x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Care sunt duşmanii ficatului

Care sunt duşmanii ficatului

de Florin Condurateanu    |    26 Noi 2017   •   21:45
Care sunt duşmanii ficatului

Ficatul oboseşte când trebuie să descompună prea multe medicamente şi un exces de alcool. Dacă alcoolul este cunoscut ca duşman al celulei hepatice, fumătorii nu se aşteptau ca tutunul să dezavantajeze şi ficatul, dar prin acest obizei ei sunt sărăciţi de energie.

Florin Condurăţeanu: - Hepatitele, mai ales cele cu virusurile B şi C, lasă urme rele, fragilizând ficatul, chiar pentru tot restul vieţii. Hepatita A, cea des întâlnită în şcoli, în grădiniţe, lasă ficatul şubred după încheierea episodul acut?

Prof. Adrian Streinu-Cercel: - După depăşirea episodului acut de hepatită A, cel care a trecut prin această boală nu trebuie să urmeze niciun tratament medicamentos, nu e cazul să aibă restricţii la mâncare tot restul vieţii. Nu rămâne cu urmări, cu ficatul în piuneze, aşa cum spuneţi dumneavoastră. Hepatita A este denumită hepatita mâinilor murdare. Toţi oamenii, copiii, tinerii trebuie să se spele conştiincios pe mâini de câteva ori pe zi, mai ales când se aşează la masă. Să nu se neglijeze îndemnarea elevilor să se spele pe mâini după ce merg la WC, să deschidă robinetul de la chiuvetă cu cealaltă mână, nu cu cea cu care a folosit hârtia igienică.

- E adevărat că ficatul oboseşte, este afectat de prea mult alcool şi de terapia exagerată cu medicamente?

Prof. A.S.C.- Ficatul n-a fost prevăzut să cunoască  structura complexă, complicată a medicamentelor. Fac o descriere sugestivă a zbuciumului celulei hepatice când e asaltată de prea multe medicamente. Confruntată cu sarcina de a descompune componentele chimice ale medicamentului, celula ficatului aleargă la bibliotecă, caută prin multe tomuri ştiinţifice cum arată lanţurile chimice, se întoarce şi continuă strădania de a afla modul ficatului de acţiune asupra substanţelor din medicamente. După această muncă, pentru care celula hepatică nu este pregătită, ficatul iese obosit. Cât priveşte abuzul de alcool, ficatul suportă altă oboseală în a neutraliza alcoolul peste limita de neutralizare cu care este prevăzută celula hepatică. În bolile de ficat se recomandă abstinenţa la alcool, să nu se consume deloc băuturi alcoolice.

Medicina a făcut pasul înapoi şi în stricteţea cu care acum o vreme recomanda regimul alimentar al bolnavului de ficat. Erau interzise multe proteine, se axa dieta pe brânză de vaci, devenită antipatică pentru hepatic.

Prof.A.S.C.: - Medicii recomandă astăzi proteine de bună calitate în regimul alimentar al suferindului de ficat, nu e interzisă o friptură şi aşa mai departe. Dar carnea, lactatele e bine să nu conţină multă grăsime. Am să subliniez ceva la care mulţi nu se aşteptau, pentru că ei nu vedeau nicio influenţă a fumatului asupra ficatului. În ficat, se realizează 36 de legături de energie, asta în codiţiile în care există suficient oxigen. Fumătorii împuţinează oxigenul din pricina bioxidului de carbon şi al altor substanţe rezultate din arderea tutunului. Ca atare, cu mai puţin oxigen, ficatul reuşeşte doar două legături de energie. De aceea, apare acea sărăcire în energie a fumătorului.

Explicaţi-ne noul tratament în bătălia cu hepatita C, se vorbeşte de învingerea acestui virus într-un timp mult mai scurt!

Prof. A.S.C.: - Există, cu noile terapii, vindecare. Nu se mai foloseşte interferonul şi durata tratamentelor noi durează 12 săptămâni, chiar se poate mai puţin. Faţă de tratamentul vechi în hepatita C, întins pe 48 de săptămâni, unii nesuportând terapia clasică, alţii nu arată eficacitate în răspunsul la metoda obişnuită. În lupta cu hepatita C depinde de structura genetică a pacientului. O interleuchină 28B împarte suferinzii în trei clase: CC, CT, TT. În clasa CC se ajunge la 85% vindecare.

Cercetările au arătat că virusul C acţionează în zona dintre marginea nucleului celulei hepatice şi membraba celulară. În acest spaţiu au loc procesele metabolice importante ale celulei hepatice, se produc glucoza, proteinele, se repară ţesuturile. Ei bine, virusul ascuns aici ca un martor viclean pândeşte şi strică aceste procese. Noul tratament intervine cu mai multe mecanisme şi opreşte multiplicarea virusului, îl neutralizează. Fără să perturbe procesele metabolice normale. În vechea terapie apăreau efecte nedorite, mai ales în compoziţia sângelui, se constată efecte negative asupra hemoglobinei, asupra trombocitelor.

×
Subiecte în articol: duşmanii ficatului