x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri CNSAS incepe verificarea candidatilor

CNSAS incepe verificarea candidatilor

09 Sep 2004   •   00:00

INTERVIU

Presedintele Colegiului CNSAS, Gheorghe Onisoru, ne-a declarat ca a inceput discutiile cu liderii principalelor partide pentru verificarea celor aproximativ 2.000 de potentiali candidati.

"2.000 de candidati la alegeri trebuie verificati"

Presedintele Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Gheorghe Onisoru, si colegii sai se pregatesc pentru alegerile generale din toamna. Despre acest subiect, dar si despre acuzatiile aduse PUR si liderului sau Dan Voiculescu am stat de vorba cu seful CNSAS.
GABRIELA ANTONIU

  • Jurnalul National: Domnule presedinte, v-ati intalnit marti cu reprezentantii Coalitiei pentru un parlament curat. Cum comentati cererea lor de a-i verifica cu prioritate pe candidatii la alegerile parlamentare, avand in vedere ca acest lucru intra in atributiile legale ale CNSAS?

    Gheorghe Onisoru: Aici sunt doua chestiuni. In primul rand este o initiativa salutara, si eu ma bucur ca societatea civila incepe sa se miste. Pe de alta parte, membrii colegiului CNSAS au decis inca din primavara ca alegerile reprezinta prioritatea noastra maxima. Atat alegerile locale, cat si cele generale. Exista fara indoiala diferente intre cele doua tipuri de alegeri, pentru ca, daca la alegerile locale vorbim de o cantitate imensa de candidati, undeva in jur la 40.000 verificate, la alegerile generale noi ne vom axa intr-o prima etapa pe marile partide. Practic, in momentul de fata, se contureaza doua aliante si inca doua partide care au sanse efective sa intre in Parlament. Asta ar insemna circa 2.000 de candidati potentiali. Aceasta cifra este mai accesibila pentru noi, tinand cont de faptul ca din 2000 pana in prezent institutia a inceput sa-si creeze o baza de date proprie. O buna parte a celor care vor candida a mai fost verificata de catre CNSAS si cred ca obiectivul este tangibil. Mai mult decat atat, noi am avut deja discutii cu liderii principalelor partide de la noi in ideea de a ne inainta liste cu cei pe care vor sa-i trimita in Parlament.

    Discutii cu liderii politici

  • Cu ce lideri ati avut discutii pentru a va inainta listele cu candidati?

    Am discutat cu domnii Dan Voiculescu, Theodor Stolojan si Marko Bela. Se pare ca si ceilalti lideri de partide importante vor accepta aceasta idee.

  • Cu liderii PSD ati discutat?

    Inca nu. In zilele urmatoare o sa incercam sa contactam si conducerea PSD si a PRM pentru a avea aceste discutii.

  • Ce poate ameninta verificarea in timp util a candidatilor pentru Parlament? Cvorumul la limita din Colegiul CNSAS, relatiile cu detinatorii de arhiva, SRI, SIE…

    Pentru alegerile generale, avand in vedere si ce s-a intamplat in 2000, vom avea, fara indoiala, discutii si cu directorii celor doua servicii de informatii, mai ales ca aceste liste sa fie prioritate zero. Mai este o chestiune pe care am subliniat-o la intalnirea cu reprezentantii coalitiei pentru un parlament curat. De multe ori, presa poate face un caz din orice, dar noi trebuie sa ne pronuntam pe lege asupra activitatii desfasurate de cineva, de colaborator cu Securitatea ca politie politica. Este o sintagma foarte importanta pentru noi. Simpla informatie aparuta undeva nu este echivalenta cu aplicarea stampilei ca acel cineva a desfasurat activitati de politie politica.

  • O astfel de stampila s-a pus si Partidului Umanist si liderului sau Dan Voiculescu…

    PUR este primul partid care a fost deja avant la lettre. In sensul ca inainte de a initia noi o discutie cu conducerea partidului pentru a veni cu ideea verificarii candidatilor, PUR a venit deja cu aceste liste. In ceea ce priveste cazul Dan Voiculescu este un caz extrem de mediatizat. La cererea domnului Voiculescu, CNSAS a intreprins multiple verificari. Ceea ce are consiliul - si avem informatii ca mai mult de atat nu exista in momentul de fata - sau ceea ce exista la noi se incadreaza in lege. Si acum fac o trimitere nu neaparat pentru domnul Voiculescu, dar si catre alte persoane. Este foarte posibil ca anumite dosare sa nu ne fie date, pentru ca sunt sub imperiul sigurantei nationale sau anumite file din ele. Atunci ele nu vin, si acestea nu pot fi luate in calcul. Insa CNSAS emite judecati de valoare pe informatiile care exista aici. Or, din informatiile pe care le avem noi, Consiliul a dat deja o decizie ca domnul Voiculescu nu a desfasurat activitati de politie politica. Mai mult, s-au facut si verificari legate de faptul ca un anume colonel Voiculescu ar fi fost la Viena in aceeasi perioada si ca ar fi una si aceeasi persoana. Nici aceste lucruri nu s-au verificat.

