INTERVIU
Noul lider al PPRM, Corneliu Ciontu, declara ca partidul sau este deschis la dialog cu absolut toate partidele parlamentare. El afirma ca ar putea merge "pana la compromisuri gen dorintele unor lideri ai UDMR".
Intr-o singura zi, PRM si-a schimbat presedintele si titulatura in Partidul Popular Romania Mare (PPRM). Despre aceste miscari-surpriza am stat de vorba cu noul lider, Corneliu Ciontu.
GABRIELA ANTONIU
EXPERIENTA. Ramas fara parinti de mic, noul lider al PPRM a crescut in orfelinat, loc in care a observat relatiile interumane si a capatat inclinatia catre sociologie
|
Jurnalul National: Domnule presedinte, sambata au avut loc schimbari surprinzatoare in PRM. Care au fost motivele?
Corneliu Ciontu: Sigur ca a surprins pe toata lumea aceasta decizie a Consiliului National al PRM care a avut la baza aceste propuneri facute de C.V. Tudor. A fost o optiune a domniei-sale. E o chestiune care il framanta mai de mult. Nu a a aparut chiar peste noapte asa cum s-a creat impresia. Noi nu am vrut sa anuntam. Am vrut sa fie o discretie totala in jurul acestui subiect pentru ca realizam ca, daca s-ar fi aflat inainte de decizie, s-ar fi facut tot felul de interpretari. Mie nu-mi plac speculatiile, cum nici lui Vadim Tudor nu-i plac. Prima problema care a intervenit a fost programul sufocant pe care il avea ca presedinte. De asemenea, nu-i un secret ca PRM, inca din decembrie, tot intr-o plenara a Consiliului National, a votat in unanimitate solicitarea catre PPE de a fi primit in randurile acestei importante grupari politice europene.
De ce neaparat PPE?
Pentru ca prin definitie este un partid care are in esenta programelor sale doctrina nationala, este un partid conservator. In acelasi timp, este un partid care promoveaza partidele crestine. Si iata, ca ruda de sange, ca sa spun asa, acolo ne-ar fi noua locul. Ramane sa depasim etapele negocierilor si suntem destul de avansati in aceste negocieri.
Michelangelo a pictat o femeie bolnavă de cancer în Capela Sixtină. Experţii lansează o nouă teorie revoluţionară
Citește pe Antena3.ro
"Totul a pornit de la noi"
Cine negociaza cu PPE din partea PPRM?
Avem o echipa care s-a ocupat si se ocupa de cateva luni de aceste negocieri. Chiar si dupa plenara, am primit telefoane daca s-au intamplat acele lucruri pe care noi am spus ca le vom face, in sensul de a da o definire mai exacta, mai in concordanta si cu politica lor. S-a comunicat ca s-au luat aceste masuri.
Au fost conditii din partea PPE in acest sens?
Nu, nu. Au fost interpretari din partea unor colegi de-ai dvs. din presa. Dar eu sunt convins ca usor-usor vor constata ca nu a fost nici cacealma, ca nu ne-a fortat nimeni. Am simtit noi pulsul, directia, ce avem de facut. Totul a pornit de la noi. Si am constatat ca in PPE ne este locul. Au urmat contacte si ni s-a spus in mod oficial ca trebuie sa fie o decizie a conducerii partidului. A fost si motivul pentru care am facut acea plenara. Dupa care am realizat ca trebuie sa amendam si statutul si chiar sa umblam la denumirea partidului, dar am tinut foarte mult ca sintagma Romania
Si cat timp va ramane?
Pana cand Republica Moldova va intra si ea in UE.
Veti schimba si vechea sigla a partidului?
Nu, exceptand acea initiala P, la care se adauga PRM.
Cand veti avea un raspuns de la PPE?
Cred ca in maximum doua saptamani. Sunt convins ca in 2-3 luni se va realiza apartenenta PPRM
Spuneati ca nu a fost o decizie luata peste noapte de domnul Vadim Tudor. Cand anume a luat-o, inainte sau dupa alegerile generale?
Sunt mai multi factori care au concurat, in primul rand cei obiectivi, aceasta presiune a timpului. Apoi a fost si dezamagirea in legatura cu rezultatele din alegerile locale. Acolo am reusit, prin negocieri, sa avem reprezentanti in foarte multe judete. Dezamagirea noastra a fost sigur cu ocazia alegerilor generale, cand aveam si noi propriile noastre sondaje. Stiam ca trebuia sa avem in jur de 23-25%, dar oricum nu mai putin decat am avut in anul 2000. Numai ca, vedeti dvs., nu au depins numai de noi rezultatele finale ale acestor alegeri. Nu vreau sa fortez prea mult nota, dar au fost mari nereguli la alegeri. Si aceste nereguli au subtiat procentajul PRM, din calculele mele, cu
7-8%. Deci au fost mai multi factori si s-a ajuns la concluzia ca trebuie sa ai si un sprijin international.
Si cum s-a intamplat? A venit si a spus am luat decizia sau s-a consultat cu dvs.?
Ne-am consultat intr-un grup foarte restrans, am cantarit aceasta decizie. Nu ascund ca la prima discutie am avut ceva rezerve, am fost si eu foarte surprins.
