INTERVIU
Senatorul Sorin Oprescu nu este hotarat daca va accepta oferta PSD de a intra in cursa pentru Primaria Capitalei, el temandu-se de un nou esec. "E greu si pentru mine, la varsta mea, sa scrie in continuare pe maiou "ratat"", ne-a declarat Oprescu.
Inclus in sondajul pe care PSD l-a comandat pentru a-si stabili candidatul la Primaria Capitalei, senatorul Sorin Oprescu nu este hotarat daca va accepta sa intre in cursa in cazul in care va fi desemnat.
LAVINIA DIMANCEA
CRITERII. Sorin Oprescu spune ca partidul nu trebuie sa aleaga un om-papusa pentru Primaria Capitalei |
Jurnalul National: A fost finalizat sondajul comandat de organizatia PSD Bucuresti privind candidatul partidului la Primaria Capitalei?
Sorin Oprescu: Este aproape gata. Consider ca era normal sa existe un astfel de sondaj pentru a certifica care dintre posibilii candidati ai nostri ar fi cel mai potrivit. Ne trebuie un personaj care sa aiba motivatia necesara, pentru ca nu ne ducem sa facem figuratie, ca nu suntem niste nebuni care sa ne aruncam asa. Nu avem nevoie de un om-papusa, o imagine a partidului. Intr-un oras cu multi intelectuali, cu multi muncitori destepti, cu multi oameni destepti, chiar daca unii ne clasifica la clasa de mitici, omul conteaza si eu sunt convins ca si in aceasta batalie care va urma va conta foarte mult. Noi ne dorim sa intram in UE, dar Capitala arata asa cum arata. Parerea mea este ca putea sa arata mult mai bine.
Primar apolitic
De ce nu arata mai bine daca se putea?
Eu continuu sa cred, am spus-o in 1998 si in 2000, nu are ce cauta imixtiunea politicului in administratie. Am fost si sanctionat moral, nu in sensul ca am primit vot de blam, de liderii partidului. Le-am zis: de ce, va este frica, va este frica sa spuneti lucrurilor pe nume, ca omul gospodar, bun administrator este cel pe care il alege lumea? Lumea vrea un administrator care sa le dea o rezolvare. Stiti ce as face? As proceda la fel ca la presedintie. As incerca sa initiez un proiect de lege prin care, din moment ce primarul general este ales de catre bucuresteni, prin vot direct, sa iasa de sub incidenta partidului. Altii zic altfel. Nu, el trebuie sa conduca organizatia de partid. Nu stiu cum e mai bine, dar stiu un singur lucru: terminam cu disputele politice aduse in administratie.
Veti elabora acest proiect de lege?
Am de gand sa fac lucrul acesta. Bucurestiul trebuie sa aiba o lege speciala. Asta va insemna ca judetul limitrof Ilfov va vea un guvernator. Nu sunt inventii de functii, sunt lucruri care in alte tari functioneaza. Va fi un inginer sef al Capitalei care sa se ocupe de tot ce inseamna infrastructura, va fi un un primar reprezentativ, care sa poata ridica Bucurestiul, atat cat se poate, in doi-trei ani de zile.
Jeff Bezos și-ar face nuntă de 600 de milioane la Aspen, chiar după Crăciun. Cine este logodnica miliardarului, Lauren Sanchez
Citește pe Antena3.ro
Proiectul va prevedea ca si primarii de sector si viceprimarii sa-si dea demisia din partid o data ce au fost alesi in aceste functii?
Da. O data cu intrarea in administratie, timp de patru ani, ei sa fie admistratorii sectorului respectiv. Este valabil pentru toti. Nu mai legi atunci succesele si insuccesele de putere sau de opozitie.
Numele dumneavoastra apare in acel sondaj. Daca iesiti primul, veti candida?
Trebuie sa imi fac si eu o introspectie scurta, dar nu de ordinul zilelor, astfel incat sa stiu ce este bine pentru mine, pentru situatia mea politica in raport cu partidul. Pentru ca eu nu pot sa merg acolo, sa am o prestatie foarte buna si sa constat la sfarsit ca, din cauza unor distorsiuni, ca sa nu le zic altfel, ma trezesc iar la 3-4.000 de voturi in urma.
Va este teama de un nou esec?
Poate ca da. E greu si pentru mine, la varsta mea, sa scrie in continuare pe maiou "looser" (n.r. - ratat). Lumea ramane cu impresia asta, nu stie ca te-au despartit 2-3 voturi, si pana la urma nu mai conteaza. Parerea electoratului este foarte clara. Electoratul are mereu dreptate.
Cand va veti anunta decizia?
In cel mai scurt timp, pentru ca nu ne lasa timpul. Acesta actioneaza, si se pare, nu in favoarea PSD.
Cine credeti ca ar fi cel mai potrivit din PSD, daca nu intrati in cursa?
