INTERVIU
Ion Iliescu doreste introducerea baremelor de vechime in PSD si obligativitatea declaratiilor de avere ale celor care vor functii in partid. El nu-i iarta pe "netrebnicii" care au profitat de putere sa se inavuteasca.
"Cei care aspira la functii sa dea declaratii de avere"
Ion Iliescu a acordat un interviu Agentiei Mediafax, in care se pronunta in favoarea introducerii baremurilor de vechime pentru a scapa de "pasarile calatoare si de traseisti"
CRITERII. Ion Iliescu vrea ca aspirantii la functii in PSD sa o ia de jos si nu sa vina cu pretentii, sa dicteze, desi habar n-au cu cine stau de vorba si in numele cui vorbesc
|
Reporter: In perioada 2000-2004, cand erati sef al statului, ati avut unele luari de pozitie legate de partid, le-ati atras atentia uneori, dar recomandarile dvs. nu au fost luate in seama. De ce credeti ca nu v-au fost ascultate criticile?
Ion Iliescu: Eu n-as vrea sa-mi arog toate meritele unor viziuni complete si altii incapabili sa inteleaga. Dialog am avut firesc, tot timpul, ca presedinte, cu guvernarea si inclusiv pe cateva probleme ale muncii de partid. Am si exprimat cateva opinii inca de la despartirea din 2001, cand am avertizat asupra pericolului care paste orice partid care intra la guvernare, si nevoia de a gandi cum anume sa evite asemenea capcane. E usor sa dai sfaturi, e mai greu sa le abordezi in fond cand te afli in miezul problemelor. Am revenit de cateva ori si pe aceste teme. (â¦) De aceea, am vrut sa tragem concluzii pentru ce inseamna partid si ce inseamna munca de partid si sa nu o subestimam, sa nu ignoram acest lucru si factorul uman si cum formam oamenii, sa evitam fenomene intamplatoare, ca aceia care au venit de aiurea si au fost cocotati in fruntea partidului.
Ieri, la conferinta sectorului 1, unii spuneau sa introducem in statutul partidului o chestiune obligatorie: sa nu mai avem pasari calatoare, care vin si se asaza pe creanga de sus a copacului, fara sa aiba habar ce e tulpina si ce e radacina plantei respective, adica sa se genereze formare de lideri din viata profunda a partidului si nu sa vina asemenea oameni, pasari calatoare, care culeg roadele muncii altora. Si s-a propus sa se faca prevederi statutare pentru ca sa nu se mai admita asa ceva, sa nu se mai admita traseisti cu pretentii numai, care vin la bucatele gata facute cu truda altora. Sa puna umarul la treaba si sa ramana legati cu fundamentele unui partid. Este practica oricaror partide serioase din Occident. El poate sa ajunga ministru, poate sa ajunga parlamentar european, nu-si uita originea, nu-si rupe legatura cu organizatia unde a intrat in partid, care l-a format si acolo este radacina fortei lui, acolo trebuie sa revina permanent. Noi avem asemenea oameni care s-au cocotat, au venit de aiurea, au fost pusi in fruntea partidului, nici macar nu s-au incadrat intr-o organizatie de partid, si asta au criticat oamenii. Astia habar n-au de partid, dar vorbesc in numele lui. Pai, sa introducem o regula statutara.
La cine va referiti?
N-are importanta. Sunt multi, tocmai ca nu e unul singur.
Jeff Bezos și-ar face nuntă de 600 de milioane la Aspen, chiar după Crăciun. Cine este logodnica miliardarului, Lauren Sanchez
Citește pe Antena3.ro
Noi reguli in partid
Sustineti propunerea lui Octav Cozmanca referitoare la criteriile de vechime pentru a accede la functii de conducere in partid?
