INTERVIU
Presedintele BEC, Emil Ghergut, a explicat intr-un interviu acordat Jurnalului National ca acuzatiile Aliantei D.A. privind fraudarea alegerilor s-au bazat de fapt pe o greseala umana care nu influenteaza datele finale ale scrutinului de duminica.
Ioan Onisei s-a folosit de datele BEC
In contextul creat de acuzatiile virulente privind fraudarea alegerilor, presedintele Biroului Electoral Central, judecatorul Emil Ghergut, a acordat Jurnalului National un interviu in care explica pozitia adoptata de BEC. ANIELA NINE, CARMEN VINTILA
IL LASA RECE. Emil Ghergut nu se lasa impresionat de calomniile proferate la adresa sa
|
Jurnalul National: Pentru prima data, BEC a fost implicat intr-un scandal legat de fraudarea alegerilor. Cum comentati acest lucru?
Emil Ghergut: A fost vorba de o eroare de inregistrare facuta de catre birourile sectiilor de votare, dar asta nu influenteaza sub nici o forma procentul de la sfarsit. Este o rubrica in procesele verbale, "numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente", si aici se trece un numar. Dupa acest indicator, urmeaza altul, "numarul alegatorilor care s-au prezentat la urnele de vot", si ei au scris aceeasi cifra. Ceea ce nu este posibil, ca nu se prezinta toti alegatorii. Aceasta eroare s-a reflectat in asa-zisele voturi nule. Si, sigur, a rezultat o diferenta. E normal ca voturile nule sa creasca, nu sa scada. Dar ele nu puteau fi sesizate atata timp cat noi nu am avut materia prima: procesul verbal original. Nu este un scandal, ci un lucru marunt facut la proportii nationale.
Deci este vorba de o greseala umana?
Da, este o greseala umana si provine de la sectiile de votare. Insa aceasta greseala nu influenteaza sub nici o forma procentele. Este vorba de o confuzie pe care cu rea credinta o invoca Traian Basescu.
Este adevarat ca se sesizase o neconcordanta inca de luni seara, pornind de la o prezenta la vot care nu se putea explica, si din acel moment s-a luat legatura cu presedintii sectiilor de votare pentru a incerca sa se gaseasca eroarea?
Da, s-a luat legatura cu presedintii sectiilor de votare si s-au facut aceste rectificari pe marginea proceselor verbale. Si ei sesizasera aceste nereguli.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Citește pe Antena3.ro
Si de ce nu ati facut publice aceste nereguli atunci?
Daca nu ne-a sesizat cineva sa le spunem public! Onisei a sesizat chestia asta cand noi o discutam, a pastrat-o si a folosit-o intr-o cerere de anulare a alegerilor. Adica a auzit cu o zi inainte la noi in sedinta despre aceste corectii, le-a pastrat, si-a formulat ideea de contestare a alegerilor si a trantit o cerere de anulare a alegerilor, desi la noi se discutau deja aceste aspecte.
Care este situatia la circumscriptia Bucuresti, unde unii membri ai biroului nu au semnat procesul verbal?
La circumscriptia municipiului Bucuresti, intr-adevar, sapte reprezentanti in biroul electoral ai partidelor care nu au intrunit pragul electoral nu au semnat procesul verbal. Dar nici nu e nevoie sa semneze.
Adica procesul verbal e valabil chiar daca nu e semnat de toti membrii biroului electoral de circumscriptie?
In Legea electorala se arata ca este suficient semnarea procesului verbal de catre presedintele biroului electoral de circumscriptie, care insa va mentiona motivele nesemnarii. Este suficient pentru ca aceste procese verbale nu contin altceva decat o totalizare a rezultatelor si nimic altceva. Procesele de la sectiile de votare trebuie sa fie semnate de toti reprezentantii si fiecare primeste cate o copie dupa aceste procese verbale.
Dar ati primit procesul verbal de la circumscriptia municipiului Bucuresti?
Da, sigur, l-am primit ieri. Este totul in regula.
"Basescu sa tipe unde-o vrea!"
Nu numai alegerile sunt contestate. Si dumneavoastra sunteti un om contestat. Liderul PD, Traian Basescu, a cerut demiterea dumneavoastra, C.V. Tudor a cerut sa fiti bagat la puscarie. Cum comentati ?
