INTERVIU/EXCLUSIV
Presedintele Ion Iliescu a acordat in exclusivitate un interviu Jurnalului National, in care avertizeaza politicienii sa se pregateasca inclusiv pentru "coabitare" la guvernare dupa alegeri.
"Orice coabitare este posibila"
Inainte de a-si incheia ultimul mandat de sef al statului, presedintele Ion Iliescu a acordat un interviu Jurnalului National, in care vorbeste despre posibilele rezultate ale alegerilor si implicarea sa in campania electorala. MONICA IORDACHE
PROIECT. Seful statului spune ca viitorul presedinte are pe mana integrarea europeana |
OAMENII PRESEDINTELUI. Ion Iliescu ne-a acordat interviul "vegheat" de consilierul de imagine, Corina Cretu |
Jurnalul National: Ati inceput sa va strangeti lucrurile din biroul de presedinte?
Ion Iliescu: Inca nu, mai am timp. Mai e o luna...
Spuneati la momentul bilantului din Parlament ca terminati ultimul mandat "cu sentimentul lucrului implinit". Ati facut tot ce se putea face pentru Romania?
Cred ca mereu raman lucruri pe care sa fi vrut sa le faci, dar, pe ansamblu, eu cred ca acest mandat este cel mai fertil. Toate celelalte mandate au fost marcate de situatii convulsive ale societatii romanesti. Acum am intrat intr-o faza de normalitate. Chiar si campania electorala, cu toate accentele specifice, arata acest lucru. Ne-am putut concentra pe probleme de fond ale societatii romanesti. In plan politic, s-a consolidat democratia si procesul de construire a statului de drept, am adus perfectionari Constitutiei, pe baza experientei celor zece ani de la adoptarea primei Constitutii democratice, cat si pentru compatibilizarea si alinierea noastra la principiile fundamentale ale Uniunii Europene. Viata economica a cunoscut un proces de normalizare, de crestere economica, in conditii de echilibru macroeconomic si de reducere substantiala a inflatiei. Misiunea istorica pentru multe generatii este de a reduce decalajul mare pe care l-am mostenit fata de tarile europene dezvoltate. Dar aceasta nu se va putea face decat daca vom reusi sa inregistram, cateva decenii la rand, ritmuri de crestere economica superioare, poate duble, fata de media Uniunii Europene. Acest lucru s-a intamplat in ultimii cinci ani. Sigur ca nu e suficient; in cinci ani nu se pot reduce ramaneri in urma de 200 de ani. Sunt totusi pasi importanti care vor trebui continuati cu tenacitate, aceasta ne ajuta sa finalizam unul dintre obiectivele strategice majore - incheierea negocierilor cu Uniunea Europeana. Toate acestea sunt elemente componente ale unei realitati care nu poate decat sa ne satisfaca.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Citește pe Antena3.ro
Ce mai are de facut viitorul presedinte?
Urmeaza o etapa de mare raspundere. Acesti patru ani au marcat primii pasi spre normalizare, dar a mai ramas un volum imens de munca pentru a realiza obiectivul strategic de care vorbeam: sa reducem sistematic, din mandat in mandat, din deceniu in deceniu, decalajele uriase care ne despart de Europa dezvoltata. Romania are 22 de milioane de locuitori, Olanda are 16 milioane, Romania are cu ceva peste 60 de miliarde de dolari valoarea produsului intern brut, iar Olanda are peste 500 de miliarde. Iata distante care s-au acumulat de-a lungul unei istorii indelungate. In mandatul urmator, primii doi ani sunt deosebit de importanti pentru integrarea noastra in Uniunea Europeana. Este necesar sa asiguram continuitatea proceselor de crestere si de consolidare a reformelor, in acord cu criteriile comunitare. Am avut 14 ani cu rate inalte ale inflatiei. Aceasta a afectat viata economica, in general, viata oamenilor, in particular, iar pentru prima data coboram sub o rata anuala de 10 la suta. Dar 9 la suta este inca o rata inalta a inflatiei, fata de media europeana. Deci va trebui in urmatorul mandat sa aducem inflatia spre 2-3 la suta. Avem inca o lipsa acuta de locuri de munca. Aveam 10 milioane si jumatate de salariati in â90, mai avem 4,7 milioane astazi. Efectele sunt partial atenuate de plecarea la munca in strainatate a circa 2 milioane de romani, ca si de existenta economiei "gri", "negre", "subterane". Mai avem inca de luptat enorm pentru a dezvolta economia, pentru a reduce decalajele mari dintre sat si oras, spre exemplu.
