x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Geoana vs. Oprescu: "Strategie bazata pe minciuna"

Geoana vs. Oprescu: "Strategie bazata pe minciuna"

de Lavinia Dimancea    |    08 Dec 2006   •   00:00
Geoana vs. Oprescu: "Strategie bazata pe minciuna"

Mircea Geoana ii reproseaza contracandidatului sau la sefia partidului, Sorin Oprescu, ca ii jigneste pe membrii PSD.

Liderul PSD, Mircea Geoana, neaga existenta unor aranjamente la Congresul din 10 decembrie si il acuza pe contracandidatul sau la sefia partidului, Sorin Oprescu, ca aplica o strategie bazata pe minciuna. Geoana spune ca Oprescu intra in cursa doar din interes propriu si cauta scuze pentru un eventual esec.

Jurnalul National: De ce il ignorati pe Sorin Oprescu si nu doriti sa raspundeti acuzatiilor acestuia?
Mircea Geoana: In primul rand, nu il ignor, am luat la cunostinta, am raspunsurile necesare si le voi aduce la cunostinta partidului la momentul cand acest lucru va fi necesar, cel mai probabil la Congres. Refuz, si am facut-o mereu, sa mut disputa interna in spatiul public. Este primul repros si singurul repros pe care i-l fac lui Sorin Oprescu in spatiul public.

Ati vorbit de "o strategie a disperarii". Este "disperat" Oprescu ca nu va castiga sefia PSD?
Mai degraba as spune ca Sorin Oprescu este cinic. A intrat in competitia pentru sefia PSD nu din punct de vedere al interesului partidului, ci al interesului propriu. Iar din perspectiva interesului propriu a jucat singura carte care i-ar fi asigurat o anumita vizibilitate mediatica.

Care ar fi acest interes propriu?
Stiti, in politica sunt mai multe categorii de oameni. Unii care joaca in echipa, altii care joaca exclusiv pentru a soca, pentru a fi ei vedete cu orice pret. Exemplul cel mai vizibil este Traian Basescu. El nu conduce PD ca pe o echipa, ci ca pe o anexa de subordonati. Ei bine, in PSD nu prea au loc copiile lui Traian Basescu. Teribilismul de parada amuza, dar nu prinde in PSD, si va expira dupa 1 ianuarie 2007 pe intreaga scena politica. Seriozitatea, proiectul si echipa vor fi castigatoare, nu haiducia adolescentina.

Sprijin regretat

Va considerati un candidat mai bun decat Oprescu? El spunea ca este mai bun decat dvs.
Fiecare om, cu calitatile sale. Dar inainte sa aspire la functii mai importante, intrebarea e daca a demonstrat ca are calitatile de bun lider al organizatiei Bucuresti. Cine poate putin nu poate aspira la mai mult.

Dvs. personal considerati ca Oprescu a demonstrat calitati ca lider al PSD Bucuresti? Cum apreciati activitatea sa de pana acum?
Dupa cateva luni de activitate, e dificil de spus. Deocamdata constat ca nu a reusit sa adune organizatia in jurul sau. Dar, asa cum am spus, de-abia a pornit la drum. O organizatie nu o castigi de partea ta peste noapte, daramite un partid. E nevoie de munca, si Sorin Oprescu poate reusi daca face treaba temeinica, nu show mediatic.

Daca Marian Vanghelie ar vrea, in viitor, sa candideze la sefia PSD Bucuresti, l-ati sustine?
Stiu ca l-am sustinut pe Sorin Oprescu, in pofida celor care il cunosteau mai bine, si se pare ca am gresit. Sper sa faca mai mult dupa 11 decembrie.

De ce v-ar vota pe dvs. delegatii la Congres, si nu pe Oprescu?
Pentru ca membrii de partid doresc certitudini, nu aventuri. Pentru ca eu am proiecte, nu critici. Pentru ca eu am tinut partidul unit si am aplanat unele nuclee de disputa din interior. Pentru ca eu am vorbit pe tot parcursul mandatului meu si in ultima luna cu membrii simpli ai partidului, in timp ce Sorin Oprescu a vorbit doar cu presa.

Mizati pe o victorie sigura a dvs. sau luati in calcul si o infrangere?
Daca as miza numai pe victorie ar insemna ca PSD-ul a esuat in mandatul meu, ca inca nu e suficienta democratie in partid. Sper sa castig, sunt sigur ca sunt presedintele de care PSD are nevoie.

Pe urmele lui Basescu

Va fi sau nu, domnule Geoana, un congres curat?
Nu vad nici un motiv sa nu fie. Va fi un congres cinstit.

