Trecerea anilor îi produce omului suferinţe în sistemul cardio vascular, dar şi în articulaţii, două zone vulnerabile. Peste 120 de boli se încadrează în capitolul maladiilor reumatismale. Unele sunt boli de uzură, artrozele, altele mai grave, dar mai rare, sunt bolile reumatismale inflamatorii. Interviu cu medic primar doctor Florin Rădulescu, reumatolog
Florin Condurăţeanu: - Mulţi nu se sperie de durerile în articulaţii, susţin că infiltraţiile le alungă suferinţele. Au dreptate?
Dr. Florin Rădulescu: - Infiltraţiile se fac cu derivaţi de acid hialuronic, componenţi ai lichidului sinovial din articulaţii. La nevoie, infiltraţiile folosesc şi cortizonul. Infiltraţiile se fac în zona dureroasă, cu inflamaţii, timp de o săptămână şi se repetă la şase luni sau la un an.
F.C.: - Ce explicaţie există pentru durerile unor oameni atunci când se strică vremea, când vin ploi sau se modifică presiunea atmosferică?
Dr. F. Rădulescu: - Nu s-a descoperit cauza vinovată că unii sunt meteo sensibili, iar la deteriorarea vremii simt dureri, pierderi de mobilitate în articulaţii. De multe ori, aceşti oameni cu dureri la modificările climatice suferă şi de dureri de cap, sunt agitaţi, nervoşi. La retragerea înrăutăţirilor vremii, neplăcerile acestor oameni dispar.
F.C.: - Bunicii care prevăd stricarea vremii prin durerile în genunchi îşi pun pleduri, pungi cu apă caldă pe articulaţia dureroasă...
Dr. F. Rădulescu: - Aplicarea căldurii pe articulaţiile cuprinse de dureri este o eroare. În procesele inflamatorii se recomandă gheaţa, punerea de pungi reci pe zona în suferinţă. Se observă şi la meciuri că un sportiv lovit are imediat o pungă cu gheaţă ataşată zonei agresate.
F.C.: - Ce stricăciuni se descoperă în articulaţii prin trecerea anilor şi prin uzură?
Dr. F. Rădulescu: - În artroze, se modifică defavorabil cartilajul, îşi pierde netezimea, devine rugos. Se roade cartilajul inegal, se ajunge şi la dispariţia lui în unele porţiuni şi apare acea foarte dureroasă frecare os pe os. Se modifică şi compoziţia lichidului sinovial, cu rol de ungere, lichid produs de căptuşeala interioară a articulaţiei, numite membrana sinovială. Se schimbă defavorabil şi vâscozitatea şi rolul de ungere se deteriorează.
F.C.: - Unii se consolează, spunând: „mi se grefează o proteză”. Când e bine să se treacă la protezare, de la primele semne ale artrozei, cum susţin unii ortopezi, sau mai târziu?
Dr. F. Rădulescu: - Cred că implantarea unei proteze trebuie făcută când s-au epuizat toate celelalte tratamente. Să nu se neglijeze tratamentul cu antiinflamatoare, infiltraţiile, recuperarea sub îndrumarea unui kineto-terapeut vizând păstrarea mobilităţii articulaţiei.
F.C.: - Care este cea mai frecventă boală reumatismală inflamatorie?
Dr. F. Rădulescu: - Poliartrita reumatoidă este des întâlnită, atacă articulaţiile mici de la degete, de la încheietura pumnului. Se instalează roşeaţa articulaţiilor, inflamaţia lor, durerile sunt chinuitoare. Mai rar suferă articulaţiile mari, calde, de exemplul şoldurile. Pacientul trebuie să urmeze cât mai devreme tratamentul medicamentos. Edith Piaff avea, din pricina poliartritei reumatoide, degetele deformate, ca vrescurile urâte.
Torticolisul (gâtul de lup, cum zice poporul) înseamnă o contractură dureroasă la muşchii gâtului. De vină sunt suferinţe la coloana cervicală, mişcările exagerate ale gâtului, dormitul într-o poziţie dezavantajoasă, procese inflamatorii la muşchii vecini cefei. Se trece la tratamentul cu medicamente. Capul este aplecat într-o parte. Unii se nasc cu muşchiul gâtului - ori pe dreapta, ori pe stânga - mai scurt, capul are o poziţie înclinată şi corectarea trebuie făcută chirurgical.