x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri "Am executat ordinul Regelui"

"Am executat ordinul Regelui"

23 Aug 2004   •   00:00
"Am executat ordinul Regelui"

INTERVIU

Generalul in rezerva Marin Dragnea, presedintele Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, cel care a propus comemorarea zilei de 23 August 2004, spune ca s-a inspirat din manifestarile care au marcat debarcarea din Normandia.

"La 23 August am executat ordinul Regelui Mihai"

Generalul in rezerva Marin Dragnea, presedintele Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, este cel care a propus comemorarea zilei de 23 August. Spune ca s-a inspirat din manifestarile din Franta, care au marcat debarcarea din Normandia. Sustine ca parada de astazi reprezinta nu omagierea unei sarbatori comuniste, ci a unei pagini importante din istoria Romaniei si a celor care au scris-o.
ALEXANDRU NASTASE

  • Jurnalul National: Domnule general, de ce ati considerat potrivita o comemorare a zilei de 23 August?

    General (r) Marin Dragnea: Initiativa imi apartine, eu am fost cel care a propus o comemorare a acestei zile de 23 August 1944, foarte importanta pentru istoria Romaniei. Ideea mi-a venit inca din aprilie si am adus-o in discutie la diverse intalniri si congrese ale veteranilor, apoi si forurilor politice. Am vazut-o ca pe o actiune de omagiere a celor peste 800.000 de soldati romani cazuti atat pe frontul de Est, cat si pe cel din Vest, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Ulterior, m-au inspirat si ceremoniile care au avut loc la inceputul lui iunie in Franta, si care au marcat debarcarea din Normandia si deschiderea celui de-al doilea front in Vest. Am intentionat un ceremonial sobru, noncomunist, menit sa-i comemoreze pe cei care au luptat in razboi, atat cei care au pierit, cat si cei care mai sunt in viata, veteranii.

  • Ce a insemnat 23 August 1944 pentru soldatii de pe front de acum sase decenii, azi veterani de razboi?

    Unica satisfactie este ca ostasi foarte tineri fiind atunci, noi, veteranii de astazi si camarazii nostri cazuti pe campurile de batalie sau trecuti in eternitate dupa razboi, ne-am facut datoria acolo unde Patria ne-a cerut, fara a pune in cumpana, fara a intreba si comenta, ne-am batut in tara si pe pamanturi straine impotriva unor adversari care ne amputasera tara. Cand Majestatea Sa si Maresalul Antonescu au dat ordin de mobilizare generala, in ’41, nimeni nu a stat sa se intrebe de ce, nimeni nu a intrebat "Ce ne dati daca mergem?", nimeni nu s-a dat in laturi. Toti am executat poruncile, ordinele. In august ’44, de la soldat la general, am executat fara murmur si sovaire ordinul Majestatii Sale de a intoarce armele pentru a salva tara de la un dezastru iminent. De aceea, comemorarea de astazi este o manifestare fireasca, de normalitate, de omagiere a unei pagini insemnate din istoria nationala si a celor care au scris-o, in frunte cu Regele Mihai.

  • Imediat dupa 23 August, din cauza confuziei, Romania a luptat cateva zile fara un aliat, cu doi inamici: Germania fascista si Uniunea Sovietica.

    Da, este adevarat! Din pacate, datorita unor neintelegeri a deciziei de incetare unilaterala a lup-telor de catre armata noastra, in primele zile dupa 24 august ne-am aflat in situatia de a nu avea nici un aliat, ci doi inamici, ceea ce a avut urmari total nefaste pentru regruparea fortelor proprii pentru o parte din efectivele lor si tehnica de lupta. Sovieticii au luat cu forta peste o suta de mii de soldati, subofiteri, ofiteri care, de fapt, nu mai luptau. Totusi, in randul armatei cei mai multi considerau ca actul de la 23 August a ferit tara de o catastrofa iminenta si totala si a contribuit la scurtarea cu aproape sase luni a razboiului.

  • Cum comenteaza un militar de cariera gestul intoarcerii armelor impotriva aliatilor, Germania lui Hitler?

    Acela a fost ordinul Majestatii Sale, comandantul suprem al armatei, iar noi l-am executat. Atat! Asa era si starea de spirit din armata, trebuia sa iesim dintr-un razboi care devenise nedrept si in care nu mai aveam pentru ce sa luptam. Dar exprim in numele Asociatiei Veteranilor de Razboi opinia ca nu se poate face o legatura cauzala intre evenimentele din august 1944 si instaurarea ulterioara a regimului comunist in Romania. Cu sau fara 23 August, soarta regimului politic din tara noastra, dupa razboi, fusese deja pecetluita la masa tratativelor si a intelegerilor dintre aliatii coalitiei antihitleriste.