Cand a avut loc discutia?
Nu cu foarte mult timp in urma. Acum vreo doua saptamani. Dar el, chiar daca nu a mai spus-o direct, in alte discutii pomenea tangential, intr-un fel a incercat asa sa ne pregateasca. Dar transant discutia a fost acum vreo doua saptamani, cand am avut ca si alti colegi nelamuririle mele.
Si ce v-a spus, pregatiti-va ca imi veti lua locul ca presedinte?
Nu, mi-a spus "Cornele, iti dai seama ca in situatia asta tu esti cel mai indreptatit. Esti alaturi de
Ati acceptat fara rezerve sau ati mai cerut timp de gandire?
Nu, nu aveam de ce. Ne stim de peste 25 de ani, suntem buni prieteni. Il apreciez mult prea mult si, in pofida unor incercari de a crea intre noi disensiuni, n-a reusit nimeni sa faca acest lucru. Daca aceasta era dorinta lui, eu nu aveam cum sa spun altfel.
Avea alta alternativa daca ati fi refuzat?
Nu l-am intrebat. Dar, normal, sunt atatia oameni de valoare in partidul nostru. Nu sunt cunoscuti din cauza acestui blocaj mediatic generat si din cauza unor polemici existente si aparute intre liderul nostru, care ramane ca fondator, liderul incontestabil al partidului, cu diverse publicatii. Dar vreau sa subliniez ca de regula nu C.V. Tudor a declansat scandalul mediatic.
S-a spus ca schimbarile din PRM sunt de fatada. Dvs. ati replicat ca trebuie sa avem rabdare. La ce trebuie sa ne mai asteptam?
Mi se pare chiar o insulta adusa partidului nostru si viata va demonstra cine a avut dreptate si de ce noi am ajuns pana la urma la concluzia, si in primul rand presedintele, ca trebuie sa facem aceste mutari.
Domnul Vadim Tudor insusi a alimentat aceste reactii, spunand ca de fapt tot el ramane liderul partidului...
Oricum va ramane liderul partidului, chiar daca nu ar mai fi acceptat sa fie presedinte de onoare, da pai in conditiile in care a optat pentru aceasta functie. Are si atributii foarte precise. Asta nu inseamna ca atributiile presedintelui de onoare intra in contradictie cu cele ale presedintelui. Nu am facut modificari asupra atributiilor presedintelui partidului. Au ramas aceleasi. Numai ca ma voi intalni cu domnul presedinte de onoare in probleme de imagine interna si externa.
In vizor, nehotaratii
Ce planuri aveti in perioada urmatoare?
Impreuna cu colegii mei din Biroul Permanent, cu liderii de filiale, avem obligatia sa gasim formule, sa atragem din zona nehotaratilor. Acesta e obiectivul pe care mi-l propun eu. In aceasta saptamana voi incepe deplasarile in teritoriu pentru a vedea care este starea de spirit in filiale si mai ales ce avem de facut in fiecare zona in parte. Sa vedem care ar fi zonele mai sensibile pe care am putea sa le atragem spre partidul nostru si sa le explicam oamenilor ce inseamna accederea PPRM in PPE. In Transilvania vom incerca sa mai estompam putin tensiunile care s-au creat, in masura in care si colegii nostri de la UDMR vor renunta la aberatii gen "asteptam si demisia PRM". Ca obiectiv principal, de interes national, PPRM are integrarea europeana a Romaniei. Vom sustine acest proces pentru ca nu exista alta varianta.
Daca veti intra in PPE, veti fi partener cu UDMR, trebuie sa imbunatatiti relatiile...
Nu. Noi conditionam imbunatatirea relatiilor cu ei in functie de pozitia lor fata de aceasta tara. Daca vor inlatura pe cei care inca flutura steagul autonomiei pe baza etnica, pretentii mai mari decat romanii. Pe baza asta vom imbunatati relatiile.
PSD si-a anuntat deja disponibilitatea de a colabora cu PPRM. Va asteptati si la alte oferte?
Vreau mai intai sa precizez ca PPRM nu va fi la remorca nici unui alt partid, ne pastram identitatea. Suntem deschisi la dialog cu absolut toate partidele parlamentare.
Pana unde ar merge aceasta colaborare?
Pana la compromisuri gen dorintele unor lideri ai UDMR. Politica, la urma-urmei, printre multe definitii o are si pe aceasta: este arta compromisului.
Ca sociolog, credeti ca schimbarile din partid vor afecta electoratul PRM? Veti pierde, veti castiga?
Asta va depinde de noi. Ne aflam in plina campanie de alegeri interne. Este foarte important cum colegii din partid vor reusi sa asigure acel aer proaspat, sa consolideze fiecare filiala in parte, sa punem accent pe calitatea oamenilor, nu pe cantitate. Este si motivul pentru care am decis ca 30% din oamenii nou-alesi sa fie oameni noi. Nu vom valida acele alegeri unde in componenta conducerii nu vor fi o treime tineri .
Vor fi alegerile la Primaria Capitalei primul test la electorat dupa aceste schimbari?
Nu, in nici un caz. Nu, e mult prea scurt termenul pentru a influenta in plus sau in minus bucurestenii. E o falsa ipoteza.