Nu-i a lui Cozmanca. Cozmanca n-a facut decat sa puna pe hartie propuneri care au venit de la organizatii, inclusiv de la Bucuresti, dar si din tara, ca sa fie un criteriu. Vine in partid azi si maine devine secretar general sau vicepresedinte de partid. Nu se intampla nicaieri in lume asa ceva. Sunt cazuri accidentale in orice domeniu de activitate, cand un pustan geniu la 19 ani devine profesor universitar. E un accident. Regula este sa isi termine facultatea, sa-si faca licenta, sa-si faca doctorat, sa inceapa ca asistent pana ce ajunge profesor. La fel si in viata de partid: sa o ia de jos si sa ramana in legatura permanenta cu membrii de partid care il propulseaza, si nu sa vina cu pretentii, el sa dicteze, dar habar n-are cu cine sta de vorba si in numele cui vorbeste.
Agreati limitele de 5-10 ani vechime pentru a ajunge in functii?
Pentru functiile centrale. Dar criteriul, propunerea statutara este ca de la organizatia locala devine presedinte cel care are macar un an vechime in partid ca sa poata fi ales presedinte si apoi, pe treapta, sa ajunga la diverse niveluri, sa aiba cativa ani vechime ca sa poata fi verificat, sa poata sa aiba si experienta necesara. E o chestiune fireasca, ce se intampla oriunde in lume.
Prin introducerea unei asemenea prevederi ar fi eliminati din cursa pentru functii de conducere oamenii care au fost promovati in ultimii ani in astfel de posturi...
Daca oamenii confirma, se judeca treaba asta, daca nu, nu. Vom reduce numarul vicepresedintilor in mod dramatic, nu mai mergem pe galoane, nu galoanele ne intereseaza. Trebuie sa invete intai. Mi-a facut placere sa vad ieri tineri la 30 si ceva de ani care sunt de 15 ani in partid. Era o fata acolo pe care o cunosteam de cand avea 16 ani, din 1990, acum are copil de 10 ani. Din 1990 este pe metereze tot timpul si e o fata isteata. Adica de ce ea ramane la periferie, desi este o fata care a avut intotdeauna o functie activa, dar la nivelul acesta al sectorului, al Capitalei, si vine nu stiu cine de nu stiu unde, pe ce chestie?! Astia sunt oameni valorosi care vin din viata, care vin din munca, care raman conectati cu solul de unde au pornit, adica e pertinenta si fireasca si corecta o asemenea...
"Netrebniciâ¦"
Si la sedinta BExC a PSD, dar si cu alte ocazii, ati cerut persoanelor asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie sa faca un pas inapoi. De ce nu ati facut niciodata nominalizari?
Nu vreau sa fac nominalizari. Nu e menirea mea sa fac acest lucru. Ar fi si hazardat, pentru ca fiecare o sa ceara imediat argumente. Dar lucrurile se curata. Ieri, in conferinta, oamenii au fost foarte duri, mai duri decat mine, adica oamenii au repetat de cateva ori: "Noi suntem jigniti pur si simplu ca membri ai partidului, suntem oameni cinstiti, care n-am bagat nimic in buzunar, n-am profitat in nici un fel de cand se afla acest partid la putere si noua sa ni se agate o asemenea eticheta, din cauza cui!? Din cauza catorva netrebnici care in anii acestia au profitat de putere ca sa se inavuteasca, nu ne trebuie asa ceva". Si ei au fost foarte vehementi din acest punct de vedere, ca sa vedem niste lucruri mai riguroase din acest punct de vedere si ca prevederi statutare si niste reguli. Dincolo de ce prevede legea, a propus cineva, spre exemplu, ca aceia care aspira la diverse functii in partid sa dea la partid niste declaratii mai riguroase de avere - ce au avut in â90, ce au acumulat, care e motivatia acestor acumulari, sa nu spuna ca are mai mult de 10.000 in depozite. Cat are? Are 10.000, zece milioane sau un miliard? Sa spuna concret si sa judece oamenii daca aceasta chestiune are motivatie si asa mai departe. Adica au fost mai rigurosi si mai severi pe aceste teme.
De asemenea, cei care au suspiciuni. Una este ce judeca instantele, foarte bine, e dreptul fiecaruia sa se apere si acolo functioneaza prezumtia de nevinovatie, dar cand omul este etichetat si are o imagine care o afecteaza pe cea a partidului, e chestie de decenta sa stea in asteptare, sa-si clarifice in primul rand el pe toate liniile aceste probleme, si sa nu suporte consecintele partidul si alti oameni din partid.