  • Cati veterani de razboi mai traiesc astazi, oficial, in Romania?

    Noi ne-am constituit ca asociatie in 27 decembrie 1989, inlocuind Comitetul Organizatoric al Veteranilor din Razboiul Antifascist, o organizatie infiintata de comunisti, care ii avea in evidenta pe veteranii de razboi. Atunci erau 800.000 de veterani, invalizi de razboi, vaduve si veterane. Acum au mai ramas in viata aproximativ 285.000 de veterani, 360.000 de vaduve si sub 11.000 de invalizi de razboi de toate gradele.

  • Ce drepturi aveau acesti veterani inainte de ’89?

    Nici unul, erau doar recunoscuti ca fiind veterani. Nici un drept material, nici transport gratuit, nici ingrijire medicala gratuita sau cu bani mai putini. Absolut nimic, nici macar pentru marii mutilati! Dupa Revolutie, insa, lucrurile s-au mai indreptat. Nu fara probleme! Cand am cerut o lege in Parlament, o lege care sa reglementeze statutul veteranilor de razboi, am fost intrebat ce am facut noi de cerem atatea drepturi... Acum lucrurile merg mai bine.

  • Ce drepturi au veteranii de razboi?

    Lucrurile s-au mai reglementat in ultimul timp - inca din timpul regimului Constantinescu, dar si astazi suntem ajutati de Guvern. In primul rand, avem asigurat un venit financiar lunar, pe langa pensie. Sunt de la cateva sute de mii la cateva milioane de lei, in functie de perioada petrecuta pe front. Este bine in primul rand pentru veteranii care locuiesc la tara si dupa razboi au lucrat in CAP si au pensii de cateva sute de mii de lei. Cu aceasta "pensie de veterani" pot ajunge la doua milioane sau si mai mult. Apoi, cei invalizi primesc intre 3,1 si 5 milioane de lei in fiecare luna. Apoi, cei decorati calatoresc gratuit cu orice mijloc de transport, inclusiv cu vaporul. Doar cu avionul nu. Am considerat ca este exagerat sa cerem asa ceva. In fiecare an primim 30.000 de bilete de tratament in statiuni. Avem asigurate medicamente gratuite in valoare de pana la 3 milioane de lei lunar si drept la spitalizare gratuita. Si locuri de veci.

  • Ati avut de curand o intalnire cu premierul Nastase. Ce s-a discutat?

    Ne-a intrebat cum merge si i-am raspuns direct: "Domnule prim-ministru, nu curge, pica!" Cred ca a inteles despre ce este vorba. Avem diverse probleme, pentru ca avem prioritate in cumpararea de locuinte, de materiale de constructii, dar legea nu se prea aplica. De asemenea, trebuia sa primim 500 de metri patrati de teren construibil, dar cei din Bucuresti nu beneficiau de acest drept. Am obtinut de la Guvern despagubiri, astfel ca fiecare veteran care nu a fost improprietarit va primi 15,6 milioane de lei. Am facut si un calcul, in multe zone din Bucuresti metrul patrat costa peste o suta de dolari. Daca am fi primit terenurile, cum spune legea si am fi vandut, ne puteam imbogati, dar ni s-a spus ca nu se poate, si am obtinut aceste compensatii financiare. Ar mai fi ceva ce am dori, locurile de veci sa nu poata fi instrainate. De asa ceva beneficiaza juristii si revolutionarii, noua ne-a fost refuzat si va trebui sa indreptam lucrurile.

  • Care sunt nemultumirile veteranilor?

    Ca suntem tratati mult mai prost decat revolutionarii. Unii, pentru trei zile primesc mult mai mult decat unii de-ai nostri care au luptat trei ani, parcurgand mii de kilometri intre frontul de Est si cel din Vest.

    ORDIN

    "Cand Majestatea Sa si Maresalul Antonescu au dat ordin de mobilizare generala, nimeni nu a stat sa se intrebe de ce, nimeni nu a intrebat «Ce ne dati daca mergem?», nimeni nu s-a dat in laturi. Toti am executat poruncile, ordinele"

    PROBLEME

    "Cand am cerut o lege in Parlament, o lege care sa reglementeze statutul veteranilor de razboi, am fost intrebat ce am facut noi de cerem atatea drepturi... Acum lucrurile merg mai bine"

    OPINIE

    "Cu sau fara 23 August, soarta regimului politic din tara noastra, dupa razboi, fusese deja pecetluita la masa tratativelor si a intelegerilor dintre aliatii coalitiei antihitleriste"
  • ×