x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri De vorbă cu "surorile Coposu", despre fratele lor. "Casa noastră a fost atacată dintr-o maşină a lui Petre Ninosu"

De vorbă cu "surorile Coposu", despre fratele lor. "Casa noastră a fost atacată dintr-o maşină a lui Petre Ninosu"

de Toma Roman jr    |    13 Noi 2011   •   21:00
De vorbă cu "surorile Coposu", despre fratele lor. "Casa noastră a fost atacată dintr-o maşină a lui Petre Ninosu"

Flavia Balescu si Rodica Coposu sunt aproape un personaj colectiv. In cadru oficial sau cand au treaba cu me­dia apar impreuna. Se comple­tea­za una pe alta. Cele doua doamne m-au primit pentru un interviu amplu exact pe 11 noiembrie, la 16 ani de cand fratele lor, presedintele PNTCD, a decedat. Am vorbit despre o tentativa de atentat, inca nelamurita complet la viata lui Corneliu Coposu, iar mai­ne vom publica date noi despre re­teaua densa de turnatori din jurul fratelui lor.

● Jurnalul National: Stiu ca pe 12 iunie 1990, seara, casa in care ne aflam o fost atacata cu cocktail-uri Molotov... Erati aici?
● Flavia Balescu: Eram aici, doar eu cu Cornel, care nu se simtea bine. Adormise, si eu il pazeam, sa-l trezesc la ore fixe sa-i dau antibiotice, avea febra. Undeva pe la douasprezece noaptea, poate mai tarziu, a sunat telefonul si s-a declansat un potop de injuraturi oribile, era o voce de femeie. Mi-a zis, printre altele, "o sa ardeti ca niste sobolani!". In cateva clipe m-am uitat la geam, ardea, fusese un cocktail Molotov. Am auzit de afara o portiera trantita si o masina care pornea, vizavi s-a aprins o lu­mi­na. Cornel s-a trezit si amandoi am iesit afara cu un pled, sa stingem fo­cul, se scurgea benzina pe pretele ex­terior. Dupa ce l-am stins, am intrat in casa si iar a sunat telefonul, aceeasi vo­ce ne blestema si spunea ca ne baga in mormant. Persoana era inventiva, spu­nea vulgaritati pe care nu le stiam. A venit secretarul lui, Misu Barcan, am incercat sa-l conving pe Cornel sa ple­ce, dar nu a vrut. Vecinii ne-au spus ca masina care plecase in trom­ba era o Dacie alba, retinuse si nu­ma­rul un domn contabil. Mult mai tar­ziu am aflat ca apartinea lui Petre Ninosu, parlamentar FSN si viitor ministru al Justitiei, ginerele lui Corneliu Manescu.

● A avut vreo explicatie domnul Coposu cu Petre Ninosu? Mai tarziu se vedeau pe la Parlament...
● Flavia Balescu: Nu, Cornel nu a cerut socoteala niciodata celor care l-au persecutat, cu toate ca putea sa o faca.

● Dl Virgil Magureanu, pe care l-am intervievat, sugera ca s-ar fi putut ca si aripa lui Ion Puiu din partid sa incerce violente impotriva domnului Coposu...
● Flavia Balescu: Nu cred, imposibil. Puiu avea ceva probleme la cap, era ta­ca­nit, dar nu cred ca ar fi facut asa ceva, nu era violent.
● Rodica Coposu: Chiar daca au avut divergente politice atunci, Puiu l-a iubit pe Cornel. Dupa moartea lui a dat un interviu in care a vorbit in termeni e­lo­giosi despre Cornel. Inginerul Puiu era totusi un om curajos, si-a depus in anii ’80 candidatura la MAN im­po­tri­va lui Ceausescu. Divergentele lor au inceput dupa ce Puiu, vi­ce­pre­se­din­te al partidului, a vorbit in Piata Universitatii, cu toate ca fratele meu si tinerii de acolo decisesera sa nu se politizeze in sens partinic fenomenul. Era asa, un tip mai excentric.

● In timpul mineriadei, casa in care ne aflam a fost devastata, a fost furata o colectie valoroasa de ceasuri a domnului Coposu... Ati recuperat macar o parte din bunurile disparute atunci?
● Flavia Balescu: Au disparut foarte multe... am primit ulterior de la Procuratura o instiintare ca nu s-a gasit nimic. Tin minte, de exemplu, ca ni s-a furat un ceas rar, Schaffhausen, aurit, care ar fi putut fi indentificat usor. Au spart inclusiv peretii, sa caute valuta. Noroc ca nu l-au gasit pe Cornel, care era la niste prieteni, cand au navalit. Era acasa doar sotul meu, l-au agresat si l-au dus la Politie. Am depus o plangere mai tarziu.

● Adeptii teoriei conspiratiilor spun ca dl Coposu se afla in anii ’80 in legatura cu serviciul secret britanic MI5 prin istoricul Dennis Delletant...
● Flavia Balescu: Dellentant a fost pe aici, dar nu am auzit sa se discute despre servicii secrete...
● Rodica Coposu: Nu numai Delletant, dar si americanul David Funderburk il vi­zita. Ei erau aici sa faca lucrari de doctorat despre istoria Romaniei. Ul­te­rior, Funderburk a ajuns am­ba­sa­dor al SUA in Romania si congressman. Cornel fusese avertizat sa nu se vada cu straini, asa ca le ceruse sa vi­na cu aprobari sa ia legatura cu el, era ceva legat strict de studiile lor. Cu Funderburk s-a intalnit ulterior la un dineu la Bill Clinton, s-au bucurat tare mult ca s-au revazut.

● Securitatea va spiona si pe dumneavoastra sau doar pe dl Coposu?
● Flavia Balescu: Cornel stia ca e urmarit pas cu pas, dar mie nici nu imi trecea prin cap ca ma supravegheaza strict. Acum, cand am vazut dosarele noastre de la CNSAS, m-am ingrozit. Ma urmareau pana acasa cand plecam cu sotul, dupa ce mancam la Cornel. Era totul absurd. Despre Cornel sunt rapoarte in ce patiserie a intrat, cate prajituri a luat. Dupa multi ani de insistente am reusit sa luam o repartitie sa ne mutam in casa asta cu toti, dupa schimburi. A fost un ordin de zi, sa ne supravegheze inainte de mutare, sa ne tina departe de noul domiciliu. Vecinii au fost, cu diverse motive de acasa, fochistul a fost trimis la un curs la ICRAL. Au lasat in pace doar un vecin informator al lor. Au facut tot circul asta doar ca sa aiba timp sa intre o echipa sa puna microfoanele. Cred ca ele sunt si acum pe aici. Lui Cornel nu ii pasa, spunea ca nu avem nimic de ascuns.
Continuarea in numarul urmator

×