INTERVIU
Directorul grupului de presa WAZ, fostul coordonator special al Pactului de Stabilitate pentru sud-estul Europei, Bodo Hombach, a vorbit pentru Jurnalul National despre politica romaneasca, prietenii sai politicieni si scandalurile din media.
"De acest Craciun o sa gatesc dupa o reteta a domnului Mugur Isare
L-am intalnit pe Bodo Hombach, unul din directorii grupului de presa WAZ, in biroul sau elegant din centrul Essenului, unde birourile si redactiile acestui grup ocupa mai multe cladiri impozante. Gazda noastra era bine dispusa si imbracata ca de week-end, pentru ca pe seara mergea cu sotia la un concert rock, insa pentru scurta "sedinta foto" a insistat sa isi imbrace jacheta, in semn de respect pentru cititorii Jurnalului National. Domnul Hombach a acceptat apoi cu placere sa discute cu noi scandalul izbucnit la Romania Libera, care a bulversat mass-media romanesti si a avut ecou si in presa internationala.
ANA ILIE
SUVENIR. Bodo Hombach a tinut sa fie fotografiat cu o carte de istorie a Romaniei, daruita de fostul presedinte Emil Constantinescu
|
Jurnalul National: Sa lamurim lucrurile de la inceput. Care au fost motivele pentru care WAZ a cumparat actiuni la Romania Libera si National?
Bodo Hombach: Noi suntem un grup de presa international. Avem o experienta foarte mare in ceea ce priveste cotidienele si suntem interesati in afacerile de redactii, de edituri, de editari. Romania este o tara viitoare europeana, a UE, si in mod intentionat mergem cat se poate de devreme in aceste tari. Noi stim ca procesul acesta de transformare este unul greu si acceptam asta, si avem intentia sa ajutam la dezvoltarea materiala a tarii, prin investitii, ca sa gasiti cat mai repede un loc in UE. Nu avem o strategie politica. Avem 38 de cotidiene, foarte diferite unul de altul. Suntem inca foarte slabi in Romania si ne interesam pentru angajamente viitoare, pentru ca noi suntem convinsi ca aceasta tara cu tendinte de ridicare este o piata de crestere si pentru presa. Totodata, pentru interesele romanesti si europene vom incerca sa facem tot ce se poate. Daca nu consider prea intima declaratia mea, eu iubesc Romania si oamenii. Nu cunosc un peisaj mai frumos in Europa decat Delta Dunarii, nu cunosc nicaieri in Europa munti si paduri mai frumoase, imi plac bucataria si vinul, iar de Craciunul acesta o sa gatesc dupa o reteta a lui Mugur Isarescu. Il cunosc si pe domnul Basescu dintr-o colaborare buna anterioara. Cu domnul Basescu am calatorit prin tara cu trenul si am serbat mult, am cantat impreuna marinareste. Povestesc asta amanuntit ca sa fie clar ca legenda ca eu ma simt obligat fata de domnul Nastase este o tampenie. Il gasesc foarte terre-a-terre pe Nastase si il apreciez si pe predecesorul lui conservator, dar am o parere buna si despre contracandidatul lui. Angajamentul meu se adreseaza poporului si tarii si nu unui partid anume. Nici in Germania nu ma intereseaza partidele, asta o spun foarte deschis, de ce m-ar interesa partidele in Romania? Ma intereseaza progresul economic, integrarea rapida in UE, lupta impotriva coruptiei.
In momentul in care ati cumparat doua ziare in Romania, la ce va asteptati?
Trebuie sa clarificam treburile de la Romania Libera. Avem mai mult de 70 de procente si ne bazam pe sistemul romanesc de justitie. Mergem pe calea legala, nu avem alternativa. In Germania se priveste cu interes cum functioneaza aceasta treaba. Pentru ca domnul Bacanu se foloseste de presa germana ca sa raspandeasca acuzatii neadevarate care se vor repercuta asupra reputatiei Romaniei ca stat si vor dauna progresului economic. Pentru National, noi cautam un cumparator. Pentru ca relatia de 50/50 pe care am avut-o nu am putut sa o dezvoltam spre satisfactia noastra. Am facut pana acum greseli. Vrem sa invatam din ele, dar nu vrem sa fim chiar atat de dezamagiti incat sa intoarcem spatele Romaniei.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Citește pe Antena3.ro
Inceputul scandalului
Ce a deranjat la Romania Libera? Unde a inceput conflictul?
