INTERVIU
George Iacobescu este unul din cei mai cunoscuti romani din Marea Britanie. Presedinte al uneia dintre cele mai dinamice si mai importante companii de investitii imobiliare din Marea Britanie, care dezvolta proiectul Canary Wharf pe mai mult de 2 milioane de metri patrati, George Iacobescu stie foarte bine cum merg lucrurile si in Romania.
DAN CONSTANTIN
ECHIPA. La Canary Wharf, George Iacobescu are alaturi de el si 15 romani |
Jurnalul National: Punctul dumneavoastra de vedere e important pentru lumea de acasa. Romania va termina negocierile de aderare la Uniunea Europeana in acest an. Cum priviti aceasta evolutie?
George Iacobescu: Mai intai de toate as vrea sa fac o precizare. Imi spun parerea fara sa emit o judecata asupra campaniei electorale. Am avantajul ca nefiind implicat in afaceri in Romania pot sa am o pozitie neutra si sa relatez asa cum vad eu reactia lumii occidentale si a cercurilor financiare la dezvoltarea Romaniei. Ceea ce se petrece acum in tara va influenta modul in care se va dezvolta Romania in urmatoarele decenii. Suna foarte serios ceea ce spun, dar este pe masura importantei situatiei. Incheierea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeana va fi un moment crucial pentru stabilirea evolutiei generale a Romaniei. Inteleg ca Romania e pe ultima turnanta a acestor negocieri, care se va incheia in acest an. E o veste buna, e ceea ce trebuia sa se intample de mult, dar care este realizat de-abia acum. Pentru mine, e un rezultat meritat, pentru care s-a muncit din greu si care va aduce beneficii pentru toti romanii.
Cum credeti ca va arata Romania peste zece ani?
Cred ca Romania are de facut pasi masurati si fermi pentru a putea crea un raspuns pozitiv si optimist la aceasta intrebare. Orice discutie despre cum va arata Romania peste zece ani este de fapt o discutie despre ceea ce a facut Romania in anii care preceda aderarea efectiva la Uniunea Europeana si in cei imediat urmatori aderarii. Modul in care Romania se va integra in UE este una din cele mai serioase si mai complexe teme legate de modernizarea profunda a tarii, un proces care va produce beneficii pe care toti romanii le vor observa in viata de zi cu zi. Aderarea va aduce beneficii enorme, dar si obligatii.
Este vorba despre cum se pregateste aderarea si cum se gestioneaza perioada care urmeaza aceastui moment. Eu fac parte dintr-un domeniu, o piata care este extrem de interesata de aceste evolutii. Vointa politica, dublata de un efort administrativ real si efectiv de a o pune in aplicare a devenit nu numai un lucru posibil, dar, de asemenea, a transformat in ochii investitorilor straini impresia si imaginea despre Romania.Este foarte posibil si de inteles ca oamenii din tara, preocupati de grijile si problemele zilnice, sa nu realizeze saltul enorm pe care Romania l-a facut in aprecierea lumii de vest in ultimii trei-patru ani. Cateodata nu vezi padurea din cauza copacilor. De afara se vede padurea! Astazi se discuta despre Romania cel putin la Londra, in inima financiara a Europei, si la Bruxelles, care este echivalentul politic al Londrei, ca de o tara serioasa, cu un management profesional, cu un viitor pozitiv, care trebuie atrasa si suportata in Comunitatea Europeana. Nu trebuie uitat ca Europa are la fel de multa nevoie de Romania pe cat are Romania de Europa. Romania s-a dovedit un aliat de incredere al vestului prin felul in care s-a purtat in ultimii ani. In Occident a existat o mare speranta, acum sapte-opt ani, ca Romania va face pasi hotarati pentru apropierea de Occident, dar aceasta nu s-a intamplat. Cred ca este crucial ca, acum, dupa ce a ajuns la un nivel de stat respectat, dupa ani in care a "underperformed", Romania sa pastreze acest statut si sa continue sa-l consolideze. Anii acestia au fost cei mai importanti ani in care s-a facut un efort masiv pentru aderarea la Uniunea Europeana. Aceasta cale trebuie insa sa continue, pentru ca Romania a ajuns la o pozitie din care nu-si poate permite sa se intoarca inapoi. Rezultatul a fost ca Romania si-a castigat statutul de acum prin munca grea si prin rezultate muncite, as spune ca a reusit sa invinga un cerc al scepticismului care ii era nefavorabil.