Toti cei carora nu le convin hotararile noastre, ale BEC, si cum aplicam noi legea, ar dori sa fim schimbati. Au destui juristi, sa citeasca bine legea si sa vada cine ne poate schimba pe noi. Eu am o vechime foarte mare, cel putin 20 de ani numai la Curtea Suprema de Justitie si nu ma poate pacali nimeni profesional. Juristii lor nu cunosc atributiunile Consiliului Suprem al Magistraturii, ei nu au probleme cu activitatea BEC. Basescu poate sa tipe pe unde o vrea, astea sunt rezultatele. Si, in plus, nu lucrez singur in BEC, suntem 27 si o hotarare se ia cu aproape 80-90% sau chiar si in unanimitate. Chiar si domnul Onisei, cand au fost sesizari ale Aliantei PNL-PD de la filialele din tara in legatura cu alte probleme, a votat pentru respingerea lor.
Presedintele PSD, Adrian Nastase, a spus ca, in locul dumneavoastra, l-ar da in judecata pe Traian Basescu. Luati in calcul aceasta sugestie?
Nu, eu nu dau in judecata. Nu ma influenteaza si nu ma impresioneaza calomniile care mi se aduc prin presa. Ba, imi pare bine sa scrie in fiecare zi ziarele de mine, doar ca sa imi pomeneasca numele. Nu ma deranjeaza, caci in spatele acuzatiilor lor stiu ca am dovezi ca lucrurile nu stau asa.
Cifrele folosite de Alianta D.A. in contestatie, pentru a demonstra variatia voturilor nule, au fost preluate din comunicatele BEC. Au fost aceste comunicate BEC corecte in totalitate?
Cu exceptia celor care au fost raportate de pe o zi pe alta pana s-a sesizat greseala. Procentul final a fost valabil, dar datele celelalte, nu. Aceste date nu au fost insa defalcate in comunicate. Comunicatele au fost corecte, cu exceptia acelor date pe care, pentru motivele expuse, nu le-am putut sesiza.
Cum a motivat BEC respingerea contestatiei Aliantei D.A.?
Nu au avut probe. Ei au obligatia sa aduca probe.
A durat mult judecarea contestatiilor?
Ni s-a reprosat ca stam prea mult si gandim. Noi ne-am lamurit chiar in 40 de minute, dar nu am putut sa venim sa spunem ca reprezentantul lor, domnul Onisei, atata trage de timp si atata invoca si sustine, ca i s-a reprosat de membrii BEC "domne, dar numai dumneata domini aici? Avem si noi dreptul sa ne spunem cuvantul!".
Au fost neintelegeri majore intre membrii BEC?
Nu au fost neintelegeri. Domnul Onisei nu voia sa recunoasca ca a pierdut. Fiecare isi sustine cauza, cat poate, ca un avocat in proces. Vrea sa vorbeasca cat de mult, ca sa impresioneze. Noi ne-am lamurit repede.
Daca BEC accepta contestatia Aliantei D.A., care erau consecintele?
Ei au cerut anularea alegerilor pe intreg teritoriul. Pentru anularea alegerilor la nivel natioal trebuie sa aduci dovezi in toate cele peste 17.500 de sectii de votare ca au fost fraudate. E de neconceput asa ceva.
Reducerea numarului listelor speciale
PSD a propus eliminarea listelor speciale in turul doi al alegerilor prezidentiale, opozitia s-a opus. Considerati ca ar avea efecte favorabile acest lucru?
Legea da posibilitatea alegatorilor sa voteze la orice sectie de votare daca nu se afla in localitate. Eu nu sunt de acord cu acest lucru si se discuta sa dam o hotarare de interpretare ca cei care se afla intamplator in alta localitate sa voteze doar la sectiile speciale, cum sunt cele din gari. Astfel riscul de a vota in foarte multe sectii de votare este eliminat.
Cum credeti ca va fi turul doi?
Turul doi e mai simplu, nu mai sunt atatia participanti, voturi neutilizate. Cel care obtine un numar mai mare de voturi castiga. Acum au fost aceste controverse, cei care nu stiu sa piarda, striga in gura mare.
De cate ori pe zi ati recitit articole din legile electorale?
Aproape tot timpul. Sunt mereu cu ele pe birou. Pot sa sustin o lucrare de doctorat in materie electorala acum.
Ati mai face parte dintr-un alt birou electoral?
De ce nu? Tot ce nu te doboara te intareste.