Durerile de spate reprezintă cauza celor mai multe consultaţii la medici, ele produc cele mai multe concedii medicale în lumea largă. Acea poziţie ca a pruncului în burta mamei ajută pentru relaxarea spatelui și micșorarea acestor suferințe. Ce mai trebuie să facem ne explică dr. Mihai Măgureanu, șef Secție Neurochirurgie - Chirurgie Spinală, la Spitalul Colentina, din Capitală.
Florin Condurăţeanu: - Domnule doctor Mihai Măgureanu, vă rog să explicaţi de ce pacienţii, când vin îndoiţi de durere de şale la medic, sunt speriaţi că este hernie de disc ce îi trimite la operaţie.
Dr. Mihai Măgureanu: - Între vertebre există un disc, numit intervertebral, pe post de amortizor. El este cu lichid, cu trecerea anilor noi pierdem din apa din care este în majoritate constituit organismul, discul pierde şi el lichid şi poate ieşi dintre vertebre cu o porţiune, care apasă pe ramificaţiile nervoase şi apar durerile. Dacă aceste dureri se rezumă la zona mijlocului, la coloana lombară, este vorba de lumbago. Se instalează o contractură la muşchii din vecinătatea coloanei. Dacă durerile coboară pe picior, pe nerv până la degetele piciorului, diagnosticul este de lombosciatică. Atunci când se pierde controlul asupra piciorului, se impune o intervenţie chirurgicală la această hernie de disc. Dar există şi metode noi, moderne, de acţiune fără bisturiu, e ceea ce facem noi la secţia din Spitalul Colentina.
F.C.: - În ce constau aceste intervenţii blânde?
Dr. M. Măgureanu: - Cu un ac subţire se poate introduce substituent de os sau un ciment special în vertebra tasată, care s-a turtit, cum ziceţi dumneavoastră, aducând-o la dimensiunea normală, la arhitectura normală. Cu acul acela fin se poate introduce şi un lichid în discul intervertebral, care şi-a pierdut din lichid şi a depăşit profilul vertebrelor, presând ramificaţiile nervoase ce reacţionează prin dureri. Şi, bineînţeles, se fac infiltraţii cu preparate pe bază de cortizon la nervul afectat. Toate sub ghidajul imaginilor camerei video.
F.C.: - Sunt limitate la trei infiltraţiile?
Dr. M. Măgureanu: - Nu, dar după 1-3 infiltraţii nervul reacţionează favorabil şi dispar durerile, imobilitatea, poziţia aplecată de durere în faţă sau în lateral.
F.C.: - Dar când e vorba de lumbago, cu dureri doar la şale, cum se acţionează?
Dr. M. Măgureanu: - E necesar repausul, pe cât cu putinţă la pat. Se recomandă medicamente antiinflamatoare, împotriva durerilor, medicamente de decontractare a muşchilor şi, seara, o baie caldă. Dar e bine ca să fie consultat şi medicul, să se facă o investigaţie imagistică. Organismul reacţionează ca autoapărare, trimite mediatori în zona afectată a coloanei, aceştia pot remite afectarea. Dar e bine totuşi să se apelez la medic pentru a nu se ajunge la pierderea controlului asupra piciorului.
F.C.: - E de vină curentul, de fapt, o invenţie românească pentru aceste dureri la coloană? Se plâng cei încovoiaţi de durere: „M-a tras curentul de la geamul deschis al maşinii”...
Dr. M. Măgureanu: - Acea mişcare a aerului – dacă stăm în fluxul de la aerul condiţionat, de la geamul deschis al maşinii - scade temperatura, se produce o uşoară răcire, care nu face bine mijlocului, coloanei.
Uzura în articulaţiile vertebrelor în zona cefei poate conduce la scolioze, deformarea coloanei în formă de S sau la cifoză, deformarea ca o cocoaşă din vederea laterală. Modificările artrozice la vertebrele din zona cefei pot sugruma pachetul de nervi şi vase spre creier, cu irigare insuficientă.