Solistul trupei Deep Purple, legendarul Ian Gillan, megastarul muzicii rock a anilor â70, nu crede in clasamentele de vedete. El considera ca legendele rock-ului vor fi mereu la moda, pentru ca valoarea nu se perimeaza o data cu trecerea anilor.
Solistul vocal al grupului Deep Purple si unul dintre cei mai buni vocalisti ai muzicii rock a raspuns catorva intrebari pe care Jurnalul National i le-a adresat telefonic. Convorbirea, desfasurata contra cronometru (din cauza programului extrem de incarcat al artistului), a fost facilitata de Nova Music - licentiat exclusiv Edel Records in Romania.Jurnalul National: Ati fost in Romania de doua ori. O data in 1992, cu Ian Gillan Band, si a doua oara in 1998, cu Deep Purple. Ati remarcat ceva anume vizavi de romani, de Romania?
Ian Gillan: Din pacate, de fiecare data cand am venit sa concertez in Romania, timpul avut la dispozitie pentru plimbari sau vizite a fost destul de putin. Aproape ca a lipsit, de aceea, nu pot spune ca am avut cand sa-mi formez niste pareri. Dar, daca vorbim despre schimbari, bineinteles ca acestea au existat. Cand am venit a doua oara in tara dvs., mi s-a parut ca oamenii erau mult mai fericiti.
In curand, adica pe la inceputul lunii noiembrie, pregatiti lansarea unui nou album Deep Purple - "Rapture of the Deep". In ce stil este conceput?
"Rapture of the Deep" este un album complet, spunem noi, deoarece cuprinde toate genurile de rock. Este vorba despre un nou produs muzical marca "Deep Purple". La sfarsitul lunii octombrie are loc lansarea lui in Marea Britanie si, desigur, in toata Europa, iar la 1 noiembrie, in Statele Unite.
Perfectionist
Ce ne puteti spune, pe scurt, despre piesele incluse pe noul album?
"Rapture of the Deep" contine, cred, 10 sau 11 piese. Nu stiu exact numarul lor, deoarece nu il am, inca, la mine. Chiar nu-mi mai aduc aminte, pentru ca am realizat mai multe versiuni. De exemplu, pentru Europa, varianta standard de 10 piese va cuprinde si un bonus reprezentat de inca un track si o caseta video care se vor vinde in editie limitata, de 5.000 de bucati, iar in Statele Unite va fi lansata si o versiune a noului album inregistrata pe vinil.
Privind retrospectiv, in viata dvs., va declarati multumit de lucrurile pe care le-ati realizat pana-n prezent?
Nu, chiar nu sunt satisfacut de lucrurile facute. Niciodata n-am fost multumit de realizarile mele. Si nici acum nu sunt, dar intotdeauna incerc sa fac doar ceea ce cred eu ca este mai bine.
Cum a influentat muzica viata dvs. de familie?
Nu este nici un fel de problema. Familia m-a inteles mereu. Este ca si cum ai fi in Marina. Navighezi perioade indelungate departe de cei dragi, dar, de fiecare data, te intorci acasa.
Vin ninsorile în România. Informare meteo ANM de vreme rea pentru toată țara
Citește pe Antena3.ro
Domnule Gillan, credeti ca muzica veche, din anii â70-â80, se asculta in prezent ca si atunci?
Fara indoiala. Daca vorbim despre legendele rockului, acestea vor fi mereu la moda. Valoarea nu se perimeaza o data cu trecerea anilor.
Ati fost considerat unul dintre cei mai buni solisti vocali de rock la inceputul anilor â70. Acum, dupa parerea dvs., care credeti ca este cel mai bun vocalist?
Cred ca este o prostie sa faci un clasament. Nu participam la o "proba olimpica de rockânâroll". Nu este vorba despre o competitie de genul "care pe care". Muzica reprezinta o incercare pentru noi toti. Si, daca oamenii spun lucruri dragute despre mine, ma simt foarte flatat, dar si uimit totodata. Nu cred ca exista "cel mai bun solist vocal".
Totusi nu nominalizati pe cineva?
Toti sunt interpreti formidabili. Dar, de-a lungul vietii, eu i-am apreciat pe: Robert Plant, John Lennon. Exista oameni pe care ii iubesc, pur si simplu. Ma incearca o stare de fericire cand ma gandesc la ei.
Inconsecvent
Puteti fi mai explicit?
De exemplu, daca ma intrebati intr-o dimineata care este cel mai bun solist, v-as putea da un anumit raspuns. Iar daca ma intrebati seara, poate fi un altul. Eu va multumesc si va rog sa transmiteti toata dragostea mea poporului roman!
Bine, noi va multumim si speram sa reveniti, cat mai curand, in Romania.
CONCERT "SECRET" CU INVITATI ALESI "PE SPRANCEANA"
| ||
|
ISTORIC
|
Activand initial sub numele de Roundabouts, grupul rock si-a schimbat denumirea in Deep Purple in timpul unui turneu in Danemarca, in 1968. Membrii DP au devenit cunoscuti si prin capacitatea lor de a improviza in timpul concertelor live. Nici unul din spectacole nu semana cu celelalte. Deep Purple este recunoscuta ca fiind una dintre trupele rock care a efectuat cele mai multe turnee. Ei au concertat pe toate cele cinci continente, evoluand si in fata publicului din Chile, Thailanda, Coreea, India, Israel si Africa de Sud. Erau celebre "duelurile" orga/chitara (Lord/Blackmore), ca si cele voce/chitara (Gillan/Blackmore). Aceste confruntari continua si in prezent, cu o "distributie" putin modificata: Gillan/Morse si Morse/Airey sau Gillan/Airey. Specialistii considera ca Deep Purple este primul grup care a reusit o sinteza perfecta intre muzica rock si muzica clasica. De-a lungul timpului, formatia a vandut peste 100 de milioane de albume in intreaga lume. Deep Purple a reprezentat o sursa de inspiratie pentru cateva dintre cele mai cunoscute trupe rock: Whitesnake, Rainbow, Blackmoreâs Night, Ian Gillan Band si Paice Ashton Lord (PAL) etc.
|
BIOGRAFIE
| ||
|