x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Cancerul de tiroidă este vindecabil, dacă se intervine devreme

Cancerul de tiroidă este vindecabil, dacă se intervine devreme

de Florin Condurateanu    |    13 Iul 2020   •   19:30
Cancerul de tiroidă este vindecabil, dacă se intervine devreme

Dacă întrebi zece oameni pe stradă ce ştiu despre glande, toţi se referă doar la tiroidă şi relatează o mulţime de legende care umblă despre această glandă, unele adevărate, altele eronate. Oricum, tiroida este o glandă foarte importantă. Interviu cu medic primar doctor Monica Gheorghiu, Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon”

 

Florin Condurăţeanu: - Doamnă doctor Monica Gheorghiu, ce se tratează mai uşor: hipotiroidia, cu puţină secreţie, sau hipertiroidia - cu exces de hormoni tiroidieni?

 

Dr. Monica Gheorghiu: - Mai lesne se tratează tiroida cu sărăcie de hormoni, mai greu se ţin în frâu prea mulţii hormoni, hipertiroidia. De aceea, uneori se recurge la scoaterea unei părţi din tiroidă şi trecerea la starea de hipotiroidie. Pacientul, după această intervenţie chirurgicală, va lua hormoni de compensaţie din cutie, toată viaţa.

 

F.C.: - Ce boli legate de aceste secreţii ale tiroidei există?

 

Dr. M. Gheorghiu: - Există boala Hashimoto, este cu deficit de hormoni, o boală autoimună, anticorpii sunt derutaţi şi atacă propriile organe în loc să se lupte cu agresorii iviţi. Se trece la tratamentul cu hormoni de compensaţie. Dar tot o boală autoimună este şi boala Basedow. Aici este vorba de un exces de hormoni tiroidieni. Bolnavii de Basedow au ochii ieşiţi din orbite, pleoapele nu mai acoperă ochii, apare uscăciunea corneei. Cei cu Basedow au o privire înspăimântată, ochii sticloşi.

 

F. C.: - Endocrinologii afirmă că, intervenit din faze incipiente, cancerul tiroidian este vindecabil...

 

Dr. M. Gheorghiu: - În cele mai multe cazuri, apare vindecarea, se scoate tiroida cu nodulii canceroşi şi pacientul ia hormoni din cutie toată viaţa. Nu e cazul de spaimă, majoritatea nodulilor apăruţi pe tiroidă nu sunt canceroşi. Peste 95% dintre nodulii tiroidieni nu sunt canceroşi. În ţara noastră a fost guşă endemică. Erau zone cu apă săracă în iod şi apărea guşă, care se însoţeşte de noduli. Nodulii de un centimetru se pot pipăi cu mâna. Când nodulii cresc, devin prea mari, sunt scoşi de chirurg cu o parte din tiroidă.

 

F.C.: - Unii oameni se vaită că, din pricina tiroidei, simt un nod în gât şi le este prejudiciată respiraţia. Au dreptate?

 

Dr. M. Gheorghiu: - Nu, de senzaţia de sufocare şi de nod în gât este responsabilă o boală psihică, trebuie consultat psihiatrul.

 

F.C.: - Unii graşi dau vina obezităţii pe glande, pe tiroidă...

 

Dr. M. Gheorghiu: - În 90% din cazurile de obezitate de vină este dieta, mâncarea necumpătată, lipsa de mişcare. Tiroida ţine şi ea în echilibru metabolismul, dar nu ea şi glandele sunt cauzele obezităţii.

 

F.C.: - Să se ferească gravidele să ia hormoni în perioada de graviditate?

 

Dr. M. Gheorghiu: - Femeia cu deficit de hormoni tiroidieni naşte copii cu coeficient scăzut de inteligenţă. Ele şi în graviditate, dacă sunt descoperite cu hipotiroidie, trebuie să ia hormoni şi să apeleze la sarea iodată. Nou-născutul, dacă are hipotiroidie trebuie să fie tratat repede cu hormoni din cutie, el pierde altfel 13 unităţi din coeficientul de inteligenţă în fiecare lună, fără tratament.

 

Hipertiroidienii, cu exces de hormoni tiroidieni sunt slabi, dinamici, rapizi în reacţii. Au puls ridicat, simt tremur la mâini. Agitaţia lor poate fi haotică, nu eficientă, lasă lucrurile parţial rezolvate. Hipotiroidienii, cu sărăcie de hormoni sunt graşi, buhăiţi, cu nas lătăreţ, par mereu somnolenţi. Sunt lenţi în reacţii, le cade părul din sprâncene, de pe piept.

 

 

×
Subiecte în articol: Monica Gheorghiu