x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri De ce amigdalele nu trebuie scoase pe bandă rulantă

De ce amigdalele nu trebuie scoase pe bandă rulantă

de Florin Condurateanu    |    18 Iun 2021   •   09:10
De ce amigdalele nu trebuie scoase pe bandă rulantă

Interviu cu profesor doctor Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, întemeietor de şcoală în ORL
 

Destule suferinţe pot apărea în zona ORL, adică nas-gât-urechi. Limpezim cele mai frecvente necazuri cu o somitate în medicina oto-rino-laringologiei, cu profesorul Dorin Sarafoleanu, cel care acum 45 de ani a înfiinţat cunoscuta Clinică ORL de la Spitalul Sfânta Maria, condusă acum de fiul său, la rându-i profesor universitar, Codruţ Sarafoleanu, care şi el a asigurat nașterea Societăţii Române de Rinologie acum 12 ani.


 

Florin Condurăţeanu: - Domnule profesor doctor Dorin Sarafoleanu, de ce e bine ca omul să respire pe nas?

 

Prof. dr. Dorin Sarafoleanu: - Nasul este un organ cu multiplă funcţionalitate, el asigură respiraţia, încălzeşte aerul, îl umidifică, îl filtrează de impurităţi. Ce extraordinar schimbător de căldură este nasul! Pe lungimea lui de câţiva centimetri, el încălzeşte aerul de afară, din ger de minus 30 de grade până la plus 37 de grade potrivite organismului. Respiraţia trebuie să se facă pe nas, nu pe gură! Copiii care din pricina polipilor respiră pe gură sunt palizi, fără poftă de mâncare. Ca şi la adulţi, nu se oxigenează corespunzător creierul prin respiraţia nevoită pe gură. Vegetaţiile care sunt nişte pungi cu aer, dacă sunt prea mari împiedică respiraţia pe nas, trebuie scoase. Şi la adulţi, în astfel de situaţii, polipii e cazul să fie extirpaţi prin intervenţie ORL clasică. Polipii crescuţi prejudiciază şi aerisirea urechii, care se face din spatele nasului, printr-un canal subţire numit Trompa lui Eustachio.

 

F.C.: - Şi când ni se înfundă urechile la decolarea avionului sau pe serpentine, la munte, cum putem proceda?

 

Prof. dr. Dorin Sarafoleanu: - La schimbarea de altitudine, se iveşte acea disfuncţie tubară, se aeriseşte insuficient urechea din pricina inflamării canalului Eustachio. E util să înghiţim de multe ori, ţinându-ne de nas. Nu era rău nici sugerea unei bomboane date de stewardese la ridicarea avionului.

F.C.: - Nu se mai scot amigdalele pe bandă rulantă, ca odinioară...

 

Prof. dr. Dorin Sarafoleanu: - Amigdalele s-a dovedit a avea un rol în lanţul de apărare imunitară din aparatul respirator superior. Amigdalele se scot doar când sunt prea mari şi afectează respiraţia şi când copilul face mai mult de 4 episoade de amigdalită cu puroi. Medicina americană a atras atenţia că la 3-4 amigdalite pe an copilul trebuie să se lupte singur, căci astfel îşi clădeşte sistemul de imunitate. Amigdalele au nişte cripte, adâncituri pe suprafaţa lor, unde se aciuează microbii. Cu laser se face o netezire a suprafeţei amigdalelor, o „şlefuire”, pentru a nu mai avea culcuş microbii. Rămân amigdalele să-şi îndeplinească misiunea imunitară.

 

F.C.: - De ce atrageţi atenţia că o răguşeală care nu dispare sub tratament după 3 săptămâni-o lună necesită un control ORL amănunţit?

 

Prof. dr. Dorin Sarafoleanu: - În spatele acestei răguşeli rebele se poate ascunde o boală gravă, un cancer de laringe. Descoperit devreme, el permite extirparea tumorii doar cu partea de laringe afectată, să rămână o porţiune de laringe care să asigure vorbirea, respiraţia, hrănirea. Prezentarea la medic târziu necesită extirparea întregului laringe cu tumoră şi se va monta acea canulă în gât, iar vorbirea se va face ca la ventriloci, prin exerciţii de dirijare a aerului din stomac.

 

Când unui om îi curge sânge din nas, trebuie să procedeze aşa: să preseze cu degetele nara pe unde are loc sângerarea şi să se prezinte la o clinică ORL pentru oprirea hemoragiei. Sfaturile acelea cu mâna ridicată şi cu capul pe spate sunt aiureli.

 

 

×
Subiecte în articol: amigdale