    Verificari suplimentare

    Chiar ieri (n.r. marti) am primit o solicitare din partea domnului Voiculescu, careia ii vom da curs. Domnul Voiculescu ne-a rugat sa facem o verificare suplimentara si sa precizam si daca a fost sau nu ofiter de Securitate. Din informatiile pe care le avem pana acum rezulta ca nu a fost, dar vom mai face inca o verificare. Rolul nostru este acesta de a spune clar, prin da sau nu, daca a desfasurat activitati de politie politica, daca a fost sau nu ofiter al fostei securitati si daca in aceasta calitate a fost implicat in activitati de politie politica. Deci, din punctul asta de vedere, in momentul de fata din perspectiva mea, lucrurile sunt foarte clare: Dan Voiculescu nu a desfasurat activitati de politie politica. As vrea sa se inteleaga foarte bine ca nu e vorba de vreun parti-pris. Noi suntem obligati sa judecam cu ceea ce avem, sa fim echidistanti. Si pentru noi nu conteaza daca verificam pe domnul presedinte Stolojan, Nastase sau Corneliu Vadim Tudor. Trebuie sa ne spunem punctul de vedere strict in conformitate cu legea.

  • Privind lucrurile din afara, credeti ca acuzatiile la adresa PUR si a liderului sau au vreo legatura cu apropierea alegerilor?

    Lupta politica ne-a aratat pana acum ca in anii electorali astfel de chestiuni se intensifica. Nu este vorba aici numai despre domnul Voiculescu. Am avut o cerere similara si pentru domnul Basescu. Cred ca mai bine de un an de zile am facut sapaturi, si saptamana trecuta Colegiul a decis ca acuzatiile aduse lui basescu, ca fost ofiter sub acoperire al Securitatii au fost false. Atata timp cat nu ai probe clare despre un om, acel om este nevinovat.

    Disidenti fara dosare

  • CNSAS a fost dat in judecata? De cate ori?

    Au fost multe cazuri in care unii au contestat deciziile noastre. Am castigat in marea majoritate a cazurilor. Sunt persoane care ne dau in judecata si ne cer milioane de dolari despagubiri. CNSAS nu face decat sa preia si sa puna la dispozitia opiniei publice prevederile legii. De multe ori sunt persoane care sunt nemultumite de deciziile noastre sau ca dosarul lui are 700 de file sau ca se opreste la un anumit an. Sa stiti ca sunt foarte multe dosare care se opresc brusc si una din explicatiile identificate pana acum ar fi urmatoarea: in jurul anilor ’80 multe din ele se pot opri. E posibil ca urmarirea anumitor persoane sa fi continuat pana in momentul revolutiei, iar ofiterii care aveau informatiile in fisete sa le fi pastrat ca sa le distruga. Avem nume foarte importante de dizidenti care nu au dosare sau au o fila-doua.

  • De exemplu?

    Ana Blandiana, care a depus cerere la noi din anul 2000 si nu putem sa-i aratam dosarul. Se stie ca ea a fost urmarita de Securitate, ea aparea in anumite chestiuni. Probabil ca dosarul ei era deschis in momentul Revolutiei.

  • Si in cazul Voiculescu, una din nemultumirile presei a fost ca dosarul de urmarire se intrerupea la 1980, nefiind acoperita perioada pana la revolutie…

    Nu este nici vina lui Dan Voiculescu si nici vina CNSAS ca dosarul se opreste acolo. Asta am mostenit de la arhivele fostei Securitati si asta am pus la dispozitie domnului Voiculescu, conform legii.

  • Colegul dvs., domnul Dinescu, afirma ca SRI, SIE nu dau toate hartiile si ca atare nu putem sti adevarul. Afirmatia lui poate arunca o umbra asupra activitatii CNSAS in sensul ca deciziile date pana acum au fost pe jumatate adevarate?

    Intr-adevar putem, daca vreti sa judecam si in acest fel. Ca pana in momentul cand CNSAS nu va avea toate arhivele, toate deciziile sunt sub semnul unei relativitati. Dar daca gandim in felul acesta inseamna ca practic noi ar fi trebuit timp de cinci ani sa stam, sa ne luam salariile si sa asteptam sa vina arhiva. Totusi, vreau sa va spun ca se fac anumite verificari destul de serioase, functionam totusi dupa niste legi, asadar, nu cred ca trebuie sa relativizam. Mircea Dinescu e un tip foarte spumos in declaratiile lui, dar cateodata, tinand cont de pozitia pe care o are, el face niste declaratii care nu fac decat sa starneasca confuzie. In momentul in care noi am luat o decizie, si el a fost prezent la acea decizie si si-a dat votul in mod constient, cred ca nu mai e nimic de discutat.

    CRITICI

    "Mircea Dinescu e un tip foarte spumos in declaratiile lui, dar cateodata tinand cont de pozitia pe care o are, el face niste declaratii care nu fac decat sa starneasca confuzie. Si el a fost prezent la acea decizie si si-a dat votul in mod constient"

    LIPSA

    "Ana Blandiana, care a depus cerere la noi din anul 2000 si nu putem sa-i aratam dosarul. Se stie ca ea a fost urmarita de Securitate, ea aparea in anumite chestiuni. Probabil ca dosarul ei era deschis in momentul Revolutiei"

    VERIFICARE

    "Domnul Voiculescu ne-a rugat sa facem o verificare suplimentara si sa precizam si daca a fost sau nu ofiter de Securitate. Din informatiile pe care le avem pana acum rezulta ca nu a fost, dar vom mai face inca o verificare" - Gheorghe Onisoru, Presedintele Colegiului CNSAS
  • ×