x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Exclusiv - Fara Windows la pret redus

Exclusiv - Fara Windows la pret redus

09 Oct 2004   •   00:00

INTERVIU

Desi a donat 25.000 de licente pentru studenti, Microsoft nu va vinde Windows la pret redus in Romania, spune Steve Ballmer, mana dreapta a lui Bill Gates.

Romanii nu vor primi Windows la pret redus

Steve Ballmer este urmatorul dupa Bill Gates in ierarhia companiei Microsoft, ocupand functia de chief executive officer (CEO). Aflat la prima sa vizita in Romania, Ballmer a acordat un interviu, in exclusivitate, Jurnalului National si postului de televiziune Antena 1.
LUCIAN MANDRUTA

  • Jurnalul National: Ce sfat aveti pentru specialistii romani - sa stea aici sau sa plece?

    Steve Ballmer: Vor exista oportunitati pentru intreprinzatori, pentru cei care vor sa paraseasca Romania pentru cativa ani pentru ca apoi sa se intoarca si sa fie liderii dezvoltarii locale. Sigur, incurajam membrii comunitatii romanesti de la noi care, din cand in cand, vor sa se intoarca in tara. Avem nevoie de ei in Seattle, dar recunoastem ca este nevoie de ei aici. Eu cred ca exista oportunitati importante in Romania pentru tinerii de formatie tehnica.

  • Ajuta tehnologia la reducerea diferentelor dintre bogati si saraci?

    Cred ca tehnologia va ajuta la micsorarea diferentelor dintre bogati si saraci. De la an la an, computerele devin mai performante, mai mici, mai rapide si mai ieftine. Evident, peste 10 sau 15 ani vor mai exista oameni care nu au un computer, dar procentul reprezentat de acestia va fi mult mai mic. De asemenea, capabilitatea computerelor de a vorbi va aduce oamenii mai aproape unii de altii, indiferent daca sunt bogati sau saraci sau locuiesc in tari diferite.

    Amenintarea Open Source

  • Oponentii dumneavoastra spun ca produsele pe care le vindeti sunt mai scumpe decat programele "open source", din care unele sunt chiar gratis. Ce le raspundeti?

    Daca socotesti costul total al unui program software, nu doar ceea ce platesti la inceput, ci si cheltuielile legate de instalare, de punere la punct a sistemului, rezolvarea problemelor de securitate si asa mai departe. Per ansamblu, folosirea programele noastre este mult mai putin costisitoare pentru ca asiguram un nivel ridicat de securitate. Pe cine vei suna atunci cand vei avea probleme de securitate cu software-ul "ieftin" pe care l-ai instalat? In momentul de fata investim foarte mult in securitate si ne putem permite sa ne protejam produsele mai bine ca oricine altcineva.

  • Exista factorul "cool". Unora le place numele sau marca unui produs, sau poate chiar faptul ca nu este chiar atat de popular. Cum planuiti sa rezolvati aceasta problema?

    Intr-adevar, exista o minoritate care prefera sa fie "cool" in loc sa foloseasca un software de cea mai buna calitate si sa nu fie atat de productiva pe cat ar putea sa fie… In acelasi timp, 99% dintre utilizatori spun: "Din partea mea e OK sa folosesti Windows", iar noi muncim din greu sa le pastram increderea in produsele noastre.

    Securitatea browserelor

  • Apar pe piata browsere noi, iar utilizatorii care le adopta in detrimentul lui Internet Explorer spun ca sunt mai sigure. Cum vedeti problema securitatii browserelor?

    Tocmai am facut cea mai importanta imbunatatire a browserului nostru de Internet din ultimii ani. Vorbesc aici de Service Pack 2 pentru Windows XP, care a adus imbunatatiri majore securitatii produsului nostru.

  • Vindeti versiuni mai ieftine ale Windows in tari precum Malaiezia. In prezent se vorbeste despre o versiune ruseasca a sistemului de operare. Planuiti sa extindeti aceasta strategie in Europa?

