x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Băsescu, instruit să stârnească milă. Dezvăluirile lui Aliodor Manolea - de la trucurile electorale, la mişcările lascive ale Elenei Udrea

Băsescu, instruit să stârnească milă. Dezvăluirile lui Aliodor Manolea - de la trucurile electorale, la mişcările lascive ale Elenei Udrea

de Victor Ciutacu    |    27 Iul 2012   •   18:13
Băsescu, instruit să stârnească milă. Dezvăluirile lui Aliodor Manolea - de la trucurile electorale, la mişcările lascive ale Elenei Udrea

Aliodor Manolea, omul care a stat in spatele lui Traian Basescu in campania electorala dramatica din 2009 si la referendumul din 2007, i-a acordat lui Victor Ciutacu un interviu in exclusivitate.

Pentru prima oara dupa victoria actualului presedinte suspendat impotriva lui Mircea Geoana, celebrul psihoterapeut, lipit imagistic de nu mai putin celebra Flacara violet, vorbeste public despre secretele omului Traian Basescu si ale anturajului sau. Care este rolul Elenei Udrea in deciziile lui Traian Basescu, cum se comporta cele doua fete ale familiei Basescu si cum va vota la referendum Aliodor Manolea?



● Jurnalul National: O tara intreaga va stie drept stapanul flacarii violet si omul care i-a stat in spate lui Traian Basescu intr-un moment crucial pentru viitorul sau politic…
● Aliodor Manolea: As prefera sa va spun, pentru inceput, ce nu sunt: fan al domnului Basescu, membru al vreunui partid, membru al Societatii Romane de Parapsihologie (deci nu sunt parapsiholog), vrajitor. N-am colaborat cu nici un fel de structuri de securitate, nici inainte si nici dupa 1989. Si, sper sa nu va dezamagesc, nu am nici o legatura cu flacara violet. Este doar o gaselnita. Dadea bine pe sticla si in presa si mi-a fost atribuita. Sintagma Flacara violeta este protejata la OSIM de un coleg de-al meu, tot psiholog, care detine patentul, care a aparut la televiziuni si a dat explicatiile necesare, insa nu a fost luat in seama. Mie imi place culoarea si un prieten, pictor, Liviu Ungureanu, care mi-a daruit un tablou pe aceasta tema.

● Ce nu sunteti m-am lamurit. As vrea, totusi, sa aflu cine sunteti, domnule Aliodor Manolea.
● Un bucovinean nascut la Campulung Moldovenesc, fiu, bunic, tata si sot. Sunt ofiter de tancuri (in rezerva din 1993), psihoterapeut autonom in terapii cognitiv-comportamentale si hipnoza eriksoniana. Am acumulat o experienta redutabila privitoare la starile modificate ale constiintei, am publicat (cu sotia sau ca unic autor) noua cati in domeniul medicinei complementare.

● Un amalgam impresionant de cuvinte. Puteti rezuma pe limba mea?
● Ca psiholog studiez mintea umana si comportamentul uman. In calitate de cercetator in psihologie, investighez aspectele fizice, cognitive, emotionale, sociale si cele privitoare la comportamentul uman.

“Un om care nu are nici o valoare"
● Fiind un om mai degraba inclinat spre stiintele exacte, simt nevoia sa rup acest dialog. Asa ca va intreb direct. De ce omul care a stat in spatele lui Traian Basescu acorda primul interviu de dupa alegerile din 2009 unuia dintre cei mai acerbi critici ai suspendatului, intamplator redactor sef al singurului cotidian declarat si asumat antiprezidential?
● Acum sunt mahnit de tot ceea ce se intampla, de denigrarea valorilor perene ale neamului. Ma gandesc ca mosii si stamosii nostri se rasucesc in mormant vazand ce se intampla cu mostenirea lasata. Sunt mahnit de vrajba pe care o seamana necontenit cel care ar trebui sa fie impaciutorul, mediatorul, cel care ar trebui sa atenueze conflictele societatii, un om care nu isi iubeste poporul, care nu pune accent pe valorile familiei, pentru care cultura nu are nici o valoare, un om pentru care intelectualitatea este un balast de care trebuie sa scape.

