Există boli care atacă articulaţiile degetelor, cum sunt poliartrita reumatoidă, dar şi guta. Celebra artistă Edith Piaf avea degetele atât de deformate, strâmbe ca nişte vreascuri, încât strângea în palmă microfonul, să nu le vadă publicul. Suferea de poliartrită reumatoidă. Interviu cu medic primar doctor Magda Pârvu, şef secţie reumatologie la Spitalul Colentina
Florin Condurăţeanu: - De ce poliartrita reumatoidă atacă mai mult femeile?
Dr. Magda Pârvu: - Poliartrita reumatoidă face parte din categoria bolilor reumatismale inflamatorii, nu degenerative, de uzură, precum artrozele. Nu se ştiu cauzele apariţiei poliartritei reumatismale, e şi o cauză genetică, dar şi implicarea unor virusuri. Este o boală nevindecabilă, dar tratată corespunzător, se ţine în frâu. Poliartrita reumatoidă se întâlneşte de trei ori mai mult la femei decât la bărbaţi, mai ales la femeile între 40 şi 60 de ani. Poliatrita reumatoidă este o boală sistemică, după ce atacă articulaţiile mici, începând cu degetele, maladia aceasta atacă şi pielea, vasele, inima, plămânii, rinichii, sistemul nervos. Sunt derutaţi anticorpii, încep să atace propriile organe. Aţi menţionat această boală în cazul cântăreţei Edith Piaf, dar pictorul Renoir avea şi el poliartrită reumatoidă, cu anchilozarea degetelor încât îşi lega pensula de antebraţ. De poliartrită reumatoidă a suferit şi Rubens, şi genialul român Mircea Eliade.
F.C.: - Cum porneşte boala?
Dr. M. Pârvu: - Poliartrita reumatoidă atacă articulaţiile de la degete, dintre falange, mai puţin la articulaţia dinspre unghii. Se extinde şi la articulaţia pumnului cu antebraţul, la cot. Similar sunt atacate şi articulaţiile degetelor de la picioare, se extinde afectarea şi la articulaţia gleznei. Poliartrita reumatoidă atacă articulaţiile mici, nu articulaţiile mari, calde precum şoldul. Se manifestă şi o limitare a mobilităţii acestor articulaţii mici, peste un timp imobilitatea aceasta dispare. Dacă se porneşte târziu la tratament articulaţiile rămân anchilozate definitiv.
F.C.: - S-au făcut progrese în tratament?
Dr. M. Pârvu: - Au apărut terapii biologice, medicamente prin inginerie genetică, dar costul lor este încă mare. Şi la noi se tratează bolnavii de poliartrită reumatismală cu aceste terapii noi, dar încă nu încap toţi bolnavii în aceste programe scumpe.
F.C.: - Necaz mare cu durerea în degete, cei suferinzi de gută în debut de criză se trezesc noaptea cu dureri teribile în degetul mare de la picior...
Dr. M. Pârvu: - În criza de gută durerea mare este primul pas, degetul mare de la picior frige, se inflamează, suferindul nici nu se mai poate încălţa. Criza de gută avansează şi cu creşterea febrei, trece de 38 în pasul doi. Guta înseamnă o destabilizare a metabolismului uraţilor, săruri ale acidului uric. Aceste săruri, uraţii, se depun în articulaţii şi declanşează criza de gută. Guta este prezentă mai ales la cei care mănâncă multă carne tânără, roşie, bogată în uraţi. Guta era cândva numită boala regilor, aceştia mâncau multă carne de vânat. Suferinzii de gută trebuie să evite carnea de viţel, de ied, organele (ficat, rinichi, inimă), mezelurile. Animalele nu suferă de gută, ele au o enzimă care descompune uraţii, dar această enzimă nu se află în organismul omului. Tratamentul constă în medicamente specifice, care se administrează până trece criza de gută.
Din categoria bolilor reumatismale inflamatorii, altă clasă faţă de artroze, maladii reumatismale de degradare, de uzură, cel mai des întâlnită este poliartrita reumatoidă, dar mai există spondiloza anchilozantă, artropatia psoriazică.