    Nu avem de gand sa introducem un produs nou in Europa de Est. Intr-adevar, vindem versiuni ieftine de Windows, dar acestea nu se adreseaza celor care vor sa profite de cele mai noi tehnologii. Sunt destinate computerelor foarte ieftine, cu performante destul de reduse. Orice roman care cumpara un computer de, sa zicem, 400 de dolari va dori un software mai evoluat decat acele versiuni ieftine.

    Divertismentul electronic

  • In ce directie merge divertismentul electronic?

    O familie va putea sa cumpere un PC si sa aiba un Media Center (centru media) incredibil in sufragerie. Este un concept foarte puternic pe care vom fi capabili sa-l livram clientilor nostri la preturi foarte rezonabile. Probabil ca pana la sfarsitul acestui an computerele americane vor fi PC-uri Media Center.

  • Ati invatat cateva lectii din incercarile pe piata telefoanelor inteligente? Care sunt acestea?

    Cred ca ceea ce am invatat este sa facem o treaba extraordinara cu telefoanele care au nevoie de software. Telefoanele mobile Windows au aceeasi durata de viata a bateriei ca telefoanele obisnuite, se poate vorbi la ele la fel de bine ca la orice telefon obisnuit, dar iti permit sa-ti pastrezi contactele in ordine. Cea mai noua viziune a noastra asupra PC-urilor de buzunar este Windows Mobile.

    Colaboram foarte strans cu firme precum Motorola si altii care produc telefoane mobile. Astazi, mobilele inteligente detin un procent foarte mic din numarul total al telefonelor mobile, dar acest lucru se va schimba radical in urmatorii ani.

  • Ce cota de piata tintiti?

    Desigur am dori sa vindem jumatate din numarul telefoanelor mobile inteligente de pe piata, dar mai avem pana acolo.

  • Mai are Microsoft acum avantajele cu care a pornit compania?

    Viziunea initiala a fost destul de simpla: Bill Gates si Paul Allen credeau ca microprocesorele sunt un fel de inteligenta gratuita si ca software-ul va schimba lumea. Astazi intelegem mai bine felul in care acesta va schimba lumea. Viziunea aceea de inceput s-a dovedit a fi adevarata. Credem ca software-ul potrivit si inteligenta potrivita ii vor ajuta pe oameni sa isi dea seama de adevaratul lor potential. Soft-ul pe care il facem e doar o unealta. Le permite oamenilor sa fie mai creativi si mai productivi.

    Angajari la Microsoft

  • Cum promovati creativitatea in interiorul companiei?

    Pai, avem un mod destul de simplu de a-i identifica pe cei talentati in domeniul computerelor. Angajam in jur de 800 de persoane in fiecare an direct de pe bancile scolii, inclusiv din afara Statelor Unite, apoi si incercam sa-i urmarim pe fiecare si le dam posibilitatea sa vina cu idei noi. Le spunem: "Crezi ca exista o modalitate mai buna de a face lucrul asta? Atunci fa-o!". Desigur, este nevoie si de foarte multa munca. Nu exista nici un substitut pentru muncitul din greu.

    MIGRATIE

    "Incurajam membrii comunitatii romanesti de la noi care, din cand in cand, vor sa se intoarca in tara. Avem nevoie de ei in Seattle, dar recunoastem ca este nevoie de ei si aici" - Steve Ballmer, despre exodul creierelor

    EVOLUTIE

    "Evident, peste 10 sau 15 ani vor mai exista oameni care nu au un computer, dar procentul reprezentat de acestia va fi mult mai mic" - Steve Ballmer, despre computere

    COOL!

    "Exista o minoritate care prefera sa fie «cool» in loc sa foloseasca un software de cea mai buna calitate" - Steve Ballmer, despre moda

    IEFTIN?

    "Orice roman care cumpara un computer de, sa zicem, 400 de dolari va dori un software mai evoluat decat acele versiuni ieftine" - Steve Ballmer, despreWindows la pret redus
  • ×
    Subiecte în articol: interviu windows ballmer Steve Ballmer