"Sper sa fiu un element de inspiratie"
Cat de grea e mostenirea Iliescu pentru viitorul presedinte?
Nu stiu daca in acesti termeni se poate discuta... "mostenire grea". Fiecare generatie vine cu stilul propriu, vine cu mentalitatile ei. Are loc un schimb firesc. Eu cred ca este datoria tuturor sa preia, sa consolideze si sa dezvolte tot ce s-a realizat bun in etapele anterioare si sa promoveze deschideri noi. Eu sper ca tot ceea ce am facut, am consacrat ca stil de munca al presedintelui sa constituie si elemente de inspiratie pozitiva pentru cei care vor continua aceasta activitate. Sper insa ca fiecare sa aduca si elemente noi, care sa dinamizeze si sa imbogateasca viata politica a tarii.
Ce se va intampla daca dupa alegeri Uniunea PSD+PUR va fi nevoita sa guverneze cu Basescu presedinte sau daca Alianta PNL-PD se va trezi cu Nastase la Cotroceni?
Nimic nu este exclus ca posibilitati teoretice. Acest lucru poate rezulta din mecanismul democratic si din consecintele unei noi balante de forte in plan parlamentar; ca si din raportul presedinte-parlament. Orice este posibil. Si e bine sa fim pregatiti pentru orice alternativa. Sigur, solutia cea mai buna, pentru eficienta activitatii, cum am vazut si din experientele anterioare, este existenta concordantei de programe si de optiuni ale celui care exercita magistratura suprema in stat si orientarea guvernamentala care reflecta structura parlamentara. Dar capacitatea de a coabita este si un examen de maturitate politica. Eu sper sa nu fie cazul acestui mandat, in care discontinuitatile pot sa ne coste ireparabil, mai ales in procesul in curs de integrare europeana. Deci ar fi bine pentru perioada urmatoare sa existe o anumita continuitate in guvernarea tarii.
Sunt primele alegeri prezidentiale fara Ion Iliescu. Ce inseamna asta?
Este o schimbare. Eu apartin generatiei celor de 70 si ceva de ani. Vine generatia de 50 de ani. Este un schimb de generatii si un proces firesc, la care ne vom adapta. Sigur ca fiecare generatie vine cu perceptiile sale, cu viziunile sale, cu trasaturile specifice. Eu sper ca aceasta sa aduca si prospetime, si innoire, in general, a vietii noastre politice. Desigur, pot fi si accidente de parcurs. Eu cred ca perioada alternantei 1997-2000 a fost, pe de o parte, o perioada benefica, pentru ca era prima data dupa Revolutie cand se producea o alternanta a fortelor politice la putere. Ca experienta politica, a fost bine si pentru partide si pentru societatea romaneasca. In acelasi timp, stim bine ca fortele politice care au venit atunci la putere erau nepregatite, aceasta s-a vazut foarte bine. Nu aveau materialul uman necesar pentru raspunderea care le-a revenit. Si, apoi, a fost si o nefericita combinatie. Coalitia respectiva era atat de neomogena ca viziuni, ca optiuni politice. Si au fost si grupurile, si ciocnirile de interese care au afectat "algoritmul" coalitiei... A fost o batalie interna continua intre membrii coalitiei pentru posturi, pentru ocupare de pozitii in administratia centrala si locala, care a perturbat, in general, functionarea coalitiei si viata tarii. Sper ca aceasta experienta sa fi fost utila tuturor si orice alternativa viitoare sa fie marcata de raspundere si de un factor uman superior.