● Ma pierdeti. Parca-i un citat din Sinteza zilei.
● Domnule Ciutacu, vorbim despre un om langa care am fost in momente cruciale pentru el si pentru tara, un om pe care l-am ajutat pentru ca am crezut in schimbarea in bine. Sunt extrem de dezamagit. Discutam acum pentru ca ceva din interiorul meu a strigat: “Pana aici! Asa nu se mai poate!" Ma aflu aici pentru a povesti despre omul Traian Basescu, asa cum l-am cunoscut in relatia mea directa cu el.

● Mie mi se pare ca i-a prins bine prezenta dumneavoastra langa el. Tot nu inteleg ce va veni acum, cand arde camasa demiterii pe om.
● Dl Bogdan Chirieac spunea la un post de televiziune ca eu sunt intotdeauna alaturi de castigatori. Informatia nu-i corecta. Eu nu sunt alaturi de castigatori ci aceia alaturi de cine sunt eu castiga intotdeauna. Ei devin castigatori! Uitati, ca sa nu mai revenim la subiectul atacului energetic de la confruntarea finala dintre cei doi candidati la presedintie din 2009, va povestesc eu benevol ce s-a intamplat atunci, mai ales ca se leaga cu intrebarea dumneavoastra. In timpul confruntarii televizate, pentru-ca domnul Basescu statea prea mult cu capul in jos privind la hartiile de pe pupitrul din fata lui, m-am deplasat intr-o parte a salii de unde putea sa ma vada si de unde voiam sa ii fac semn sa-si ridice capul si sa-si corecteze pozitia corpului. Am gasit un loc in lateralul unei camere de luat vederi. Langa mine a venit o consiliera a domnului Geoana pe care o cunosteam dinainte. Ne-am salutat si m-a intrebat ce fac. I-am spus ca sunt acolo pentru-ca vreau sa ii fac semn lui Basescu sa tina capul ridicat. Am intrebat-o acelasi lucru si mi-a spus ca sta linga camera tv si ii face semn lui Geoana sa se uite la camera care era in emisie. Cand s-a aprins lampa rosie de pe camera TV de langa noi, consiliera i-a facut cu mana aratand insistent spre camera, numai ca intre ea si acea camera TV eram eu. Va imaginati deruta interioara a candidatului Geoana care vorbea si era atent la ceea ce spunea, cand consiliera lui arata insistent spre mine. Nu intelegea de ce ma arata atat de insistent. Si cu cat se uita la noi, din ce in ce mai bulversat, consiliera ii facea semne tot mai ample... Nu stiu ce a gandit atunci, dar, ulterior, a aparut aberatia cu atacul energetic si de aici, tot acel tavalug mediatic de luni de zile. Am fost facut in toate felurile, de la parapsiholog la vrajitor. Nu am reactionat, nu am replicat pentru-ca asa am fost sfatuit. Am tot crezut ca presedintele va clarifica situatia si sa spuna ca am lucrat ca si consilieri in comunicare, dar nimic...

Lucratura la prezoane
● Si dupa aproape trei ani va luati revansa?
● Nu, domnule, e mai lung, dar important. Dupa un an de zile de atacuri in media, am incercat sa merg la televiziuni si sa ma prezint asa cum sunt eu de fapt.. Si m-am trezit cu o mica surpriza. Nu vreau sa acuz pe nimeni, nu arat cu degetul spre cineva. Doar prezint faptele. Anul trecut, spre primavara, am mers sa imi schimb cauciucurile de iarna cu cele de vara. La vulcanizare, lucratorul de acolo imi arata spre roata stanga spate: din cinci prezoane de fixat roata, imi lipseau patru! Doar la acea roata...Daca in mers ar fi cedat acel singur prezon, roata ar fi cazut, m-ar fi rasturnat si aruncat pe contrasens. Ca nu cumva sa ma rateze cei care ar fi venit pe sens invers. Cu urmarile pe care le intuiti. Si repet ce mi-a spus cel de la vulcanizare: “Dom’le, cine a facut-o n-a fost hot, a stiut ce face!" Ca sa nu mai spun de cate ori sotia mea a fost sicanata in trafic! Noroc ca este are reflexe foarte bune...

