x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Cristian Boureanu: "Nu poti continua un dialog badaranesc"

Cristian Boureanu: "Nu poti continua un dialog badaranesc"

06 Noi 2004   •   00:00

INTERVIU
PNL - Cristian Boureanu crede ca tinerii politicieni au nevoie de dezbateri constructive Cristian Boureanu, membru in Biroul Executiv al PNL si fost presedinte al tineretului liberal, ocupant al primului loc al listei electorale a PNL pentru Camera Deputatilor in judetul Arges, spera ca tinerii de acum din politica sa nu mai aiba incrancenarea seniorilor cand vor fi nevoiti sa stea fata in fata.
MONICA IORDACHE

Click pentru a mari imaginea
APRECIERE. Cristian Boureanu spune ca in prezent nu asistam la dezbateri politice de calitate
Jurnalul National: In ce proportie sunt prezenti tinerii pe listele PNL?
Cristian Boureanu: Cred ca am reusit sa atingem scopul unei actiuni incepute acum cinci ani, cand am declansat campania "Vrei altfel", pentru schimbarea generatiei politice in PNL, la momentul respectiv. Am reusit sa avem, in momentul de fata, 30% tineri pe liste pe locuri eligibile. Alaturi de celalalt obiectiv: o noua clasa politica - si avem 80% oameni noi pe liste - , acestea sunt cele doua lucruri care vor face din PNL si Alianta D.A. un alt fel de partide politice.

E multumitoare proportia?
Noi suntem foarte multumiti. Sunt 36 de tineri. Sunt cativa care au 35-36 de ani, dar cei mai multi sunt sub 33-34 de ani si sunt oameni cu o vechime de patru, cinci, sase ani in partid, oameni care au avut o activitate politica la nivelul organizatiei de tineret, unii erau presedinti de organizatii judetene, cand eu eram presedintele Tineretului National Liberal, si astazi sunt lideri de organizatii judetene PNL. Sunt oameni care au reusit sa creasca in partid si care au sustinerea celor din teritoriu.

Cateva nume...
Bogdan Olteanu, fostul presedinte al TNL inaintea mea, acum presedinte al Curtii de Onoare si Arbitraj, este pe locul trei din partea PNL la Bucuresti. Pe locul patru este Dan Motreanu - actualul presedinte TNL, Rares Manescu, tot la Bucuresti, Marian Hoinaru - presedinte PNL Ialomita, Ionut Popescu - pe locul intai la Senat la Dambovita, Adrian Cioroianu - locul intai la Senat la Timisoara, Dan Marian, 33 de ani, locul intai la Vaslui, George Scutaru la Buzau, Raluca Tatarcan la Sibiu. Cristian Busoi, presedintele organizatiei de studenti, este cel mai tanar de pe liste - are doar 26 de ani si este pe locul trei la Timis din partea Aliantei, deci un loc usor eligibil. Si mai sunt foarte multi.

Mai sunt tineri care sunt folositi doar la lipit afise, desi ar merita un loc pe liste?
Mai sunt tineri care lipesc afise si nu cred ca este ceva rau in asta. Sunt multi care o fac cu mare placere, dar oricum, mijloacele de campanie s-au diversificat. Avem afise, dar am pus accentul pe pliante care prezinta programul de guvernare si candidatii.

Ce garantii sunt ca tinerii care intra in Parlament nu vor continua comportamentul celor de acum, adica absenteism, dezinteres, lipsa de implicare? Au mai intrat tineri in Parlament si in 2000 si au fost practic ingropati, nu se mai aude nimic de ei...
Cel mai mare pericol pentru noua generatie de oameni politici este sa fie creata dupa chipul si asemanarea actualei generatii politice. Prima garantie este faptul ca sunt oameni politici pe picioarele lor. Au reusit sa obtina sprijinul celor din partid nu pentru ca i-a pus cineva pe liste, ci pentru ca din interiorul partidului, de la membrii simpli, care sunt aceiasi cu electoratul roman, a venit aceasta dorinta de schimbare, de a pune oameni care au un punct de vedere, care sunt verticali, care doresc sa schimbe lucrurile in partid, la momentul respectiv. Oamenii si-au spus probabil ca ei sunt buni sa schimbe si lucrurile in societatea romaneasca. Un proiect pe care noi il sustinem este introducerea votului uninominal. Eu sper ca din 2008 selectia sa se faca nu numai pe partide, dar si pe oameni. Astept momentul cand nu va mai trebui ca, daca iei o ciocolata, sa iei si o punga de tacamuri. Adica pentru a alege locul intai pe liste, care este o personalitate cunoscuta si care si-a facut treaba politic, sa nu trebuiasca sa votezi toata lista. Acesti tineri sunt constienti ca vor fi pe picioarele lor in fata electoratului. In mod sigur nu vor mai fi niciodata alesi parlamentari daca nu vor face treaba. Ochii vor fi atintiti mai mult asupra lor, pentru ca exista asteptari de la noua generatie de oameni politici.