Cand vor fi prezentate aceste declaratii de avere?
Fiecare cand aspira undeva: vrea sa fie seful unei organizatii, la organizatia respectiva declara, si oamenii sa judece. Se poate aplica si acum, de la conferintele judetene care urmeaza pana la congres, si oamenii sa judece pe toate fetele si din acest punct de vedere. Sunt niste propuneri care mie mi se par pertinente, elemente de autoaparare. Organismul politic trebuie sa aiba mijloace de autoaparare chiar mai solide decat structurile statale si prevederile legale. (â¦)
Candidatii la functii, scosi la tabla
ANTICIPATE. Fostul sef al statului crede ca valul de simpatie al Aliantei nu va dura foarte mult
|
La nivel central ar trebui sa se procedeze la fel?
Asa o sa facem. Toti cei propusi vor fi prezentati in fata salii si fiecare sa se motiveze si sala sa judece in cunostinta de cauza pe fiecare candidat in parte. Asa ca va fi din acest punct de vedere o sita care va cerne continuu. O sa fie la sector, la Capitala, in judete care isi vor alege conducerile proprii si delegatii la congres. In primul rand, delegatii la congres vor trece prin aceste filtre si apoi, in congres, sita finala.
Credeti ca ar fi mai buna o competitie cat mai larga pentru functiile din partid sau o concurenta mai restransa?
Culoarul e liber. Orice competitie e binevenita, pentru ca oamenii pot sa judece si prin comparatie.
Sorin Oprescu v-a spus, la intalnirea pe care ati avut-o inaintea Delegatiei Permanente, ca intentioneaza sa candideze pentru o functie in partid?
A fost pentru toti surpriza. A fost in finalul unei discutii. (â¦)
Ce parere aveti despre faptul ca lideri ai partidului promovati de Adrian Nastase in ultimii ani si care v-au criticat de mai multe ori in ultima perioada si-au exprimat sustinerea fata de dvs.?
Critica este o practica fireasca, curenta in munca de partid. Nu e nimic neobisnuit. Din contra, trebuie sa stimulam spiritul critic al oamenilor si a exprima critici fata de cineva nu inseamna a-l dezavua, nu inseamna a avea interese divergente cu persoana in cauza. (â¦) Deci, intr-un partid, cand nu exista acest dialog permanent, este prost, este grav. A-l incuraja este un castig. Asa ca nu ma deranjeaza cand cineva si la adresa mea exprima critici. E firesc sa fie asa.
Cum vedeti faptul ca au simtit deodata nevoia sa-si exprime sustinerea fata de dvs.?
Criticile despre mine nu insemnau dezavuarea lui Iliescu, nu insemnau divergente de fond, de probleme esentiale.
"Probabil, voi candida la sefia PSD"
Revenind la competitia pentru functiile in cadrul partidului, si-au anuntat intentia de a candida destul de multe persoane. Credeti ca se va incumeta cineva sa intre in competitie cu dvs. pentru functia de presedinte al partidului?
De ce nu? Pe mine nu ma deranjeaza acest lucru. Am si spus: e competitie libera, pana la congres mai e timp sa se gandeasca fiecare. Ieri mi-a dat telefon, putin agitat, Cristi Diaconescu, ca nu stiu unde ar fi aparut ca el ar candida si e putin speriat. Zic: "Daâ ce te tulbura?
N-ar fi nimic nefiresc daca ai vrea sa participi. De ce nu, la urma-urmei?!". Zice: "Sunt mai tanar in partid, n-am nici un fel de astfel de actiuni". Zic: "Nu e nimic grav, in primul rand. Nu fa din asta o tragedie. Daca participi, bine, nu, nu".
Recunoasteti, implicit, ca veti candida la functia de presedinte al partidului.
Probabil. Ieri, la sectorul 1, m-au si indemnat si a fost adoptata o motiune de sprijin. Vom vedea. Asta ma indeamna sa gandesc.
