x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Diaconescu - Pesedistii cu probleme, scosi de pe liste

Diaconescu - Pesedistii cu probleme, scosi de pe liste

24 Sep 2004   •   00:00

INTERVIU

Vicepresedintele Consiliului pentru Integritate Morala al PSD, ministrul Justitiei Cristian Diaconescu spune ca cei cu probleme vor fi stersi de pe listele electorale.

PSD va renunta la unii candidati

Listele parlamentare ale PSD vor fi analizate de Consiliul de Integritate Morala. Vicepresedintele acestui for, ministrul Justitiei Cristian Diaconescu, anticipeaza ca o parte dintre cei care ocupa locuri eligibile, in urma prealegerilor din PSD, vor disparea de pe liste.
SILVIU SERGIU

  • Jurnalul National: De ce are nevoie PSD de un Consiliu de Integritate Morala?

    Cristian Diaconescu: Aceasta decizie a avut la baza propunerea domnului presedinte Adrian Nastase si a fost luata in momentul in care ideile de innoire si restructurare a partidului au dobandit concretete. Alegerile preliminare si constituirea unui Consiliu de Integritate Morala au reprezentat masuri precise, prin care regandim structura partidului in profunzime.

  • Dar reinnoirea nu putea fi realizata pur si simplu de catre conducerea PSD. Un Consiliu de Integritate Morala, dincolo de denumirea pompoasa, are si un caracter electoral…

    Aceasta structura de evaluare a aspectelor de ordin moral, etic, functioneaza in marea majoritate a partidelor din statele Uniunii Europene. Nu este o institutie pe care am inventat-o noi. In plus, mandatul unui astfel de Consiliu reprezinta o forma agreata in toate mediile europene. Credem ca un partid democratic functioneaza cu aceasta structura separat de structura de conducere. Ideea constituirii Consiliului de Integritate Morala este legata de o anumita formula de jurisdictie interna prin care se verifica activitatea si conduita membrilor de partid.

    Criterii de evaluare

  • Ce criterii aplica Consiliul de Integritate Morala in evaluarea candidatilor pentru Parlament?

    PSD, ca orice partid politic, functioneaza pe baza unei norme interne. In masura in care aceasta norma interna, atat sub aspectul concret al exercitarii activitatii de partid, cat si sub aspectul imaginii este respectata de membrul PSD, lucrurile sunt in regula. In conditiile in care una sau alta dintre componentele incalcate, fie printr-o atitudine care nu respecta standardele partidului, fie printr-o conduita care genereaza o imagine inacceptabila din punctul de vedere al opiniei publice, am considerat ca este absolut necesar sa poata fi initiat un proces de evaluare interna.

  • Dar cum puteti garanta ca acest Consiliu va lua decizii obiective? Lucrati cu termeni destul de abstracti.

    Trebuie sa recunoastem ca astfel de structura este una din cele mai putin simpatizate in configuratia vietii unui partid. Intr-un fel este de inteles. Pe de alta parte, daca vom pleca de la exemplul cazurilor concrete, se va putea vedea ca toate criteriile valorice pe care le aplicam nu sunt nici pe departe abstracte : presa, cetatenii, structurile PSD au semnalat elemente uneori chiar jenante pentru persoanele care au fost luate in discutie de acest Consiliu. In consecinta, criteriile avute in vedere sunt criteriile morale. Sigur ca exista o evaluare cu un grad de subiectivism care, desigur, este de inteles si - in aceeasi masura - acceptat, dar trebuie sa avem in vedere faptul ca aceia fata de care se iau masuri sunt mai ales oameni care doresc sa reprezinte PSD, iar, in conditiile in care vom castiga alegerile, vor accede in structurile parlamentare si guvernamentale.

    Unealta politica

  • Dar acest Consiliu nu poate deveni o unealta a unor lideri PSD care sa-i ajute sa-si elimine adversarii politici din partid?

    In primul rand intr-un partid solid, democratic, nu se poate pune problema taberelor si a adversarilor politici. Mai exista si o alta zona care ar trebui abordata : acest Consiliu ia in discutie sesizarile din partea membrilor partidului, opiniei publice, presei etc. Exista semnale primite chiar din interiorul PSD legate de incompatibilitati, conflicte de interese ale unor membri de partid, unii dintre ei pozitionati in ierarhia partidului. Nu cred ca activitatea unei astfel de structuri poate fi pusa sub semnul intrebarii, doar pentru simplul fapt ca unui grup nu ii convine ca un reprezentant al sau este exclus din a accede la o demnitate publica.