Dar guvernul actual nu este marcat de coruptie?
Coruptia e un fenomen comun si continuu. El nu apartine numai Romaniei sau numai unei guvernari. Coruptia este prezenta peste tot, chiar si in multe state cu pozitii dominante in lumea de azi. State bogate care au acumulat, in primul rand, resurse incomparabile si care au si o statalitate si institutii cu o experienta indelungata totusi nu reusesc sa elimine coruptia din viata societatii. Este un fenomen care tine de psihologia generala si de mentalitatile umane. De asemenea, coruptia nu a lipsit din statele totalitare. Este o alta iluzie. Unii gandesc - "sa vina un Vlad Tepes", deci un sistem autoritar, o dictatura care sa faca curatenie, sa elimine coruptii. Este o iluzie. Aud si formule electorale: daca vine el la putere, intr-o zi a curatat coruptia din Romania. Este o naivitate totala si lipsa de raspundere. In Romania anterioara lui 1989, coruptia era legata de putere, nu de avere, nu de bani. Puterea este ea insasi generatoare de coruptie... cu practicile "nepotismului", cu sisteme de influenta diferite, de utilizare a pozitiilor publice, politice sau administrative, pentru avantaje proprii. Deci este o iluzie sa credem asa ceva. Coruptia ne ingrijoreaza ca fenomen, in etapa actuala, pentru ca am parcurs o perioada care a fost marcata de o slabire a autoritatii institutiilor de stat, in general, si asta a creat mai multe fisuri prin care si-au croit drumul coruptia, imoralitatea, lipsa de respect fata de lege. De aceea e nevoie sa intarim toate parghiile de autoaparare. Aceasta a insemnat, in primul rand, intarirea legislatiei. A fost o perioada in care am completat legislatia tarii cu tot felul de noi reglementari privind transparenta, stabilirea incompatibilitatilor, declararea si controlul averilor; pe de alta parte, am completat si consolidat structurile institutionale; a fost creat Parchetul National Anticoruptie. Dar tot nu e suficient. Trebuie continuat acest efort si consolidat frontul comun al luptei anticoruptie.
"In â97 se canta prohodul PDSR"
Revenind la campania electorala, cum a influentat retragerea lui Stolojan lupta politica? Spuneati in ianuarie ca el era cel mai puternic contracandidat pentru Adrian Nastase.
Da, asa era la vremea respectiva. Mai ales dupa o perioada in care exista o stare de spirit ca in Romania nu exista opozitie, si foarte multi comentatori, si romani, si straini, se plangeau ca nu avem opozitie politica in Romania. Unii faceau apel la mine, ca eu sa ajut sa se formeze opozitia, ca altminteri nu avem democratie in Romania. Am spus atunci ca asta este o perceptie cu totul subiectiva si sa nu isi faca griji, pe masura ce ne apropiem de un nou scrutin, lucrurile se vor schimba. Asa a fost si in 1996-2000. Toti cantau prohodul PDSR in 1997. Coalitia lucra, vorba aceea, fara nici un fel de jena, pentru ca nu mai avea adversar politic. Si-a revenit insa PDSR; a devenit forta redutabila care a castigat alegerile. Asa ca am spus ca nu asta este problema. Stolojan a avut, fara indoiala, un rol important in coagularea PNL, care isi pierduse puternic influenta in societate, iar coalitia cu PD a creat in tabloul nostru politic doi poli de influenta: pe de o parte PSD, care s-a aliat cu PUR, si, pe de alta parte, PNL si PD. Schimbarea candidatului Aliantei PD-PNL a fost un accident care ridica insa alte probleme, tinand seama de trasaturile specifice ale lui Basescu, care este total diferit de Stolojan.
Nu este un contracandidat la fel de puternic pentru Nastase?
