„Cine are coronavirus în nas, îl are şi în ochi”
Coronavirusul surprinde mereu lumea cu aspecte nebănuite privind cruzimea lui, căci colţii cu care muşcă din sănătatea oamenilor sunt numeroşi. Cercetările au arătat că la 4% din cazurile de coronavirus între simptome se numără şi o conjunctivită. Interviu cu profesor doctor Monica Pop, manager al Spitalului de Urgenţe Oftalmologice
Florin Condurăţeanu: - Mai puţin sunt implicaţi ochii în invazia virusului ăsta căpcăun...
Prof. dr. Monica Pop: - De ce? Nu există canalul lacrimar între ochi şi nas? Lacrimile nu se scurg prin nas? Cine are coronavirusul în nas, îl are şi în ochi. Circa 4% din cazurile de coronavirus debutează printre simptome şi cu o conjunctivită. O conjunctivită uşoară, care trebuie tratată.
F.C.: - Şi cum putem să ne protejăm?
Prof. dr. M. Pop: - Pe lângă mască şi mănuşi, să purtăm şi ochelari, de vedere sau de soare, dacă îi suportăm. Sau ochelari de protecţie. Seara, când venim acasă, după ce ne spălăm mâinile şi faţa cu apă şi săpun, e necesar să spălăm tot cu apă şi săpun ochelarii.
F.C.: - Coronavirusul poate agrava bolile de ochi, glaucomul, cataracta?
Prof. dr. Monica Pop: - Nu există dovezi.
F.C.: - Susţineţi că vitamina D3 sporeşte imunitatea...
Prof. dr. Monica Pop: - În fiecare zi e bine să ia orice om vitamina D3, acea vitamină ce fixează şi calciu în oase, iată că măreşte şi imunitatea.
F.C.: - Continuaţi să subliniaţi că ochii sunt creaţi ca să lucreze la capacitate maximă?
Prof. dr. Monica Pop: - Bineînţeles, cel mai bine ochii se simt când sunt folosiţi la capacitate maximă. Nu mă dumiresc cine a scos acea variantă că ochii obosesc prin activitatea lungă la calculator. Nu e adevărat, altceva trebuie să fie în atenţia celor care se află ore multe în faţa calculatorului. Ochii sunt obişnuiţi să se umezească prin 15 clipiri de pleoape. Cu atenţia concentrată la folosirea computerului, clipitul e mai rar şi o dată la 1-2 ore trebuie să se picure în ochi 1-2 picături de ser fiziologic sau lacrimi artificiale.
F.C.: - E adevărată varianta din popor că îţi trebuie un timp ca să te acomodezi cu ochelarii?
Prof. dr. Monica Pop: - Ochelarii cu dioptrii trebuie să aducă imediat confortul ochilor, nu e necesară o perioadă de acomodare cu ochelarii. Dacă ochii se simt rău, lăcrimează, se înroşesc înseamnă că dioptriile n-au fost bine stabilite sau că ochelarii nu au fost corect făcuţi, nu s-a respectat dinstanţa interpupilară. O acomodare este necesară doar la ochelarii cu lentile progresive, cu dioptrii diferite pe axa verticală. Când ochii au nevoie de ochelari cu dioptrii şi ei nu există, ochii par chinuiţi, cu lăcrimare, înroşire.
F.C.: - E greşită ideea că acei copii cu miopie trebuie feriţi de utilizarea intensă a ochilor, să nu abordeze meserii ca desenatori, proiectanţi, ceasornicari, bijutieri?
Prof. dr. Monica Pop: - Din contră, copiii cu miopie e bine să fie puşi să folosească intens ochii, să deseneze, să scrie. Miopii nu trebuie să practice sporturi cu efort fizic mare, haltere, există la ei pericolul de dezlipire a retinei.
F.C.: - După operaţia de cataractă, cristalinul artificial rămâne pentru toată viaţa?
Prof. dr. Monica Pop: - Da, în mod normal, cristalinul care a înlocuit cristalinul natural ce şi-a pierdut transparenţa este definitiv. Cei care se operează de cataractă trebuie să ştie că tipul de cristalin artificial, dioptria lui sunt stabilite doar de medicul oftalmolog care va executa intervenţia.
Îngrijirea ochilor se face doar prin spălare cu apă de la robinet, apă rece şi săpun. Este complet contraindicată spălarea ochilor cu ceaiuri, cu alte lichide.

Ştiri din .ro
-
Și-a numit o consilieră fără studii de specialitate în conducerea Fondului de Investiții Kazah-Român de un miliard de dolari. Explicația ministrului energiei libertatea.ro
-
Lucian Viziru și-a luat soția și au părăsit România definitiv. Azi e de nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă acum libertatea.ro
Tragedia de la Onești, analizată de veterani din Poliție

Medici: Pierdem vieți care pot fi salvate! STOP discriminării pacienților!
Cum arată „Cartierul Elena Udrea”, construit la Cluj

CNAIR nu poate ţine ritmul cu gogoşile electorale ale PNL. 1 metru/oră, viteza autostrăzilor promise de PNL

Campaniile pentru prezidențiale, covor roșu spre pușcărie
Din ciclul “Și eu, acum, ce mă fac, dacă am rămas fără coledzi?”. Simplu, te angajezi la Parlament. Consilier sau director

SPP bagă 3,2 milioane de euro în avioane fără pilot. Bodyguarzii demnitarilor se pregătesc pentru dezastre

Inima, o „baterie” care lansează stimuli electrici

Polivalenta de la Tulcea, pariul lui Cîţu pentru relansarea economiei

Ca pe vremea PDL. Guvernul Orban a „spart” peste un miliard pe săli de sport și bazine de înot, în anul pandemiei

Rețeta de succes a familiei unui liberal celebru. Ghinion în alegeri, noroc la numiri

Activitatea DNA în 2020, mai dezastruoasă decât se invocă pentru desființarea SIIJ. Rată de achitare de 50%

Croitoria surorii lui Dan Barna, vizată de ancheta DLAF, și-a cerut falimentul. Finanțele au executat silit toate utilajele

Mentenanță postgaranție de 6 milioane de euro de la ROMATSA către firma fiicei generalului SRI Dumitru Zamfir