Sunteti destul de generos cu aprecierile pentru actuala echipa guvernamentala...
Este o experienta personala. Eu conduc o companie imobiliara care a dezvoltat cel mai mare proiect de regenerare urbana in Europa, inceput in 1988. Acum trei ani, pentru prima oara de la schimbarea regimului, in 1989, am avut o vizita - complet surpriza a primului ministru, Nastase, si ministrului de Externe, Geoana, insotiti de alti ministri. Nastase si Geoana si-au dat jos haina de ministri si s-au transformat in tehnicieni care au stat jos si au spus: "Explica cum se face asa un proiect, partea financiara, politica, cum se respecta comunitatea sociala, cum se face constructia⦠Putem sa trimitem oameni sa invete? Poti sa ajuti?". Asta a fost pentru mine un semnal foarte important ca Romania e pe un fagas bun si ca conducerea este suficient de modesta sa vrea sa invete din experienta altora.
Am vazut liderii romani, pe primul ministru, pe ministrul de Externe, negociind cu guvernul si institutiile financiare. Perceptia lumii financiare si politice este ca liderii romani sunt pusi pe treaba si angajamentele pe care le iau se respecta. Promovarea de zi cu zi a tarii, facuta asiduu de ambasada, a adus, de asemenea, Romania in fata fiecarei mari institutii si a publicului englez. Asta era pragul pe care Romania trebuia sa-l treaca: sa arate ca este un partener serios.
Horoscop financiar pentru luni, 23 decembrie 2024. Taurii, Racii şi Capricornii trebuie să fie atenţi la cheltuieli
Citește pe Antena3.ro
Cum vedeti tandemul Nastase - Geoana si cum credeti ca va fi primit in Occident, daca va castiga alegerile?
Bineinteles ca alegatorii isi vor spune cuvantul. Dar uitati-va la alegerile de acum si ganditi-va la 15 ani in urma. Cu toate problemele, dezbaterea si democratia procesului reprezinta un pas urias, un miracol de schimbare intr-o perioada istorica foarte scurta. Asta este democratie si civilizatie si se intampla acum sub ochii nostri. Este normal ca primul ministru sa candideze la presedintie. Inteleg ca ministrul de Externe este desemnat sa devina prim-ministru in caz ca PSD si PUR formeaza guvernul. Este logic si banuiesc ca, si din punct de vedere personal uman si al ambitiei nationale, o echipa care a adus tara in NATO, in spatiul Schengen si pe pragul integrarii europene ar vrea sa duca treaba la bun sfarsit.
Conduceti o companie importanta, mare, de succes din Marea Britanie. Ce sfat ati da unui lider politic, unui lider de echipa guvernamentala?
Nu vreau sa dau sfaturi de la departare despre cum se conduce o tara. Pot insa sa spun ceea ce cred eu, ca in Romania e nevoie de management statal si guvernamental mai modern, asa cum actuala echipa a inceput sa aplice. Tara trebuie condusa ca o companie, cu responsabilitate manageriala impartita intre ministerele care vor raspunde, prin cei care le conduc, de felul in care se va realiza programul guvernamental. Performanta va trebui sa nu mai fie o exceptie, ci un fapt necesar. Ca lideri, politicienii vor trebui sa se uite critic la ceea ce au facut inainte, sa ridice standardele, sa continue sa lupte impotriva coruptiei prin toate mijloacele, sa construiasca pe succesele obtinute si sa priveasca la experienta noilor state care au facut din primii ani in UE un debut de succes. Experienta lor, experienta nou-venitilor in Europa si, in special, sprijinul celor care, ca Anglia, cred in sansele tarii, vor ajuta la implinirea ambitiilor Romaniei pentru ridicarea nivelului ei la nivelul tarilor europene dezvoltate.
START
"Valoarea acestor realizari din ultimii trei-patru ani este cu atat mai mare cu cat a venit din partea unei tari si a unui guvern care nu au pornit cu atata sprijin si simpatie din partea partenerilor straini"SURPRIZA
"Ceea ce am vazut ca s-a intamplat in Romania in ultimii patru ani a fost o surpriza extrem de placuta, care pe mine personal si pe multi altii i-a determinat sa se uite cu mult interes la ceea ce se petrece in tara"INCREDERE
"Modificarea Constitutiei, care acum permite strainilor sa detina terenuri si alte tipuri de proprietati, a fost o schimbare care a produs rezultate masive de imbunatatire a increderii de a investi in Romania" - George Iacobescu
CV
|
|