Nu, pe fond. Dar, in calitate de contracandidat, este redutabil, pentru ca are un stil mai direct si cu o anumita penetrare la electorat; manipularea unor chestiuni de suprafata, de efect, prezinta un anumit avantaj in campania electorala, dar reprezinta si un pericol pentru seriozitatea si responsabilitatea dezbaterii politice.
"Sa ma inchid in Cotroceni?"
Ati cam dezbracat haina impartialitatii in ultima perioada...
N-am inteles aceasta panica, in legatura cu prezenta mea publica in aceasta perioada. Adica, ce trebuia? Sa ma inchid in Cotroceni? Sa nu mai ies in lume? Pana si un asemenea incident: trebuie omul sa se si tunda. N-am apucat, in saptamana aceea, sa gasesc timp sa merg la frizerul la care merg de regula. Eram la o actiune, m-am interesat daca e vreo frizerie prin apropiere. Nici n-am vrut sa afle presa. Nici nu stiu cum de-au aflat fotografii. Am iesit printr-o usa secundara ca sa ajung la o frizerie din apropiere. Toata presa a tinut sa consemneze "marele eveniment": Iliescu a facut-o special, a gandit acest lucru in context electoral. Unii s-au grabit sa si protesteze la Biroul Electoral Central! Nu este caraghios? Nu este de rasul lumii? Pe de alta parte, sunt acuzat ca as face propaganda electorala si atunci cand nu o fac. Am aparut la o emisiune economica, de sambata, in care nu am pronuntat nici un nume de partid, de candidat. Am comentat mai ales problemele de fond ale dezbaterii privind elaborarea strategiei nationale de dezvoltare durabila - "Romania 2025". Aceasta a fost tema. Au facut o reclamatie, si postul de televiziune a primit sanctiune din partea CNA. Eu n-as fi acceptat asa ceva. M-a surprins faptul ca CNA a dat curs unei asemenea interventii si a penalizat televiziunea respectiva. In acelasi timp, nu penalizeaza aparitia, in plina campanie electorala, a unor oameni cu mesaje electorale negative. Ma refer, spre exemplu, la aparitia unui istoric englez (dl Galagher), caruia i s-a publicat o carte in limba romana. Sub pretextul aparitiei cartii, a facut campanie electorala la emisiunea domnului Turcescu, atacand partidul de guvernamant, facand propaganda deschisa pentru domnul Basescu. Asta de ce nu i-a tulburat pe cei care sunt "ingrijorati" de desfasurarea normala, corecta a campaniei electorale? Vad ca "societatea civila" - sau cei care se pretind a fi exponentii ei - nu se mai scandalizeaza la o asemenea chestiune; in schimb se tin de alte lucruri, vadit partizane, in favoarea unei anumite grupari. Acesta este partizanat. Este lipsa de respect fata de regulile unei confruntari electorale corecte. Alminteri, inscrierea mea in cursa pentru Senat se face in virtutea Legii electorale. Uitati-va cum se desfasoara lupta electorala si in alte tari (SUA, Franta etc.). Sunt de-a dreptul fara fundament unele afirmatii, care nu au nimic de a face cu legea.
Nu folositi nume, dar ati spus, in timpul vizitelor prin tara, in calitate de presedinte, "sa nu-i aducem la putere pe cei care au dus economia in declin in perioada 1996-2000". Asta directioneaza votul...
Toata experienta acestor 15 ani trebuie sa fie element de reflectie si de gandire. Este un moment de mare responsabilitate pentru societatea romaneasca si trebuie sa stim cui ii incredintam raspunderea pentru destinele tarii. Asta am spus-o la general. Si am si eu responsabilitatea mea. Sunt cetatean al tarii, cu raspunderi in conducerea tarii. Trebuie sa-mi fie indiferent ce va urma dupa mine? "Dupa mine potopul?" Asta trebuie sa fie atitudinea sefului statului? Indiferent ce va fi dupa incheierea mandatului meu, eu sa spun "nu ma intereseaza"? Faceti cum vreti? Nu. Eu cred ca este raspunderea mea politica sa ma adresez cetatenilor, sa-mi cunoasca parerea intr-un moment de mare responsabilitate pentru tara.