● Suna terifiant, dar, daca-i asa cum povestiti, iar eu n-am nici un motiv sa nu va cred, de ce nu v-ati lamurit direct cu preaedintele Basescu? Imi place sa cred ca mai aveati acces la Cotroceni.
● Am fost alaturi de foarte multi oameni pe care i-am ajutat si care si-au recastigat echilibrul psihoemotional, sanatatea si increderea in viata, forta interioara de a-si atinge obiectivele. Printre ei si domnul Basescu. Legatura noastra a inceput in conditiile primului referendum de demitere. Printre cei care ne-au cerut ajutor a fost si fiica presedintelui. In 2007, cand tatal ei a fost suspendat, Ioana ne-a rugat, pe mine si pe sotia mea, sa-l ajutam pentru-ca este intr-o stare care le face, pe ea, pe sora sa si pe mama lor sa se gandeasca la tot ceea ce este mai rau. Cand l-am intalnit, am vazut o epava de om care iti inspira mila. Intreaga lui fiinta cerea ajutor. Cei care i-au fost in apropiere stiu foarte bine acest lucru. I-am acordat ajutor. L-am echilibrat psihoemotional si ne-a cerut sa il ajutam in continuare, sa fim alaturi de el in campania pentru referendum. Si am fost. Sprijinul nostru a contat din punct de vedere al comunicarii. Avea nevoie sa poata transmite mesajul pe care l-au dorit el si stafful lui de campanie. Iar acest mesaj sa fie receptionat intr-o masura cat mai mare de auditoriu.

● Daca nu-i vreun secret professional bine pastrat, m-as bucura sa aflu si cum.
● Va pot explica, grosso-modo, cum am actionat. Metodologia folosita este analizata si data exemplu in multe universitati de prestigiu din lume. Astfel, in actul de comunicare, in general, aproximativ 10% din mesajul rational este receptat de publicul tinta. Restul este o perceptie subliminala, perceptie care trece dincolo de cuvinte: limbajul trupului, tonul si timbrul vocii, culorile si simbolurile arhetipale folosite. Ideea principala pe care am folosit-o a fost aceea de victimizare a presedintelui suspendat. Pentru limbajul trupului, am folosit pozitia cu mainile desfacute in lateral, pozitie care amintea si trezea sentimentele legate de crucificare. Mai trebuia realizat sentimentul de iubire care era necesar sa insoteasca limbajul trupului.

● Traian Basescu si iubirea, baba si mitraliera!
● Aici a fost marea problema. Ceea ce am gasit sau, mai bine spus, ce nu am gasit acolo, in interiorul omului Basescu. In afara de iubirea de sine, n-am gasit iubirea pentru aproapele sau, iubirea de oameni. Si am fost uimiti. Cel care nu iubeste poporul l-a condus pe acesta si voia sa il conduca in continuare. Atunci am avut un moment in care am vrut sa ne retragem. Mai ales ca nu aveam nicio obligatie de nici un fel care sa ne conditioneze colaborarea. Totusi, de regula, atunci cand incepem ceva, mergem pana la capat, folosind toate capacitatile si toata priceperea noastra pentru atingerea scopului pe care ni l-am propus. Nu va puteti inchipui cat de greu a fost sa il determinam sa spuna 'va iubesc". Atunci am aplicat stratagema ca, sub impulsul temerilor sale generate de pierderea puterii pe care o exercita ca presedinte, sa accepte, sa fie de acord in interior ca starea lui de bine este conditionata de multimile carora li se adreseaza. Ca depinde de ei sa isi recapete privilegiile. In aceste conditii, a inceput sa priveasca oamenii cu alti ochi, sa ii vada si altfel decat ca o masa amorfa. Rezultatul s-a vazut la vot. Bineinteles ca, odata revenit la putere, a actionat asa cum era obisnuit, a uitat repede tot ce a acumulat in bine.

