x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Costel Bobic: Eu fac "artă" în politică

Costel Bobic: Eu fac "artă" în politică

16 Mai 2008   •   00:00
Costel Bobic: Eu fac "artă" în politică

"Guşa este un traseist găinar al politicii" ● Căţelul meu, Don Giovanni, înţelege mai multe cuvinte decît Guşă ● Vocabularul lui Guşă nu depăşeşte 300 de cuvinte ● Un candidat a dat 700,000 de euro unei televiziuni să nu-l atace ● Blaga este un organizator perfect - interviu preluat din revista Q Magazine



Costel Bobic vorbeşte pentru prima dată, într-un interviu, după zece ani. Considerat de unii malefic, iar de alţii un Machiavelli dîmboviţean, Bobic este un personaj greu accesibil, despre care mulţi vorbesc, dar pe care puţini îl cunosc.

A acceptat acest interviu, în exclusivitate pentru Q magazine, într-un moment de campanie electorală în care numele său a fost des asociat cu candidatura lui Sorin Oprescu pentru Primăria Capitalei. Declaraţiile sale nu vor linişti deloc apele, ci... dimpotrivă.


Vocabularul lui Guşă nu depăşeşte 300 de cuvinte

  • Q Magazine: În ultima vreme sunteţi atacat din mai multe direcţii datorită prieteniei cu Dr. Oprescu.
Costel Bobic: De cine?

  • De Cozmin Guşă, de exemplu.
Aaa... de-asta m-ai sunat? Cine-i Guşă? Pentru mine e un nimeni. Un tip al cărui vocabular nu depăşeşte 300 de cuvinte.Un personaj imatur rămas la nivelul „Caprei cu trei iezi”.


  • Totuşi, e lider politic.
Dacă şi ăsta a ajuns lider politic... atunci Băsescu e Papa de la Roma, Emil Constantinescu e A.i.Cuza şi Iliescu e Mesia. Poveşti. E un simplu găinar strecurat în politica dîmboviţeană cu eticheta de traseist. Profesorul Voiculescu l-a dat afară în urma unui control financiar intern, cînd a constatat că umflă cheltuielile. Îşi luase 2 pardesie, costume şi consuma benzină, de parcă făcea turul Europei în fiecare lună. Într-un cuvant, delapidare. Ăsta-i personajul care vrea să pară marele justiţiar în politica românească. Ăsta-i Guşă. Îmi pare rău pentru el. Locul e ocupat de Vadim pe scena politică. Iar Vadim are 100 de biblioteci citite, plus Biblioteca Academiei. E jalnic să vrei acest loc.


  • A spus despre dvs. că sunteţi traficant de droguri.
Guşă atacă pe toată lumea, doar-doar l-o băga cineva în seama. A devenit Don Quijote al politicii româneşti. Orgoliul prostului nu are dimensiuni în cazul lui. Se pretinde liderul unui partid format din două persoane. El, Don Quijote, şi mîrţoaga Rosinanta din Slatina, alias Lavinia Șandru. Cît despre acuzaţia că aş fi traficant de droguri, mi-am sunat avocaţii. Îi fac plîngere penală. Nu pot trece cu vederea aşa o nemernicie, avînd în vedere, înainte de toate, că fiica mea a terminat Știinţe Politice la Cambridge şi probabil va lucra la ONU. E o chestiune ce ţine de importanţa acordată, în această situaţie, CV-ului ei şi al familiei sale. Indiferent cît mă costă, şi chiar de-aş ajunge să merg şi în picioarele goale pe Calea Victoriei, tot nu îl iert pe Guşă!


Un candidat a dat 700,000 de euro unei televiziuni să nu-l atace

  • Se spune că Niro finanţează candidatura lui Cozmin Guşă la primăria capitalei.
Nu cred că Niro investeşte în prostie plus 2%. Jocul e altul. Guşă nu este decît un iepure al lui Orban în bătălia pentru capitală.Tema lui e să-i atace pe Blaga şi pe Oprescu, ca să poată intra Orban în turul doi. Sunt sume imense puse în joc. Inimaginabil pentru cetăţeanul de rînd. Dacă Orban cîştigă capitala, vreţi să ştiţi unde ajunge CFR Marfă? Vreţi să ştiţi că unul dintre candidaţi a plătit prin interpuşi 700.000 de euro publicitate la o televiziune ca să nu fi e atacat în timpul campaniei?


  • Da, bine-nţeles că vreau să ştiu! Cred că vor să ştie toţi cititorii! Faceţi nişte acuzaţii foarte grave!
Toate la timpul lor. Nu s-a terminat campania electorală. Vă promit să fac dezvăluirile tot în paginile revistei dumneavoastră.


  • Îi finanţaţi campania lui Sorin Oprescu aşa cum spune toată lumea? O să spuneţi, desigur, nu, chiar dacă ar fi adevărat!
În ciuda speculaţiilor, Doctorul nu are nevoie de fi nanţarea mea. Suntem doar prieteni.