Cum va fi un nou PSD tot cu Ion Iliescu la conducere?
Nu tot cu Ion Iliescu. Ion Iliescu a fondat la vremea sa acest partid. Apoi a fost o perioada de patru ani, in â96-2000. In rest, nu s-a aflat in conducerea partidului Iliescu. De aceea spuneam - si asta nu era o gluma - ca Iliescu este poate cea mai mare noutate pentru acest partid. Chiar daca revine, vine ca o figura noua pentru structura actuala de conducere. Dar nu asta este esential. Noutatea consta nu in schimbarea neaparat a oamenilor, ci schimbarea mentalitatilor, schimbarea modului de abordare si, bineinteles, umana. O sa vedeti, procesul de innoire va fi foarte sustinut.
Dar tot cu oameni vechi, daca impuneti criteriile de vechime in partid pentru a accede in functii...
E vorba de innoirea echipelor de conducere. Am vazut niste tineri de 30-35 de ani de toata isprava, oameni care sunt in partid de 10-15 ani. Pai, iarta-ma, unul care vine de doi ani si care habar n-are de munca de partid, dar le stie toate si da sfaturi tuturor... Si oamenii au reactii la asa ceva. Adica cred intr-un om care a stat pe metereze tot timpul,
s-a aflat in batalie permanenta, ala e credibil, ala cand afirma ceva o spune din suflet. Cel care o spune din conjunctura, numai ca sa castige niste pozitii, nu este credibil.
Dar, prin introducerea acestor criterii, nu vor fi eliminati din competitie oameni promovati in partid in ultimii ani de Nastase?
De ce? Adrian Nastase este legat numai de strainasi? Adrian Nastase e legat numai de Gusa si de altii...? I s-a reprosat ca n-a fost o zi in partid si l-a facut secretar general. A fost o mare greseala si a recunoscut si el. Si altii la fel: nu au facut o zi de partid, i-a facut ministri si a doua zi vicepresedinti, si au criticat oamenii asa ceva; adica, el nu poate fi ministru si membru simplu de partid, sa invete munca de partid alaturi de altii! Adica, sunt niste reguli. Nu trebuie confundata activitatea administrativa si calitatea de manager pentru o societate comerciala sau manager administrativ si munca de partid, care are regulile ei si exigentele ei.
Un loc pentru fiecare
Cum credeti ca vor reactiona actualii lideri, precum Mircea Geoana, Cristian Diaconescu si Mihai Tanasescu, care se vor trezi dintr-o data simpli membri?
Nu stiu daca simpli membri. Pana una-alta, sunt membri ai Parlamentului, sunt printre ei presedinti de comisii, au niste demnitati onorabile, iar pe linie de partid invata si ei. Daca le acorda oamenii incredere, pot sa intre in structuri. Alta va fi structura conducerii. Am avut o armata, un Birou Executiv de 165 de membri, vor fi 25 sau 27, a fost o armata de vicepresedinti - 20, o sa mai fie 5-7, adica se schimba datele problemei. In schimb, apare o structura noua, un Birou Coordonator cu functii semiexecutive, adica de monitorizare a Executivului, unde vor fi fosti ministri, oameni mai ales legati de experienta guvernamentala, nu de cea de partid, plus un secretariat national care se ocupa de munca exclusiva de partid. Deci, vor fi structuri diferite, unii vor fi intr-una, altii intr-alta, o sa cautam sa eliminam cumulul - ca unul sa fie in toate. Fiecare sa aiba o misiune anume in cadrul partidului si se imbina experienta tuturor. (â¦)
Vor fi "retrogradari" din functii?
Asta e mentalitatea birocratizanta de care am vorbit, care a degenerat, care a modificat mentalitatea oamenilor, sa se uite dupa grade, gradatii si titulaturi. Nu in asta consta valoarea unui om politic. Un om politic, daca e valoros, are autoritatea in sine, indiferent de functia si de galoanele pe care le poarta. Avem oameni cu galoane pe care nu-i stie nimeni, au ramas niste anonimi in ciuda galoanelor, avem oameni fara galoane care sunt mai vocali si pe care ii crede lumea mai mult decat pe cei cu galoane. Trebuie sa terminam cu formalismul acesta si cu aceasta mentalitate ciocoiasca, intr-un fel - lupta dupa titluri si dupa galoane si sa facem ceea ce e in interesul tarii.
