x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Guy Nolin: "Cei mai multi imigranti sunt oameni educati"

Guy Nolin: "Cei mai multi imigranti sunt oameni educati"

25 Sep 2004   •   00:00
Guy Nolin: "Cei mai multi imigranti sunt oameni educati"

Provincia canadiana Quebec este la vanatoare de imigranti. Seful departamentului de promovare de la Viena al Serviciului de Imigrare din Quebec, Guy Nolin, aflat in Romania in cautare de potentiali candidati, s-a intalnit cu acestia aseara intr-o sedinta de informare. Nolin ne-a explicat de ce are nevoie Quebec-ul de oameni noi si ce le poate oferi el romanilor.

ANA-MARIA LUCA

  • Jurnalul National: De ce are nevoie Quebec de imigranti?

    Guy Nolin: Tin sa mentionez ca Guvernul din Quebec are o intelegere cu guvernul canadian in ceea ce priveste imigrarea. Quebec-ul selecteaza imigrantii, iar cand procesul de selectie se termina, dosarele celor admisi sunt trimise la Guvernul Canadei pentru verificari in ceea ce priveste sanatatea publica si securitatea nationala. Quebec-ul are niste caracteristici speciale din punctul de vedere al populatiei. Rata de crestere a populatiei este foarte scazuta si de aceea avem nevoie de imigranti. Toata Canada are o populatie de 25 de milioane din care Quebec-ul numara 7 milioane. Majoritatea oamenilor sunt francofoni si acest lucru are o greutate politica importanta. Daca vrem sa mentinem nivelul de populatie francofona, avem nevoie de emigranti francofoni. Deci este un element demografic care ne-a facut sa luam aceasta decizie.

  • Care sunt metodele prin care se poate emigra in Quebec?

    Exista din ce in ce mai multi consultanti si intermediari care se implica in acest domeniu. Ceea ce noi incercam sa le spunem oamenilor este ca nu au nevoie neaparat de acesti consultanti pentru ca acest lucru nu va accelera procesul de acceptare in nici un caz. Am avut cazuri de astfel de consultanti care au pus postere peste tot in care anuntau ca aceia care vor sa emigreze in Canada pot cumpara documentele cu 150 de euro. Pe site-ul pe care guvernul din Quebec l-a construit pentru imigranti, www.immigration-canada.ca/roumanie, ele pot fi descarcate gratuit. Pe de alta parte, noi le explicam in asa fel incat oamenii sa inteleaga cat de simplu este procesul. Pe site este un chestionar din care, daca il completezi cu grija, poti sa iti dai seama daca esti sau nu eligibil.

    Ajutor si consiliere

  • Ce le poate oferi Quebec-ul romanilor?

    In Quebec rata somajului este de 7,5-8%. Din ceea ce am observat noi, romanii sunt foarte bine pregatiti si gasesc foarte usor o slujba. Pe de alta parte, exista birouri de consiliere pentru imigranti, care ii ajuta sa se orienteze. Noi nu ii aducem intr-un loc de munca, dar ii putem consilia, ii putem ajuta sa gaseasca o scoala sau o gradinita pentru copii, sa isi gaseasca o casa si o chirie convenabila. Mai mult, in Montreal exista o comunitate destul de mare de romani, aproape 250.000. Ei le pot oferi ajutorul lor celor nou-veniti si acestia se pot integra mai usor. Asa ca sistemul nu e atat de complicat. Si rezultatele se vad. In fiecare an Quebec-ul primeste aproximativ 40.000 de imigranti, ceea ce, la o populatie de 7 milioane, inseamna foarte mult. Dintre acestia, 6.000 vin din Europa de Est, iar 4.000 vin din Romania. Chiar eu am avut profesori in facultate care erau romani. Arhitectul care a construit sediul facultatii de comert din Quebec este roman.

    Romanii stiu franceza

  • Se intampla sa aveti romani care nu reusesc si se intorc in tara de origine?

    Eu nu am vazut astfel de cazuri. Nu cred ca avem oameni care se intorc. Romanii, mai ales, reusesc, pentru ca in Quebec 6 milioane de oameni din 7 sunt francofoni. Iar Romania ramane o tara in care limba franceza se vorbeste. Am fost uimit zilele trecute la Cluj de franceza pe care o vorbeau unii dintre oamenii pe care i-am intalnit. Limba franceza este unul dintre cele mai importante criterii de acceptare, iar pe romani ii ajuta sa prinda radacini in Quebec. Cei mai multi romani se stabilesc in Montreal, din cate am observat noi. Nu cred ca aleg neaparat orasul mare, ci mai degraba se opresc pur si simplu acolo unde sosesc. Din discutiile pe care le-am avut cu ei insa am inteles ca majoritatea ar vrea sa se stabileasca in orase mai mici. Asa ca am hotarat ca, atunci cand sosesc, sa ii ducem in mici excursii prin provincie. Si orasele mai mici sunt foarte cooperante si ii ajuta.

