Din păcate, cancerele din cavitatea bucală se întâlneasc tot mai des. Necazul este că bolnavii de acest tip de cancer se prezintă târziu la clinicile de chirurgie oro-maxilo-facială, când li s-a deformat figura şi au apărut metastaze. Interviu cu profesor doctor Alexandru Bucur, şeful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială de la Spitalul Universitar de Stomatologie „Prof. Dan Teodorescu” din Bucureşti
Florin Condurăţeanu: - Începem cu o întrebare de încălzire. M-am mirat când am aflat că existe pietre şi la glandele salivare...
Prof. dr. Alexandru Bucur: - Există litiază şi la glandele salivare, care produce neplăceri. Se îndepărtează aceşti calculi cu endoscopul sau cu aparatură de litotriţie, de spargere a acestor calculi cu energii de joasă frecvenţă. În clinica noastră se fac intervenţii endoscopice minim invazive de rezolvare a litiazelor gladelor salivare, care nu se execută în Europa Centrală şi de Est.
F. C.: - Domnule profesor doctor Alexandru Bucur, un vecin a fost operat de dumneavoastră de un cancer în gură, intervenţie mare, dar iată au trecut 20 de ani şi bărbatul trăieşte şi îşi practică meseria. Se înregistrează şi aceste izbânzi?
Prof. dr. A. Bucur: - Chirurgia oro-maxilo-facială este singura posibilitate de a lupta cu această formă de cancer agresiv. Se îndepărtează tumora şi ţesuturile vecine până la ţesutul sănătos. În timpul doi, se reface figura, apoi se scot şi ganglionii de sub maxilar, se face şi terapie cu citostatice. Cancerul din cavitatea bucală este agresiv fiindcă aceasta este o regiune cu multe canale limfatice, iar astfel se răspândesc celulele canceroase. Regretabil este că mulţi bolnavi se prezintă la secţiile de chirurgie oro-maxilo-facială în faze avansate ale maladiei canceroase, când li s-a deformat figura, au apărut asimetrii, sunt invadaţi ganglionii sub mandibulari, oasele maxilarelor. Este surprinzătoare această întârziere, căci este uşor de observat o neregulă în cavitatea bucală.
F.C.: - Ce semnale de alarmă în această zonă a gurii trebuie să-l alerteze pe om?
Prof. dr. A. Bucur: - Fiecare om trebuie să-şi inspecteze cavitatea bucală cât mai des. Cum să nu simtă în cavitatea bucală o tumoră de 2-5 centimetri? Omul trebuie să observe orice modificare la buze, limbă, mucoasele interioare ale obrajilor, pe bolta palatină, la glanda parotidă. Omul trebuie să pipăie zona de sub maxilare să nu se fi imflamat ganglionii. Orice rană, discontinuităţi în ţesuturile cavităţii bucale, care nu trec o perioadă, sunt semnale de alarmă. O lucrare dentară rea, care a rănit cavitatea bucală, este o cauză de cancer în cavitatea bucală.
F.C.: - Ce factori de risc există în îmbolnăvirea de cancer în gură?
Prof. dr. A. Bucur: - Fumătorii sunt supuşi acestui risc, ca şi băutorii de alcool. Cei care beau zilnic peste 1 litru de vin, de bere, peste 250 de mililitri de alcool tare se expun riscului de cancer oro-maxilo-facial. Cei care au o rea igienă a cavităţii bucale intră în categoria de risc, cei care se spală greşit şi rar pe dinţi măresc riscul de cancer al cavităţii bucale.
Unii se nasc cu defecte ale maxilarelor, care le urâţesc figura. Unii au maxilarul superior prea proeminent, iar maxilarul inferior retras, seamănă cu ciocul de pasăre. Alţii au avansată mandibula şi puţin dezvoltat maxilarul superior. Chirurgia oro-maxilo-facială intervine corectând aceste defecte, la nevoie face implant de fragmente osoase de la gambe.