Ruxandra Ion este femeia din spatele celor mai multe proiecte de televiziune din România de după Revoluţie, printre care seriale, telenovele, filme, dar şi “mama” care le-a făcut “botezul” multor actori, regizori sau scenarişti. De fix un an, ea a preluat frâiele postului Euforia TV, rebranduindu-l în Happy Channel. Am provocat-o pe Ruxandra să ne facă bilanţul acestui an, dar să ne spună şi ce proiecte are în viitor.
Jurnalul Naţional: Un an de Happy Channel. Sunteţi Happy?
Ruxandra Ion: Sunt Happy prin definiţie! Când mă implic şi îmi implic compania într-un proiect o fac până la capăt. Aşa că sunt Happy.
Ce aţi reuşit din ce v-aţi propus şi ce mai aveţi de rezolvat la acest post TV?
Mai sunt multe de rezolvat. Am preluat un canal cu bune şi cu rele (Euforia), l-am rebranduit şi i-am dat un nou început. Sunt încă lucruri de curăţat…
Cum veţi sărbători?
Prin muncă. Hahaha. Şi printr-o lansare pe care o aştept de mult.
De ce să ne uităm pe Happy Channel?
Pentru că Happy are pentru voi poveşti extraordinare, pentru toată familia, actori de excepţie, regizori care au scris istorie. Pentru că numai la Happy găseşti filmul clasic (Happy Classic) sâmbăta şi duminica seara, cu ecranizări excepţionale, cu regizori de marcă şi actori pe care îi iubeşti. Numai la Happy găseşti serialul momentului, serialul turcesc (de luni până vineri, de la ora 18.00 şi de la ora 20.00), serialul american de marcă (seara, după ora 22.00) şi telenovela latino-americană (de luni până vineri, de la ora 17.00). În plus, Happy este singurul canal care promovează COOLtura pentru tineri. După un an, în anul al doilea, Happy vă pregăteşte cele mai tari seriale turceşti ale momentului. Şi, nu în ultimul rând, o nouă premieră absolută în România: iSerialul “Când mama nu-i acasă”.
Lansează un serial filmat cu telefonul mobil
Telenovelele sunt asociate cu doamnele de o anumită vârstă, însă dv. doriţi să faceţi din Happy un loc de evadare pentru publicul tânăr.
Începând cu Happy Day şi Happy Night, programe făcute de tineri pentru tineri, pentru femeia activă, pentru familia modernă, care are nevoie de informaţie COOLturală de toate felurile, continuăm cu serialele turceşti ale momentului. Veţi vedea la Happy, în 2017, “loviturile” anului. Şi, nu în ultimul rând, seriale americane de la marile studiouri, dedicate femeii tinere, familiei tinere, care au nevoie de relaxare de calitate. Programarea Happy Classic este pentru tineri. Din luna martie până în mai şi în această toamnă, Happy a achiziţionat pentru tânăra generaţie miniserii clasice care nouă ne-au bucurat tinereţea, remasterizate, în format HD, în premieră absolută. Şi aici mă refer la titluri ca “Pasărea Spin”, “Nord şi Sud” şi multe altele. Un iSerial, filmat în întregime cu telefonul mobil, cu o distribuţie care adună tineri talentaţi cu care am mai lucrat şi unii care îşi fac debutul aici, actriţe care au scris istorie în România, un serial care va avea o acoperire completă de la TV până la social media. Toate acestea sunt gândite pentru publicul tânăr, fără să elimine femeia-mamă şi chiar pensionară, fără să elimine întreaga familie.
Cine a fost cel mai capricios elev al “mamei telenovelelor”?
Am lucrat cu mulţi actori tineri capricioşi. Nu o să fac un top şi nici nu o să dau nume.
În 10 ani, aţi creat 7 seriale, 13 telenovele şi două filme, după care nu a mai apărut nimic în acest domeniu. De ce?
Din păcate, tabloidizarea totală a televiziunii din România şi lipsa de curaj a managementului au creat o pauză anormală. Ficţiunea de televiziune este o valoare care rămâne. În statele din lumea mare (USA, UK, Franţa, Italia, Spania, ţările nordice), baza entertainmentului de televiziune sunt: serialul, miniseria, filmul de televiziune. Anul acesta, Happy, canalul mic, prinde aripi şi va începe cu un teasing, iSerialul, continuând cu un produs-surpriză în toamnă.
Vom mai vedea vreodată o telenovelă românească? Dar un proiect gen LaLa Band?
Nu ştiu. De amândouă este mare nevoie pe piaţă...
Proiectul LaLa Band a lansat pe piaţa media o mulţime de vedete tinere, cu mare priză în rândul puştilor. Cum i-aţi ales? Ce sentiment aveţi când îi vedeţi în emisiuni ori pe scenă?
Vedetele despre care vorbim au mare priză la publicul tânăr. Puştii de atunci sunt acum tineri frumoşi, care au crescut cu modele reale. De asta îi iubesc pe foştii actori în continuare. Ce sentiment am? De cele mai multe ori sunt mândră de ei, dar sunt şi momente când mă gândesc că au uitat ce au învăţat de la mine…
Unii dintre elevii ei au uitat de unde au plecat
Copiii din fosta LaLaBand vă sună ca să vă felicite, să să ceară vreun sfat, să vă povestească ce-au mai făcut? Dar vedetele din seriale/telenovele?
Unii, da… Alții au uitat de unde au plecat. Aşa e viaţa. Dar cei care mă sună, şi nu sunt puţini, sunt oameni de calitate pe care ştiu că mă pot baza oricând.
Cum i-aţi ales pe ambasadorii Happy Channel? Ce plusuri aduce fiecare postului?
Am încercat să aleg femei de vârste diferite, care au reuşit în viaţă, femei puternice, iubite de public, care pot fi modele pentru telespectatori.
În cine aţi avut cea mai mare încredere şi s-a stins pe parcurs?
Nu voi da nume. Unii s-au stins pentru că li s-a urcat la cap, unii pentru că a murit serialul, unii s-au apucat de altceva şi luminează viaţa lor şi a noastră.
De la teatru, v-aţi orientat către televiziune. Mai ţineţi legătura cu lumea teatrului?
Televiziunea este marea mea pasiune, marea mea dragoste. Teatrul a fost o etapă foarte frumoasă din viaţa mea. Singura posibilă în acea perioadă. Era gura de aer de care aveam nevoie în neagra perioadă comunistă. Sigur că ţin legătura. La Happy Night promovăm teatrul ca parte importantă din lumea COOLturală românească, lucrez cu actori, am prieteni actori.