x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Exclusiv - "Israelul are nevoie de o Constitutie"

Exclusiv - "Israelul are nevoie de o Constitutie"

de Marina Constantinoiu    |    27 Feb 2006   •   00:00
Exclusiv  -  "Israelul are nevoie de o Constitutie"

Ar putea fi premier al Israelului daca la 28 martie votantii vor decide ca oferta lui electorala este cea mai interesanta. Amir Peretz, liderul Partidului Muncii, n-are in spate o stralucita cariera militara, dar e un tip ambitios, care a reusit in tot ce si-a propus. Acum vrea totul sau nimic: Puterea.

Campania lui electorala este orchestrata de o echipa de profesionisti, in fruntea careia se afla americanul Stanley Greenberg, cunoscut publicului din Romania prin implicarea sa in campania PSD (coleg in Internationala Socialista cu Partidul Muncii) si a lui Adrian Nastase. Greenberg l-a facut presedinte pe Bill Clinton, a lucrat pentru Tony Blair, Nelson Mandela si Gerhard Schröder, dar si pentru laburistul Ehud Barak, pe care l-a adus la putere in Israel in 1999. Acum lucreaza cu Peretz. Care, daca va fi ales, va fi primul premier non-aschenazi (evreii din Franta, Germania si din nordul si estul Europei, in general - n.r.) din istoria Israelului.

Mai putin de-o luna pana la alegeri. Timp scurt, pentru a-si impune mesajul. De aceea, Peretz bate Israelul de la nord la sud, vorbeste cu oamenii, da mana cu patronii, e, de dimineata pana seara, intr-o campanie permanenta. Asa l-am "prins": vizitase fabrica pe care a pus-o pe picioare unul dintre pionierii industriei israeliene, originar din Romania - Bruno Landesberg. Cateva echipe de ziaristi i-au urmarit prestatia atunci, asa cum i-o diseca zilnic, in paginile ziarelor, la televiziune si pe posturile de radio.

Jurnalul National: Ultimele sondaje de opinie arata ca Partidul Muncii va ob-tine locul doi in alegeri, cu circa 20 de mandate in viitorul Knesset. O sa va vedem partidul in Guvern, in orice formula de coalitie?
Amir Peretz: Nu sunt prea preocupat de sondaje, pentru ca eu conduc campania de comunicare a mesajului nostru catre israelieni. Problema nu o reprezinta sondajele, ci faptul ca pentru prea mult timp israelienii au fost nevoiti sa accepte guverne care au neglijat problemele sociale in crestere - cum ar fi sistemul scolar deficitar si adancirea prapastiei dintre categoriile sociale - ocupandu-se doar de provocarile in materie de securitate si razboaie. Cred ca israelienii merita securitate totala - atat fizica, cat si sociala - si toata energia mea este directionata catre a le spune acest lucru.

Votantii israelieni sunt inca nesiguri acum si stiu ca atunci cand vor incepe sa auda cu adevarat ce spunem noi, vor vedea cum seamana cu ce au gandit ei pana acum si vom constata o schimbare, in sensul victoriei in alegeri. E prea devreme sa vorbim despre cine va fi in coalitia noastra, dar partidele care doresc cu tarie sa lupte contra terorismului si sa urmareasca o adevarata crestere sociala si economica sunt binevenite. Din pacate, exista partide ale caror performante anterioare nu demonstreaza ca sunt devotate acestei agende si nu ma voi alatura acestora.

1000 $ pe luna, salariul minim

Care este cea mai importanta promisiune pe care o faceti electoratului?
In primul rand, voi asigura israelienilor securitatea pe care orice lider al acestei tari trebuie sa fie capabil s-o asigure: voi lupta impotriva terorismului, alaturi de cei mai importanti experti din domeniul apararii. Nu voi negocia cu o organizatie precum Hamas, care nu recunoaste dreptul Israelului de a exista. Voi continua constructiile la bariera noastra de securitate. Dar promit ceva ce nimeni altcineva nu poate oferi cu adevarat, ceva ce am oferit poporului israelian toata viata: angajare si investitie in societatea noastra.

Voi lupta pentru demnitatea celor mai saraci, asigurand conditii pentru ca salariatii sa obtina un venit minim respectabil de 1.000 de dolari pe luna. Voi lupta pentru cei in varsta, sa asigur pensie pentru orice salariat, voi lupta pentru studenti si impotriva legaturii dintre bani si putere, care impiedica societatea sa evolueze.

In numai cateva tari fosti lideri de centrale sindicale au devenit politicieni si candidati la functii inalte in stat. In Romania, avem niste exemple (parlamentari, ministri). Dumneavoastra vreti mai mult: sa deveniti premier. Sunteti pregatit pentru o astfel de provocare?
Am inceput viata ca imigrant, fiul unor parinti care au muncit din greu ca sa castige putin. M-am straduit sa imi imbunatatesc viata si sa ma ridic, sa devin ofiter in Armata. Dupa aceea, cand am vazut ca pot servi societatea, am candidat pentru postul de primar al Sderot-ului, orasul meu, la varsta de 30 de ani. Am mers mai departe, pentru a deveni un luptator pentru conditii mai bune de munca, pentru pensii si salarii. Acum ma vad intr-o misiune mai importanta decat orice rol pe care l-am avut - aceea de a proteja societatea israeliana de ambele amenintari: terorista si indiferenta sociala.