Povestea puiutului de comunist si a tigancii imputite
● De aia nu mai sunteti alaturi de vesnicul castigator al confruntarilor electorale?
● Nu doar de aia, haideti sa nu absolutizam. Ca sa vedeti ce fel de om este, va voi povesti si un alt lucru care pe noi ne-a socat. Chiar daca stiam barfele si aluziile prezentate chiar si in presa referitoare la doamna Udrea, am fost impresionati de urmatorul episod. Doamna Maria ne povestea cum, nu numai odata, la diferite mese la care participa si Elena Udrea, aceasta se apleca ostentativ peste masa pentru a-si etala decolteul si a-si marca lasciv senzualitatea. Facea acest lucru netinand seama ca si doamna era prezenta. Era durere si neputinta in glas. Era atata jale in sufletul ei, incat ne-a impresionat adanc. Asa ca, zilele urmatoare, i-am spus presedintelui confirmat prin referendum ca lumea vorbeste cate in luna si cate in stele si ca, poate, ar fi bine pentru imaginea sa publica sa nu isi lege numele de cel al Elenei Udrea. A tacut, nu a spus nimic. Doar ne-a privit cu acea uitatura caracteristica. La despartire, ne-a zis ca ne va contacta dansul. Nu a mai facut-o timp de doi ani de zile, pana in 2009, in campania pentru prezidentiale. Nici el, nici Ioana sau altcineva apropiat lui nu a spus un multumesc.

● Si, totusi, ati revenit langa el.
● Da, ca sa traim pe viu si alte episoade asemanatoare. Spre exemplu, la un moment dat, a primit un telefon si pesemne ca nu i-a placut ce a auzit. A ridicat tonul spunand cu dezgust: "Ce? Nu vrea? Ma impiedic eu de un directoras? Da-l afara!"Asa este el, foarte, foarte usor poate trece peste oricine si poate calca in picioare pe oricare daca acesta nu ii este sau nu ii mai este de folos. Nu-mi amintesc ca vreodata, dupa ce lucram cu el, sa se fi uitat in ochii mei si sa-mi fi spus 'multumesc". Atitudinea sa este a celui caruia totul i se cuvine si i se pare normal sa primeasca tot fara sa dea nimic in schimb. Nici macar multumiri. Imi amintesc ce rusine mi-a fost mie, ca roman, ca militar care a depus un juramant de aparare si onorare a valorilor nationale, a insemnelor oficiale si a personalitatilor reprezentative ale tarii cand, de Ziua Nationala, pe 1 Decembrie 2009, a intors ostentativ spatele si nu a dat mana cu fostii presedinti ai Romaniei. O asemenea desconsiderare si lipsa de respect este foarte greu de intalnit. Cred ca stabunicul meu, aghiotantul maresalului Averescu in timpul primului razboi mondial, s-a rasucit de trei ori in mormant!

● Trageti foc cu foc, dar tot nu reusesc sa ma lamuresc de ce, daca tot treceati din dezamagire-n dezamagire, ati continuat sa lucrati pentru el.
● Stati ca abia m-am starnit. In 2007, in timpul primului referendum, la Cluj, desi tocmai vorbisem cu dansul si l-am rugat sa fie atent la ceea ce vorbeste, la iesirea din hotel, s-a repezit pur si simplu la un tanar facandu-l 'puiut de comunist" doar pentru-ca isi exprima decent parerea. Ceea ce nu am putut sa uit si m-a infiorat a fost rautatea exprimata in cuvintele spuse, in dezgustul si desconsiderarea omului care nu este de aceeasi parere cu el si cred ca, daca erau singuri, ar fi fost in masura sa il loveasca. A mai fost episodul celebrei sintagme 'tiganca imputita". La fel ca in alte dati, l-am rugat sa nu iasa in public, sa stea la resedinta si sa astepte exprimarea votului. Asa cum face de obicei, a deconsiderat ce i s-a spus, asa cum desconsidera pe toti si pe toate. Nimeni nu conteaza. Doar el este centrul universului, doar el 'este in tot si in toate". Daca vreti, vorbim putin despre Eba, domnisoara mereu surprinzatoare…