  • Considerati ca acest Consiliu este o structura democratica?

    Este o structura de jurisdictie interna, aleasa de Congresul PSD, care functioneaza pe baza unor reguli democratice. Ne propunem ca prin functionarea acestui Consiliu de Integritate Morala sa asiguram si o reparatie morala in ceea ce priveste situatia unor persoane care au fost acuzate la un moment dat pe nedrept. Au fost situatii cand, fata de multi reprezentanti ai PSD, s-au ridicat intrebari tendentioase, partinitoare, multe dintre ele interesate si care au afectat in mod injust, imoral, imaginea respectivei persoane, acesta neavand posibilitatea, chiar dupa verificari ulterioare, sa-si rezolve aceasta problema.

    Liste parlamentare

  • V-am intrebat acest lucru pentru ca acest Consiliu va exclude de pe liste niste oameni care au fost votati intr-un anumit judet de un numar important de membri de partid. E corect?

    Da. In primul rand cei care au participat la alegerile preliminare au obtinut voturi in zonele in care se afla. Ceea ce este foarte bine. Cei care s-au clasat pe primele pozitii se bucura de simpatia si increderea oamenilor. Pe de alta parte, ne asteptam ca aceia care se vor afla pe locuri eligibile si care vor face parte din Parlament sa aiba si alte calitati in afara de a fi buni manageri locali sau cu un nivel de simpatie ridicat in zona in care isi desfasoara activitatea. Viitorii parlamentari, o parte dintre ei, vor fi si membri ai Parlamentului European, vor reprezenta Romania la NATO. Vor exista si cazuri de persoane nominalizate pe pozitii eligibile, si ma refer la persoane cu probleme, care sa nu reprezinte din punctul nostru de vedere variantele pe care vom merge pentru alegerile parlamentare. Aici vom actiona, fara doar si poate.

  • La cine va referiti?

    N-as putea sa va dau nume in acest moment.

  • E vorba de lideri importanti ai PSD?

    Este prematur sa ma pronunt. Tot ce pot sa va spun ar fi ca - repet - este vorba de persoane cu probleme care se situeaza pe primele locuri in cateva judete si care ar accede in Parlament. Probabil ca deciziile noastre vor merge pe ideea inlocuirii acestor persoane din pozitiile in care se afla pentru ca, repet, criteriile pe care mergem acum sunt extrem de serioase si atente.

    Scandaluri de presa

  • Pe listele parlamentare apar si lideri ai partidului care au fost in centrul unor scandaluri de presa si care au prejudiciat imaginea PSD. V-as da doar un exemplu: Viorel Hrebenciuc. Acesti lideri vor fi retrasi de pe liste?

    Nu trebuie sa uitati ca au fost cazuri in care presupusa relationare a unor lideri ai partidului cu o serie de persoane controversate nu a fost intamplatoare : deseori a fost facuta in contextul unor interese politice, chiar si economice, tipic electorale. Nu cred ca simpla retorica politica poate reprezenta, nesustinuta de argumente, baza unei decizii a acestui Consiliu de Integritate Morala.

  • Ce-o sa se intample dupa alegeri cu acest Consiliu?

    Conform deciziei Congresului aceasta structura va ramane si dupa alegeri. Ea a fost infiintata pentru o perioada de patru ani. Daca isi va dovedi eficacitatea, sunt sigur ca va fi mentinuta.

    LOCURI ELIGIBILE

    "Vor exista si cazuri de persoane nominalizate pe pozitii eligibile, si ma refer la persoane cu probleme, care sa nu reprezinte variantele pe care vom merge pentru alegerile parlamentare. Aici vom actiona, fara doar si poate".

    SUBIECTIVISM

    "Exista un grad de subiectivism in evaluarile Consiliului, care este de inteles si - in aceeasi masura - acceptat, dar trebuie sa avem in vedere ca aceia fata de care se iau masuri sunt mai ales persoane care ar putea accede in structurile parlamentare si guvernamentale".

    NEMULTUMITI

    "Nu cred ca activitatea Consiliului de Integritate Morala poate fi pusa sub semnul intrebarii, doar pentru simplul fapt ca unui grup nu ii convine ca un reprezentant al sau este exclus din a accede la o demnitate publica" - Cristian Diaconescu, vicepresedintele Consiliului de Integritate Morala al PSD
  • ×