  • Dar Dorin Cocoş îl finanţează pe Guşă cum se aude?
Pai, ei sunt prieteni de mulţi ani! Guşă a ajuns în PD la recomandarea lui Dorin Cocoş. Pe mine, unul, nu m-ar surprinde. Poate ar trebui să-l surprindă pe Blaga! În toată bătălia asta Guşă nu este decît un tonomat şi un simplu buton. Intuiesc a cui este schema. Dar cred că a greşit. Doar pe Guşă l-a ales bine. E arivistul perfect. În toate combinaţiile murdare ale politicii româneşti din ultimii ani Guşă ocupă un loc de cinste. Nu va fi o luptă pe principii pusă în slujba bucureşteanului, va fi numai mizerie. Mizerie greu de imaginat.


Blaga este un organizator perfect

  • Cîştigă Sorin Oprescu primăria capitalei?
Greu de dat un verdict. Singurul contracandidat viabil e Blaga. Va fi foarte difi cil. Blaga e un tip pragmatic. Metodic. Un organizator perfect. Oprescu are avantajul că a trecut prin două candidaturi. Are în spate mii de ore de studiu. Cunoaşte perfect ce trebuie pentru Bucureşti. Dacă Blaga era născut în Bucureşti, şansele erau 50-50.


  • Dacă Oprescu cîştigă, cum va conduce primăria dacă consiliul general va fi controlat de PSD, PDL, PNL?
Un politician adevărat ştie că în politică totul e negociabil. Și chiar dacă nu găseşte o soluţie, se duce la Cotroceni, şi-l întreabă pe Preşedinte, pentru că el ştie cel mai bine.


  • Eu fac "artă" în politică
Păi Sorin Oprescu se consultă cu Traian Băsescu ?
De ce nu ? Pînă la urmă, Băsescu urmăreşte interesul tuturor cetățenilor, doar este Preşedintele românilor, nu ?


  • Guşă a afirmat la tv că duşmanii lui de 8 ani sunt Bobic şi Iliescu.
Guşă a rămas la vîrsta de 8 ani. Încă se mai joacă la groapa cu nisip. E locul perfect pentru infantilismul şi frustrările adolescentine de care dă dovadă. Și durează de 8 ani... Și se mai şi mîndreşte cu asta. Are consilieri de marketing politic din divizia C. Alipirea numelui lui Guşă de Bobic şi Iliescu, crede el, îi va creşte notorietatea. Da. Aşa e... Iliescu e sacru în politica românească. Iar eu nu fac politică. Eu fac„artă” în politică. Guşă este infatuarea întruchipată. N-am avut niciodată nimic de împărţit cu el. Știu că atunci cînd mă vede se apleacă mai-mai să-mi pupe pantofi i. Să vă dau cîteva exemple de paranoia: dacă nu era el, PD nu cîştiga alegerile; dacă nu era el, Băsescu nu ajungea preşedinte. A!... şi una proaspătă: „Am dat la pace cu Năstase!” Asta e adevărată. Dar cred că Năstase era într-o pauză între caietele lui Platon şi „Mizerabilii”. Și întîlnirea cu Guşă nu a fost decît elementul tranzitoriu. Nu cred că Guşă ar vrea să ştie părerea lui Năstase despre el! Am să-l rog pe doctorul Oprescu să-i rezerve un loc la Spitalul 9, în pavilion cu Hamlet, Hitler, Hanibal... şi bine-nţeles cu iapa Rosinanta.


  • Îl atacaţi cam dur pe Cozmin Guşă totuşi. Sunteţi în război cu el?
Glumiţi! Mie nu-mi trebuiesc 8 ani ca să mă ocup de el. Pînă acum nici nu l-am băgat în seamă. Nu mă războiesc cu un ţîşti-bîşti din Cîmpia Turzii! Știţi, eu am un principiu: nu mă iau de tine, nu te lua de mine! Că dacă te-ai luat... suporţi consecinţele!


Căţelul meu, Don Giovanni, înţelege mai multe cuvinte decît Guşă

  • De ce, totuşi, Guşă e un personaj foarte mediatizat?
Vina e a lui Vîntu. Pe Vîntu nu-l interesează decît rating-ul Realităţii Tv. El ştie foarte bine că prostia se vinde excelent. În vremea cînd Guşă era secretar general la PSD, l-am rugat pe Codrin Ștefănescu, pe-atunci secretar general adjunct, să-i monitorizeze apariţiile lui Guşă, şi să-mi spună cîte cuvinte foloseşte. Nu a depăşit 326. Căţelul meu, Giovanni, înţelege 650 de cuvinte. Testat la Universitatea Veterinară din Viena. Și se distrează tare cînd apare la Realitatea Tv „Don Quijote” şi „Rosinanta”. Parcă s-ar uita la desene animate. Ridicolul atinge apogeul în emisiunile cu Drăgoteasca şi Andrei Ursu, posesorul unui IQ veritabil, cu mult peste medie, atunci cînd ironia fină a celor doi îşi găseşte cu adevărat dimensiunea la replicile prosteşti şi lipsite de substanţă ale „Rosinantei” şi ale lui „Don Quijote”.


  • V-aţi întors de la Monaco după cîţiva ani de absenţă să preluaţi butoanele din politică?
Nu m-am întors pentru butoane, ci din cauza unor probleme de familie şi la rugămintea prietenului meu, Sorin Oprescu.



interviu realizat de Floriana Jucan, preluat din revista Q Magazine - www.qmagazine.ro

×
Subiecte în articol: interviu politica guşă oprescu bobic