Lucrati cu o echipa de strategi americani (Stanley Greenberg, Jeremy Rosner). Greenberg a avut succes cand a lucrat cu Bill Clinton, dar a esuat, in Romania, cu Adrian Nastase. In mare parte, pentru ca a incercat sa impuna un stil american de campanie. Ce stil va impune dumneavoastra?
Echipa noastra de profesionisti nu este aici pentru a impune ceva. Din contra, eu sunt liderul unei echipe talentate si implicate, ai carei membri sunt atasati programului meu social - care este, de fapt, agenda sociala a tarii. In orice caz, strategia noastra nu se refera la stil, ci la cum sa transmit oamenilor ideile la care am lucrat si continui sa lucrez. Aceasta campanie este un proces de invatare. Sunt gata sa invat orice stil sau noi actiuni, pentru a transmite mesajul pe care stiu ca aceasta tara trebuie sa-l auda.

"Renuntam la coloniile izolate"

Sunt israelienii interesati acum mai mult de chestiunile sociale, decat de cele de securitate?
Israelienii au stiut intotdeauna ca societatea trebuie sa fie puternica in interior, pentru a putea face fata incredibilelor provocari si amenintari cu care din pacate trebuie sa ne confruntam, din exterior. Din nefericire, de prea mult timp, liderii israelieni le-au tot spus ca sunt incapabili sa le ofere un program social real, cuprinzator, pe termen lung, ca si cand asta ar fi afectat securitatea tarii. Eu combat asta. Spun ca adevarata conducere este cea care lupta si impotriva terorii, epuizand toate optiunile pentru a face sa avanseze procesul politic, si pentru societate. Nu sunt interesati de asta pentru prima oara, dar pentru prima oara au un lider care le spune ceea ce ei vor sa auda - si ii acorda atentie.

Ehud Olmert, liderul partidului Kadima, creat de Ariel Sharon, a declarat ca Israelul trebuie sa-si traseze granite permanente si sa adopte o Constitutie, ca sa se asigure ca ramane un stat democratic si evreiesc. Sunteti de acord cu aceste idei? Care vor fi granitele israeliene, in opinia dumneavoastra si ce model constitutional ar trebui adoptat?
Israelul are mare nevoie de granite permanente - care sa stabilizeze statul, regiunea si sa ne asigure ca avem o majoritate evreiasca in interiorul lor. Nu se pune problema sa luam in considerare granite care sa ne puna in pericol majoritatea si care sa ameninte democratia statului, la care tinem atat.

Este foarte clar ca acest lucru va insemna renuntarea la coloniile izolate din Cisiordania si finalizarea granitei intr-un mod care sa asigure o majoritate evreiasca, inclusiv in Ierusalim.

Democratia israeliana trebuie sa fie protejata de ceva mai mult decat granitele tarii - de curand, am tinut un discurs in Knesset, in care am explicat exact de ce Israelul are nevoie si de o Constitutie, care sa ancoreze valorile noastre de justitie sociala. Intentionam sa ne bazam pe modelul canadian, in care drepturile omului si protectia cetatenilor sunt prioritare.

Care sunt portofoliile pe care le veti solicita in viitorul Guvern?
Bineinteles, cand Partidul Muncii si echipa noastra de experti va conduce Guvernul, vom avea cele mai importante portofolii: Apararea - cu generalii, amiralii, oamenii din serviciile secrete si fostii ministri de top pe care-i avem - , Afacerile Externe si nu mai putin important, Finantele, Educatia, Munca si Protectia Sociala, Industria si Comertul. Si, de la sine inteles: postul de premier.

PROMISIUNI
"Nu voi negocia cu o organizatie precum Hamas, care nu recunoaste dreptul Israelului de a exista. Voi continua constructiile la bariera noastra de securitate. Dar promit ceva ce nimeni altcineva nu poate oferi cu adevarat, ceva ce am oferit poporului israelian toata viata: angajare si investitie in societatea noastra" - Amir Peretz

VIZITA-SURPRIZA IN MAROC
S-a nascut in Maroc, iar familia sa a emigrat in Israel in 1956. Nu este o intamplare, deci, faptul ca zilele trecute, s-a aflat intr-o vizita-surpriza in Maroc, unde a fost primit, la Palatul Regal din Fes, de catre regele Mohammed al VI-lea (foto dreapta). Surse israeliene sustin ca Peretz ar fi ales tara sa natala pentru a lansa o noua initiativa pentru pacea din regiune, care incearca sa stabileasca noi canale de dialog cu lumea araba, in special dupa venirea la putere a Hamas, in teritoriile palestiniene. Initiativa vizeaza implicarea tarilor arabe care reprezinta "fortele moderate" ce ar putea da un nou elan intregului proces.
×
Subiecte în articol: interviu