    Nevoia de tehnicieni

  • Ce profesii se cauta mai mult in Quebec?

    Cei mai multi imigranti sunt oameni educati, cu o diploma universitara. Dar noi ii incurajam si pe tehnicienii din toate domeniile, pentru ca este mare nevoie de ei. Acestia au mari sanse sa fie acceptati, iar daca au probleme cu limba franceza pot fi ajutati sa invete. Trebuie sa ne adaptam si noi nevoilor lor. Asa ca am organizat cursuri de limba franceza pe care sa le urmeze acolo, cand ajung. Dar trebuie sa inceapa sa studieze inca din tara, pentru ca limba franceza nu se invata foarte repede. Sunt oameni care vin la prezentarile noastre si nu stiu franceza deloc. Dar dupa sase luni isi depun dosarul si stiu frantuzeste. Aceasta pentru ca, intre depunerea actelor si interviul care are loc la Bucuresti trec patru sau sase luni si au timp sa mearga la cursuri.

    Profesionisti

  • Ce sanse are un imigrant sa-si gaseaca un loc de munca pe masura pregatirii si cu un salariu pe masura experientei?

    Salariul mediu este in Quebec de 22 de dolari canadieni pe ora. Foarte putini oameni muncesc cu salariul minim, de 7,5 de dolari pe ora. Oricum, nu exista nici un fel de discriminare la angajare intre imigranti si non-imigranti. Bine, iti ia intotdeauna timp sa gasesti o slujba echivalenta cu studiile. De exemplu, din Romania ne vin multi ingineri. Dar ca sa poti sa practici aceasta meserie in Canada trebuie sa aduni anumite puncte, sa treci de niste examene. Alte meserii pot fi practicate fara nici un fel de alt atestat. Exista o lista de profesii pe site pe care doritorii pot sa o consulte. Asa ei pot sti dinainte daca pot sau nu sa-si practice meseria in noua tara. Oricum, am incercat sa convingem asociatiile profesionale sa-si deschida portile catre nou-veniti. Exista programe prin care imigrantii sunt consiliati si pot veni la cursuri de orientare in profesie, sunt constituite grupe de pregatire pentru examenele de atestare. Chiar acum doua saptamani am inceput un astfel de program pentru ingineri.

    Asistenta sociala

  • Ce se intampla cu un imigrant daca nu-si gaseste de lucru?

    Nu prea se intampla asa ceva. Le spunem inainte sa plece si chiar eu ii incurajez sa aiba la ei mai mult decat suma ceruta de lege. Pe de alta parte, Guvernul are programe si ajutoare sociale pentru someri. Dar nu cred ca exista cineva care sa mearga in Canada si sa vrea sa traiasca din asistenta sociala. Sigur ca sunt organizatii ale comunitatilor care ii pot ajuta pe cei ghinionisti. Dar sa traiesti pe spatele cuiva nu e un sentiment inaltator. Nu vreau sa dau impresia ca totul e bine si asa. Inainte sa paraseasca tara de origine au timp destul sa inceapa sa caute si sa consulte piata locurilor de munca, exista chiar pe site-ul guvernamental o serie de link-uri catre baze de date cu locuri de munca.

    CONSILIERE

    "In Quebec rata somajului este de 7,5-8%. Din ceea ce am observat noi, romanii sunt foarte bine pregatiti si gasesc foarte usor o slujba. Pe de alta parte, exista birouri de consiliere pentru imigranti, care ii ajuta sa se orienteze."

    NEVOIE

    "Quebec-ul are niste caracteristici speciale din punctul de vedere al populatiei. Rata de crestere a populatiei este foarte scazuta si de aceea avem nevoie de imigranti. Toata Canada are o populatie de 25 de milioane, din care Quebec-ul numara 7 milioane."

    MUNCA

    "Noi incurajam si pe tehnicienii din toate domeniile, pentru ca este mare nevoie de ei. Acestia au mari sanse sa fie acceptati, iar daca au probleme cu limba franceza pot fi ajutati sa invete. Trebuie sa ne adaptam si noi nevoilor lor."

    RECUNOASTERE

    "Iti ia intotdeauna timp sa gasesti o slujba echivalenta cu studiile. De exemplu, din Romania ne vin multi ingineri. Dar ca sa poti sa practici aceasta meserie in Canada trebuie sa aduni anumite puncte, sa treci de niste examene." - Guy Nolin, Seful departamentului de promovare al Serviciului de Imigrare din Quebec
  • ×