Droguri usoare, licitatii si controale
● Nu ea-i pe buletinul de vot de duminica, dar nu vad de ce n-am face-o.
● La toate mitingurile organizate, inainte de discursuri, venea cu o echipa de tineri care trageau prelungitoare si instalau imprimante. Apoi, facea fotografii cu participantii la miting. Ei stateau de o parte a gardului despartitor instalat de jandarmi, iar domnisoara Elena zambea pe partea cealalta. Si imediat se scoteau pozele la imprimanta, poze pe care dadea autografe. La mitingul tatalui sau, isi facea publicitate! Mie mi s-a parut destul de cinica actiunea asta. Si arata ca si fiicei ii pasa tare mult de ce se intampla cu tatal sau.

● Ma lasa rece sentimentele pe care le au unul la adresa celuilalt. E familial or, sa-si resolve diferendele-n interior. Singura calitate care ma intereseaza a Elenei Basescu e aceea de europarlamentar roman.
● Bine, ma intorc in campanie, a ei. Un episod repede intrat intr-un con de umbr a fost ochiul invinetit al domnisoarei Eba in microbuzul cu care, impreuna cu grupul sau de tineri, se deplasau in campanie. Nu am fost martor, luati-o ca o mica barfa pentru care nu garantez, dar se sosotea ca, de fapt, invinetirea ar fi fost cauzata de o altercatie intre tinerii din autocar. Care erau, cel putin, euforici. Oare sa aiba vreo legatura cu faptul ca domnisoara Eba s-a exprimat expres ca este pentru liberalizarea consumului drogurilor usoare, a produselor etnobotanice?

● A facut-o chiar la mine-n emisiune. Trebuia musai sa aiba legatura?
● Nu stiu, doar ma intreb, pentru ca stim cu totii dramele tinerilor consumatori de etnobotanice, suflete ratacite. Si, in suferinta, vedem disperarea parintii si apropiatiilor. Iar mie nu mi se pare firesc ca de la nivelul familiei prezidentiale, al unui europarlamentar, sa fie lansate apeluri, care numai pentru binele poporului nu sunt.

● Nu ea e acum miza. Tatal ei isi joaca functia si cariera politica. Familia politicianului e, de regula, in lumea civilizata, ultima bariera.
● De acord, dar cand familia e-n banca ei. Dar eu am fost printer ei. Am vazut si am auzit. Exista o persoana care a trait efectiv pe pielea ei ceea ce inseamna folosirea institutiilor statului in folosul personal. Acest lucru mi s-a spus ca sa fiu atent si la ce s-ar putea sa ma astept. Nu stiu daca este adevarat sau nu, eu spun doar ce am auzit, printer ei. Cica acea persoana a participat la o licitatie pe care ar fi castigat-o cineva pentru Ioana Basescu. Concurenta a facut contestatie, chiar sfatul primit a fost sa nu faca ceva de care sa ii para rau mai tarziu. Persoana respectiva se plangea ca intr-o luna s-a bucurat de mai multe controale de cate zile a avut luna respectiva. Si sigur i-a parut rau! Este foarte bine sa fii fiica de presedinte, nu?

Telefonul scurt
● Ati trait toate astea si mi le povestiti ca pe un film?
● Da, un film urat, cu telefoane speciale si STS, ca tot se poarta zilele astea subiectul. Despre telefonul operativ (TO), va voi spune ceva la care am fost martor. In dimineata zilei cand a trebuit sa predea temporar functia domnului Antonescu, am fost chemati la resedinta sa de la Vila Lac 3. Ne-am dus si, inainte de a mai vorbi ceva, presedintele suspendat a vorbit la telefon, de fata cu noi, cu un personaj extrem de important in stat. Ne-am dat seama ca era vorba, pentru-ca repeta cu glas tare ce i se transmitea, de un rezultat la vot din cadrul Curtii Constitutionale de patru 'pentru" la cinci 'impotriva". Cand i s-a spus la telefon cine a votat impotriva, a exclamat: 'Aha, Cutare, nemernicul naibii". Curat independenta puterilor in stat...