Pe scaunul pe care stati. Odata i-am dat mana domnului Bacanu. A venit in acest birou, statea pe scaunul dumneavoastra. Bacanu a vrut pentru cele 20 de procente ale lui 9 milioane de euro. I-am spus: domâle, noi nu vrem sa scapam de dumneata, vrem sa te pastram ca jurnalist! Daca ai nevoie urgenta de bani, iti pot da 2 milioane de euro. De fapt, actiunile lui valorau 1,4 milioane, dar eu eram dispus sa dau 2. Si Bacanu m-a intrebat ce as face pentru jurnalistii care nu sunt pe linia politica. I-am aratat un text de la Der Spiegel, cum l-am aparat pe colegul sau. Dupa aceea nu am mai auzit nimic de la el si atunci a inceput campania, una teribila, cu povesti monstruoase, am avut multe plangeri si reclamatii impotriva lui. Nu i-am spus nimic lui. Acum suport pe propria piele cat de neinfranat inventeaza povesti. Asta mi-a distrus increderea in el. Au venit oameni la mine care mi-au spus sa-i dau bani ca sa am liniste. Nu ne lasam santajati. Daca unele medii fac acest joc, isi pierd autoritatea morala. Si vreau sa vad daca reusesc sa ajung la adevar, poate ca sunt incapatanat, dar vom vedea.
Cand ati spus mai devreme ca veti apara jurnalistii care nu urmeaza linia politica, la cine v-ati referit? La linia puterii?
Am discutat in general. I-am dat ca exemplu ce am patit eu in Serbia. Acolo, ziarul Politica a vrut sa-l schimbe pe redactorul-sef. Le-am spus oamenilor nostri sa comunice politicienilor ca el ar fi spus sa se sape cu dalta si ciocanul in piatra, ca noi nu facem linia politica a guvernului, dar nici Politica nu face treaba mea. Niciodata nu am exercitat presiuni politice asupra unui ziarist si, cum stiam ca Bacanu este conservator, l-am trimis acolo pe cel mai conservator ziarist, redactorul-sef de la Westfalen Post, cel mai conservator ziar de aici. L-am trimis in Romania, si daca vorbesti cu el acum, este complet derutat cand se discuta de Bacanu. Niciodata nu m-am certat eu cu Bacanu, zice el. Nu s-au inteles perfect, dar chestia cu presiunea politica este inventata. Domnul Overbeck nu vorbeste si nu citeste un rand in romaneste. Noi facem declaratii sub juramant ca el nu a discutat niciodata cu Bacanu, nici nu-l intereseaza politica romaneasca. S-a discutat cu Bacanu ca editia s-a redus la jumatate in ultimii ani, ca celelalte ziare devin mai moderne, precum al dumneavoastra, care aveti tot mai multi cititori.
I-am "furat" de la dumneavoastra!
Da, asa e. Din 1991, Bacanu controleaza totul. Contabilitatea lui este catastrofala sau partial nu exista. Confom contractelor semnate, el a demisionat din functia lui de presedinte al consiliului director din ianuarie 2004. El ignora asta. El nu a aratat tribunalului ca peste 70% din Romania Libera ne apartine noua. El sustine ca noi am facut acest lucru din motive de cartel. Este caraghios, noi nu avem probleme de cartel in Romania. De fapt, Bacanu vrea sa fie in continuare stapan. Pe cont mai sunt inca multi bani, el a vrut sa fie singurul care are acces la ei, dar pentru ca peste 70% dintre ei sunt ai nostri, am oprit toate operatiunile pana la sfarsitul procesului. Dar platim cu punctualitate salariile, asiguram tiparirea ziarului. In Romania Libera scria ca nu platim salariile. Prin informatii gresite se cauta solidaritate colegiala. Asta nu este o lupta pentru libertatea presei. El exercita si presiuni masive asupra justitiei. Este un articol veninos impotriva unui judecator, o judecatoare s-a imbolnavit. O sa lamurim treaba asta bucata cu bucata pentru ca la sfarsit noi vom castiga chiar si moral, noi nu avem nimic de ascuns, ne comportam transparent, si din tot ce construieste el, nu are nici cea mai mica dovada.
Cum se cumpara un ziar
In Romania se stie putin despre ce inseamna cu adevarat ca o companie straina sa cumpere un ziar. Este vorba despre o politica editoriala proprie, o redactie proprie?