Pasiuni politice mai mici

La emisiunile tv se vede insa ca un dialog intre tinerii politicieni nu depaseste cliseele seniorilor...
Cred ca se poate intampla acest lucru. Pana la urma este un dialog politic intre oameni, iar reactiile care deranjeaza in emisiuni sunt reactiile oamenilor, nu numai ale politicianului. Cred ca este nevoie si de mai multa experienta. Daca ar fi mai multe dezbateri, am asista la un alt fel de comportament. Nu poti sa duci la nesfarsit un dialog badaranesc, sa ai un dialog neconstructiv. Daca ar fi o dezbatere de doua ore, intre doua persoane, discutia ar trebui sa se canalizeze pe o directie buna. Acum nu asistam la dezbateri de calitate. Cred ca oamenii asteapta sa aleaga in cunostinta de cauza, nu pe impresii de moment... "bai, iepurasule", "bai, ursuletule".

Legat de iepuras si ursulet, cum ar arata un dialog intre dvs. si Victor Ponta? O sa semene cu dialogul dintre Traian Basescu si Adrian Nastase?
Nu, nu cred. Sau sper ca nu. Sper ca la momentul in care doi tineri de acum din politica vor avea un dialog din postura unor functii importante, pasiunile sa fie mult mai mici in clasa politica romaneasca. Rolul Romaniei devine foarte clar. Nu vor mai fi decizii de viata si de moarte, pentru ca pana acum in alegeri s-a jucat si drumul pe care il va lua Romania, si asta a inasprit dialogul politic. Cred ca noi, tinerii, vom putea sa stam mult mai usor fata in fata si sa discutam pe teme de campanie decat o fac acum presedintii nostri.

Ati sustinut ca separarea afacerilor de politica este doar un vis irealizabil. De ce?
Este o discutie separata despre influenta mediului de afaceri asupra politicului, asta este normal, si despre felul in care oamenii politici isi folosesc puterea pentru a-si promova afacerile. Romania are nevoie de implicarea oamenilor de afaceri in politica, pentru ca ei sunt motorul societatii romanesti. Cred insa ca nu mai poti, ca om politic, sa faci afaceri, in viata de zi cu zi, pentru ca nu mai ai cand.

Afaceri in constructii si media

Aveti afaceri? In ce domeniu?
Am afacerile mele proprii. Am renuntat, in 1999, la functiile executive in business-ul meu, pentru ca stiam ca voi face politica mai mult decat afaceri. Am parteneri de incredere care se ocupa de activitatea executiva. Afacerile mele, mai mari sau mai mici, cea mai mare firma are aproape o suta de angajati, sunt in domeniul constructiilor si in media.

Cat va costa campania in Arges?
Mult. Avem un buget global pentru Alianta D.A. care, in judetul Arges, se va duce intre 70 si 90 de mii de euro.

Subscrieti la modul in care seniorii isi fac campanie electorala, gen ursul si iepurasul?
Nu mi se pare normal. In principiu, glume din astea ar putea fi bine primite intr-o dezbatere politica, dar aici se vede si incrancenarea din spatele glumelor. Daca era vorba doar de o gluma, nu s-ar fi suparat nimeni, dar e clar ca e vorba de incrancenare dusa aproape pana la ura, nu doar de o gluma usoara de campanie.

Cum s-ar fi comportat Stolojan intr-o asemenea campanie, daca Nastase il facea "iepuras" sau in alt fel?
Nu cred ca si-ar fi permis Adrian Nastase sa discute in felul acesta cu Theodor Stolojan. Cred ca dezbaterea ar fi fost mult mai sobra. Stolojan este o persoana serioasa, putin prea serioasa pentru actuala conjunctura politica.

Deci nepotrivit? Nepotrivit cu actuala clasa politica.
Stolojan a introdus o noutate in politica romaneasca: asumarea de raspundere clara. Renuntarea la functii publice, atunci cand s-a retras, in 2000, din Camera Deputatilor, si renuntarea la candidatura atunci cand a simtit ca nu poate raspunde cerintelor cetatenilor si ale propriilor colegi de partid.

Cristian Preda a declarat ca Theodor Stolojan dorea sa se retraga inca dinainte de alegerile locale. Stiati de acest lucru?
Nu. Prima data cand am auzit de asa ceva a fost in aceasta toamna.

Stolojan este asteptat sa se intoarca in PNL sau partidul merge inainte fara el?
Doar de la el va veni primul pas. Oricum, este binevenit oricand alaturi de noi.

I-a placut costumul de schi pe care i l-au daruit colegii din partid?
Sunt convins.
×