● Cutare are si o personalizare?
● Deocamdata ajunge atat.

● Si de unde, taman acum, rabufnirea asta narativa?
● E un moment crucial. Toata lumea are o emotie puternica referitoare la ceea ce se intampla cu tara. Iar aceasta emotie, daca se mentine prea mult timp, dauneaza intregii natiuni. Ne simtim cu totii amenintati ca vin peste noi DNA, ANI, SRI, mascatii, procurorii, fiscul si nu mai stiu cine. Sa vedem numai frica de telefoane. Toti ne temem ca ni se asculta telefoanele, chiar daca nu am avea motive de teama. 'Nu se stie niciodata!" spun cei care intra in birouri si isi pun telefoanele pe televizoare ca semnalul audio sa fie bruiat. Frica aceasta, teama ca suntem urmariti, ca oricand ni se poate intampla ceva rau, amenintati mereu cu institutiile statului care ar trebui, de fapt, sa ne protejeze...

● Frica, ne-frica, noi doi am convenit prin telefon sa ne intalnim pentru acest interviu…
● Da, dar trebuie vorbit. Pentru ca nu se poate trai normal intr-o atmosfera de teroare. E o teama colectiva, alimentata si prin mass-media, cand urmariri ca in filme sunt prezentate la televizor. Vedem filmari cu subtitrare, inregistrari ambientale, date confidentiale din dosarele de urmarire penala sunt publicate in ziare. Mie mi se pare ca se urmareste instaurarea unei frici generalizate, a unei invrajbiri nationale. Si dosariada asta naucitoare, dosarele 'tinute la sertar" ca sa fie scoase atunci cand il suparam pe presedintele jucator. Un presedinte care s-a jucat cu noi toti asa cum a vrut si asa cum nu ne putem inchipui. Chiar dansul a spus ca oamenii din PDL se plangeau: 'ce face presedintele, ne aresteaza pe toti?" Din cand in cand, mai apar fapte care dau putin cate putin la o parte perdeaua care acopera adevarul. Si vedem cu totii cum se straduie sa acopere adevarul, sa aduca-n fata teama, de 'lovitura de stat", de instabilitate.Teama si iar teama. De asta vorbesc acum. Oare gresesc? Dumneavoastra puteti hotari. La vot.

● Sa-nteleg ca nu boicotati referendumul?
● Domnule Ciutacu, societatea noastra este in suferinta. Pentru-ca este imbolnavita de de ego-ul lui Traian Basescu. Noi, cu totii, putem aplica cele patru adevaruri universale: 1.Exista suferinta. 2.Suferinta are un inceput. 3.Suferinta are un sfarsit. 4.Exista o cale de a elimina suferinta. Pentru noi, calea pentru eliminarea suferintei este votul pentru demitere. Eu votez DA pentru demitere.

Aliodor Manolea
● A publicat articole de popularizare, de cercetare stiintifica si a prezentat rezultate ale unor cercetari stiintifice la Academia Romana, Academia de Stiinte Medicale, Academia de Cibernetica "Stefan Odobleja", Universitatea Bucuresti, Universitatea din Oradea, Universitatea din Timisoara, Universitatea Ovidius din Constanta, Universitatea 'Dalles" Bucuresti, Universitatea din Liege-Facultatea de Matematica- Belgia, Asociatia de Psihologie Transpersonala din Bucuresti, Asociatia de Psihologie Transpersonala din Lisabona, la congrese si conferinte cu participare nationala si internationala;
● Doctor in Stiinte-medicina complementara al Open International University for Complementary Medicines- Colombo, Sri Lanka;
● Doctorand in Stiinte Militare al Universitatii Nationale de Aparare;
● Doctorand in Psihologie al Universitatii Bucuresti.

×