta mea, fata de partidul care m-a desemnat drept candidat si, mai ales, fata de cei peste doua milioane de romani care mi-au sustinut candidatura.
Dar ca presedinte, ce ati avea de castigat?
Posibilitatea de a demonstra ca acea Romanie prospera si moderna de care am amintit mai devreme poate deveni realitate.
Vreti sa intrati in cartea de istorie?
Asta nu poate fi un scop pentru un om politic. Ca ministru de Externe, presedinte al Camerei Deputatilor si prim-ministru, voi fi consemnat in cartile pe care le vor scrie istoricii. Prin ceea ce s-a facut in acest mandat sunt convins ca aceste aprecieri vor fi pozitive. Dar, repet, cartea de istorie nu poate fi un scop in sine al omului politic.
Jeff Bezos și-ar face nuntă de 600 de milioane la Aspen, chiar după Crăciun. Cine este logodnica miliardarului, Lauren Sanchez
Citește pe Antena3.ro
"Mostenirea nu e nici grea, nici usoara"
Cat de grea este mostenirea lasata de Ion Iliescu?
Intrebarea sugereaza un anume raspuns. Multi vad aceasta mostenire in sensul concret al unui inventar de obiecte. Sa nu uitam ca intr-o democratie - si Romania este o democratie reala - si presedintele este un functionar aflat in slujba natiunii. Din acest punct de vedere, mostenirea nu e nici usoara, nici grea. Se preiau niste prerogative clare si fiecare nou presedinte are posibilitatea sa-si demonstreze responsabilitatea, competenta si talentul. Pe de alta parte, Ion Iliescu este un om politic si, din fericire, el nu s-a retras din viata politica, asa ca sper ca vom beneficia inca multi ani de experienta sa inainte de a vorbi despre mostenirea sa politica.
Va considerati un politician carismatic?
Sunt un politician serios si responsabil.
Ce ati scoate din CV-ul dvs.?
Nimic. Am ajuns ceea ce sunt prin munca, prin eforturi, depasind obstacole, invatand din greseli si nu am lasat in urma nimic de care sa-mi fie rusine.
In campanie, romanii vor circ sau solutii concrete?
Romanii s-au saturat de circ. Problemele lor sunt concrete si asteapta in primul rand solutii concrete.
Cati bani ati cheltuit din propriul buzunar pentru campania electorala?
Destul de multi. Dar este o chestiune fireasca.
Care va fi prima masura pe care o veti lua ca presedinte?
Nu va fi una. Va fi un pachet de masuri pentru continuarea procesului de reducere a saraciei in Romania.
Relatia cu Guvernul
Ca presedinte, ce tip de relatie puteti avea cu guvernul?
Ca presedinte trebuie sa am o relatie buna cu guvernul. Cu primul-ministru voi incerca sa stabilesc un mecanism eficient de informare reciproca pentru a exista o coordonare perfecta intre actiunile guvernamentale si cele prezidentiale.
Agreati ideea unui guvern de tehnocrati?
Nu. Un asemenea guvern poate fi eficient pe termen scurt intr-o perioada de criza. Noi nu suntem intr-o astfel de situatie, iar rolul guvernului de a conduce tara este unul eminamente politic.
Dar a unuia de uniune nationala?
Desi as prefera un guvern pe care sa si-l asume o formatiune politica, nu resping ideea unui guvern de uniune nationala. Disponibilitatea partidelor pentru o asemenea solutie, in perspectiva unirii eforturilor pentru integrarea in Uniunea Europeana, ar fi un semn de maturitate si de responsabilitate a clasei noastre politice.
Partidul care formeaza guvernul va propune pentru functia de prim-ministru doua nume: un fost colaborator al Securitatii inainte de 1989 si un personaj implicat intr-un scandal de coruptie dupa 1989. Sunteti obligat sa alegeti pe unul dintre ei. Pentru cine optati?
Presedintele are, conform Constitutiei, mai multe posibilitati pentru a nu ajunge intr-o astfel de dilema. Dar, ca sa intru in jocul dvs. si presupunand ca amandoi candidatii si-au facut mea culpa si s-au reabilitat, va dau urmatorul raspuns: l-as alege pe cel pe care l-ar agrea opozitia si majoritatea mass-media.
Schimbare in Constitutie
Ca presedinte, va aflati intr-o situatie de criza. Pentru a o rezolva, ce preferati: sa respectati Constitutia ad literam sau sa o interpretati?
Voi respecta Constitutia in litera si spiritul ei. In cazuri deosebite, exista Curtea Constitutionala, care poate decide asupra unor neclaritati ale textului fundamental.
Ce ati schimba la actuala Constitutie?
As vrea ca, pe parcursul mandatului meu, sa se adauge articolul "Romania este membru al Uniunii Europene".
Ce atributii in plus ati dori sa aiba presedintele tarii fata de cele existente?
Deocamdata, cred ca modificarea de anul trecut a Constitutiei raspunde la nevoile de guvernare a Romaniei.
Ce institutii considerati ca sunt inutile?
Va referiti, desigur, la institutiile statului. Nu cred ca in acest moment avem institutii inutile. Fara indoiala, unele sunt mai eficiente, altele mai putin. Se pot imagina insa modalitati de restructurare prin care sa se creasca si eficienta si adecvarea la obiectul de activitate.
Cum veti proceda in cazul in care veti fi ales, dar Uniunea Nationala PSD+ PUR pierde alegerile, iar prim-ministrul desemnat va fi Calin Popescu-Tariceanu?
Voi proceda conform prerogativelor constitutionale si voi coopera firesc cu guvernul.
Patru contracandidati valorosi
Cu exceptia dvs., pe care dintre candidati l-ati vota?
Intre candidatii inscrisi, sunt cel putin patru care au certe calitati pentru aceasta functie. Avand in vedere ca nici macar in sondajele de opinie nu se cere identitatea celui intervievat, permiteti-mi sa nu fac nici o nominalizare.
Eventuala infrangere cum v-ar afecta cariera politica si pozitia in partid?
Om trai si om vedea. Cine se gandeste dinainte la infrangere nu va castiga niciodata.
Unde o sa locuiti ca presedinte?
In orice caz, nu voi solicita o resedinta speciala.
Credeti ca a sosit momentul ca prima doamna sa-si asume un rol mai activ?
Prima doamna poate decide sa-si asume un rol mai activ sau mai putin activ, in functie de personalitatea pe care o are. In orice caz, acest rol nu trebuie sa interfereze cu responsabilitatile politice ale sotului.
Ati dat vreodata spaga? Dar de luat ati luat?
Nu, nici una, nici alta.
Ce ati face cu banii daca ati castiga la loto?
Nu joc la loto si, in general, nu-mi plac banii castigati fara munca. Daca, ipotetic, s-ar intampla asa ceva, i-as dona unui camin de orfani.