Sunt mai multi, nu pot da nume ca pot sa fiu apoi intrebat de unii "Sorine, pe noi nu ne consideri corecti si cinstiti?". Eu ii consider pe multi corecti si cinstiti, dar tine si de persuasiunea lor ca nu poti convinge asa usor bucuresteanul. Este de o alta tipologie.
Veti candida la presedintia PSD Bucuresti?
M-am gandit in conditiile in care domnul Dan Ioan Popescu nu ar mai candida. Imi place sa cred ca am avut si am spiritul acesta de fair-play si de echipa. In 1996, am venit la Bucuresti impreuna cu Dan Ioan Popescu. Poate si mie mi se datoreaza o parte a constructei organizatiei.
Dan Ioan Popescu a anuntat ca va candida cu certitudine...
Atunci, nu voi candida. Nu pot sa o fac din prietenia care ma leaga de Dan Ioan Popescu, de organizatie, pentru ca as crea o serie intreaga de distorsiuni in activitatea organizatiei. Daca Dan Ioan Popescu spune ca nu mai vreau, nu mai pot, atunci absolut, imi depun candidatura pentru ca sunt convins as avea sustinerea celorlalti. De ce sa nu ma raliez eu sustinerii celorlalti si sa dau aceasta sustinere lui Dan Ioan Popescu tocmai pentru ca am lucrat impreuna si am inghitit si bune si rele? Poate ne-am si certat, dar lucrurile s-au petrecut inauntru. Cand am iesit afara, am iesit cu parerea majoritatii. De aceea este puternica organizatia de Bucuresti.
Reformularea conducerii
PSD trece acum printr-o perioada foarte agitata. In partid exista pareri impartite in privinta celui care va conduce partidul, Ion Iliescu sau Adrian Nastase, ce pozitii sa ocupe cei doi. Dumneavoastra cine credeti ca ar trebui sa conduca partidul?
Eu si alti colegi ai mei ne-am gandit la o reformulare a structurilor de conducere, nu imi place cuvantul reforma deloc pentru ca suna gol, suna sec, reforma la dude, nu stiu la ce⦠O reformulare a structurilor care sa fie functionala. Este principiul acordeonului. Cand esti la putere, acordeonul se desface, structurile sunt numeroase, cand intri in opozitie e invers. Avem nevoie de o revigorare a acestei structuri. Este materialul pe care il vom prezenta la Biroul Executiv. Propunem infiintarea unui Birou Politic National, titulaturile se pot schimba, cu domnul Iliescu presedinte, si a unui Birou Executiv Central, condus de domnul Adrian Nastase. Fiecare va avea cate patru vicepresedinti, care impreuna cu cei doi presedinti si secretarul general vor intra in Comitetul Director - asadar 11 persoane, fiecare devenind anual presedinte.
Cel care conduce Comitetul Director va fi presedintele partidului?
Da. Cei 11 voteaza presedintele partidului.
Este propunerea dvs?
Este propunerea mea si a unui grup de tineri, cu experienta. Este o propunere prezentata dlui Nastase, dlui Iliescu, colegilor de partid. Poate ca va conveni sau nu, votul decide... prezinta si baietii de la Cluj, si baietii din Sud, de la Constanta din Moldova... Dupa parerea mea, aceasta ar reusi sa stabileasca un echilibru. Nu batista pe tambal, nu impacat capra si varza...
Care vor fi atributiile Biroului Politic si ale Biroului Executiv?
Biroul Politic, cu vicepresedintii si cu presedintii forumurilor si ai organizatiilor de tineret si de femei, iau hotarari politice, pe care Biroul Executiv Central le duce la indeplinire. Daca vreti, primii sunt ganditorii, iar de partea cealalta este asa-numitul guvern din umbra, condus de domnul Nastase. Aici sunt toti oamenii aflati la varsta de 40-50 de ani care au fost ministri si care aspira pentru un loc in administratia centrala viitoare... Verifica ce face puterea, cat de bine face, daca nu face bine. Exista o egalitate intre forta politica si cea executiva, iar votul celui de-al 11-lea, al secretarului general, este decisiv. Atunci nimeni nu isi permite sa confiste partidul, cum s-a mai intamplat. Asadar, Comitetul Director va vea conducere colectiva.
Este agreat proiectul la nivelul partidului?
Toata lumea il agreeaza, toti spun ca e bine. Vad ca sunt tot mai multi interesati. Mi se pare ca proiectul aduce o situatie de echilibru.
Ion Iliescu si Adrian Nastase vor fi asadar pe pozitii egale?
Sunt pozitii egale, dar aici este carnea, ma refer la Biroul Politic, care se da catre Executiv sa serveasca masa si, dupa ce serveste masa, sa i se umfle muschii si sa lucreze in opozitie pentru a contracara excesele puterii.