x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Exclusiv - "Nu exista un dosar de informator al lui Basescu"

Exclusiv - "Nu exista un dosar de informator al lui Basescu"

de Gabriela Antoniu    |    11 Apr 2006   •   00:00
Exclusiv  -  "Nu exista un dosar de informator al lui Basescu"

Fostul sef al Directiei Generale de Informatii a Armatei (DGIA), gen. (r) Gheorghe Rotaru, este convins ca nu exista un dosar de informator al lui Traian Basescu si nici alte documente care sa probeze acest lucru.

Jurnalul National: Domnule Rotaru, cand ati facut acea adresa prezentata de domnul Ciuvica, stiati de existenta unor astfel de documente?
Gheorghe Rotaru: MApN-ului i s-a adresat Judecatoria Sectorului 2, care i-a cerut o serie de date, probabil urmarea procesului Ciuvica - Basescu. Eu nu am facut acel document… Bineinteles ca, adresandu-se Ministerului Apararii, documentul a ajuns la Secretariatul General si acesta l-a transmis la Directia Generala de Informatii, care stia ca raspunde de acest subiect, de domeniu, de arhiva si asa mai departe. Deci adresa pe care eu am facut-o catre domnul general Nicolaescu, seful Directiei Siguranta Militara, a continut exact acele lucruri care au fost solicitate de Judecatorie, fara a cunoaste daca aveam astfel de documente. Era vorba de o arhiva.

Avansat, nu sanctionat

Totusi si dumneavoastra, si domnul Nicolaescu ati fost trecuti in rezerva dupa ce ati solicitat astfel de documente.
Eu spun despre mine. Eu am inteles ca au fost anumite rumori in care s-a spus ca eu as fi fost trecut in rezerva din acest motiv. Total gresit. Eu am trecut in rezerva la 2 octombrie 2005, e ziua mea de nastere si exact cand am implinit 58 de ani. Conform legii, un general cu trei stele trece in rezerva la 58 de ani. Este un lucru. Al doilea, domnul presedinte ar fi fost, sa spunem, suparat, indignat sau, daca ar fi vrut sa-mi faca vreun rau, probabil nu ar fi acceptat sa semneze un decret prezidential prin care, la trecerea in rezerva, am mai primit o stea, deci am devenit general cu patru stele.

Se poate vorbi sau nu de o dovada a colaborarii presedintelui cu Securitatea?
Nu, doamna. Raspunsul dat de generalul Nicolaescu a fost un raspuns dat pe baza de ce au gasit ei in arhiva. Daca va uitati la datarea documentelor, la data la care eu i-am solicitat, la data la care el mi-a raspuns, au trecut 30 de zile sau mai mult, nu? Fiindca ei nu stiau despre ele si bineinteles ca au cautat in arhiva. Si bineinteles ca nu era tot ce s-a solicitat in acea adresa de la Judecatorie si care eu i-am cerut pe baza acelei adrese ce i-am cerut lui Nicolaescu. Ce au gasit ei acolo. Nu stiu, daca vreti sa va dau o parere, nu vreau a ma considera sub nici o forma partizan al vreuneia dintre parti sau incorect. Este ca din experienta mea, si cred ca nu numai a mea, in momentul in care esti colaborator sau informator al Securitatii, trebuie sa ti se dea un nume conspirativ, dar rapoartele care le faci, le face un informator, un colaborator, trebuie semnate. Deci eu cred ca cuiva care nu i s-a dat un astfel de nume de cod nu poate sa fie un informator, colaborator adevarat, adica un om care sa lucreze, ca nu are cum sa faca rapoarte.

Si atunci ce ar fi putut face in perioada aceea de trei ani cat a fost la Institut?
Daca va uitati ce fac elevii la Scoala Militara sau Liceul Militar, aia putea sa faca si informatiile alea le avea, la Liceul Militar. Ce teme se predau si probabil cine stranuta si cine cutare… Eu nu stiu! Nu ma refer la domnul presedinte, ma refer in general la cineva care poate sa fie informator. Ce poate sa spuna din lumea lui, de acolo de la Liceul Militar la Scoala Militara la ce era dumnealui atunci. Dar eu nu vorbesc despre asta, nu vreau sa tin partea nimanui. Am vrut numai sa ma refer la acest lucru, ca, neprimind un nume conspirativ, un cod, nu ai cum sa faci rapoarte, cum le semnezi? Nu ai cum. De vorbit, poti vorbi cu lumea, dar rapoarte nu ai cum. Deci considerati ca este un lucru la care am o parere, deci sub nici o forma nu vreau sa se creada ca iau partea cuiva.

"Colaborator esti cand ai angajament"

Domnul Traian Basescu a afirmat in campanie ca a colaborat cu Securitatea pe vremea cand era comandant de nava. Cu anii studentiei, per total, se aduna vreo 15 ani de relatie cu Securitatea...
Daca atunci cand vii din misiune te intreaba daca s-a luat cineva de Romania, asta nu inseamna ca esti colaborator. Colaborator esti cand ai angajament de a da informatii pe anumite domenii. Nu era vorba de un cetatean, era despre tara. Nu deranja pe nimeni. Incalca dreptul cui?