De ce nu ar fi buna o alternanta la putere?
Nu am spus asta, ca nu e buna o alternanta, ca principiu. Eu am spus ca este necesara continuitatea. Cu oameni responsabili.
"Cred ca Basescu nu e omul potrivit"
Alianta PNL-PD ar putea sa mentina continuitatea?
Nu stiu. Imi cereti o parere directa, personala?
Da.
Cred ca acum Alianta nu este potrivita pentru nevoile tarii. Cred ca acum Basescu nu este omul potrivit. Dar vedeti, daca spun asta se va rastalmaci altfel; de aceea m-am rezumat la alte formule. Oamenii sa judece.
De ce nu lasati PSD sa se descurce singur in campanie?
M-am inscris in cursa electorala pe listele PSD. Cum pot sa fiu indiferent fata de cum se prezinta PSD in aceste alegeri? Sunt fondator al PSD. De unde aceasta viziune despre "neutralitatea" sefului statului cand se apropie de sfarsit de mandat, care coincide si cu o perioada de scrutin popular si cand el decide sa ramana activ in viata politica? De ce sa fie privat de acest drept constitutional al oricarui candidat care se angajeaza intr-o cursa electorala?
Dar si PSD are nevoie de dvs...
Sigur. E datoria mea, in primul rand. Datoria mea ca om responsabil in Revolutia Romana, ca om responsabil in toata evolutia post-revolutionara a Romanei si in aceste momente de istorie. Ar fi iresponsabil sa fiu indiferent fata de ce se intampla in aceasta perioada.
Ce se va intampla cu Adrian Nastase daca va pierde lupta pentru Cotroceni?
Ii plangeti de mila? Nu cred ca nu-si gaseste locul meritat si necesar in viata noastra politica. Dar eu nu cred ca va pierde.
"Geoana poate asigura continuitatea"
Cand veti fi presedinte PSD...
Cand si daca ma alege Congresul partidului.
...Si daca Uniunea PSD+PUR va trebui sa faca guvernul, il veti sustine pe Mircea Geoana ca premier?
Adrian Nastase si conducerea partidului au considerat ca acest cuplu, Nastase - Geoana, este cel mai potrivit pentru aceasta perioada. Tinand seama de obiectivul major al perioadei imediat urmatoare, integrarea in Uniunea Europeana, cred ca Mircea Geoana intruneste calitatile necesare. Are experienta celor patru ani de ministru de Externe si ar fi, fara indoiala, persoana potrivita sa asigure aceasta continuitate.
A fost vehiculat si numele dvs...
Orice este posibil, dar eu nu cuplez la o asemenea idee. Nu suntem lipsiti de oameni capabili, incat sa fie nevoie neaparat ca eu sa ma implic intr-o asemenea functie. Totusi eu voi avea 75 de ani. Si asta trebuie luat in calcul. Nu voi parasi viata politica, ma voi implica, ma voi angaja, voi cauta sa fac utila prezenta mea, si experienta pe care am acumulat-o punand-o la dispozitia structurilor de stat; dar, de aici si pana la asumarea unor raspunderi executive, este mult.
E multumita sotia ca scapa de rolul de prima doamna?
Ea nu si-a folosit rolul de "prima doamna". E o alta trasatura care ne apartine noua, generatiei noastre. Nu a vrut sa intre in rolul de "prima doamna". A refuzat din prima zi. Mi-a spus: sunt alaturi de tine, dar sa nu ai pretentia sa te insotesc la vreo actiune. A fost o optiune personala, sa nu apara la actiuni oficiale, la receptii, sa nu se amestece in treburile statului. Ea nu a folosit niciodata telefonul ca sa dea indicatii cuiva... Totul tine de o anumita intelegere a conjuncturii prin care am trecut.