x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri George Copos constata ca Justitia s-a mutat in strada: "Am ajuns o tara de James Bonzi"

George Copos constata ca Justitia s-a mutat in strada: "Am ajuns o tara de James Bonzi"

de Gabriela Antoniu    |    20 Feb 2006   •   00:00
George Copos constata ca Justitia s-a mutat in strada: "Am ajuns o tara de James Bonzi"

Vicepremierul George Copos este nemultumit de cum decurg lucrurile in tara si in Coalitia de guvernamant si, in perspectiva aderarii Romaniei la UE, propune un armistitiu social, cel putin pana la 17 mai, cand se va publica urmatorul Raport de tara.

Jurnalul National: Domnule vicepremier, recent, in calitate de senator PC, ati facut prima declaratie politica in Senat. Care au fost motivele acestei premiere?
George Copos: Timp de 15 ani, dupa evenimentele din decembrie 1989, am considerat ca cel mai bun mod de a-mi sluji tara si poporul este acela de a crea locuri de munca si valoare adaugata. Am pornit, in 1990, ca singur angajat al propriei intreprinderi, cu un capital modest. Am ajuns, in 2004, sa conduc un grup de societati comerciale care plateste lunar peste 5.000 de angajati si exporta in tarile Uniunii Europene 80% din productia sa, in valoare de peste 100 de milioane de euro. Romania a fost un mediu de afaceri prielnic. Pentru ceea ce mi-a oferit tara mea, m-am simtit dator, in anul 2004, sa intru in politica.

Totusi, de multe ori ati spus ca nu va place politica...
E adevarat ca acest domeniu nu imi place si, mai mult, nu sunt fascinat de putere. Dar am facut acest gest pentru ca doresc sa contribui, cu experienta si puterea mea de mun-ca, la realizarea marelui deziderat al acestor timpuri, aderarea la Uniunea Europeana. Pe de alta parte, am facut-o, pentru ca am incredere in principiile conservatorismului: statul minimal in economie si statul maximal in aplicarea legilor.

Nu numai ca ati intrat in politica, dar si in Guvern. Postul de vicepremier de ce l-ati acceptat?
Pentru ca doresc asigurarea unui mediu de afaceri prietenos, stabil si predictibil, intr-o guvernare cu fata la mediul de afaceri. Dupa primul an de activitate, aprecierile institutiilor internationale - neinfluentate in evaluarile lor de lupta politica dintre putere si opozitie - ne dau dreptul de a crede ca nu am lucrat rau. Raportul Bancii Mondiale din septembrie 2005 consemneaza ca Romania se inscrie in randul primilor 12 performeri din lume in ceea ce priveste imbunatatirea mediului sau de afaceri. Un Raport al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, referitor la investitiile straine, mentioneaza ca Romania a atras in 2005 mai multe investitii straine decat toate tarile din zona la un loc. Pot, deci, concluziona ca mediul de afaceri din Romania este atractiv. Ar trebui sa fiu optimist si sa imi spun ca, din perspectiva marii batalii pe care o ducem in prezent, cea a aderarii la UE, totul este pe drumul cel bun.

Romania, "teatru de razboi"


Din aceasta postura, de vicepremier al Romaniei, sunteti multumit de cum merg lucrurile in tara?
Trebuie sa recunosc ca nu imi pot infrana un sentiment de tristete privind la ceea ce se intampla in prezent in Romania. Se pare ca la noi starea de conflict nu mai reprezinta o exceptie, ci o constanta. Scandaluri, conflicte si pseudo-probleme intretinute artificial prin varii mijloace. Romania pare un teatru de razboi in care, la final, toata lumea pierde. Institutiile executive ale statului par sa fie in pierdere de autoritate. Oamenii politici sunt din ce in ce mai compromisi. De la o zi la alta, intreaga clasa politica se clatina. Lumea afacerilor este compromisa. Este compromisa insasi ideea de afacere, astazi asimilata cu infractionalitatea. Crearea de valoare adaugata nu mai este un scop al economiei, motorul progresului si al bunastarii societatii, ci o infractiune majora, care trebuie sanctionata cu asprime. S-ar zice ca eforturile oneste de dupa 1990 de a crea o clasa de intreprinzatori autohtoni, care sa genereze locuri de munca, bani la bugetele statului si independenta economica pentru cetatenii acestei tari, trebuie interpretate ca fiind demersuri de a pregati oameni de afaceri verosi, care se imbogatesc exclusiv prin "ascunderea obiectului impozabil" si prin evaziune fiscala. S-ar zice ca afaceri cinstite si investitori inteligenti, cu simtul viitorului, nu mai exista.

Dar in Coalitia de guvernamant?
Si in Alianta sunt tensiuni. Si intre partenerii de guvernare sunt tensiuni. Si intre Puterile Statului sunt tensiuni. Pretutindeni sunt tensiuni. Neintelegerile se generalizeaza, instalandu-se in toate sferele de activitate: in Parlament, intre partidele arcului guvernamental, intre mediul de afaceri si mass-media, intre Palate, intre ministere, intre structuri din cadrul aceleiasi sfere de activitate.