Basescu si Macovei
Ca fost sef al statului, cum vedeti activitatea de pana acum a lui Traian Basescu in calitate de presedinte al tarii?
Domnul Basescu are temperamentul sau si e putin nerabdator si a venit si cu un anumit vant din spate, care l-a obligat la astfel de declaratii spectaculoase si vrea sa dea aceasta nota de spectacular in aparitia domniei-sale in viata publica. Foarte bine. Asemenea ambitii manifestate in sens pozitiv sunt bine venite, pentru ca dau o nota de prospetime si dorinta de dinamizare a vietii politice. A cam sarit peste cal insa in aceasta perioada. Cam repede. Cu anumite tentatii cam anticonstitutionale si antidemocratice, si asta este preocupant si s-a si reactionat in mod firesc. Presa a reactionat, oameni politici, in Parlament. Eu cred ca viata invata pe fiecare si sper ca domnul Basescu sa tina seama de acest lucru. (â¦)
Doamna Macovei, care a fost campioana unor actiuni din acestea, savarseste niste acte pe care nici un ministru al Justitiei de pana acum nu le-a savarsit, asemenea amestecuri brutale in functionarea unor institutii - CSM, Procuratura si asa mai departe. Ce usor e sa faci declaratii fiind outsider, observand din afara, si ce greu e sa respecti aceleasi reguli cand te afli inside, in cadrul jocului. Domnia-sa a savarsit lucruri pe care Rodica Stanoiu nu si le-a permis niciodata. Rodica Stanoiu inainte de a aparea Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, care a dat atributiuni noi si s-au preluat de la Ministerul Justitiei niste atributiuni, ea a introdus regula ca toate propunerile de judecatori sa treaca prin CSM. Pana la Rodica Stanoiu, domnul Valeriu Stoica a numit el judecatori pentru decretele prezidentiale. Dupa 2001, cand Rodica era ministru, nu s-a mai primit o asemenea propunere fara aprobarea CSM si fara recomandarea CSM. Abia dupa doi ani, legea a stipulat si a introdus aceasta regula. Or, acum, doamna Macovei isi permite ea sa o faca pe instructoarea CSM, sa dea indicatii, recomandari, se amesteca, da indicatii procurorilor, n-a facut nimeni asa ceva pana la domnia-sa. (â¦)
Seful statului, in culpa
Demersul unui grup de senatori PSD de a depune un denunt penal impotriva lui Traian Basescu referitor la cumpararea locuintei din strada Mihaileanu a provocat tensiuni intre Adrian Nastase si Antonie Iorgovan. Sustineti acest demers?
In primul rand, este o chestiune de respectare a unor reguli. Principalul demnitar al statului s-a aflat in culpa. El, care a acuzat cu atata vehementa incalcarea legilor de catre altii, inclusiv in domeniul patrimoniului, s-a dovedit deocamdata descoperit din acest punct de vedere, incalcand flagrant niste prevederi ale legii, si la asta s-a referit interventia, care de fapt nu era decat o reflectare a unei reactii din partea presei, foarte motivate si cu argumente, cu texte de lege. Deci,
s-a simtit obligat acest grup de senatori-juristi sa sesizeze institutiile respective ca sa verifice, pentru ca totusi e vorba de seful statului.
Antonie Iorgovan a spus ca a avut si sprijinul dvs.
Adica tot grupul parlamentar a aprobat ca sa se ia o anumita initiativa, sa nu lasam presa singura in aceasta chestiune. Presa a si reprosat ca partidul din opozitie nu este prezent in asemenea chestiuni si pe buna dreptate. Asta e datoria unui partid de opozitie: sa fie prezent, sa atraga atentia cand guvernantii incalca legea. Asta a fost ceea ce a facut grupul respectiv.