Domnul Ciuvica a cerut CNSAS toate documentele legate de colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea. Mai sunt astfel de documente?
Referitor la domnul Basescu, in afara de ce a aparut, schimbul acela de documente pe care le-a publicat domnul Ciuvica (eu nu le-am vazut), nu mai exista altceva. Milion la suta, ma pun soroc. Asta-i una. Doi, nu exista dosar de colaborare cu Securitatea, exista niste insemnari intr-un registru.

Dar dansul sustine ca ar exista un asemenea dosar la SRI si MApN si ca ar fi secretizat...
Nu. Documentele care discuta despre colaboratori, despre oameni dintr-astia sunt secrete. E normal sa fie secrete. Nu, dar eu va spun ca la MApN nu exista un asemenea dosar. Deci asta este suta la suta. Ca sa discuti despre asa ceva, trebuie sa ai dosarul. Daca intr-adevar sunt acele documente in care exista, un document prin care cineva consimte, in care semneaza ca va lucra pentru, or, nu exista asa ceva. In momentul in care ai dosarul, poti sa spui: "Da, domnule, acest cineva a colaborat".

Exista posibilitatea sa fie dosarul in alta parte?
Din cate imi amintesc, acolo in acel raspuns pe care l-a facut Directia Sigurantei Militare catre mine parca scrie ca i s-a inchis dosarul dupa ce a terminat Scoala Militara, ceva asa.

Si ca nu exista dovezi ca s-ar fi distrus dosarul personal...
In momentul in care nu ai dosar, nu poti sa spui despre cineva ca e sau nu e. In rest, sunt fel si fel de idei. Deocamdata se discuta simplist. La MApN, in afara de ce a scris in raportul pe care mi l-a prezentat mie generalul Nicolaescu, nu exista altceva. La noi nu s-a stiut ca exista asemenea raspunsuri la anume intrebari. De aceea si a necesitat o luna, poate chiar mai mult, de la cererea mea pana cand a raspuns Nicolaescu. S-a cautat, va dati seama, din 1976 cand acel plutonier probabil abia se nascuse. N-avea de unde sa stie si nimeni n-are cum sa-i spuna.

Ciuvica spune ca Basescu nu avea cum sa dea informatii tehnice Directiei a IV-a.
Pai, daca era la Scoala Militara, ce informatii sa dea. Dumneavoastra stiti ce se face la Scoala Militara? Faci niste materii, faci analiza matematica, geometrie descriptiva, matematici speciale, ceva de marina. Deci, asta se face la Scoala Militara. Cam ce ar fi putut sa stie ceva deosebit? Ca e cald sau e frig… e painea scumpa, zau! Ce informatii?

Dar exista posibilitatea ca la arhiva de la Pitesti sa mai existe si alte documente care sa se refere la Traian Basescu cum sustine Ciuvica?
Nu, tot ce a fost a fost scris in raportul pe care ni l-a facut Nicolaescu. Nu mai puteau sa fie, va garantez suta la suta.

De unde sunteti asa de sigur?
Oamenii aceia care sunt acolo sunt niste subofiteri care nu au partis-prix-uri. Ii spui: "Vreau totul despre", si ala iti da tot ce exista acolo "despre". N-are de ce nici sa ascunda, nu au sub nici o forma astfel de apucaturi, ca sa le spun asa. Au dat tot ce au avut. Eu m-as pune zalog pentru asta.

Se poate ca acest dosar sa fi fost substras?
Stiti ca pana la Revolutie institutia care se ocupa de arhiva si toate astea era Directia a IV-a din cadrul Departamentului Securitatii Statului. Deci, pana la Revolutie, institutia care se ocupa de aceste subiecte nu apartinea MApN. Ce au facut aia cu ele ei stiu. In nici un caz nu erau oamenii MApN.

IMPOSIBIL
"Ce poate sa spuna din lumea lui, de acolo de la Liceul Militar la Scoala Militara la ce era dumnealui atunci. Dar eu nu vorbesc despre asta, nu vreau sa tin partea nimanui. Am vrut numai sa ma refer la acest lucru, ca neprimind un nume conspirativ, un cod, nu ai cum sa faci rapoarte, cum le semnezi? Nu ai cum"

GARANTIE
"In afara de ce a aparut, schimbul acela de documente pe care le-a publicat domnul Ciuvica (eu nu le-am vazut), nu mai exista altceva. Milion la suta, ma pun soroc. Asta-i una. Doi, nu exista dosar de colaborare cu Securitatea, exista niste insemnari intr-un registru care, cum sa va spun eu, daca nu ai dosarul, nu poti sa spui daca e sau nu e"

NU MAI EXISTA
"Deocamdata se discuta simplist. La MApN, in afara de ce a scris in raportul pe care mi l-a prezentat mie generalul Nicolaescu nu exista altceva. La noi nu s-a stiut ca exista asemenea raspunsuri la anume intrebari. De aceea si a necesitat o luna, poate chiar mai mult, de la cererea mea pana cand a raspuns Nicolaescu" - Gheorghe Rotaru, fost sef al DGIA
×