Unii cer din partea ziarelor lor o anumita linie directoare. Este vorba despre asociatii, partide, organizatii, care vor ca parerea lor sa fie ascultata. Practica noastra nu are nimic de-a face cu asta si e usor de verificat. Noi vrem sa oferim ceea ce intereseaza pe cititori. Ne vedem obligati fata de jurnalismul critic, noi nu avem nici un ziar de bulevard. In cele mai multe cazuri avem ziare de calitate. Toate pot fi vazute. Limitele noastre politice se traseaza acolo unde se face referire la drepturile omului, la antidemocratie, unde este vorba despre instigare la forta. Suntem primul grup care a semnat principiile Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). Ne-ar placea daca OSCE ar analiza situatia de la Romania Libera. I-am invitat, dar OSCE a spus ca nu o editura ii poate chema, ci ziarisii. Am facut o mica greseala cand i-am chemat, dar nici jurnalistii nu i-au chemat. Eu imi doresc sa faca asta, nu am nimic de ascuns. Noi suntem un grup foarte transparent, pentru ca motivele noastre sunt usor de recunoscut. Suntem interesati in afacerile de editare si vrem sa dezvoltam acest lucru, vrem sa livram calitate, iar continutul il hotarasc ziaristii si redactorul-sef. Noi nu avem in nici o tara straina un redactor-sef german.
Asteptari
Ce asteptari aveti de la noua redactie?
Nu ma astept sa devina credincioasa unei anumite politici. Am stiut mereu ca Romania Libera este un ziar de opozitie si nu avem de gand sa facem schimbari. Dupa ceea ce am trait eu, sa fie mai mult obligata adevarului. Trebuie sa fie demna de crezare, trebuie sa se modernizeze si sa joace pe piata media romaneasca.
Credeti ca redactorii au dreptul sa se opuna conducerii, proprietarului?
Noi nu cerem nimic. Nu este insa exagerat ca in propriul ziar ne automanjim cu noroi? Daca pe prima pagina eu apar regulat ca un monstru, asta nu ma jigneste, sunt un cotoi batran si am trait multe in viata, si stiu ca in ziare mai vechi se impacheteaza peste. Dar ceea ce imi produce mila cand vad aceste lucruri este cititorul roman si este editia, ca ma intreb cine dracuâ se intereseaza in Romania de persoana mea. Ce daca eu apar mereu pe prima pagina nu este bun pentru ziar?
Nu ar fi mai simplu sa vindeti Romania Libera si sa cumparati alt ziar?
O sa trebuiasca sa rezolvam cumva problema asta. Dar in momentul de fata nu avem un asemenea plan. Nu vrem sa ne lasam dezmosteniti, acest lucru era posibil in comunism, dar nu intr-o tara viitoare a comunitatii europene.
Avand in vedere experienta cu ziarele pe care le detineti, ati mai intalnit astfel de situatii cum este cea de la Romania Libera?
Nu, este unica, dar totusi ma binedispune, pentru ca sunt sigur ca traim intr-o lume in care pana la sfarsit astfel de lucruri nu vor avea temei. El (Bacanu - n.r.) a sedus si in Germania cativa ziaristi sa-l creada, dar asta functioneaza cat timp ei nu fac cercetari. Si Spiegel s-a informat de asta. Iar interviul meu pentru Spiegel a fost dat in Romania Libera, dar cand astia l-au comparat cu sursa originala, au ramas fara voce si nu l-au mai crezut pe Bacanu, pentru ca ei singuri au devenit obiectul unei falsificari.
Perspective
Cum vi se pare mediul de afaceri din Romania, prin prisma controversei?
Pe mine ma bucura ca Romania are rata de crestere si, fata de anii in care eu am observat mai indeaproape Romania, progresele sunt vizibile. Si cu cat ne apropiem mai tare de Europa, devine mai interesant. In lupta impotriva coruptiei si la o asigurare a legalitatii vor exista progrese. Deja acum, in campania electorala, aceste lucruri joaca un rol important si e bine asa. Pentru aceasta e nevoie de presa libera si vrem sa contribuim sa facem ca presa sa fie libera si aparata de influente straine.
Mai aveti si alte interese de afaceri in Romania?
In momentul de fata am o multime de lucruri de facut pentru a rezolva situatia de la Romania Libera, dar dupa aceea, cu multa placere as vedea un angajament in Romania. Nu am venit special pentru asta in Romania, ca domnul Bacanu sa nu gaseasca material de propaganda in chestia asta, dar dupa ce trece, cu placere m-as angaja. Si poate ca toate se vor linisti dupa ce trece campania electorala.
Care este relatia dumneavoastra cu Ion Tiriac?
Il cunosc bine, in munca mea pentru Pactul de Stabilitate, el a fost foarte patriot, lupta mult pentru tara lui in Europa, am incredere in el.