De ce credeti ca s-ajuns aici?
Ca intr-o lume cu valori rasturnate, in care principii de baza ale democratiei, necontestate de sute de ani, sunt aruncate la lada de gunoi, in societatea noastra totul se bazeaza pe prezumtia de vinovatie. Totul este considerat, din start, ca fiind incorect si facut in sfidarea legii. Am ajuns in situatia in care toti ne pricepem la toate. Pe langa agricultura si turism, ne pricepem, mai nou, la actul de justitie, cu normele si procedurile sale. Toata tara, inclusiv ONG-urile si presa, este cuprinsa de febra derularii de anchete, substituindu-se astfel organelor abilitate ale statului. Am devenit - culmea ridicolului - o tara de detectivi, de James Bonzi sau, poate, doar de Pantere Roz, de "Inspectori Gadget" sau de "Inspectori Clouseau". Justitia s-a mutat in strada si se transforma, din ce in ce mai mult, dintr-un act sacrosanct intr-un spectacol mediatic. Mai lipsesc doar executiile publice, pe stadion sau in piata centrala, transmise la televizor, la ora de maxima audienta, ca sa faca rating.

Din pacate, romanii au o lunga traditie in a-si trada conducatorii. Acest comportament nu numai ca nu ne-a intarit in cadrul comunitatii internationale, dar, dimpotriva, ne-a creat o imagine defavorabila.

Dreptul la imagine


Sa intelegem ca nu impartasiti ceea ce se intampla acum cu lupta anticoruptie?
Sunt perfect de acord ca Romania trebuie sa pedepseasca drastic coruptia, inclusiv la nivel de demnitari daca este cazul. Dorim clarificarea cazurilor in care exista suspiciuni, dar eu cred cu tarie ca toate procedurile trebuie sa fie efectuate de o justitie eficienta care sa respecte drepturile constitutionale, in-clusiv la propria imagine. Cred ca e foarte bine sa pedepsim ilegalitatile, dar sa nu culpabilizam clasa antreprinzatorilor, a celor care creeaza locuri de munca, valoare adaugata, platesc taxe si impozite la buget. Intr-un cuvant, cei care fac ceva pentru tara asta. Toti criticam, dar nimeni nu face paine.

Investitori pe fuga


In astfel de situatii conflictuale, aparitia unor efecte este inerenta. E valabil si in acest caz?
Cum sa nu. Tintele anului 2005 (inflatia, cresterea economica, deficitul de cont curent) au fost atinse numai partial. Investitorii mari au retineri de a se mai instala in Romania. Aceia dintre ei care au venit evalueaza posibilitatea de a parasi Romania. Nici Dumnezeu parca nu mai tine cu noi si ne trimite valuri de inundatii, epidemii si geruri siberiene. Romanii vorbeau, in Antichitate, despre "Paine si circ". Din pacate, am retinut doar circul. Cred ca este timpul sa lasam circul de-o parte si sa facem paine.

Si care ar fi solutia pentru a iesi din aceasta situatie?
In calitatea mea de senator si de membru al Guvernului, coordonator al mediului de afaceri, responsabil in solidar, alaturi de intreaga clasa politica romaneasca, pentru aderarea sau, eventual, pentru ratarea aderarii la UE, apreciez ca nu e bine sa continuam conflictele. Si, ca atare, adresez un apel tuturor, de la romanul de rand la institutii si autoritati: Va rog pe toti sa incheiem un Pact de Pace Sociala sau, macar, un Armistitiu Social, cel putin pana la 17 mai 2006, cand se va publica Raportul de tara, decisiv pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Va rog ca, pana atunci cel putin, sa muncim, fara a ne mai certa. Va solicit sa ne indeplinim cu totii obligatiile legate de aderare. Haideti sa facem fiecare ceea ce ne pricepem si avem datoria sa facem: sa lasam politica pentru politicieni, afacerile pentru oamenii de afaceri, presa pentru jurnalisti calificati, justitia pentru magistrati si, in general, sa ne indeplinim fiecare propriile competente si responsabilitati. Haideti sa redevenim romani. Haideti sa asiguram modernizarea infrastructurii, dezvoltarea rurala, sanatatea, invatamantul, turismul, serviciile. Haideti sa construim autostrazi, de care avem atata nevoie, haideti sa devenim atractivi pentru adevaratii investitori strategici, care creeaza locuri de munca, aduc know-how si formeaza o mentalitate corecta fata de munca. Haideti sa incepem odata sa fim seriosi si performanti. Va rog sa trecem peste orgolii, animozitati si prejudecati. Macar pana la aderarea la Uniunea Europeana.
×
Subiecte în articol: romania tara interviu politica afaceri