Oprescu spune ca se fac aranjamente pentru acest Congres. Greseste sau are dreptate?
Si una, si alta. Aplica o strategie care i-a adus succes lui Basescu, deci poate avea dreptate sa o incerce si el. Dar e o strategie bazata pe minciuna, ca si a lui Basescu, iar scena politica de azi, Romania de azi si traiul mizerabil al populatiei de azi constituie o consecinta directa a acestei victorii prin minciuna. Atunci cand Sorin Oprescu acuza aranjamente, el jigneste de fapt sute de mii de membri PSD. Delegatii care vin la Congres sunt oameni in toata firea, care vor intra intr-o cabina de vot doar cu propria constiinta. Nimeni nu poate controla 1.400 de delegati care voteaza secret. Iar cine acuza acest lucru spune de fapt ca delegatii nu au nici cap, nici minte, ca sunt niste marionete usor de manipulat. Ceea ce e o grava ofensa.

Exista sforari si combinatori in PSD? Ati facut compromisuri cu acestia?
Sorin Oprescu trebuie sa raspunda la aceasta intrebare. Si mai ales cum a "descoperit" brusc existenta unor astfel de situatii. Cred ca isi cauta scuze pentru un eventual esec. Nu cred in combinatii si acestea nici nu mai tin in PSD, un partid deschis si democratic.

Ion Iliescu a acuzat jocurile de culise la Congresul de anul trecut. Inainte de acest Congres se vorbeste despre acelasi lucru. Nu pare sa se fi schimbat din acest punct de vedere partidul sub mandatul dvs. Mai iese PSD-ul la mal?
Faptul ca atunci acuza un Ion Iliescu, iar acum un simplu Oprescu e cea mai buna dovada ca s-au schimbat multe. PSD-ul nu are nevoie sa iasa la mal, nu a fost plecat pe mare.

Greseli

Sincer, sunteti multumit de ce ati facut in acesti doi ani?
Sincer, sunt mai nemultumit decat ar trebui sa fiu, pentru ca sunt greu de multumit cand e vorba de mine. Cred ca puteam mai mult, de aceea candidez. Daca eram total multumit, imi consideram misiunea indeplinita si plecam acasa.

Privind in urma, ce greseli ati facut ca lider al partidului?
Doua greseli, de fapt, nu atat greseli, cat nerealizari: nu am reusit sa conving pe toata lumea ca fiecare critica facuta public aduce prejudicii partidului mult mai mari decat avantaje celui care le face. Si a doua, nu am reusit sa conving pe toata lumea din partid ca PSD-ul inseamna munca de convingere in teritoriu, printre oameni, nu prin presa. Prin presa fac politica cei care impusca voturi si se adreseaza otova, cui i-o mai da, ce-o mai pica.

Ce ati vrut sa schimbati la PSD si nu ati reusit?
Am vrut sa schimb modul de raportare la oamenii care ne sustin. Nu am reusit in totalitate, dar suntem pe drumul cel bun. Am vrut si vreau in continuare sa incepem responsabilitatile de la fiecare, nu de la celalalt. Inca mai exista multi care sunt prea atenti la ce fac colegii si uita sa faca ce ar trebui sa faca in functiile pe care le au.

Nu ati rezolvat problema cu liderii care au probleme de imagine, Hrebenciuc, Mitrea... desi unii colegi ai dvs., inclusiv dl Iliescu, au cerut ca acestia sa faca un pas inapoi. Nu considerati ca e o problema pentru PSD?
O problema pentru PSD ar fi sa luam in seama ce spun "unii", si nu ce spun cei mai multi, prin vot. Congresul a decis si tot Congresul va decide cine sunt cei pe care majoritatea ii doreste cu un pas in spate. Nu eu, nu presa, nu Ion Iliescu, nu Sorin Oprescu.

Ce ii reprosati lui Miron Mitrea pentru activitatea din acesti doi ani ca secretar general?
Prin presa, nu reprosez nimanui nimic. Imi reprosez numai mie.

Are nevoie PSD pentru inca un mandat de Miron Mitrea?
Sa nu uitam ca suntem in precampanie electorala. Avem nevoie de toti cei care vor fi validati prin vot la Congres. Si are nevoie si de cei care nu vor fi validati. PSD are nevoie de toti membrii lui, Romania are nevoie de tot PSD-ul. Iar in functii, numai de cei care sunt alesi.

Titus Corlatean ar fi un secretar general mai bun pentru partid?
E bine ca e competitie, e bine ca partidul are de unde alege, din toate generatiile, pentru toate functiile. Dar cei care vor decide sunt delegatii nostri, in functie de calitatile fiecaruia.
×
Subiecte în articol: sorin interviu psd congres oprescu