S-a speculat relatia SPD - cancelarul Schröder - dumneavoastra, mana lui dreapta in campania electorala - PSD, partidul de guvernare din Romania. Se stie ca domnul Schröder are o relatie deosebita cu guvernul roman, iar tatal sau este ingropat aici. Pe scurt, care este relatia dumneavoastra cu Adrian Nastase?
Sa incepem cu Schröder. Am o prietenie cu el, consta in intalniri particulare si nu face nimeni un secret din asta, dar ma duc sa mananc cu placere si cu Helmut Kohl. Mananc mai cu placere cu Kohl pentru ca se potriveste ca gabarit cu mine. Politic, nu are nici o importanta. Eu am parerea mea personala, am publicat 16 carti si oricine poate sa citeasca in ele ca acum 20 de ani am declarat public, cand m-a intrebat cineva de apartenenta mea politica, am spus ca cine este 100% in partid sau cine spune ca partidul sau are mereu dreptate este un caz pentru psihiatrie. Eu spun ca, din cand in cand, are si partidul meu dreptate, merg 51% cu partidul. Asta s-a interpretat gresit in partid atunci, azi declar public ca nu ma mai intereseaza decat solutiile, cine are solutii mai bune pentru pensii, pentru sanatate. Nu ma intereseaza politica de partid, de ce sa fie altfel in Romania? Gasesc ca Nastase face o propaganda buna pentru tara lui si il gasesc foarte la subiect, am o relatie absolut obiectiva cu el, dar nu am avut niciodata timp sa merg cu el la vanatoare cum declara Bacanu. Cu Tiriac am fost la vanatoare. Si nici nu am cantat cu Nastase cum am cantat cu Basescu. Cu Isarescu schimb retete de gatit. Cand il intalnesc pe Isarescu, ne imbratisam. Am trait o multime de intamplari comune, am vizitat mormantul lui Dracula, am vizitat manastiri. Nastase, in schimb, este retinut ca un profesor. Cand ne intalnim ne bucuram, dar nu ne imbratisam. Cu ei discut cand e vorba de politica numai despre ce este in interesul Romaniei. Numai asta ma intereseaza. Niciodata nu am fost chemat la probleme de partid si nici nu m-ar interesa. Romania este o democratie tanara si toate se petrec ceva mai nervos, dar si in Romania o sa se invete ca interesele de stat sunt deasupra celor de partid. In discutia pornita de Bacanu nu vreau sa ma las antrenat sa nu mai fac treaba mea pentru Romania. Sunt intr-un consiliu international de manageri, in care Romania e reprezentata de Isarescu, am fost de doua ori prezent la sedinte, niciodata nu s-a discutat de investitii concrete, afacerile nu sunt treaba noastra, suntem intrebati ce este bun pentru economia romaneasca. Guvernul este absolut liber sa arunce sfatul nostru la gunoi sau sa-l foloseasca. La aceasta sarcina pozitiva vad o singura problema: nu prea am timp.
Cum credeti ca va evolua Romania pe termen lung?
Tema luptei pentru dreptate si impotriva coruptiei este primul pas important pe viitor. Romania are o populatie fantastica, bine intentionata si bine pregatita. Problemele nu vin din popor, ele provin din birocratie, care trebuie sa fie adusa urgent la un stadiu bun. Vad progrese mari si la colaborarea cu politia internationala si in probleme de vama. Si toate partidele democratice romanesti vad in asta preocuparea lor principala. Spun inca o data ca e locul si pentru ziare bune, dar trebuie sa fie credibile, iar domnul Bacanu si-a terminat credibilitatea.
Planuri de viitor
Aveti de gand sa intrati in politica in Germania?
Am 52 de ani. Stiu ca arat mai batran. De doi ani conduc WAZ si am intentia sa raman asa pana la pensionare. Inainte am fost noua ani seful unei intreprinderi comerciale, apoi am fost ministrul pentru Economie si Transporturi si apoi ministru de cancelariat la Bonn si doi ani si jumatate la Bruxelles. Biografia mea se imparte intre economie si politica si acum m-am decis efectiv numai pentru economie. Nu mai am nici o functie politica, nici macar in orasul meu natal, si nici nu ma intereseaza.
Nu va mai intereseaza o misiune de tipul celei din Pactul de Stabilitate?
Asta am facut doi ani jumatate, eu observ cu amanuntime treaba asta si acolo unde pot sa sustin acest stil in dezvoltare si unde pot sa lucrez pentru libertatea presei o fac, dar nu intr-o functie politica, si mai mult, nu in sensul unei conceptii de partid. Pe partea jurnalistica ma intereseaza relatiile intre popoare, ma intereresez pentru ziare bune. Asta nu este nepolitc, dar in nici un caz intr-un spirit de partid.